Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2024 z dne 16. 2. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2024 z dne 16. 2. 2024

Kazalo

383. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, stran 888.

  
Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 
1. člen 
V Uredbi o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 104/15, 32/16, 66/16, 14/17, 38/17, 40/17 – popr., 19/18, 82/18, 89/20, 152/20, 121/21, 11/22, 155/22, 12/23, 50/23 in 103/23) se v 4. členu v 1. točki pod c) za četrto alinejo doda nova, peta alineja, ki se glasi:
»– izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih;«.
Na koncu 3. točke se pika nadomesti s podpičjem in doda nova, 4. točka, ki se glasi:
»4. izvajanje podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov iz točke (b) prvega odstavka 18. člena Uredbe 1305/2013/EU.«.
2. člen 
V 6. členu se v štirinajstem odstavku besedilo »koledarskem letu pred objavo javnega razpisa« nadomesti z besedilom »koledarskem letu, ki se določi z javnim razpisom,«.
3. člen 
V 10. členu se v 15. točki besedilo »koledarskem letu pred oddajo vloge« nadomesti z besedilom »koledarskem letu, ki se določi z javnim razpisom,«.
4. člen 
V 27. členu se v prvem odstavku v 9. točki beseda »aprila« povsod nadomesti z besedo »maja«.
5. člen 
V 28.e členu se za drugim odstavkom doda nov, tretji odstavek, ki se glasi:
(3) Ne glede na prejšnji odstavek se za naložbe v ureditev objektov za skladiščenje živinskih gnojil, ki so bili v celoti uničeni zaradi poplav in zemeljskih plazov v avgustu 2023 (v nadaljnjem besedilu: poplave v avgustu 2023), pogoja iz 2. in 3. točke 17. člena te uredbe ne uporabljata. Škoda na objektih za skladiščenje živinskih gnojil zaradi poplav v avgustu 2023 je razvidna iz končne ocene škode, določene v skladu z uredbo, ki ureja metodologijo za ocenjevanje škode.«.
Dosedanji tretji odstavek postane četrti odstavek.
V dosedanjem četrtem odstavku, ki postane peti odstavek, se v 1. točki za besedo »odstotkov« doda pika in nov stavek, ki se glasi: »Obseg dela, izraženega v ekvivalentu PDM, ki ga je upravičenec opredelil v vlogi oziroma poslovnem načrtu, ne sme preseči urnih postavk, določenih z javnim razpisom«.
6. člen 
V 28.f členu se v drugem, tretjem in četrtem odstavku besedilo »doda merilo »zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov«« nadomesti z besedilom »dodata merili odprava posledic po naravni nesreči in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov«.
7. člen 
V 28.h členu se v prvem odstavku v 4. točki beseda »aprila« povsod nadomesti z besedo »maja«.
8. člen 
V 28.i členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Stopnja javne podpore za naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva je 50 odstotkov upravičenih stroškov in se poveča za 20 odstotnih točk:
– če je kmetijsko gospodarstvo, katerega nosilec je upravičenec, razvrščeno v OMD v skladu s predpisom, ki ureja razvrščanje kmetijskih gospodarstev v OMD;
– če je naložba povezana z ukrepom iz 28. oziroma 29. člena Uredbe 1305/2013/EU in ima upravičenec najmanj 50 odstotkov kmetijskih površin vključenih v enega izmed ukrepov iz te alineje;
– če vlogo na javni razpis vloži mladi kmet.«.
V drugem odstavku se število »50« nadomesti s številom »90«.
V tretjem odstavku se črta besedilo »in četrte«.
9. člen 
V 40. členu se v prvem odstavku v 4. točki beseda »aprila« nadomesti z besedo »maja«.
10. člen 
Za 74. členom se dodajo nov, a6.a oddelek in novi, a74.a do g74.a člen, ki se glasijo:
»a6.a Izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih 
a74.a člen 
(namen podpore) 
(1) Podpora iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih je namenjena izvedbi agromelioracij na kmetijskih zemljiščih v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča, razen izvedbi agromelioracij na komasacijskih območjih.
(2) Poleg agromelioracij iz prejšnjega odstavka je na območjih, opredeljenih v zakonu, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev, podpora iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih namenjena tudi izvedbi agromelioracij v skladu z zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev.
b75.a člen 
(upravičenec) 
Upravičenci do podpore iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih so lokalne skupnosti in Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.
c74.a člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Upravičeni stroški iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih so stroški izvedbe agromelioracij, pri čemer splošni stroški iz 98. člena te uredbe lahko znašajo do vključno 15 odstotkov skupne priznane vrednosti naložbe.
(2) Višina upravičenih stroškov se določi v skladu s 95. členom te uredbe.
č74.a člen 
(neupravičeni stroški) 
Poleg neupravičenih stroškov iz 96. člena te uredbe do podpore iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih niso upravičeni:
– stroški izvedbe osuševanj kmetijskih zemljišč;
– stroški sanacije plazov, ki se ne šteje kot sanacija manjših plazov v skladu z zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev.
d74.a člen 
(pogoji za dodelitev podpore) 
(1) Poleg pogojev iz 100. člena te uredbe mora upravičenec ob vložitvi vloge na javni razpis za podporo iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
1. če gre za zahtevno agromelioracijo, mora imeti pravnomočno odločbo o uvedbi agromelioracije v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča;
2. če gre za nezahtevno agromelioracijo, mora vlogi na javni razpis priložiti:
– popis agromelioracijskih del in
– predpisana soglasja in dovoljenja pristojnih organov, če gre za območja varovanj in omejitev po posebnih predpisih, razen če gre za odvoz naplavin s kmetijskih zemljišč in druge agrotehnične ukrepe za vzpostavitev kmetijskih zemljišč v ponovno kmetijsko uporabo v skladu z zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev;
3. na zemljiščih z območja iz drugega odstavka a74.a člena te uredbe je nastala škoda, kar je razvidno iz ocene škode, določene v skladu z uredbo, ki ureja metodologijo za ocenjevanje škode.
(2) Upravičenec lahko na javni razpis vloži več vlog, pri čemer mora ena vloga predstavljati eno agromelioracijsko območje.
e74.a člen 
(merila za izbor vlog) 
(1) Vstopna meja točk za podporo iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih znaša 30 odstotkov najvišjega možnega števila točk.
(2) Merila za ocenjevanje vlog so:
1. ekonomski vidik naložbe:
– vrsta agromelioracijskih del,
– površina agromelioracijskega območja;
2. geografski vidik naložbe: lokacija predvidene agromelioracije.
(3) Podrobnejša merila iz prejšnjega odstavka in točkovnik za ocenjevanje vlog se opredelijo v javnem razpisu.
f74.a člen 
(pogoji ob vložitvi zahtevka za izplačilo sredstev) 
(1) Upravičenec mora ob vložitvi zahtevka za izplačilo sredstev iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih izpolnjevati pogoje iz 102. člena te uredbe.
(2) Za namen operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih se kot zaključek naložbe šteje vključitev naložbe v uporabo, kar se izkazuje s kopijo zapisnika o prevzemu del, ki se priloži zahtevku za izplačilo sredstev.
(3) Upravičenec lahko na posamezno vlogo vloži največ tri zahtevke za izplačilo sredstev.
g74.a člen 
(finančne določbe) 
(1) Najvišja stopnja javne podpore iz operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih znaša 100 odstotkov upravičenih stroškov.
(2) Najnižji znesek javne podpore znaša 2.000 eurov na vlogo. Razpoložljiva sredstva, namenjena izvajanju operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih v programskem obdobju 2014–2020, so opredeljena v prilogi 1 te uredbe.
(3) Sredstva, namenjena izvajanju operacije izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih, se v skladu z 58.a členom Uredbe 1305/2013/EU zagotovijo iz EKSRP v višini 100 odstotkov.
11. člen 
Za 90.h členom se dodajo nov, 10. oddelek in novi, 90.i do 90.š člen, ki se glasijo:
»10. Podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov 
90.i člen 
(namen podpore) 
(1) Podpora iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, je namenjena naložbam v osnovna sredstva za primarno kmetijsko pridelavo iz Priloge I k Pogodbi, ki so bila poškodovana ali uničena v poplavah v avgustu 2023.
(2) Predmet podpore so naslednje vrste naložb, ki so bile poškodovane ali uničene v poplavah v avgustu 2023 na kmetijskem gospodarstvu, kar je razvidno iz ocene škode, določene v skladu z uredbo, ki ureja metodologijo za ocenjevanje škode (v nadaljnjem besedilu: ocena škode):
1. obnova gospodarskih poslopij in drugih objektov za kmetijsko dejavnost: ureditev in vzdrževanje objektov v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov, in nakup pripadajoče opreme ter ureditev priključkov kmetijskega gospodarstva na objekte gospodarske javne infrastrukture;
2. nakup kmetijske mehanizacije;
3. agromelioracije na kmetijskih zemljiščih v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča ter zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev;
4. nakup rejnih živali;
5. obnova trajnih nasadov;
6. postavitev oziroma obnova pašnikov in obor za rejo domačih živali oziroma gojene divjadi ter nakup pripadajoče opreme;
7. nakup in postavitev rastlinjakov, ki niso objekti, ter nakup pripadajoče opreme.
(3) Primarna pridelava kmetijskih proizvodov iz prvega odstavka tega člena se podrobneje opredeli v javnem razpisu.
90.j člen 
(upravičenec) 
Upravičenec do podpore iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, je nosilec kmetijskega gospodarstva, ki je vpisan v RKG, opravlja kmetijsko dejavnost v Republiki Sloveniji in izpolnjuje pogoj iz 90.k člena ter pogoje iz 90.n člena te uredbe.
90.k člen 
(škoda v kmetijski proizvodnji) 
(1) Škoda v kmetijski proizvodnji je razvidna iz ocene škode in obsega najmanj 30 odstotkov potenciala kmetijske proizvodnje na kmetijskem gospodarstvu glede na posamezen predmet naložbe iz drugega odstavka 90.i člena te uredbe, ki ga upravičenec uveljavlja z vlogo na javni razpis.
(2) Pogoj iz prejšnjega odstavka se ne uporablja za naložbe iz 2. in 4. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe.
(3) Delež uničenega potenciala kmetijske proizvodnje glede na posamezen predmet naložbe iz prvega odstavka tega člena se določi na naslednje načine:
1. delež uničenega potenciala kmetijske proizvodnje je stopnja poškodovanosti, ki je razvidna iz ocene škode, če gre za naložbo iz 1. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe. Če gre za naložbe iz 3., 5., 6. in 7. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe, se upošteva stopnja poškodovanosti kmetijskega zemljišča, na katerem se bo izvedla naložba, ki je razvidna iz ocene škode;
2. če stopnja poškodovanosti ni razvidna iz ocene škode, se delež uničenega potenciala kmetijske proizvodnje določi kot količnik med višino škode iz ocene škode in vrednostjo objekta ali zemljišča iz katastra nepremičnin Geodetske uprave Republike Slovenije.
90.l člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Upravičeni stroški iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, so:
1. stroški ureditve in vzdrževanja objektov za kmetijsko dejavnost, nakup in namestitev oziroma vgradnja pripadajoče opreme za kmetijsko proizvodnjo, ureditev greznic in čistilnih naprav, nakup IKT, nakup opreme za pridobivanje energije iz OVE ter opreme za zaščito čebeljih panjev pred medvedi (nakup in postavitev žičnate oziroma elektroograje in pripadajoče opreme – pašni aparat in solarni modul ter nakup in postavitev elektronske opreme, namenjene zvočnemu ali svetlobnemu odvračanju živali). Stroški ureditve dvorišča so upravičeni samo v okviru ureditve objektov;
2. nakup kmetijske mehanizacije. Pri ugotavljanju višine upravičenih stroškov rabljene kmetijske mehanizacije se od vrednosti novega stroja oziroma opreme odšteje amortizirana vrednost rabljenega stroja ali opreme;
3. stroški obnove trajnih nasadov: priprava zemljišča (na primer odstranitev nasada in zemeljska dela), priprava poti, nakup in posaditev sadik, nakup in postavitev ograje za zaščito pred divjadjo, opore ter mreže proti toči;
4. nakup in postavitev rastlinjakov ter pripadajoče opreme. Za rastlinjake se štejejo steklenjaki, plastenjaki in tuneli;
5. stroški postavitve pašnikov in obor ter nakup pripadajoče opreme za rejo domačih živali oziroma rejo gojene divjadi: nakup in postavitev lesene, žičnate oziroma elektroograje in pripadajoče opreme, nakup in postavitev zaščitne mreže proti ujedam, nakup in postavitev farmskega pletiva z ojačitvijo ter pripadajoče opreme, postavitev krmišča in zavetišča ter nakup pripadajoče opreme, ureditev zajetja in zbiralnika za kapnico ter nakup premične elektromreže (visoke premične varovalne elektromreže in druge premične elektromreže);
6. stroški ureditve priključkov kmetijskega gospodarstva na objekte gospodarske javne infrastrukture (ceste, objekti energetske infrastrukture, objekti za oskrbo s pitno vodo, priključek za odvajanje odpadne vode);
7. stroški izvedbe agromelioracijskih del na kmetijskih zemljiščih, med katera spadajo pripravljalna, zemeljska, gradbena in obrtniška dela;
8. stroški nakupa rejnih živali;
9. splošni stroški iz 98. člena te uredbe.
(2) Višina upravičenih stroškov se določi v skladu s 95. členom te uredbe.
90.m člen 
(vrsti naložb glede na velikost) 
Glede na velikost sta vrsti naložb iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov:
1. enostavne naložbe do vključno 200.000 eurov skupne priznane vrednosti naložbe;
2. zahtevne naložbe nad 200.000 eurov skupne priznane vrednosti naložbe.
90.n člen
(pogoji za dodelitev podpore) 
(1) Poleg pogojev iz 100. člena te uredbe mora upravičenec ob vložitvi vloge na javni razpis za podporo iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, izpolnjevati tudi naslednje pogoje za dodelitev podpore:
1. vpisan mora biti v RKG kot nosilec kmetijskega gospodarstva;
2. v letu, ki je določeno v javnem razpisu, mora vložiti zbirno vlogo v skladu s predpisi, ki urejajo izvedbo intervencij kmetijske politike. Oddaja zbirne vloge ni obvezna za upravičenca, ki izvaja dejavnost obdelave semen v skladu z uredbo, ki ureja standardno klasifikacijo dejavnosti, ter uveljavlja podporo za naložbo v ta namen;
3. če ima v uporabi do enega hektarja kmetijskih površin in vzreja samo čebele ter uveljavlja podporo za naložbe, povezane s čebelarsko dejavnostjo, oddaja zbirne vloge, ne glede na prejšnjo točko, ni obvezna, vendar pa mora imeti urejene podatke v RKG v skladu s predpisom, ki ureja RKG;
4. če se naložba nanaša na ureditev ali vzdrževanje enostavnega objekta oziroma vzdrževanje nezahtevnega objekta v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov, mora vlogi na javni razpis priložiti opis stanja pred naložbo in fotografije zemljišča oziroma objekta, na katerem se bo izvajala naložba, ter imeti gradbeno dovoljenje, če se naložba nanaša na vzdrževanje nezahtevnega objekta;
5. če se naložba nanaša na ureditev nezahtevnega objekta v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov, mora poleg dokazil iz prejšnje točke predložiti tudi dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov;
6. če se naložba nanaša na nakup pripadajoče opreme objekta, mora predložiti fotografije objekta in prostora, v katerem bo oprema nameščena, ter skico postavitve opreme v prostoru, v katerem bo oprema nameščena;
7. če gre za naložbo v vzdrževanje objekta, ki je v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov, zahtevni ali manj zahtevni objekt, mora imeti ob vložitvi vloge na javni razpis uporabno dovoljenje ter vlogi na javni razpis priložiti opis stanja pred naložbo in fotografije objekta, v katerem se bo izvajala naložba. Če gre za naložbo v vzdrževanje zahtevnega ali manj zahtevnega objekta, za katerega v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov, ni treba pridobiti uporabnega dovoljenja, mora imeti ob vložitvi vloge na javni razpis pravnomočno gradbeno dovoljenje;
8. upravičenec na posamezen sklop javnega razpisa vloži eno vlogo, pri čemer lahko z eno vlogo uveljavlja dve ali več naložb iz drugega odstavka 90.i člena te uredbe.
(2) Poleg pogojev za dodelitev podpore iz prejšnjega odstavka mora upravičenec glede na posamezno vrsto naložbe, ki je predmet podpore, izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
1. če gre za naložbo v nakup kmetijske mehanizacije, lahko upravičenec pridobi podporo samo za en stroj iste vrste kmetijske mehanizacije, ki je bil v celoti uničen v poplavah v avgustu 2023. Kot ista vrsta kmetijske mehanizacije se šteje kmetijska mehanizacija iz iste skupine strojev v okviru zaporedne dvomestne številke iz priloge 2 Pravilnika o katalogu stroškov;
2. če gre za naložbo v nakup rejnih živali, je upravičen nakup iste vrste in enakega števila rejnih živali, kot so bile uničene v poplavah v avgustu 2023;
3. če gre za naložbo v postavitev oziroma obnovo pašnikov in obor za rejo domačih živali oziroma gojene divjadi ter pripadajoče opreme, mora izpolnjevati naslednje pogoje:
a) povprečna obtežba z živino na kmetijskem gospodarstvu mora znašati najmanj 0,2 GVŽ/ha kmetijskih površin, kar je razvidno iz zbirne vloge, vložene v letu, ki se določi v javnem razpisu. Pri izračunu obtežbe se upošteva število živali, ki je razvidno iz evidence rejnih živali v skladu s pravilnikom, ki ureja evidenco imetnikov rejnih živali in evidenco rejnih živali;
b) če naložba v postavitev pašnikov za nadzorovano pašo domačih živali oziroma postavitev obor za rejo gojene divjadi posega na gozdno zemljišče, mora biti za to naložbo na podlagi zakona, ki ureja gozdove, pridobljeno soglasje ZGS. Upravičenec mora vlogi na javni razpis priložiti načrt gozdnega zemljišča, ki vključuje popis del in materiala ter skico tega zemljišča na ortofotu z izrisom digitalnega katastrskega načrta za zemljišče, na katerem se naložba izvaja;
c) če se naložba v postavitev pašnikov za nadzorovano pašo domačih živali oziroma obor za rejo gojene divjadi izvaja na kmetijskih zemljiščih, mora upravičenec vlogi na javni razpis priložiti načrt kmetijskega zemljišča, ki vključuje popis del in materiala ter skico tega zemljišča na ortofoto posnetku GERK-a kmetijskega zemljišča, na katero se naložba nanaša, oziroma izris digitalnega zemljiškokatastrskega načrta, če zemljišča niso vključena v GERK, ter opis tehnologije paše;
č) naložba v postavitev novega pašnika za nadzorovano pašo domačih živali oziroma postavitev nove obore za rejo gojene divjadi na drugem kmetijskem zemljišču je upravičena v primeru, da je bilo kmetijsko zemljišče, na katerem je bil pašnik za nadzorovano pašo domačih živali oziroma obora za rejo gojene divjadi v naravni nesreči uničeno, kar je razvidno iz ocene škode;
4. če gre za naložbo v nakup in postavitev rastlinjakov ter pripadajoče opreme, mora izpolnjevati pogoje iz 1. in 2. točke prvega odstavka 16. člena te uredbe in pogoj iz 2. točke drugega odstavka 16. člena te uredbe;
5. če gre za naložbo v ureditev hleva, mora izpolnjevati pogoje iz 1., 9. in 10. točke 17. člena te uredbe;
6. če gre za naložbo v ureditev objekta oziroma pripadajoče opreme za namen pridelave medu in drugih čebeljih proizvodov ter vzrejo čebeljih matic ali čebeljih družin, mora izpolnjevati naslednje pogoje:
a) če naložba v nakup opreme za zaščito čebeljih panjev pred medvedi posega na gozdno zemljišče, mora biti za naložbo na podlagi zakona, ki ureja gozdove, pridobljeno soglasje ZGS. Upravičenec mora vlogi na javni razpis priložiti načrt gozdnega zemljišča, ki vključuje popis del in materiala ter skico tega zemljišča na ortofotu z izrisom digitalnega katastrskega načrta za zemljišče in identifikacijskimi podatki čebelnjakov oziroma stojišč iz registra čebelnjakov za zemljišče, na katerem se naložba izvaja,
b) če se naložba v ureditev zaščite čebeljih panjev pred medvedi izvaja na kmetijskih zemljiščih, mora upravičenec vlogi na javni razpis priložiti načrt kmetijskega zemljišča, ki vključuje popis del in materiala ter skico tega zemljišča na ortofoto posnetku GERK-a kmetijskega zemljišča, na katerem se naložba izvaja, oziroma skico tega zemljišča z izrisom digitalnega katastrskega načrta, če zemljišča niso vključena v GERK,
c) ne priznajo se stroški čebelarske opreme, ki so predmet podpore iz intervencije podpora čebelarjem in čebelarskim društvom iz strateškega načrta, ki ureja skupno kmetijsko politiko za obdobje 2023–2027,
č) kmetijskemu gospodarstvu s pravnomočno odločbo UVHVVR ni prepovedano dajanje medu v promet za javno potrošnjo v skladu s predpisi, ki urejajo področje zdravil za uporabo v veterinarski medicini;
7. če se v okviru naložbe iz 1. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe izvaja naložba v OVE, mora izpolnjevati pogoje iz 1. točke 19. člena te uredbe in pogoje iz 4. do 6. točke 19. člena te uredbe;
8. če gre za naložbo v ureditev priključkov kmetijskega gospodarstva na javno infrastrukturo, mora izpolnjevati naslednje pogoje:
a) če ureditev priključka poteka na zemljiščih, ki niso v lasti upravičenca, in bo ta infrastruktura namenjena njegovi služnostni uporabi, mora upravičenec ob vložitvi vloge na javni razpis imeti služnostno pravico gradnje in uporabe priključka,
b) upravičenec mora vlogi na javni razpis priložiti načrt zemljišča, ki vključuje popis del in materiala ter skico tega zemljišča na ortofotu z vrisanimi GERK-i kmetijskih zemljišč, na katera se naložba nanaša, oziroma skico tega zemljišča z izrisom digitalnega katastrskega načrta, če zemljišča niso vključena v GERK;
9. če gre za naložbo v izvedbo agromelioracijskih del na kmetijskih zemljiščih, mora upravičenec izpolnjevati pogoje iz 1. in 2. točke prvega odstavka 21. člena te uredbe ter pogoj iz drugega odstavka 21. člena te uredbe, razen če zakon, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev, določa drugače;
10. naložba iz 5. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe je upravičena do podpore, če je bilo kmetijsko zemljišče, na katerem je bil pred nastankom škode trajni nasad, poškodovano ali uničeno, kar je razvidno iz ocene škode, pri čemer se lahko naložba izvede na tem ali drugem kmetijskem zemljišču;
11. če gre za naložbo iz 5. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe, mora izpolnjevati pogoja iz 6. in 8. točke prvega odstavka 15. člena te uredbe;
12. če se v okviru naložbe iz 5. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe izvaja naložba v obnovo hmeljišča, mora poleg pogojev iz 10. in 11. točke tega odstavka ob zaključku naložbe izpolniti tudi pogoj, da so v nasadu posajene le certificirane sadike A v skladu s pravilnikom, ki ureja trženje razmnoževalnega materiala in sadik hmelja;
13. če se v okviru naložbe iz 5. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe izvaja naložba v obnovo vinograda, mora poleg pogojev iz 10. in 11. točke tega odstavka izpolniti tudi pogoj iz 7. točke prvega odstavka 15. člena te uredbe.
90.o člen 
(merila za ocenjevanje vlog) 
(1) Med vlogami za podporo iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, ki dosežejo vstopno mejo 15 odstotkov najvišjega možnega števila točk, se izberejo tiste, ki dosežejo višje število točk po merilih za ocenjevanje vlog, do porabe razpisanih sredstev.
(2) Merila za ocenjevanje vlog so:
1. ugotovljena škoda glede na višino standardnega prihodka;
2. naslov ali sedež kmetijskega gospodarstva je na OMD;
3. vključenost v intervencijo ekološko kmetovanje, intervencijo v okviru sheme za podnebje in okolje, intervencijo v okviru kmetijsko-okoljska plačila ali intervencijo dobrobit živali iz strateškega načrta, ki ureja skupno kmetijsko politiko za obdobje 2023–2027;
4. zavarovanje osnovnih sredstev za primarno kmetijsko dejavnost za riziko poplave.
(3) Podrobnejša merila iz prejšnjega odstavka, točkovnik za ocenjevanje vlog in dokazila za izpolnjevanje zahtev iz meril se opredelijo v javnem razpisu.
90.p člen 
(pogoji ob vložitvi zahtevka za izplačilo sredstev) 
(1) Poleg pogojev iz 102. člena te uredbe mora upravičenec ob vložitvi zahtevka za izplačilo sredstev iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
1. vlogi na javni razpis se priloži izjava upravičenca o vključitvi naložbe v uporabo, če gre za naložbo iz 1. točke tretjega odstavka tega člena;
2. če gre za naložbo iz 5. do 7. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe, mora vlogi na javni razpis predložiti popis izvedenih del, ki ga pripravi neodvisni kmetijski strokovnjak. Neodvisni kmetijski strokovnjak je oseba, ki se ukvarja s svetovanjem v kmetijstvu in ni neposredno povezan z vložitvijo vloge ter z izvedbo naložbe;
3. če se v okviru naložbe iz 1. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe izvaja naložba v proizvodnjo toplotne ali električne energije, je najpozneje do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev obvezna vgradnja števcev porabe toplotne ali električne energije;
4. rabljena kmetijska mehanizacija je upravičena do podpore, če ni starejša od petih let od prvega nakupa in ima upravičenec zanjo prometno dovoljenje. Zahtevku za izplačilo sredstev se priloži račun za prodajo kmetijske mehanizacije prvemu kupcu ali potrdilo o skladnosti za vozila;
5. če gre za naložbo iz 5. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe, morajo biti nasadi in mreža proti toči, ki so predmet naložbe, vpisani v RKG;
6. če gre za naložbo iz 1. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe, upravičencu ni bil izdan sklep Vlade Republike Slovenije za odstranitev kmetijskega objekta v skladu z zakonom, ki ureja interventne ukrepe za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023.
(2) Če se v okviru naložbe iz 1. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe izvaja naložba v proizvodnjo električne energije iz OVE, mora upravičenec poleg pogojev iz prejšnjega odstavka ob zadnjem zahtevku za izplačilo sredstev predložiti pogodbo o uporabi sistema z elektrooperaterjem v skladu z zakonom, ki ureja energetiko.
(3) Za namen podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, se kot zaključek naložbe šteje:
1. vključitev naložbe v uporabo, če gre za naložbe v:
– ureditev enostavnih in nezahtevnih objektov, vzdrževanje objektov oziroma nakup in namestitev pripadajoče opreme,
– nakup kmetijske mehanizacije,
– nakup in postavitev rastlinjakov in pripadajoče opreme, če ne gre za objekt,
– ureditev priključkov kmetijskega gospodarstva na objekte gospodarske javne infrastrukture,
– izvedbo agromelioracije kmetijskih zemljišč,
– nakup rejnih živali,
– postavitev oziroma obnovo pašnikov in obor za rejo domačih živali oziroma gojene divjadi ter pripadajoče opreme,
– obnovo trajnih nasadov;
2. pravnomočno uporabno dovoljenje, če gre za naložbo v ureditev manj zahtevnih in zahtevnih objektov.
(4) Upravičenec lahko na posamezno vlogo na javni razpis vloži največ:
– en zahtevek za izplačilo sredstev, če gre za enostavno naložbo;
– dva zahtevka za izplačilo sredstev, če gre za zahtevno naložbo.
90.r člen 
(obveznosti po zadnjem izplačilu sredstev) 
Upravičenec do podpore iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, mora po zadnjem izplačilu sredstev poleg obveznosti iz 106. člena te uredbe izpolniti naslednji obveznosti:
1. če gre za naložbo v postavitev oziroma obnovo pašnikov in obor za rejo domačih živali oziroma gojene divjadi ter pripadajoče opreme, mora povprečna letna obtežba z živino na kmetijskem gospodarstvu najmanj pet koledarskih let po zadnjem izplačilu sredstev znašati najmanj 0,2 GVŽ/ha kmetijskih površin, kar je razvidno iz zbirne vloge iz 2. točke tega člena. Pri izračunu obtežbe se upošteva število živali, ki je razvidno iz evidence rejnih živali v skladu s pravilnikom, ki ureja evidenco imetnikov rejnih živali in evidenco rejnih živali;
2. upravičenec mora vložiti zbirno vlogo v skladu s predpisi, ki urejajo izvedbo intervencij kmetijske politike, še najmanj pet koledarskih let po zadnjem izplačilu sredstev.
90.s člen 
(javni razpis) 
Javni razpis je strukturiran v:
– sklop A, na katerega vloži vlogo upravičenec, ki je nosilec kmetijskega gospodarstva, za katero je iz ocene škode razvidno, da ima škodo samo na kmetijskih zemljiščih, in z vlogo na javni razpis uveljavlja podporo za naložbo iz 3., 5., 6. ali 7. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe;
– sklop B, na katerega vloži vlogo upravičenec, ki je nosilec kmetijskega gospodarstva, za katero je iz ocene škode razvidno, da nima škode na kmetijskih zemljiščih ali ima škodo na kmetijskih zemljiščih in drugih osnovnih sredstvih, in uveljavlja podporo za naložbo iz 1., 2. ali 4. točke drugega odstavka 90.i člena te uredbe.
90.š člen 
(finančne določbe) 
(1) Stopnja javne podpore iz podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, je 100 odstotkov upravičenih stroškov, pri čemer znesek podpore ne sme presegati višine škode, ki se določi kot razlika med višino škode iz ocene škode in zneskom, ki je upravičencu:
1. izplačan iz naslova zavarovanja osnovnih sredstev, ki so bila poškodovana ali uničena v poplavah v avgustu 2023, za predmet podpore iz drugega odstavka 90.i člena te uredbe, ki se uveljavlja z vlogo na javni razpis;
2. odobren iz naslova programa odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v primarni kmetijski proizvodnji na podlagi zakona, ki ureja interventne ukrepe za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023;
3. odobren na podlagi odloka, ki ureja nujno finančno pomoč za odpravo premoženjske škode na kmetijskih objektih;
4. odobren na podlagi odloka, ki ureja zagotavljanje nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov avgusta 2023 in
5. odobren iz proračuna lokalnih skupnosti za osnovna sredstva, ki so bila poškodovana ali uničena v poplavah v avgustu 2023 in za katera se uveljavlja podpora z vlogo na javni razpis.
(2) Najnižji znesek dodeljene podpore znaša 2.000 eurov na vlogo.
(3) Razpoložljiva sredstva, namenjena izvajanju podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, so opredeljena v prilogi 1 te uredbe.
(4) Sredstva, namenjena izvajanju podukrepa podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov, se zagotovijo iz proračuna Republike Slovenije v višini 25 odstotkov in iz sredstev EKSRP v višini 75 odstotkov.«.
12. člen 
V 93. členu se v tretjem odstavku besedilo »74.č, 79, 87. in 90.e« nadomesti z besedilom »e74.a, 74.č, 79., 87., 90.e in 90.o«.
13. člen 
V 95. členu se v drugem odstavku besedilo »77. in 85.« nadomesti z besedilom »c74.a, 77., 85 in 90.l«.
14. člen 
V 99. členu se za petim odstavkom doda nov, šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Ne glede na prvi odstavek tega člena so v skladu s prvim odstavkom 60. člena Uredbe 1305/2013/EU upravičeni stroški, ki so nastali pred vložitvijo vloge na javni razpis, vendar ne pred 4. avgustom 2023, če gre za naložbe iz:
1. operacije iz druge alineje 1. točke pod a) 4. člena te uredbe, ki se izvajajo zaradi škode zaradi poplav v avgustu 2023, ki je razvidna iz ocene škode;
2. operacije iz pete alineje 1. točke pod c) 4. člena te uredbe, ki se izvajajo na območju iz drugega odstavka a74.a člena te uredbe;
3. podukrepa iz 4. točke 4. člena te uredbe.«.
15. člen 
V 100. členu se v prvem odstavku v 11. točki za besedama »naložbe iz« doda besedilo »a74.a in 90.i člena te uredbe ter za naložbe iz«.
16. člen 
V 101. členu se v sedmem odstavku za besedama »naložbe iz« doda besedilo »a74.a in 90.i člena te uredbe ter za naložbe iz«.
17. člen 
V 103. členu se v drugem odstavku beseda »aprila« nadomesti z besedo »maja«.
18. člen 
109. člen se spremeni tako, da se glasi:
»109. člen 
(višja sila in izjemne okoliščine) 
(1) Primeri višje sile ali izjemnih okoliščin so opredeljeni v drugem odstavku 2. člena Uredbe 1306/2013/EU in zakonu, ki ureja kmetijstvo.
(2) Če upravičenec zaradi višje sile ali izjemnih okoliščin ob vložitvi zahtevka za izplačilo sredstev ne more izpolniti pogojev ali obveznosti iz te uredbe, se mu upravne sankcije v skladu s točko (a) drugega odstavka 64. člena Uredbe 1306/2013/EU ne naložijo.«.
19. člen 
Priloga 1 se nadomesti z novo prilogo 1, ki je kot priloga sestavni del te uredbe.
20. člen 
V prilogi 2 se za poglavjem L. doda novo poglavje M., ki se glasi:
»M. Kršitve in sankcije pri podukrepu podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov
(1) Upravičenec, ki ne izpolni obveznosti iz 1. točke 90.r člena te uredbe, mora v proračun Republike Slovenije vrniti izplačana sredstva, in sicer:
– po prvi ugotovljeni kršitvi dobi opozorilo,
– po drugi ugotovljeni kršitvi mora vrniti 20 odstotkov izplačanih sredstev,
– po tretji ugotovljeni kršitvi mora vrniti 50 odstotkov izplačanih sredstev,
– po četrti ugotovljeni kršitvi mora vrniti razliko med skupno višino izplačanih sredstev in vrnjenimi sredstvi.
(2) Upravičenec, ki v predpisanem roku ne izpolni obveznosti iz 2. točke 90.r člena te uredbe, mora v proračun Republike Slovenije vrniti izplačana sredstva, in sicer:
– po prvi ugotovljeni kršitvi mora vrniti 50 odstotkov izplačanih sredstev,
– po drugi ugotovljeni kršitvi mora vrniti razliko med skupno višino izplačanih sredstev in vrnjenimi sredstvi.«.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
21. člen 
(končanje postopkov) 
(1) Postopki, začeti na podlagi Uredbe o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 104/15, 32/16, 66/16, 14/17, 38/17, 40/17 – popr., 19/18, 82/18, 89/20, 152/20, 121/21, 11/22, 155/22, 12/23, 50/23 in 103/23), se obravnavajo v skladu z Uredbo o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 104/15, 32/16, 66/16, 14/17, 38/17, 40/17 – popr., 19/18, 82/18, 89/20, 152/20, 121/21, 11/22, 155/22, 12/23, 50/23 in 103/23).
(2) Upravičenci, ki imajo pravnomočno odločbo o pravici do sredstev, izdano na podlagi Uredbe o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 104/15, 32/16, 66/16, 14/17, 38/17, 40/17 – popr., 19/18, 82/18, 89/20, 152/20, 121/21, 11/22, 155/22, 12/23, 50/23 in 103/23), morajo izpolniti obveznost v skladu s spremenjeno 9. točko prvega odstavka 27. člena, 4. točko prvega odstavka 28.h člena, 4. točko prvega odstavka 40. člena in drugega odstavka 103. člena uredbe.
22. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-21/2024
Ljubljana, dne 15. februarja 2024
EVA 2023-2330-0135
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti