Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2024 z dne 16. 2. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2024 z dne 16. 2. 2024

Kazalo

369. Pravilnik o dodeljevanju pomoči Romom za izboljšanje bivalnih razmer v Občini Puconci, stran 854.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi /ZLS/ (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 5. člena Zakona o romskih skupnosti v Republiki Sloveniji /ZRomS-1/ (Uradni list RS, št. 33/07) in 17. člena Statuta Občine Puconci (Uradni list RS, št. 91/15 in 128/21) je Občinski svet Občine Puconci na 11. redni seji dne 1. 2. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju pomoči Romom za izboljšanje bivalnih razmer v Občini Puconci 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(predmet pravilnika) 
Ta pravilnik ureja dodeljevanje finančne pomoči Romom za izboljšanje bivalnih razmer v Občini Puconci ter določa upravičence, pogoje, postopek za uveljavljanje dodelitve finančne pomoči in višino pomoči.
2. člen 
(finančna pomoč) 
Finančna pomoč po tem pravilniku (v nadaljevanju: pomoč) je pomoč za izboljšanje bivalnih razmer Romov v Občini Puconci.
3. člen 
(višina in namenska poraba pomoči) 
(1) Vlagatelj mora v prijavni dokumentaciji natančno navesti, za kakšen namen potrebuje pomoč in natančno opredeliti višino sredstev, ki jih potrebuje. Obenem se mora v prijavi na razpis priložiti tudi ustrezna spremna dokumentacija, ki opravičuje višino zaprošenih sredstev (predračun, projektna dokumentacija ipd.). Upravičenec po izdaji odločbe ne more in ne sme spremeniti namena porabe finančne pomoči, ki ga je predstavil v prijavni dokumentaciji.
(2) Komisija za romska vprašanja (v nadaljevanju Komisija) pregleda vso prijavno dokumentacijo in poda svoje mnenje ter določi višino finančne pomoči. Pred izdajo sklepa ima komisija tudi pravico da se na terenu seznani s stanjem upravičenca. O terenskem ogledu se vodi zapisnik.
(3) Finančna pomoč se prizna v višini, ki jo določi Komisija s sklepom. Odločbo in naročilnico izda občinska uprava Občine Puconci, ki obenem vodi razpisni postopek. Zoper odločbo o višini finančne pomoči je možna pritožba.
(4) Upravičenec do pomoči je dolžan prejeto pomoč porabiti za namen, za katerega mu je bila le-ta dodeljena. Upravičenec je dolžan o porabi finančne pomoči poročati na vnaprej pripravljenem obrazcu, ki lahko zahteva tudi posebne priloge oziroma dokazila. Poročanje mora biti izvedeno najpozneje v 6 mesecih od prejema naročilnice za blago ali storitev.
(5) V primeru, da upravičenec ni porabil prejete pomoči za namen, ki je izkazan v prvem odstavku tega člena, oziroma ni predložil ustreznih poročil, kot predvideva četrti odstavek, mora vrniti celotno višino pomoči v denarnem znesku. Obenem ni upravičen do sredstev po tem pravilniku za dobo naslednjih 5 let.
II. UPRAVIČENEC IN POGOJI ZA UVELJAVITEV POMOČI 
4. člen 
(upravičenec in pogoji financiranja) 
(1) Upravičenec na javnem razpisu je lastnik zemljišča ali stavbe, kamor se bodo sredstva za izboljševanje bivalnih razmer namenila in izpolnjuje naslednje pogoje:
– da je občan Občine Puconci,
– da ima upravičenec stalno prebivališče v stavbi oziroma objektu, kamor se bodo sredstva investirala, razen v primeru novogradnje,
– da so za preteklo in tekoče leto za vse stanovalce objekta, za katerega se prosi pomoč, poravnane vse obveznosti do vrtca, šole, javnega komunalnega podjetja in občine,
– da je nepremičnina vključena v sistem odvoza odpadkov, razen novogradnje,
– da je od zadnjega prejema sredstev iz naslova tega pravilnika minilo najmanj 2 leti,
– da vlagatelj predloži gradbeno dovoljenje, če gre za pomoč pri gradnji.
(2) V kolikor vlagatelj ni lastnik nepremičnine ali tega pogoja ustrezno ne dokaže, se mu lahko dodelijo sredstva v skladu s petim odstavkom 5. člena tega pravilnika, ob pogoju, da vlogo dopolni s soglasjem lastnika nepremičnine.
(3) Vse vloge, ki ne bodo oddane v predpisanem roku ali jih ne bo vložila upravičena oseba ter nepopolne vloge, bodo s sklepom zavržene. V primeru prejema več vlog za isti objekt, je do pomoči upravičen le en upravičenec, ki ga izbere Komisija.
5. člen 
(merila javnega razpisa) 
(1) Pri dodeljevanju pomoči se v osnovi upoštevajo naslednja merila:
– število prebivalcev na naslovu prebivališča: 50 točk/prebivalca
– število šoloobveznih otrok: 50 točk/otroka (dodatno k prebivalcu)
– redna prisotnost vseh šoloobveznih otrok v preteklem letu vsaj 90 %: 100 točk
– da je upravičenec aktivni iskalec zaposlitve, v primeru, da izkazuje brezposelnost: 50 točk
– druga merila, ki jih podrobneje opredeli in določi Komisija in se objavijo v razpisu.
(2) Komisija opravi točkovanje v skladu z merili.
(3) Komisija skupaj z županom in strokovno službo občinske uprave vsako leto v javnem razpisu natančno določi, za katere namene se bo dodeljevala pomoč.
(4) Na dodelitev in določitev višine finančne pomoči vplivajo dejanske bivalne razmere upravičenca.
(5) Ne glede na določila 4. člena ima Komisija pravico, da izda sklep o finančni pomoči upravičencu, čeprav ta ne izpolnjuje vseh pogojev. Vendar mora Komisija v obrazložitvi navesti razloge, zakaj je prišlo do take odločitve in pozvati upravičenca, da pristopi k izpolnitvi pogojev, če je to možno. Komisija ima pravico, da zaradi takega postopka finančno pomoč ustrezno zmanjša.
III. POSTOPEK ZA UVELJAVITEV IN VIŠINA FINANČNE POMOČI 
6. člen 
(postopek – vloga) 
(1) Pisne vloge na originalnih obrazcih morajo biti predložene na naslov: Občina Puconci, Puconci 80, 9201 Puconci, v zaprtih ovojnicah z naslovom pošiljatelja in s pripisom »Javni razpis – POMOČ ROMOM – NE ODPIRAJ!«.
(2) Obrazec vloge lahko vlagatelji dvignejo v sprejemni pisarni Občine Puconci, na voljo pa je tudi na spletni strani Občine Puconci www.puconci.si ves čas trajanja javnega razpisa.
(3) Šteje se, da je vloga prispela pravočasno, če je bila oddana zadnji dan roka za oddajo prijav na javni razpis na pošti s priporočeno pošiljko ali do 12. ure v vložišču Občine Puconci.
(4) Rok, v katerem lahko vlagatelji prosijo za pomoč in druga podrobnejša določila, so predmet javnega razpisa.
(5) Praviloma se razpis izvede enkrat letno. Prvi razpis se objavi do 1. marca tekočega leta. V primeru, da v prvem razpisu niso porabljena vsa sredstva, se do končne porabe objavi nov razpis.
(6) Komisija ima pravico, da v skladu z razpisnimi pogoji zahteva priloge in dokazila, ki omogočajo lažje delo oziroma so v pomoč pri odločanju, v kolikor to ne bo dovolj ali ne bo moč iz prilog ugotoviti realnega stanja, lahko Komisija zaprosi za dodatna pojasnila.
(7) Najvišja višina finančne pomoči za posameznega upravičenca je določena z javnim razpisom.
7. člen 
(odločanje) 
(1) Pravočasno prispele in popolne vloge bo presojala in ocenjevala Komisija, na podlagi pogojev in meril iz tega pravilnika.
(2) Vlagatelji bodo o odločitvi Komisije obveščeni v roku 10 dni po sprejeti odločitvi.
(3) Komisija odloči na podlagi prejete vloge, dokazil, zbranih dokazov, zapisnikov terenskega ogleda, uradnih zaznamkov, zaslišanja strank in prič ter ostalih listin. Obenem ugotavlja verodostojnost dokazov, ki se nahajajo v razpisni dokumentaciji posameznega vlagatelja, na način, da dokaze med seboj primerja. Če se do izdaje odločbe ugotovi, da so bila navedena dejstva oziroma okoliščine lažne, ima Komisija pravico, da celotno vlogo s sklepom zavrže in vlagatelja pouči, da ni upravičen do sredstev, ki so predmet tega pravilnika za naslednjih 10 let od izdaje takšnega sklepa.
8. člen 
(višina pomoči) 
(1) Sredstva za izplačilo pomoči po tem pravilniku se zagotovijo v proračunu Občine Puconci.
(2) Višina sredstev namenjenih za razpis je predmet javnega razpisa in se objavi.
(3) Sredstva za pomoč se zagotavljajo do porabe sredstev, določenih z vsakoletnim proračunom občine.
(4) Odobrena pomoč se realizira v obliki pokritja stroškov nabave materiala pri dobavitelju v odobreni višini, na podlagi predračuna ali kot pokritje stroškov storitve izvajalcu del v odobreni višini, na podlagi predložene ponudbe.
9. člen 
(nadzor) 
Nadzor nad namensko porabo sredstev izvaja Komisija.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
10. člen 
(prehodno določilo) 
Na prvem javnem razpisu po tem pravilniku se ne upošteva določilo iz pete alineje prvega odstavka 4. člena tega pravilnika.
11. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
(1) Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju pomoči romskim gospodinjstvom za izboljšanje bivalnih razmer v Občini Puconci (Uradni list RS, št. 24/19).
(2) Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0001/2024
Puconci, dne 1. februarja 2024
Župan 
Občine Puconci 
Uroš Kamenšek 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti