Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024

Kazalo

894. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o pravilih pogojenosti, stran 2526.

  
  
Na podlagi 10. in 11.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2,18/23 in 78/23) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o pravilih pogojenosti 
1. člen 
V Uredbi o pravilih pogojenosti (Uradni list RS, št. 2/24) se v 1. členu za peto alinejo pika nadomesti s podpičjem in doda nova, šesta alineja, ki se glasi:
»– Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2024/587 z dne 12. februarja 2024 o določitvi odstopanja od Uredbe (EU) 2021/2115 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z uporabo standarda za dobre kmetijske in okoljske pogoje zemljišč (standard DKOP) 8, datumov upravičenosti odhodkov za prispevke iz EKJS ter pravil v zvezi s spremembami strateških načrtov SKP zaradi spremembe nekaterih shem za podnebje in okolje za leto zahtevka 2024 (UL L št. 2024/587 z dne 13. 2. 2024).«.
2. člen 
V 5. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Ne glede na prejšnji odstavek se zavezanci, ki na zbirni vlogi prijavijo deset ali manj hektarjev kmetijskih površin, izvzamejo iz kontrolnega sistema iz tega člena.«.
Dosedanji tretji do deseti odstavek postanejo četrti do enajsti odstavek.
3. člen 
V 7. členu se za petim odstavkom doda nov, šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Ne glede na določbe 7. do 9. člena te uredbe se upravne sankcije ne uporabijo za zavezance, ki na zbirni vlogi prijavijo deset ali manj hektarjev kmetijskih površin.«.
4. člen 
13. člen se spremeni tako, da se glasi:
»13. člen 
(okoljsko občutljivo trajno travinje na ravni kmetijskega gospodarstva) 
(1) Za namen pravila o pogojenosti DKOP 9 iz Priloge 1 te uredbe se za okoljsko občutljivo trajno travinje (v nadaljnjem besedilu: OOTT) štejejo površine GERK-ov, ki so znotraj območij iz drugega odstavka tega člena in so zanje v RKG na podlagi dejanskega stanja po preveritvi geoprostorskih obrazcev zbirnih vlog za leto 2023 določene naslednje rabe: 1300 – trajni travnik, 1320 – travinje z razpršenimi neupravičenimi značilnostmi, s površinami trajnega travinja in 1222 – ekstenzivni sadovnjak, ki je trajno zatravljen.
(2) OOTT je znotraj območja NATURA 2000 in obsega površine GERK-ov z rabami iz prejšnjega odstavka:
– ki so bile v Območju OOTT v skladu z Uredbo o pravilih pogojenosti (Uradni list RS, št. 166/22 in 34/23), in
– površine GERK-ov iz evidence območij planin iz zakona, ki ureja kmetijstvo.
(3) OOTT iz prve alineje prejšnjega odstavka sestavljajo:
a) podobmočje GERK-ov OOTT, ki je določeno na podlagi naravovarstvenih meril, in sicer izjemne ogroženosti vrst in habitatnih tipov v odvisnosti od travnikov, majhnosti območij, obstoja zavarovanega območja po predpisih s področja ohranjanja narave ali namembnosti teh površin za travniško rabo, ki ga je z grafičnim slojem za potrebe te uredbe določil Zavod Republike Slovenije za varstvo narave. Iz tega podobmočja se izvzamejo GERK-i, ki izpolnjujejo vsaj eno od teh izločitvenih meril:
– površine GERK-ov, ki zaradi intenzivne obdelave na dan 31. december 2023 niso okoljsko občutljive;
– površine GERK-ov, ki so zadnjih 15 let del obstoječih in delujočih namakalnih sistemov vzpostavljenih do 31. decembra 2023;
– površine GERK-ov, za katere je bila v RKG v obdobju od vključno leta 2009 do vključno leta 2023 na dan 30. junij za tekoče leto vsaj enkrat vpisana raba GERK-a, ki ni raba iz prvega odstavka tega člena, ali katera od rab, ki so se v tem obdobju štele za trajno travinje v skladu s pravilnikom, ki ureja register kmetijskih gospodarstev (1321 – barjanski travniki, 1330 – gorski pašnik, 1430 – ekstenzivni kraški pašnik in 1800 – kmetijske površine porasle z gozdnim drevjem).
b) podobmočje GERK-ov OOTT, ki ne spadajo v podobmočje GERK-ov OOTT iz prejšnje točke. Iz tega podobmočja se izvzamejo GERK-i, ki izpolnjujejo vsaj eno od teh izločitvenih meril:
– površine GERK-ov, ki so bile leta 2023 varovane z najvišjo stopnjo trajnostne obdelave;
– površine GERK-ov, ki zaradi intenzivne obdelave na dan 31. december 2023 niso okoljsko občutljive;
– površine GERK-ov, ki so zadnjih 15 let del obstoječih in delujočih namakalnih sistemov vzpostavljenih do 31. decembra 2023;
– površine GERK-ov, za katere je bila v RKG v obdobju od vključno leta 2009 do vključno leta 2023 na dan 30. junij za tekoče leto vsaj enkrat vpisana raba GERK-a, ki ni raba iz prvega odstavka tega člena, ali katera od rab, ki so se v tem obdobju štele za trajno travinje v skladu s pravilnikom, ki ureja register kmetijskih gospodarstev (1321 – barjanski travniki, 1330 – gorski pašnik, 1430 – ekstenzivni kraški pašnik in 1800 – kmetijske površine porasle z gozdnim drevjem).
(4) Izločitvena merila iz točke a) in b) prejšnjega odstavka ne veljajo za površine:
a) ki v skladu z uredbo, ki ureja izvedbo intervencij kmetijske politike za leto 2023, ležijo na območjih iz naslednjih evidenc:
– območja Natura 2000 plačila – Ljubljansko barje (N2000_PL_LJ_BARJE_A_23),
– območja Natura 2000 plačila – Ljubljansko barje (N2000_PL_LJ_BARJE_B_23),
– območja Natura 2000 plačila – Planinsko polje (N2000_PL_PLAN_POLJE_23),
– območja Natura 2000 plačila – Goričko (N2000_PL_GORICKO_23);
b) za katere je agencija na dan 4. marec 2024 razpolagala z zahtevki za operacijo HAB, HABM, MET ali VTR intervencije KOPOP_BK iz zbirne vloge za leto 2023, kot jih določa uredba, ki ureja okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027;
c) ki imajo na ravni GERK-a povprečno 17-odstotni ali večji nagib.
(5) Digitalni grafični sloj OOTT, ki vsebuje podatke o vključenosti površin GERK-ov v OOTT, je objavljen na javnem pregledovalniku grafičnih podatkov RKG. Informativni slikovni prikaz razporeditev OOTT je v Prilogi 6, ki je sestavni del te uredbe.
(6) Vse površine GERK-ov OOTT iz prejšnjega odstavka so predmet upravnih pregledov z uporabo sistema za spremljanje površin.
(7) Če je za tekoče leto z upravnimi pregledi z uporabo sistema za spremljanje površin ali s pregledi na kraju samem v skladu s to uredbo in z uredbo, ki ureja izvedbo intervencij kmetijske politike, ugotovljeno, da je nosilec kmetijskega gospodarstva zoral ali spremenil GERK-e z OOTT v rabe, ki niso navedene v prvem odstavku tega člena, se mu izreče upravna sankcija iz pravila pogojenosti DKOP 9 iz Priloge 1 te uredbe in mora najpozneje do 31. decembra v letu ugotovitve kršitve te površine ponovno spremeniti v trajno travinje z eno od vrst rab GERK-a za trajno travinje iz prvega odstavka tega člena.
(8) Površine OOTT, določene v skladu s prvim, drugim in tretjim odstavkom tega člena, se lahko med dvema zaporednima letoma na ravni poligona spremenijo v mejah tolerance do 10 arov.
(9) Izjemoma se za površine iz sedmega odstavka tega člena, ki so ponovno zasejane s travami ali mešanicami s travami, šteje kot trajno travinje za namen tega člena tudi raba 1131 – začasno travinje. To velja, dokler taka površina ne preide v rabo 1300 – trajno travinje.
(10) Površine pod OOTT iz četrtega odstavka tega člena, ki so del območja, namenjenega za komasacijo, se lahko v enakem obsegu v sklopu komasacijskega postopka prestavijo znotraj komasacijskega območja. Komasacijski odbor to prestavitev sporoči ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu MKGP). Prestavitev se v obliki spremembe digitalnega grafičnega sloja OOTT iz četrtega odstavka tega člena upošteva naslednje leto.«.
5. člen 
Za 15. členom se doda nov, 15.a člen, ki se glasi:
»15.a člen 
(odstop od pravil DKOP 8 – neproizvodne površine in elementi) 
(1) Za zagotovitev obveznega minimalnega deleža neproizvodnih površin in elementov iz DKOP 8 za leto 2024 zavezanci namenijo najmanj 4 % ornih zemljišč na ravni kmetijskega gospodarstva, ki jih zagotovijo z:
– neproizvodnim zemljiščem ali značilnostmi, vključno s praho iz zahteve številka 53 iz Priloge 1 te uredbe;
– površinami z rastlinami, ki vežejo dušik;
– površinami z rastlinami, ki štejejo za vmesne posevke.
(2) Zavezanci morajo ob vložitvi zbirne vloge označiti, na katerih ornih površinah in s katero možnostjo bodo izpolnili zahtevo iz prejšnjega odstavka ter v določenih primerih, katere kmetijske rastline bodo tam posejane. Rastline iz druge alineje prejšnjega odstavka so lucerna, detelje, deteljno-travna mešanica, krmni bob, krmni grah, soja, grašica, volčji bob, bob, grah, fižol, leča, čičerika, nokota ali grahor. Rastline iz tretje alineje prejšnjega odstavka so označene v šifrantu vrst oziroma skupin kmetijskih rastlin in pomoči, ki je v skladu z uredbo, ki ureja izvedbo intervencij kmetijske politike, za leto vložitve zbirne vloge objavljen na spletnih straneh agencije in ministrstva.
(3) Rastline iz druge alineje prvega odstavka tega člena, ki vežejo dušik, morajo biti na površinah prisotne kot glavni posevek, kot ga za leto vložitve zbirne vloge določa uredba, ki ureja izvedbo intervencij kmetijske politike, kar pomeni, da morajo biti lucerna, detelje, deteljno-travna mešanica ali nokota prisotne z zelenim pokrovom na površini pretežni del obdobja od 1. maja do 31. julija, preostale kmetijske rastline iz druge alineje prvega odstavka tega člena pa morajo biti prisotne z zelenim pokrovom na površini v obdobju od 1. maja do tehnološke zrelosti.
(4) Za rastline, ki so opredeljene kot vmesni posevki iz tretje alineje prvega odstavka tega člena, se štejejo neprezimni, prezimni ali medoviti posevki. Setev vmesnega posevka mora biti opravljena kadar koli po glavnem posevku, ki ga nosilec kmetijskega gospodarstva prijavi z geoprostorskim obrazcem v skladu z uredbo, ki ureja izvedbo intervencij kmetijske politike za leto vložitve zbirne vloge, da se zagotovi, da so tla:
– z naknadnim neprezimnim ali medovitim posevkom pokrita od 15. avgusta do 15. oktobra tekočega leta;
– z naknadnim prezimnim ali medovitim posevkom pokrita od 1. septembra do 30. oktobra tekočega leta.
(5) Na površinah iz prvega odstavka tega člena je prepovedana uporaba fitofarmacevtskih sredstev, in sicer za praho od 1. januarja do 31. julija, za rastline, ki vežejo dušik, od uveljavitve te uredbe do izpolnitve obvezne prisotnosti, in za rastline, ki štejejo kot vmesni posevek, v času obvezne prisotnosti. Kmetijske rastline iz druge in tretje alineje prvega odstavka tega člena se po izpolnjenih zahtevah iz tretjega, četrtega in petega odstavka tega člena lahko uporabijo za prehrano ljudi in živali.«.
6. člen 
V Prilogi 1 se:
– v tabeli PZR 1: NADZOROVANJE RAZPRŠENIH VIROV ONESNAŽENJA S FOSFATI, v stolpcu ZAHTEVE ZA ZAVEZANCA pri zahtevi številka 11 besedilo spremeni tako, da se glasi: »11) Za namakanje kmetijskih površin mora biti izdana odločba ali drug akt o uvedbi namakanja.«;
– v tabeli DKOP 5: UPRAVLJANJE OBDELAVE ZA ZMANJŠANJE TVEGANJA DEGRADACIJE IN EROZIJE TAL, VKLJUČNO Z UPOŠTEVANJEM NAKLONA TERENA, v stolpcu ZAHTEVE ZA ZAVEZANCA pri zahtevi številka 39 drugi odstavek spremeni tako, da se glasi: »Zahteva za oranje po plastnicah ne velja za orne površine, manjše od 0,3 ha, ter za orne površine v smeri naklona in katerih krajša stranica ni daljša od vključno 40 m.«;
– v tabeli DKOP 6: MINIMALNA POKRITOST TAL, DA SE PREPREČI GOLA ZEMLJA V OBDOBJIH, KI SO NAJBOLJ OBČUTLJIVA, v stolpcu ZAHTEVE ZA ZAVEZANCA pri zahtevi številka 42 tretji odstavek spremeni tako, da se glasi: »Zahteva ne velja za orna zemljišča, na katerih se prideluje krompir, sladkorna pesa, hmelj, jara žita, pivovarski ječmen, sončnice ali naslednje vrste zelenjadnic: cvetača, listnati ohrovt, glavnati ohrovt, brstični ohrovt, blitva, špinača, grah, bob, čebula, česen, solatnice, peteršilj, šparglji, radič, motovilec, sladki komarček, šalotka, por, zimski luk, hren, rabarbara, korenje in zelje.«;
– v tabeli DKOP 7: KOLOBARJENJE NA ORNIH ZEMLJIŠČIH, RAZEN KMETIJSKIH RASTLIN, KI RASTEJO POD VODO, v stolpcu SMERNICE pri zahtevi številka 43 v predzadnjem odstavku drugi stavek spremeni tako, da se glasi:
»Enako se šteje, da zelenjadnice pod šiframi 400, 402 in 405 ter zelišča pod šifro 404 iz šifranta kmetijskih rastlin izpolnjujejo zahtevo za menjavo posevka vsako leto na 60 % ornih površin na kmetijskem gospodarstvu.«;
– v tabeli DKOP 9: PREPOVED PREUSMERITVE ALI ORANJA TRAJNEGA TRAVINJA, OPREDELJENEGA KOT OKOLJSKO OBČUTLJIVO TRAJNO TRAVINJE, NA OBMOČJIH NATURA 2000, v stolpcu SMERNICE pri zahtevi številka 57 za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi: »V primeru višje sile ali izjemnih okoliščin, ko je okoljsko občutljivo trajno travinje poškodovano, je potrebno na poškodovani površini občutljivega trajnega travinja že v letu pojava višje sile ali izjemnih okoliščin, če to ni mogoče pa v naslednjem letu, izvesti vse potrebne in izvedljive agrotehnične ukrepe za obnovo trajnega travinja. Pri izpolnjevanju zahteve se poškodovano površino do obnove šteje kot izjemo.«.
7. člen 
Priloga 6 se nadomesti z novo Prilogo 6, ki je kot Priloga 1 sestavni del te uredbe.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
8. člen 
(prehodna določba) 
Postopki, začeti na podlagi Uredbe o pravilih pogojenosti (Uradni list RS, št. 2/24), se končajo v skladu s to uredbo.
9. člen 
(končna določba) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-84/2024
Ljubljana, dne 4. aprila 2024
EVA 2024-2330-0015
Vlada Republike Slovenije 
Klemen Boštjančič 
podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti