Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024

Kazalo

1131. Sklep o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje EUP OP 13 v Opatjem selu, stran 3169.

  
Na podlagi 119. in 129. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE, 95/23 – ZIUOPZP in 23/24; ZUreP-3) in na podlagi 31. člena Statuta Občine Miren - Kostanjevica (Uradni list RS, št. 2/16 – uradno prečiščeno besedilo, 62/16 in 14/23) je župan Občine Miren - Kostanjevica dne 18. 4. 2024 sprejel
S K L E P 
o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje EUP OP 13 v Opatjem selu 
1. člen
Vsebina sklepa in pravna podlaga 
(1) S tem sklepom se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje EUP OP 13 v Opatjem selu (v nadaljevanju: OPPN).
(2) Pravna podlaga za pripravo OPPN je Zakon o urejanju prostora (v nadaljevanju: ZUreP-3).
2. člen 
Ureditveno območje OPPN in predmet načrtovanja 
(1) Ureditveno območje OPPN obsega celotno območje, ki je v Občinskem prostorskem načrtu Občine Miren - Kostanjevica (Uradni list RS, št. 85/13, 10/14, 50/14, 87/15, 21/16 in 14/20) opredeljeno z enoto urejanja prostora OP 13 in ima določeno namensko rabo prostora I. območja stavbnih zemljišč, podrobnejšo namensko rabo S – območje stanovanj in členitvijo podrobnejše namenske rabe SSe – prostostoječa gradnja.
(2) Velikost območja OPPN je 4780 m2 in se v času priprave OPPN lahko še spremeni, zaradi načrtovanja spremljajočih potrebnih ureditev in posegov, navezav na sosednja območja, prilagoditev obstoječih ureditev, smernic nosilcev urejanja prostora ali drugih upravičenih razlogov.
(3) Ureditveno območje OPPN obsega parceli št. 1656 in 1658, obe k.o. 2328 Opatje selo. Izven ureditvenega območja se lahko posega z izgradnjo manjkajoče komunalne infrastrukture in priključevanjem na komunalno in cestno infrastrukturo.
(4) Namen priprave OPPN je določitev podrobnejših prostorsko izvedbenih pogojev za gradnjo stanovanjskih objektov ter drugih spremljajočih objektov, parcelacijo območja, zunanjo ureditev ter ureditev prometne, okoljske, energetske, komunalne ter komunikacijske infrastrukture, ki je potrebna za funkcioniranje predmetnega območja.
3. člen 
Način pridobitve strokovnih rešitev 
Strokovne rešitve se izdelajo na osnovi obstoječe veljavne prostorske dokumentacije OPN Občine Miren - Kostanjevica, analize prostora, pridobljenih mnenj in smernic ter ob upoštevanju programskih izhodišč in drugih gradiv s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave.
4. člen 
Vrsta postopka 
OPPN se skladno s 129. členom ZUreP-3 pripravi in sprejme po postopku, ki je predpisan za pripravo in sprejetje občinskega prostorskega načrta od 119. do 124. člena ZUreP-3.
5. člen 
Roki za pripravo OPPN in posameznih faz postopka 
(1) Posamezne faze postopka priprave OPPN z okvirnimi roki so:
– pridobitev identifikacijske številke – 15 dni;
– priprava osnutka OPPN – 30 dni;
– pridobitev prvih mnenj NUP na pripravljeni osnutek OPPN – 30 dni;
– priprava dopolnjenega osnutka OPPN – 30 dni po pridobitvi in uskladitvi prvih mnenj NUP;
– javna razgrnitev in javna obravnava ter seznanitev Občinskega sveta Občine Miren - Kostanjevica z gradivom dopolnjenega osnutka OPPN – najmanj 30 dni;
– priprava stališč do pripomb in predlogov javnosti na javno razgrnjeno gradivo, podanih v času javne razgrnitve, in sprejem stališč do pripomb na Občinskem svetu Občine Miren - Kostanjevica – 25 dni po javni razgrnitvi;
– priprava predloga OPPN – 30 dni po sprejetju stališč do pripomb z javne razgrnitve;
– pridobitev drugih mnenj NUP na predlog OPPN – 30 dni;
– priprava usklajenega predloga OPPN – 30 dni po pridobitvi pozitivnih mnenj NUP;
– obravnava in sprejem usklajenega predloga OPPN na Občinskem svetu Občine Miren - Kostanjevica – 30 dni.
(2) Roki delovnih faz so odvisni od zahtevnosti obsega in vsebine smernic, mnenj, števila podanih pripomb in predlogov z javne razgrnitve.
6. člen 
Državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki bodo pozvani za podajo mnenj 
Državni in lokalni nosilci urejanja prostora ter drugi udeleženci:
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor in graditev, Dunajska cesta 47, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode, Cankarjeva ulica 62, 5000 Nova Gorica;
– Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Sežana, Partizanska 49, 6210 Sežana;
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za naravo, Dunajska cesta 47, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana;
– Občina Miren - Kostanjevica, Oddelek za okolje in prostor, Miren 137, 5291 Miren;
– Komunala Nova Gorica d.d., Cesta 25. junija 1, 5000 Nova Gorica;
– Kraški vodovod Sežana d.o.o., Bazoviška cesta 6, 6210 Sežana;
– Elektro Primorska d.d., Erjavčeva 22, 5000 Nova Gorica;
– Telekom Slovenije, Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi NUP, če se v postopku priprave izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
7. člen 
Način vključevanja javnosti 
Javnost se vključi v pripravo osnutka OPPN z objavo osnutka OPPN v Prostorsko informacijskem sistemu (v nadaljevanju PIS) in tako, da se ji omogoči predložitev predlogov in usmeritev v času objave.
Dopolnjen osnutek OPPN se objavi v PIS. Javnost se seznani s krajem in časom javne objave, spletnim naslovom, na katerem je objavljen dopolnjen osnutek OPPN, ter z načinom dajanja pripomb. V času objave občina zagotovi tudi javno obravnavo gradiv.
8. člen 
Podatki in strokovne podlage ter obveznosti udeležencev pri urejanju prostora glede njihovega zagotavljanja 
Podatke za pripravo OPPN posreduje Občina Miren - Kostanjevica in naročnik, delno pa jih pridobi načrtovalec iz javno dostopnih evidenc. Strokovne rešitve prostorske ureditve ter ostale strokovne podlage, vključno z geodetskim načrtom in drugimi strokovnimi podlagami, ki so obvezne pri pripravi OPPN ali bi jih zahtevali NUP, bo zagotovil investitor oziroma pobudnik.
9. člen 
Navedba, ali se bo v postopku izvedla celovita presoja vplivov na okolje oziroma presoja sprejemljivosti na varovana območja 
(1) Za pripravo OPPN je Občina Miren - Kostanjevica pridobila mnenje Zavoda RS za varstvo narave, Območna enota Nova Gorica, Delpinova ulica 16, 5000 Nova Gorica št. 3563-0151/2024-2 z dne 15. 4. 2024, iz katerega izhaja, da nameravana gradnja verjetno ne bo pomembno vplivala na varovana območja in da presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe OPPN v naravo na varovana območja ni treba izvesti.
(2) Občina Miren - Kostanjevica je presodila, da se z OPPN ne načrtujejo prostorske ureditve, ki predstavljajo poseg v okolje, za katerega je potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, za katerega se zahteva presoja sprejemljivosti na varovana območja ali ki bi pomembneje vplival na okolje.
10. člen 
Objava in uveljavitev 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Ta sklep se skupaj z odločbo in mnenjem iz 9. člena tega sklepa objavi na spletni stani Občine Miren - Kostanjevica www.miren-kostanjevica.si in ministrstva, pristojnega za prostor.
Št. 3503-0002/2021-6
Župan 
Občine Miren - Kostanjevica 
Mauricij Humar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti