Uradni list

Številka 121
Uradni list RS, št. 121/2023 z dne 1. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 121/2023 z dne 1. 12. 2023

Kazalo

Ob-3512/23, Stran 2209
Na podlagi četrtega odstavka 211. člena in drugega odstavka 217. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 44/22, v nadaljnjem besedilu: ZVO-2), Zakona o nevladnih organizacijah (Uradni list RS, št. 21/18, v nadaljnjem besedilu: ZNOrg), 19. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09 in nasl.), v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-8/2023-11, objavljenimi dne 13. 9. 2023 (www.ekosklad.si/informacije/predpisi/predpisi/splosni-pogoji-poslovanja-eko-sklada, v nadaljnjem besedilu: Splošni pogoji poslovanja Eko sklada), na podlagi programa Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetega v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2023, potrjenega s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom št. 47602-5/2023/3 z dne 6. 6. 2023, Odloka o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leta 2023–2026 (Uradni list RS, št. 106/23, v nadaljnjem besedilu: Odlok o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe) ter Pogodbe št. 2550-20-311010 o izvajanju ukrepov na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2022−2023 ter aneksov k tej pogodbi, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljnjem besedilu: Eko sklad), objavlja
javni razpis NVO23 
za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju podnebnih sprememb 
1. Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je sofinanciranjeozaveščevalnih, izobraževalnih in promocijskihprojektov nevladnih organizacij (NVO) na naslednjih vsebinskih področjih:
1. blaženje podnebnih sprememb
2. učinkovita raba energije, vključno z energetsko revščino
3. trajnostna mobilnost, vključno z mobilnostno revščino
4. varstvo okolja ali urejanje prostora v povezavi s podnebnimi spremembami
5. prilagajanje podnebnim spremembam, vključno z na naravi temelječimi rešitvami in krepitvijo biodiverzitete
6. trajnostna potrošnja in prehrana.
Sofinancirani bodo projekti NVO, s katerimi se bodo na enem ali več od zgoraj navedenih vsebinskih področij izvajale aktivnosti, kot so:
– ozaveščanje in izobraževanje ciljnih skupin z namenom boljšega poznavanja in razumevanja problematike ter večje pripravljenosti za spremembo vedenja in odločanja;
– promocija in izvajanje ukrepov in sprememb vedenja ciljnih skupin;
– promocija okoljskih naložb med potencialnimi investitorji (občani, pravne osebe in lokalne skupnosti) in odpravljanje ovir pri odločanju za okoljske naložbe;
– predstavitev, testiranje in/ali prenos dobrih praks iz tujine ali drugih sektorjev, spodbujanje izvajanja sektorskih javnih politik ter oblikovanje in uveljavljanje novih rešitev in predlogov.
Sofinancirani bodo:
– manjši projekti: predvideno trajanje 12 mesecev in sofinanciranje od 10.000 do 20.000 EUR;
– večji projekti: predvideno trajanje 24 mesecev in sofinanciranje od 20.000,01 EUR do 200.000 EUR.
Prednost bodo imeli projekti, ki bodo vsebovali:
– kakovostno analizo problema, ki ga projekt naslavlja, ter izvedbo konkretnih, usklajenih, optimalno učinkovitih in dolgoročno zastavljenih aktivnosti z merljivimi rezultati in učinki na okoljske cilje;
– izvedbo kakovostnega komunikacijskega načrta z razširitvijo rezultatov;
– nadgradnjo že obstoječih projektov in dobrih praks z vsebinskih področij;
– oblikovanje učinkovitih partnerstev za naslavljanje identificiranih problemov, vključno s partnerji iz gospodarstva, medijev in javnega sektorja.
2. Namen javnega razpisa
Namen javnega razpisa je prispevati k zmanjšanju obremenitev okolja, blaženju in prilagajanju na podnebne spremembe ter trajnostnemu razvoju družbe s ciljem zmanjševanja emisij toplogrednih plinov in/ali izboljšanja kakovosti zraka, zlasti s:
– podporo razvoja, krepitve zmogljivosti in mreženja NVO v Republiki Sloveniji, ki so med ključnimi akterji na področju krepitve ozaveščenosti javnosti in varstva javnega interesa;
– povečanjem ozaveščenosti in sprememb vedenja javnosti preko kakovostnih ozaveščevalnih in promocijskih projektov ter projektov najboljše prakse okoljskega nevladnega sektorja na vsebinskih področjih.
3. Osnovni pogoji za kandidiranje na javnem razpisu
Na javnem razpisu lahko kandidira prijavitelj sam ali v projektnem partnerstvu. Pri tem mora biti v prijavi jasno razvidna vloga in doprinos vsakega izmed partnerjev k izvedbi projekta.
Upravičeni prijavitelji in projektni partnerji morajo izpolnjevati vse naslednje pogoje:
– so pravne osebe zasebnega prava s sedežem v Republiki Sloveniji in registrirane v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja društva, zakonom, ki ureja ustanove in z zakonom, ki ureja zavode;
– so nevladne organizacije, ustanovljene po veljavnem ZNOrg;
– so bili kot taki registrirani najkasneje dve leti pred dnem objave tega javnega razpisa;
– partnerjem ali osebam, ki imajo pooblastila za njihovo zastopanje, ni bila izrečena pravnomočna sodba za kazniva dejanja, navedena v prvem odstavku 75. člena Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 91/15 in nasl., ZJN-3).
Prijavitelji in projektni partnerji:
– za stroške projektov, ki so financirani po tem javnem razpisu, ne smejo uveljavljati povračila iz drugih javnih sredstev, kot so proračun Republike Slovenije, lokalni proračuni, sredstva EU, donacije Norveškega EGP Finančnega mehanizma ali Švicarskega prispevka ipd. (prepoved dvojnega financiranja);
– so neposredno odgovorni za pripravo in vodenje predlaganega projekta (velja za prijavitelje);
– ne smejo delovati kot posredniki;
– morajo imeti zadostne vire financiranja, da zagotovijo obstoj organizacije v obdobju trajanja projekta;
– morajo imeti izkušnje vodenja oziroma izvajanja projektov, ki so podobni v smislu obsega in vsebine (velja za prijavitelje večjih projektov).
Neupravičeni prijavitelji so:
– pravne osebe, ustanovljene kot javni zavodi;
– pravne osebe, ustanovljene po zakonu, ki ureja ustanove, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Republika Slovenija.
Do spodbud Eko sklada skladno s Splošnimi pogoji poslovanja tudi niso upravičeni tisti:
– ki imajo na dan vložitve vloge ali na dan izdaje odločbe zapadle in neplačane finančne obveznosti do Eko sklada ali ne izpolnjujejo drugih pogodbenih zavez po pogodbah, sklenjenih z Eko skladom;
– katerih zapadle neplačane obvezne dajatve in druge denarne nedavčne obveznosti, ki jih pobira Finančna uprava Republike Slovenije, na dan vložitve vloge za pridobitev sredstev znašajo 50 eurov ali več;
– ki na dan vložitve vloge za pridobitev sredstev niso imeli predloženih vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za zadnjih pet let do dne vloge za pridobitev sredstev;
– ki na dan vložitve vloge nimajo poravnanih obveznosti iz plač ali socialnih prispevkov;
– ki so gospodarske družbe in zadruge v težavah v skladu z zakonom, ki ureja pomoč za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah;
– ki so v postopku zaradi insolventnosti, stečajnem postopku ali postopku prisilnega prenehanja;
– ki imajo blokiran transakcijski račun.
Projekt mora biti izvedljiv v obdobju upravičenosti. Obdobje upravičenosti je od dne začetka veljavnosti pogodbe o sofinanciranju (v nadaljnjem besedilu: Pogodba) do datuma zaključka financiranja izvajanja projektov, to je 12 mesecev od začetka veljavnosti Pogodbe za manjše projekte oziroma 24 mesecev od začetka veljavnosti Pogodbe za večje projekte. Pogodba začne veljati z dnem, ko jo podpišeta obe pogodbenici.
Prijavitelji in partnerji morajo predpisane pogoje dokazati s predložitvijo ustreznih dokazil (prilog) v skladu z razpisno dokumentacijo.
Eko sklad lahko za potrebe tega javnega razpisa pridobi potrdila oziroma izpise glede izpolnjevanja nekaterih pogojev iz uradnih evidenc. V primeru dvoma v izpolnjevanje pogojev prijavitelja lahko Eko sklad zahteva dodatna pojasnila in dokazila, ki jih mora vlagatelj predložiti v roku, ki ga določi Eko sklad s pozivom na dopolnitev. V primeru, da le-ta ne bodo posredovana v roku in na način, določen v razpisu, bo Eko sklad vloge takih prijaviteljev z odločbo zavrnil.
Vloga prijavitelja, ki ne bo izpolnjeval osnovnih pogojev za kandidiranje na tem javnem razpisu, določenih v tej točki javnega razpisa, se z odločbo zavrne. V primeru, da se neizpolnjevanje navedenih pogojev ugotovi po izdaji odločbe o izboru vloge za sofinanciranje, se pogodba ne bo podpisala, pravica, ki izhaja iz odločbe, pa ugasne.
V primeru, da se neizpolnjevanje navedenih pogojev ugotovi po podpisu Pogodbe, Eko sklad odstopi od pogodbe, pri čemer je upravičenec dolžan vrniti vsa že prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila sredstev na izbrani transakcijski račun do dneva vračila sredstev Eko skladu.
Prijavitelj ima pravico odločbo izpodbijati v upravnem sporu z vložitvijo tožbe pri krajevno pristojnem oddelku Upravnega sodišča Republike Slovenije v roku 30 dni po prejemu te odločbe. Tožba se vloži neposredno pisno pri navedenem sodišču ali se mu pošlje po pošti. Tožbi je treba poleg sklepa v izvirniku ali prepisu priložiti tudi po en prepis ali kopijo tožbe in prilog za toženca, če je kdo prizadet z odločbo, pa tudi zanj. Predmet tožbe ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog.
4. Merila za izbor projektov
Ocenjevale se bodo le pravočasno prispele, pravilno označene in popolne vloge na predpisanih obrazcih, ki izpolnjujejo pogoje iz 3. točke javnega razpisa in ki predlagajo rešitve na najmanj enem od vsebinskih področij, opredeljenih v predmetu javnega razpisa.
Pri ocenjevanju se bodo upoštevala naslednja merila:
Merilo
maksimalno št. točk
1. Ustreznost projekta 
(opredelitev problema, vsebina oziroma rešitve problema, zasnova projekta, dodana vrednost projekta)
45
2. Kakovost projekta 
(načrt aktivnosti, spremljanje in vrednotenje, okoljski odtis projekta, komunikacijski načrt in razširjanje rezultatov projekta, trajnost projekta, ustreznost in preglednost finančnega načrta, kakovost in učinkovitost finančnega načrta)
45
3. Status v javnem interesu 
(prijavitelj deluje na vsebinskem področju, za katerega podaja vlogo na javni razpis, in sicer varstvo okolja ali urejanje prostora ali ohranjanje narave, ter ima na dan objave tega javnega razpisa za področje projekta, ki ga prijavlja, priznan status v javnem interesu na področju varstva okolja ali ohranjanja narave ali urejanja prostora po ZNOrg)
5
4. Projekt naslavlja energetsko ali mobilnostno revščino ali trajnostno prehrano (za projekt, ki naslavlja energetsko ali mobilnostno revščino ali trajnostno prehrano, se dodeli 5 točk)
5
SKUPAJ
100
Skupaj lahko prijavitelj doseže največ 100 točk.
Prejete vloge bodo razvrščene glede na število prejetih točk, pri čemer bodo v okviru razpoložljivih sredstev do sofinanciranja upravičeni projekti z najvišjim številom točk. Sofinancirani so lahko le projekti, ki bodo dosegli vsaj 65 točk.
Podrobnejši opis postopka izbora projektov in razčlenitev meril za ocenjevanje sta v razpisni dokumentaciji.
5. Okvirna višina sredstev in višina zaprošenih sredstev za posamezni projekt
Višina sredstev za razpisano vsebino po predmetnem javnem razpisu je skupaj 970.000 EUR iz sredstev Sklada za podnebne spremembe. Od tega bo do 300.000 EUR namenjenih manjšim projektom, do 670.000 EUR pa večjim projektom. Morebitne ostanke razpoložljivih sredstev za sofinanciranje manjših projektov se lahko prenese na sofinanciranje večjih projektov. Morebitne ostanke razpoložljivih sredstev za sofinanciranje večjih projektov se lahko prenese na sofinanciranje manjših projektov.
Prijavitelj lahko po tem javnem razpisu za posamezni manjši projekt zaprosi za sofinanciranje od najmanj 10.000 EUR do največ 20.000 EUR in do 100 % upravičenih stroškov projekta.
Prijavitelj lahko po tem javnem razpisu za posamezni večji projekt zaprosi za sofinanciranje od najmanj 20.000,01 EUR do največ 200.000 EUR in do 100 % upravičenih stroškov projekta.
Upravičeni stroški so podrobneje razčlenjeni v razpisni dokumentaciji.
Prijavitelj mora ob prijavi na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije, natančno opredeliti finančno konstrukcijo projekta in jasno razmejiti vire financiranja.
Z eno vlogo lahko prijavitelj kandidira za sofinanciranje največ enega projekta. Za posamezen projekt se lahko dodeli največ eno sofinanciranje po tem javnem razpisu. Prijavitelj in projektni partner lahko kandidirata za največ dva projekta, v katerih nastopata ali kot prijavitelja ali kot projektna partnerja.
6. Trajanje projekta in izplačilo sredstev
Trajanje projekta je omejeno na 12 mesecev za manjše projekte in na 24 mesecev za večje projekte. V tem času mora biti izveden projekt in ostale obveznosti na podlagi Pogodbe, zlasti morajo biti plačani vsi računi (vključno z izplačilom plač). Izdatki projekta, ki bodo nastali pred datumom sklenitve Pogodbe, niso upravičeni do financiranja po tem javnem razpisu.
Eko sklad bo skladno s 33. členom Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (Uradni list RS, št. 150/22 in nasl., ZIPRS2324) upravičencem na podlagi sklenjene Pogodbe in zahtevka za izplačilo predplačila, skladno z dokončno Odločbo o izboru, s katero je bil projekt izbran za sofinanciranje, in glede na razpoložljiva sredstva, izplačal predplačilo v višini do 30 % odobrenega zneska. Upravičenci bodo morali posredovati poročilo s prilogami o upravičeni porabi predplačila.
Upravičencem se do predložitve dokazil, ki izkazujejo upravičenost porabe sredstev, zadržijo nadaljnja izplačila.
Upravičenci bodo lahko prejeli tudi vmesno izplačilo po predložitvi in odobritvi vmesnega poročila s prilogami ter zahtevka za vmesno izplačilo, in sicer v višini izkazanih nastalih stroškov ter plačil do vmesnega poročila. Zahtevek za vmesno izplačilo ne sme vsebovati stroškov in plačil, ki so bili izvršeni na podlagi predplačila.
Zaključno izplačilo oziroma preostala odobrena sredstva, ki so predmet sofinanciranja, bodo glede na razpoložljiva sredstva na račun upravičencev nakazana po potrditvi zaključnega poročila s prilogami.
Roki za izstavitev zahtevkov za predplačilo, vmesno izplačilo in končno izplačilo, oddajo poročil ter izplačila so opredeljeni v točki 8.5 javnega razpisa in razpisni dokumentaciji. Vzorci poročil in zahtevkov za izplačila so del razpisne dokumentacije.
7. Razpisna dokumentacija in način prijave na javni razpis
Javni razpis bo objavljen v Uradnem listu RS in na spletni strani Eko sklada. Eko sklad bo vse ključne informacije objavil na svoji spletni strani pri objavi javnega razpisa. Brezplačna razpisna dokumentacija je na voljo na spletnem naslovu www.ekosklad.si.
Dodatne informacije v zvezi z javnim razpisom lahko potencialni prijavitelji dobijo na naslovu ekosklad@ekosklad.si, s pripisom »za razpis NVO23«. Vprašanja morajo biti na omenjeni naslov poslana do najkasneje tri dni pred rokom za oddajo vloge.
Vloga na javni razpis mora v skladu z razpisno dokumentacijo vsebovati izpolnjeno prijavnico ter vse priloge, ki so navedene v razpisni dokumentaciji in so obvezne sestavine vloge. Obvezne sestavine vloge morajo biti podpisane in žigosane, kjer je to zahtevano, predložene v slovenskem jeziku in ovrednotene v evrih. Natisnjene naj bodo obojestransko in naj ne bodo spete s spiralo.
Vsaka vloga mora biti oddana v svoji zaprti ovojnici, na kateri mora biti z vidno oznako navedeno »Ne odpiraj – vloga – razpis NVO23« in zapisan naziv in naslov prijavitelja.
8. Roki
8.1. Rok za prejem in način oddaje vloge
Vloge v fizični obliki morajo prispeti v Glavno pisarno Eko sklada, Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, najkasneje do 5. 1. 2024 do 12. ure, oziroma morajo biti oddane na pošto priporočeno najkasneje do vključno 5. 1. 2024. Nepravočasne in nepravilno označene vloge bodo s sklepom zavržene. Prijavitelji morajo najkasneje do vključno 5. 1. 2024 oddati tudi elektronsko verzijo projektne prijavnice s prilogami na elektronski naslov vloge@ekosklad.si.
8.2. Datum odpiranja vlog
Odpiranje vlog, ki ne bo javno, bo 16. 1. 2024 ob 10. uri, na naslovu: Eko sklad, Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana. Vloge se bodo odpirale po vrstnem redu vložitve.
8.3. Rok za dopolnitev
V primeru nepopolne vloge (če ne bodo predloženi vsi dokumenti, ki so navedeni kot obvezna priloga k vlogi – formalna nepopolnost), bo komisija, ki vodi odpiranje vlog, prijavitelja najkasneje v roku osem dni od odprtja vloge pisno pozvala, naj v določenem roku osem dni vlogo dopolni. Če prijavitelj nepopolne vloge v navedenem roku ne bo dopolnil, ali če bo ostala nepopolna tudi po zahtevani dopolnitvi, jo bo Eko sklad s sklepom zvrgel. Dopolnitve niso dopustne v delu, ki se nanaša na merila.
Sprememba vsebine vloge po izteku roka za oddajo vlog ni dopustna.
8.4. Rok za obvestilo o izbiri
Komisija opravi strokovni pregled popolnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev in meril, navedenih v javnem razpisu. O strokovnem pregledu vlog in njihovem ocenjevanju se vodi zapisnik. Na podlagi ocene vlog komisija pripravi predlog prejemnikov spodbud, ki ga podpišejo predsednik in člani komisije. Predlog prejemnikov spodbud se nato predloži direktorju Eko sklada v potrditev, ki nato o spodbudi odloči z odločbo, ki jo izda najkasneje v roku 60 dni od dneva odpiranja vlog.
8.5. Roki za izstavitev zahtevkov za izplačilo, oddajo vmesnega in zaključnega poročila ter izplačila
Financiranje manjših projektov traja 12 mesecev od začetka veljavnosti Pogodbe, financiranje večjih projektov pa 24 mesecev od začetka veljavnosti Pogodbe. Do zaključnega datuma financiranja projekta morajo biti plačani vsi računi. Rok za oddajo zaključnega poročila s prilogami je 30 dni po zaključku financiranja projekta. V primeru objektivnih razlogov se rok za zaključek sofinanciranja projekta lahko podaljša, vendar za največ 30 dni. Za podaljšanje pogodbenega roka je mogoče zaprositi le pred potekom roka, podaljšanje roka pa se šteje za spremembo sofinanciranja projekta, o kateri odloči Eko sklad.
Rok za izstavitev zahtevka za izplačilo predplačila je 15 dni od začetka veljavnosti Pogodbe. Poročilo o porabi predplačila s prilogami morajo upravičenci posredovati v roku 90 dni od prejema predplačila (manjši projekti) oziroma v roku 180 dni od prejema predplačila (večji projekti). Upravičencem se do predložitve dokazil, ki izkazujejo upravičenost porabe sredstev, zadržijo nadaljnja izplačila. Izplačilo predplačila bo glede na razpoložljiva sredstva predvidoma izvedeno v roku 30 dni po prejemu zahtevka za izplačilo predplačila.
Upravičenci lahko po preteku 6 mesecev trajanja projekta (manjši projekti) oziroma 12 mesecev trajanja projekta (večji projekti) oddajo zahtevek za vmesno izplačilo v višini do 30 % pogodbene vrednosti, h kateremu morajo priložiti vmesno poročilo s prilogami. Vmesno izplačilo bo glede na razpoložljiva sredstva predvidoma izvedeno v roku 30 dni po prejemu zahtevka za vmesno izplačilo in pod pogojem, da je vmesno poročilo potrjeno s strani Eko sklada. Izvedeno bo v višini izkazanih nastalih stroškov ter plačil do vmesnega poročila, brez stroškov in plačil, ki so bili izvršeni na podlagi predplačila.
Zaključno izplačilo oziroma izplačilo preostanka odobrenih sredstev sofinanciranja bo glede na razpoložljiva sredstva izvedeno v predvidoma 60 dneh po prejemu zahtevka za izplačilo zaključnega izplačila ter prejemu in potrditvi zaključnega poročila s prilogami, pod pogojem, da Eko sklad potrdi zadnje poročilo in zaključno poročilo celotnega projekta. Znesek izplačila se uskladi s predloženimi računi ob upoštevanju določil javnega razpisa in pripadajoče razpisne dokumentacije.
9. Ostalo
Pri odločanju o dodelitvi pravice do spodbude se smiselno uporablja postopek, določen z Zakonom o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 80/99 in nasl.), če ZVO-2 ne določa drugače.
Prijavitelji lahko pridobijo pravico do sofinanciranja ob upoštevanju višine razpisanih sredstev, omejitev in višine sofinanciranja ter meril za izbor projektov, če izpolnijo pogoje javnega razpisa.
Za vlogo in odločbo o izboru vloge za dodelitev spodbude oziroma zavrnitvi se taksa skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 80/00 in nasl., ZUT) ne plačuje.
Na osnovi izbrane vloge bo upravičencu posredovana Odločba o izboru, hkrati pa bo tudi pozvan k podpisu Pogodbe. Neizbrani prijavitelji bodo o izidu javnega razpisa obveščeni s posredovanjem Odločbe o zavrnitvi.
Odločba o izboru oziroma zavrnitvi je v upravnem postopku dokončna, zoper njo pritožba ni dovoljena. Prijavitelj ima pravico odločbo izpodbijati v upravnem sporu z vložitvijo tožbe pri krajevno pristojnem oddelku Upravnega sodišču Republike Slovenije, v roku 30 dni po prejemu te odločbe. Tožba se vloži neposredno pisno pri navedenem sodišču ali se mu pošlje po pošti. Tožbi je treba poleg te odločbe v izvirniku ali prepisu priložiti tudi po en prepis ali kopijo tožbe in prilog za toženca, če je kdo prizadet z odločbo, pa tudi zanj. Predmet tožbe ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog.
10. Nadzor
V primeru ugotovljene nenamenske porabe sredstev, kršitev predpisov ali določil javnega razpisa ali Pogodbe, je upravičenec dolžan Eko skladu vrniti prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi obračunanimi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno pridobljenih razpisnih sredstev.
Eko sklad ima pravico kadarkoli v obdobju od izdaje odločbe o izboru vloge za dodelitev spodbude do 3 let po izplačilu spodbude z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo sredstev, skladnost dokumentacije in izvedbe projekta z določili javnega razpisa in veljavnimi predpisi. V primeru ugotovljene nenamenske porabe sredstev, kršitev predpisov ali določil javnega razpisa, odločbe, pogodbe ali drugih Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada glede na namen dodeljenih sredstev ali pa če prijavitelj onemogoči ali ovira nadzor Eko sklada, kakor tudi v primeru, da so bile s strani prejemnika sofinanciranja dane neresnične oziroma zavajajoče izjave ali so bili dostavljeni neresnični ali zavajajoči dokumenti, je prejemnik sofinanciranja v primeru, da so bila sredstva že izplačana, dolžan Eko skladu vrniti prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno pridobljenega sofinanciranja. V primeru, da sredstva še niso bila izplačana, pa pravica iz izdane odločbe ugasne na podlagi zakona. Eko sklad o tem izda vlagatelju obvestilo, na zahtevo vlagatelja pa tudi ugotovitveno odločbo.
Upravičenec mora hraniti vso izvirno dokumentacijo, zlasti računovodske in davčne evidence, na primernem mediju, vključno z digitaliziranimi izvirniki, kadar so ti dovoljeni v skladu z nacionalno zakonodajo ter pod pogoji, ki jih ta predpisuje, in sicer še tri leta od datuma zadnjega nakazila sredstev.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti