Uradni list

Številka 124
Uradni list RS, št. 124/2023 z dne 8. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 124/2023 z dne 8. 12. 2023

Kazalo

Št. 532-12/2023 Ob-3586/23, Stran 2247
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), na podlagi 128.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) in 2. člena Uredbe o finančni podpori za izvajanje aktivnosti kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu (Uradni list RS, št. 121/23; v nadaljnjem besedilu: Uredba) objavlja
javni razpis 
za izbor kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu in pripravo večletnih programov aktivnosti za obdobje od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2029 
1. Predmet javnega razpisa
Ministrstvo namenja finančno podporo kmetijskim, razvojnim in izobraževalnim organizacijam Slovencev v zamejstvu (v nadaljnjem besedilu: organizacije) za kritje stroškov naslednjih aktivnosti: strokovno svetovanje in usposabljanje na področju kmetijstva, medijska oskrba in strokovna literatura na področju kmetijstva, izvedba in koordinacija strokovnih posvetov, ekskurzij, čezmejnih srečanj kmetov, izmenjava znanj in medsebojno sodelovanje organizacij, priprava letnega programa aktivnosti ter druge oblike sodelovanja, kot so predstavitve in konference, povezane s sodelovanjem organizacij z matično državo na področju kmetijstva in razvoja podeželja.
Minister, pristojen za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: minister) poziva organizacije, da vložijo vlogo za izbor organizacij in pripravo večletnih programov aktivnosti za finančno podporo ministrstva.
2. Upravičenci: na javni razpis se lahko prijavijo organizacije, ki povezujejo kmete in društva slovenske skupnosti in izpolnjujejo predpisane pogoje, opredeljene v 4. poglavju tega javnega razpisa, z namenom spodbujanja in ohranjanja kmetijstva ter razvoja slovenske identitete v zamejstvu.
3. Obdobje financiranja: izbor organizacij, ki bodo prejele finančno podporo ministrstva na podlagi večletnih programov aktivnosti, je predviden za obdobje od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2029.
4. Pogoji za izbiro organizacij in večletnega programa aktivnosti
Finančno podporo lahko prejme organizacija, če izpolnjuje pogoje iz zakona, ki ureja odnose Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja, in sicer:
– si z enkratnim dejanjem ali trajno dejavnostjo prizadeva za dobrobit pripadnikov slovenskega naroda zunaj Republike Slovenije na področju kmetijstva oziroma za ohranitev in krepitev njihove slovenske identitete, kar izkazuje s predložitvijo dosedanjih aktivnosti organizacije;
– ima pozitiven odnos do povezovanja z matično domovino Republiko Slovenijo, kar izkazuje s predložitvijo dosedanjih aktivnosti organizacije, ter
– spoštuje postopke in obveznosti v zvezi z rabo proračunskih sredstev Republike Slovenije, pri čemer poda izjavo ob vložitvi vloge na javni razpis.
5. Merila in točkovnik za ocenjevanje vlog
Merili za izbiro organizacij iz tega javnega razpisa sta:
– število aktivnosti na področju spodbujanja in ohranjanja kmetijstva v zamejstvu;
– obdobje delovanja organizacij.
Merili za izbiro večletnega programa aktivnosti iz tega javnega razpisa sta:
– število predvidenih strokovnih svetovanj in usposabljanj na področju kmetijstva;
– število predvidenih aktivnosti s sorodnimi organizacijami (kot so npr. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Zadružna Zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine ter druge nevladne organizacije) iz matične države Republike Slovenije na področju kmetijstva.
Podrobnejša merila in točkovnik za ocenjevanje vlog so:
1. MERILA ZA OCENJEVANJE VLOG ZA IZBIRO ORGANIZACIJ (najvišje mogoče število točk 200)
1a. Število aktivnosti na področju spodbujanja in ohranjanja kmetijstva v zamejstvu
100najvišje mogoče število točk
od 1 do vključno 5 aktivnosti v obdobju večletnega programa 
od 6 do vključno 10 aktivnosti v obdobju večletnega programa 
nad 11 aktivnosti v obdobju večletnega programa
20 
50 
100
1b. Obdobje delovanja organizacij 
100 najvišje mogoče število točk
od 1 do vključno 9 let 
nad 10 let
10 
100
2. MERILA ZA OCENJEVANJE VLOG ZA IZBIRO VEČLETNEGA PROGRAMA AKTIVNOSTI (najvišje mogoče število točk100)
2.a Število predvidenih strokovnih svetovanj in usposabljanj na področju kmetijstva 
50 najvišje mogoče število točk
od 1 do vključno 3 predvidena strokovna svetovanja in usposabljanja 
od 4 do 6 predvidenih strokovnih svetovanj in usposabljanj 
nad 7 predvidenih strokovnih svetovanj in usposabljanj
10 
20 
50
2.b Število predvidenih aktivnosti s sorodnimi organizacijami iz matične države Republike Slovenije na področju kmetijstva.
50 najvišje mogoče število točk
od 1 do vključno 3 predvidene aktivnosti 
nad 4 predvidene aktivnosti
10 
50
SKUPAJ TOČK
300
VSTOPNI PRAG TOČK
170
Med vlogami, ki dosežejo vstopni prag 170 točk, bodo izbrane tiste, ki dosežejo višje število točk, do porabe sredstev.
6. Višina sredstev: sredstva lahko pridobijo izbrane organizacije na podlagi letnega programa aktivnosti. Skupna višina sredstev znaša 225.000 eurov letno, ki se financira s proračunske postavke 649110 Sodelovanje s slovenskimi zamejskimi organizacijami v zamejstvu, in sicer s konta 4142 Tekoči transferi neprofitnim organizacijam v tujini, NRP 2330-17-0004 Sodelovanje z organizacijami v zamejstvu.
7. Obveznosti prejemnika sredstev: organizacija, ki prejme sredstva, mora ministrstvu, revizijskemu organu in drugim nadzornim organom omogočiti dostop do dokumentacije, ki je bila podlaga za pridobitev sredstev.
8. Rok in način vložitve vloge
Rok za vložitev vloge na javni razpis začne teči od objave javnega razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije in traja do 22. 12. 2023.
Vloga na javni razpis mora biti oddana v skladu z razpisno dokumentacijo tega javnega razpisa z vsemi prilogami in dokazili.
Vlogo na javni razpis se vloži na ministrstvo v elektronski obliki na elektronski naslov: gp.mkgp@gov.si ali na natisnjenem in podpisanem prijavnem obrazcu v zaprti ovojnici na naslov Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana.
Razpisna dokumentacija je vlagateljem na voljo od dneva objave javnega razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije. Razpisna dokumentacija se objavi na spletnem mestu državne uprave www.gov.si.
9. Obravnava in odobritev vlog, datum odpiranja vlog in rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa
Komisija, imenovana za pregled in ocenitev vlog, prejetih na ta javni razpis in pregled večletnih programov aktivnosti, preveri popolnost in ustreznost prejetih vlog, oceni prejete vloge, pripravi zapisnik o pregledu vlog in rezultatih ocenjevanja ter pripravi predlog glede izbora organizacij in večletnega programa aktivnosti.
Odpiranje prejetih vlog na tem javnem razpisu vodi komisija in se izvede najpozneje v 8 dneh po izteku roka za vložitev vloge na javni razpis.
Na podlagi predloga strokovne komisije minister izda odločbo o izboru organizacije in potrditvi večletnega programa aktivnosti.
Organizacije bodo o izidu javnega razpisa obveščene v 45 dneh od datuma odpiranja vlog.
Z izbranimi organizacijami bo minister sklenil pogodbo o medsebojnih razmerjih za obdobje od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2029.
10. Dodatne informacije
Dodatne informacije posreduje Lidija Lipič Berlec, e-mail: lidija.lipic-berlec@gov.si ali tel. 01/478-93-60.
Morebitna dodatna vprašanja in odgovori v zvezi s tem javnim razpisom se objavijo na spletnem mestu državne uprave www.gov.si.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti