Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2024 z dne 23. 2. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2024 z dne 23. 2. 2024

Kazalo

399. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izobrazbi in strokovnem izpitu za vodenje in odločanje v upravnem postopku, stran 1071.

  
Na podlagi drugega in četrtega odstavka 31. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10, 82/13, 175/20 – ZIUOPDVE in 3/22 – ZDeb) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izobrazbi in strokovnem izpitu za vodenje in odločanje v upravnem postopku 
1. člen 
V Uredbi o izobrazbi in strokovnem izpitu za vodenje in odločanje v upravnem postopku (Uradni list RS, št. 12/13 in 61/19) se v 11. členu za tretjim odstavkom doda nov, četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Od prejema prijave do dneva opravljanja izpita ne sme preteči več kot dva meseca, razen če kandidat želi izpit opravljati kasneje.«.
2. člen 
V 12. členu se v prvem odstavku črtata vejica in besedilo »ki šteje tri člane«.
3. člen 
14. člen se spremeni tako, da se glasi:
»14. člen 
(pisni del izpita) 
(1) Pisni del izpita zajema izdelavo pisne naloge, na podlagi katere se preveri praktična usposobljenost kandidata za samostojno pripravo pisnih aktov, ki nastajajo pri vodenju postopka ali odločanju (npr. pri pripravi osnutkov pozivov, vabil, procesnih sklepov, prvostopenjskih odločitev). Kandidat lahko pri pisnem delu izpita uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek, in druge predpise, potrebne za rešitev pisne naloge, ki jih določi član izpitne komisije in zagotovi izvajalec izpita.
(2) Pisno nalogo pripravi član izpitne komisije in jo dostavi izvajalcu izpita najmanj pet delovnih dni pred izpitom. Če izpit opravlja več kandidatov, se pripravijo različne pisne naloge. Izvajalec izpita poskrbi, da se s pisno nalogo do opravljanja izpita lahko seznanijo le osebe, zaposlene pri izvajalcu, ki se z njo morajo seznaniti zaradi izvedbe izpita. Te osebe morajo varovati izpitno tajnost pisne naloge.
(3) Udeležba na izpitu in potek izpita se opišeta v zapisniku pisnega dela izpita.
(4) Pisni del izpita se opravlja pod nadzorom člana izpitne komisije ali druge osebe, zaposlene pri izvajalcu izpita. Oseba, ki opravlja nadzor, mora kandidate pred začetkom opravljanja opozoriti na izpitni red, zlasti na določbo petega, šestega in sedmega odstavka tega člena.
(5) Kandidat med izpitom ne sme uporabljati telekomunikacijskih naprav in drugih pripomočkov, s katerimi bi izpit lahko opravil na nepošten (goljufiv) način, ter se ne sme z nikomer posvetovati. Kandidat brez dovoljenja osebe, ki nadzira potek izpita, ne sme zapustiti prostora, v katerem se opravlja izpit.
(6) Oseba, ki nadzira potek izpita, opozori kandidata, ki s svojim ravnanjem moti druge kandidate. Če kandidat kljub opozorilu ne preneha z motenjem, mu odredi, da preneha opravljati izpit in zapusti prostor.
(7) Če kandidat med pisnim delom izpita ne ravna v skladu s to uredbo in navodili osebe, ki nadzira potek izpita, se to vpiše v zapisnik. Izpitna komisija na podlagi navedb v zapisniku in izjave kandidata odloči, ali kandidat sme pristopiti k ustnemu delu izpita. Če izpitna komisija odloči, da izpita ne sme nadaljevati, se šteje, da izpita ni opravil.
(8) Pisni del izpita traja največ štiri pedagoške ure.
(9) Pisni del izpita se oceni z oceno »uspešno« ali »neuspešno«. Izpit je ocenjen z oceno »uspešno«, če ga tako ocenijo vsi člani komisije.«.
4. člen 
15. člen se spremeni tako, da se glasi:
»15. člen 
(ustni del izpita) 
(1) Ustni del izpita se opravlja praviloma isti dan kot pisni del. Predsednik izpitne komisije vodi izpitni postopek in skrbi za izpitni red.
(2) Ustni del izpita obsega pregled pisne naloge in preizkus znanja po programu glede na stopnjo izpita.
(3) Če je pisni del izpita ocenjen z oceno »neuspešno«, kandidat ne opravlja preizkusa znanja iz prejšnjega odstavka.
(4) Ustni del izpita traja največ 30 minut.
(5) Po preizkusu znanja iz drugega odstavka tega člena se uspeh kandidata oceni z oceno »uspešno« ali »neuspešno«. Izpit je ocenjen z oceno »uspešno«, če ga tako ocenijo vsi člani komisije.
(6) Uspeh na izpitu razglasi predsednik izpitne komisije in kandidata, ki ni bil uspešen, seznani z razlogi za oceno.
(7) O ustnem delu izpita se za vsakega kandidata vodi zapisnik, v katerega se vpišejo osebno ime kandidata, datum rojstva kandidata, sestava izpitne komisije, vprašanja, na katera je odgovarjal kandidat, potek izpita, uspeh izpita, datum in kraj opravljanja izpita. Zapisnik podpišejo vsi člani izpitne komisije in zapisnikar. Pisna naloga je priloga zapisniku.«.
5. člen 
V 18. členu se prvi in drugi odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(1) Kandidat, ki se ne strinja z oceno, lahko do izteka naslednjega dne od dneva opravljanja izpita vloži ugovor. Na iztek roka ne vplivajo dela prosti dnevi. Ob razglasitvi uspeha se ugovor vloži ustno na zapisnik, kasneje pa v pisni obliki na uradni elektronski naslov izvajalca izpita.
(2) Kandidat, ki vloži ugovor, najkasneje v petih delovnih dneh ponovno opravlja izpit pred novo izpitno komisijo.«.
6. člen 
V 19. členu se doda nov prvi odstavek, ki se glasi:
»(1) Kandidat lahko odstopi od opravljanja izpita brez navedbe razlogov najkasneje sedem dni pred dnem, ki je določen za opravljanje izpita.«.
Dosedanji prvi do četrti odstavek postanejo drugi do peti odstavek.
7. člen 
21. člen se spremeni tako, da se glasi:
»21. člen 
(imenovanje članov izpitne komisije) 
(1) Člane izpitne komisije imenuje minister, pristojen za upravo, za pet let.
(2) Javni poziv za predlaganje kandidatov se objavi na spletni strani ministrstva, pristojnega za upravo. Predlog za imenovanje kandidata za člana izpitne komisije vloži organ oziroma fakulteta, na kateri je kandidat zaposlen.
(3) Član izpitne komisije je lahko oseba, ki je strokovnjak za upravni postopek in izpolnjuje naslednje pogoje:
– ima opravljen izpit iz upravnega postopka druge stopnje,
– obvlada slovenski jezik,
– ima najmanj izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje, in
– ima najmanj deset let delovnih izkušenj z izobrazbo iz prejšnje alineje, od tega zadnjih pet let pri vodenju ali odločanju v upravnih zadevah oziroma pri opravljanju drugih zahtevnih nalog na področju upravnega procesnega prava.
(4) Ne glede na prejšnji odstavek je član izpitne komisije lahko sodnik Upravnega sodišča Republike Slovenije in Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.
(5) Kandidati za člana izpitne komisije, razen kandidati iz prejšnjega odstavka, morajo izkazati, da so strokovnjaki za upravni postopek. Če je treba opraviti izbor med kandidati s primerljivimi strokovnimi referencami, se opravi pisni ali ustni preizkus znanja iz upravnega postopka pred komisijo, ki jo imenuje minister, pristojen za upravo.
(6) O imenovanju v izpitno komisijo se člani izpitnih komisij obvestijo v dveh mesecih od objave poziva.«.
8. člen 
23. člen se spremeni tako, da se glasi:
»23. člen 
(dolžnosti članov izpitne komisije in zapisnikarja) 
(1) Člani izpitne komisije morajo vestno, strokovno in nepristransko opravljati delo v izpitni komisiji.
(2) Člani izpitne komisije morajo imeti spoštljiv odnos do kandidata ter varovati njegovo dostojanstvo in integriteto.
(3) Člani izpitne komisije med opravljanjem izpita ne smejo uporabljati elektronskih naprav, zapuščati prostora in s svojim ravnanjem motiti opravljanja izpita.
(4) Član izpitne komisije na ravnanja v nasprotju s prvim, drugim in tretjim odstavkom opozori člana komisije in o tem obvesti ministrstvo, pristojno za upravo.
(5) Člani izpitne komisije takoj, ko izvedo za razlog, zaradi katerega ne bi mogli opraviti dela v izpitni komisiji, o tem obvestijo izvajalca izpitov.
(6) Dolžnosti članov izpitne komisije se smiselno uporabljajo tudi za zapisnikarja.«.
9. člen 
Za 23. členom se doda nov, 23.a člen, ki se glasi:
»23.a člen 
(razrešitev člana izpitne komisije) 
(1) Minister, pristojen za upravo, razreši člana izpitne komisije, ki krši dolžnosti, določene s to uredbo.
(2) O prenehanju veljavnosti pooblastila za vodenje ali odločanje oziroma o prenehanju opravljanja nalog iz četrte alineje tretjega odstavka 21. člena te uredbe ali o prenehanju položaja sodnika član izpitne komisije nemudoma obvesti ministrstvo, pristojno za upravo. Minister, pristojen za upravo, razreši člana izpitne komisije v enem letu od prenehanja veljavnosti pooblastila oziroma opravljanja nalog ali prenehanja položaja sodnika.«.
10. člen 
V 24. členu se za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Izpitno komisijo sestavljajo trije člani, od katerih je eden predsednik.«.
Dosedanja drugi in tretji odstavek postaneta tretji in četrti odstavek.
PREDHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
11. člen 
Člani izpitne komisije, imenovani na podlagi 21. člena Uredbe o izobrazbi in strokovnem izpitu za vodenje in odločanje v upravnem postopku (Uradni list RS, št. 12/13 in 61/19), nadaljujejo delo do izteka obdobja, za katero so imenovani.
12. člen 
Ta uredba začne veljati trideseti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-22/2024
Ljubljana, dne 22. februarja 2024
EVA 2023-3130-0025
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti