Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023

Kazalo

Ob-3132/23, Stran 1910
Na podlagi četrtega odstavka 211. člena in prvega odstavka 217. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 44/22 in nasl., v nadaljnjem besedilu: ZVO-2), 19. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09 in nasl., v nadaljnjem besedilu: Akt o ustanovitvi), v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-8/2023-11, z dne 13. 9. 2023 (objavljeni na spletni strani www.ekosklad.si/informacije/predpisi/predpisi/splosni-pogoji-poslovanja-eko-sklada; v nadaljnjem besedilu: Splošni pogoji poslovanja Eko sklada), na podlagi programa Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetega v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2023, potrjenega s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom številka 47602-5/2023/3 z dne 6. 6. 2023, na podlagi Odloka o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leti 2022 in 2023 (Uradni list RS, št. 138/22 in 48/23, v nadaljnjem besedilu: Odlok o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe) ter Pogodbe št. 2550-20-311010 o izvajanju ukrepov na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2022−2023 in aneksov k tej pogodbi, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljnjem besedilu: Eko sklad), objavlja
javni poziv 105SUB-sNESOB23 
Nepovratne finančne spodbude občanom za skoraj ničenergijske (sNES+) stavbe 
1. Predmet in namen javnega poziva
Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude občanom (v nadaljnjem besedilu: fizičnim osebam) za nove naložbe v ukrepa:
A. Gradnja ali nakup nove skoraj ničenergijske enostanovanjske ali dvostanovanjske stavbe, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo in sistem za učinkovito rabo vodnih virov v stavbi (v nadaljnjem besedilu: sNES+ novogradnja) ter
B. Celovita skoraj ničenergijska prenova starejše enostanovanjske ali dvostanovanjske stavbe, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo (v nadaljnjem besedilu: sNES+ prenova),
na območju Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu za oba ukrepa: sNES+ stavba).
Namen javnega poziva je spodbujanje trajnostne navezave na domače obnovljive vire v kombinaciji z visoko učinkovitimi sNES+ stavbami s čim višjo stopnjo samooskrbe z električno energijo ter z učinkovito rabo vodnih virov v stavbah s sodobnim sistemom za zbiranje in distribucijo deževnice (v nadaljnjem besedilu: učinkovita raba vodnih virov v stavbi).
Zaradi celovitega pristopa k načrtovanju, optimizacije ukrepov učinkovite rabe energije, rabe obnovljivih virov na lokaciji stavbe, učinkovite rabe pitne vode, bolj kakovostne in strokovno nadzorovane gradnje ter manjših stroškov obratovanja in vzdrževanja imajo daljši življenjski cikel in nižji ogljični odtis.
Pravica do nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu se dodeli le za nove naložbe v gradnjo ali prenovo enostanovanjske ali dvostanovanjske sNES+ stavbe, ki so se pričele izvajati po 1. januarju 2023.
Za pričetek izvajanja naložbe šteje pričetek izvajanja gradbenih, obrtniških ali inštalacijskih del, kar vlagatelj izkazuje z računi za navedena dela in drugimi dokazili, če datum računa oziroma datum opravljene storitve na računu ne izkazuje dejanskega pričetka del.
Če gre za stavbo, ki ni izključno stanovanjske namembnosti (npr. stanovanjsko poslovna stavba), se spodbuda lahko dodeli le v deležu, ki se nanaša na stanovanjski del stavbe, pod pogojem, da je pretežni namen stavbe stanovanjski. V takem primeru mora delež, ki pripada stanovanjskemu delu stavbe, izkazati vlagatelj, sicer se šteje, da znaša delež, ki pripada stanovanjskemu delu stavbe 51 %. Če je pretežni namen stavbe nestanovanjski (npr. poslovni), se spodbuda po tem javnem pozivu ne dodeli. Če gre za gradnjo nove prizidave, mora ta predstavljati zaključeno celoto, zgrajeno skladno z javnim pozivom.
Ukrepa, za katera se lahko dodeli nepovratna finančna spodbuda po tem javnem pozivu sta:
A. sNES+ novogradnja
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za gradnjo1 ali nakup skoraj ničenergijske enostanovanjske ali dvostanovanjske sNES+ novogradnje, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo ter sistem za učinkovito rabo vodnih virov v stavbi in za katero je pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje pred oddajo vloge na Eko sklad.
1 Gradnja pomeni gradnjo celotne stavbe ali pa nakup stavbe v določeni gradbeni fazi (tj. gradnja ni dokončana), ki jo bo vlagatelj dokončal tako, da bo ustrezala pogojem javnega poziva.
V primeru nakupa sNES+ novogradnje mora biti prodajna pogodba ali druga veljavna listina z zemljiškoknjižnim dovolilom prodajalca za vpis lastninske pravice v korist kupca sklenjena po 1. januarju 2023, gradnja stavbe pa je lahko pričeta že prej.
Nepovratna finančna spodbuda se lahko v znižanem znesku izjemoma dodeli v primeru, če:
– je bila investitorju izdana odločba o zavrnjenem soglasju za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo;
– je bilo uporabno dovoljenje za stavbo, ki ni imela predvidenega učinkovitega sistema za zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem, izdano pred objavo tega javnega poziva.
Ti izjemi ne veljata, če gre za nakup sNES+ novogradnje.
B. sNES+ prenova
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za celovito skoraj ničenergijsko prenovo starejše enostanovanjske ali dvostanovanjske stavbe, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo. Pri sNES+ prenovi vgradnja sistema za učinkovito rabo vodnih virov ni obvezna, stavba pa mora izpolnjevati vse ostale pogoje tega javnega poziva.
Starejša stavba mora biti pred prenovo vsaj minimalno komunalno opremljena in dokončana. Prenova stanovanjske stavbe mora biti načrtovana in izvedena tako, da se ohrani večinski ogrevani del starejše stavbe.
Gradbeno dovoljenje za gradnjo obstoječe stavbe ali njene dele ter morebitno spremembo namembnosti v stanovanjsko stavbo mora biti izdano pred 1. 7. 2010, morebitna odločba o legalizaciji stanovanjske stavbe, zgrajene pred 1. 7. 2010 oziroma odločba o domnevi izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja po 150. členu Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 199/21 in nasl., v nadaljnjem besedilu: GZ-1) za stavbe, zgrajene pred 31. 12. 1967, pa pred oddajo vloge na ta javni poziv.
Do nepovratne finančne spodbude za prenovo obstoječe stavbe so upravičeni tudi investitorji, ki morajo zaradi celovite prenove pridobiti novo gradbeno dovoljenje, pri čemer mora biti gradbeno dovoljenje izdano pred oddajo vloge na ta javni poziv.
Za nove prizidave oziroma dele stavb, ki so bili zgrajeni po 1. 7. 2010, nepovratna finančna spodbuda za ukrep B ne more biti dodeljena.
Nepovratna finančna spodbuda se lahko v znižanem znesku izjemoma dodeli v primeru, da je bila investitorju izdana odločba o zavrnjenem soglasju za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo.
2. Vir in višina sredstev
Sredstva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud se zagotavljajo na podlagi Odloka o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leti 2022 in 2023 (Uradni list RS, št. 138/22 in 48/23).
Višina razpisanih sredstev po tem javnem pozivu znaša 3.000.000,00 EUR.
3. Upravičene osebe
Do spodbude po tem javnem pozivu, razen za ukrep v nakup sNES+ novogradnje, je upravičena vsaka fizična oseba, ki je investitor in:
– lastnik/solastnik/skupni lastnik nepremičnine, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva (v nadaljnjem besedilu: lastnik);
– imetnik stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– družinski član lastnika ali imetnika stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo izveden ukrep;
(v nadaljnjem besedilu: vlagatelj).
Do spodbude za novo naložbo v nakup sNES+ novogradnje po tem javnem pozivu je upravičena vsaka fizična oseba, ki je prvi kupec nove enostanovanjske ali dvostanovanjske stavbe.
Če gre za skupnostno samooskrbo, mora biti vlagatelj hkrati investitor v naložbo za skupnostno samooskrbo z električno energijo in lastnik/solastnik naprave.
Kot fizična oseba po tem javnem pozivu ne šteje samostojni podjetnik ali fizična oseba, ki samostojno opravlja dejavnost kot poklic, oziroma je registrirana za opravljanje dejavnosti na podlagi posebnega zakona.
Vlagatelj mora pred izvedbo naložbe, ki je predmet tega javnega poziva, zagotoviti, da so z izvedbo seznanjeni vsi morebitni lastniki/solastniki/skupni lastniki nepremičnine, ter za potrebe izvedbe naložbe pridobiti vsa potrebna soglasja.
Do spodbude Eko sklada niso upravičeni tisti, ki:
– imajo na dan izdaje odločbe zapadle finančne obveznosti do Eko sklada ali ne izpolnjujejo drugih pogodbenih zavez po pogodbah, sklenjenih z Eko skladom;
– katerih zapadle neplačane obvezne dajatve in druge denarne nedavčne obveznosti, ki jih pobira Finančna uprava Republike Slovenije, na dan vložitve vloge za pridobitev sredstev znašajo 50,00 EUR ali več;
– so na dan izdaje odločbe v postopku osebnega stečaja;
– imajo na dan izdaje odločbe blokiran transakcijski račun.
4. Kriteriji za sNES+ stavbe
Ustreznost stavbe se preverja na podlagi izračunov in dokazil iz elaborata energijske učinkovitosti sNES+ stavbe, izračuna po metodologiji PHPP2 (v nadaljnjem besedilu: izračun PHPP), projektne dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD) ter projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI): zbirni načrt, načrti s področja arhitekture, načrti s področja strojništva, načrti s področja elektrotehnike). Če gre za nakup že dokončane stavbe, se naložba preverja na podlagi projektne dokumentacije izvedenih del (PID) in ostale zaključne dokumentacije, navedene v javnem pozivu. Pri prenovi je potrebno izkazati tudi stanje pred prenovo.
Vsa projektna dokumentacija mora biti izdelana v skladu z veljavnim pravilnikom, ki ureja projektno in drugo dokumentacijo in druge obrazce pri graditvi objektov (v času objave tega javnega poziva je v veljavi Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, Uradni list RS, št. 30/23) in usklajena s PHPP izračunom ter ostalimi dokazili, navedenimi javnem pozivu ter oddana v tiskani obliki v žigosanih in podpisanih projektantskih mapah. Pri izvedbi gradnje mora biti zagotovljen nadzor in pridobljeno uporabno dovoljenje, kot to določa gradbena zakonodaja.
Računska raba energije za ogrevanje QH in pohlajevanje stavbe QK, ki se preverja na podlagi izračuna PHPP, mora znašati:
– QH ≤ 15,0 kWh/(m2a) in QK ≤ 15,0 kWh/(m2a) pri novogradnji,
– QH ≤ 25,0 kWh/(m2a) in QK ≤ 15,0 kWh/(m2a) pri prenovi.
Navedene vrednosti se, ne glede na dejansko lokacijo stavbe, izračunajo za klimatske podatke mesta Ljubljana (T2000-2009/J1991-2010), ki so objavljeni na spletni strani Eko sklada v razpisni dokumentaciji za ta javni poziv. Z izračunom se preverja tudi morebitno poletno pregrevanje stavbe, učinkovitost senčenja in naravno pohlajevanje ter dodatno aktivno pohlajevanje z energijsko učinkovitimi sistemi. Vrednoti se tudi energija, proizvedena iz naprave za samooskrbo za električno energijo.
Zunanje stavbno pohištvo (okna, vhodna vrata ipd.) v toplotnem ovoju stavbe mora imeti toplotno prehodnost U ≤ 0,90 W/(m2K), določeno po standardu SIST EN 14351-1:2006+A2:2016. Vgrajeno mora biti po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL.
Toplotne prehodnosti U gradbenih elementov in sklopov toplotnega ovoja stavbe morajo znašati:
– če mejijo proti zunanjemu zraku (zunanja stena, streha, strop, previs ipd.):
– U ≤ 0,15 W/(m2K) pri novogradnji,
– U ≤ 0,17 W/(m2K) pri prenovi,
– če mejijo proti terenu ali na neogrevan prostor (vkopane stene, tla na terenu, tla nad hladno kletjo ipd.):
– U ≤ 0,17 W/(m2K) pri novogradnji,
– U ≤ 0,20 W/(m2K) pri prenovi.
Toplotne prehodnosti U in ostale energijske karakteristike zunanjega stavbnega pohištva ter toplotne prevodnosti λ izolacijskih materialov v toplotnem ovoju stavbe morajo biti razvidne iz dokazil, skladno z zahtevami dokumentacije za prijavo.
Obvezen je preizkus zrakotesnosti stavbe. Izmerjena vrednost pri ugotavljanju tesnosti obodnih konstrukcij po standardu SIST EN ISO 9972:2015 mora znašati:
– n50 ≤ 0,60 h-1 pri novogradnji,
– n50 ≤ 1,20 h-1 pri prenovi.
Vgrajen mora biti energijsko učinkovit centralni sistem prezračevanja prostorov z napravo z vračanjem toplote odpadnega zraka s toplotnim izkoristkom rekuperacije toplote (ηt) vsaj 80 %. Naprave z entalpijskim prenosnikom toplote morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote vsaj 74 %. Specifična vhodna moč enot (SPI) ne sme presegati vrednosti 0,45 W/(m3/h).
V sistemih ogrevanja, pohlajevanja, prezračevanja ter priprave tople sanitarne vode morajo biti vgrajeni sodobni generatorji toplote in hladu ter ostale sodobne naprave, ki imajo visoko energijsko učinkovitost. Neposredno ogrevanje stavbe in sanitarne vode z električno energijo ne sme presegati 10 % skupnih letnih toplotnih potreb.
SNES+ novogradnja mora imeti vgrajen sodoben sistem za zbiranje, distribucijo in rabo deževnice za splakovanje stranišč, pranje perila, zalivanje vrta ipd., s podzemnim zbiralnikom za najmanj 6 m3 vode. Pri sNES+ prenovi vgradnja sistema za učinkovito rabo deževnice ni obvezna.
Stavba mora najmanj 70 % letne dovedene energije za delovanje stavbe (ogrevanje, hlajenje, razvlaževanje, prezračevanje, priprava tople vode in razsvetljava) pokriti iz obnovljivih virov energije.
Obvezna je vgradnja naprave za samooskrbo z električno energijo, ki mora obratovati ob izplačilu nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu. Letna raba električne energije za delovanje sistemov ogrevanja, priprave tople vode, prezračevanja in razsvetljave se mora v celoti pokriti z lastno letno proizvodnjo električne energije.
Naprava za samooskrbo z električno energijo mora biti nameščena na/ali v neposredni bližini sNES+ stavbe, ki je predmet tega javnega poziva (razen če gre za skupnostno samooskrbo) oziroma na enostavnem ali nezahtevnem objektu, ki se nahaja ob stavbi in je zgrajen v skladu z veljavnimi predpisi s področja graditve objektov.
V primeru izjem, navedenih v 1. točki javnega poziva, ki se nanašata na zavrnjeno soglasje za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo oziroma v primeru neizpolnjevanja pogoja o učinkoviti rabi deževnice zaradi že pridobljenega uporabnega dovoljenja pred objavo javnega poziva, se kriteriji v tem delu ustrezno prilagodijo, nepovratna spodbuda pa se izplača v nižjem znesku. Ti izjemi ne veljata, če gre za nakup sNES+ novogradnje.
5. Upravičeni stroški
Upravičeni stroški za dodelitev nepovratne finančne spodbude so stroški sNES+ stavbe in stroški nakupa in vgradnje gradbenih proizvodov, naprav in opreme, kot npr.:
– nakup in vgradnja oken in vrat v toplotnem ovoju stavbe ter pripadajoči sistemi zunanjega senčenja;
– nakup in vgradnja sistemov toplotne zaščite celotnega toplotnega ovoja stavbe (toplotna zaščita tal, obodnih zidov in strehe itd.) ter sistemi tesnjenja obodnih konstrukcij;
– nakup in vgradnja centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka;
– nakup in vgradnja sistemov za ogrevanje, hlajenje, priprave tople sanitarne vode ter naprav za generacijo toplote in hladu;
– nakup in vgradnja sistema za zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem;
– nakup in vgradnja naprave za samooskrbo z električno energijo (s hranilnikom električne energije ali brez), če spodbuda ni dodeljena po drugem javnem pozivu, kjer bodo ti upravičeni stroški že upoštevani;
– izvedba meritve zrakotesnosti stavbe.
V primeru gradnje stavbe »na ključ« lahko upravičeni stroški dosegajo največ 50 % pogodbene vrednosti gradnje nove stavbe. V primeru nakupa dokončane stavbe lahko upravičeni stroški dosegajo največ 50 % stroškov nakupa stavbe, v primeru nakupa nedokončane stavbe pa tudi vse dodatne stroške, ki so potrebni za dokončanje stavbe.
Stroški izdelave projektne dokumentacije, nadzora, zunanje ureditve ipd. niso upravičeni stroški.
6. Višina spodbude
A. sNES+ novogradnja
Višina nepovratne finančne spodbude za sNES+ novogradnjo, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo ter učinkovit sistem za zbiranje in distribucijo deževnice, je opredeljena v EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe, ki se izračuna na podlagi projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI) ali projektne dokumentacije izvedenih del (PID), če gre za nakup nove dokončane stavbe.
Odvisna je od računske rabe energije za ogrevanje in pohlajevanje stavbe, povzete iz izračuna PHPP in skupine, v katero se stavba uvršča glede na vrsto vgrajenega izolacijskega materiala v toplotnem ovoju stavbe in vrsto zunanjega stavbnega pohištva.
sNES+ novogradnja
Nepovratna spodbuda v EUR na m2
Energija za ogrevanje 
QH kWh/(m2a)
Energija za pohlajevanje 
QK kWh/(m2a)
I. skupina 
– naravna izolacija 
– lesena okna
II. skupina 
– mineralna izolacija
III. skupina 
– sintetična izolacija
≤ 10,0
≤ 15,0
170
130
100
≤ 15,0
150
110
90
I. skupina:
– stavba z najmanj 70 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) naravnega izvora iz obnovljivih virov (npr. lesna vlakna, celulozni kosmiči ipd.) in z vgrajenimi lesenimi okni v deležu najmanj 70 % skupne površine oken (v m2);
II. skupina:
– stavba z najmanj 70 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) mineralnega izvora (npr. mineralna volna, penjeno steklo ipd.) in naravnega izvora, ne glede na vrsto zunanjega stavbnega pohištva;
III. skupina:
– stavba z več kot 30 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) sintetičnega in ostalega izvora (npr. ekspandirani polistiren, ekstrudirani polistiren ipd.), ne glede na vrsto zunanjega stavbnega pohištva.
V tabeli opredeljena nepovratna spodbuda v EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe se zniža za 10 EUR na m2, če je bila investitorju izdana odločba o zavrnjenem soglasju za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo.
Prav tako se v tabeli opredeljena nepovratna spodbuda v EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe zniža za 10 EUR na m2, če je bilo uporabno dovoljenje za stavbo, ki ni imela predvidenega učinkovitega sistema za zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem, izdano pred objavo tega javnega poziva.
V obeh primerih hkrati se spodbuda zniža za 20 EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe.
Nepovratna finančna spodbuda lahko znaša do 30 % upravičenih stroškov naložbe, opredeljenih v 5. točki javnega poziva, in je lahko dodeljena za največ:
– 150 m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe za samostojno stoječo enostanovanjsko stavbo;
– 120 m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe za vrstno enostanovanjsko stavbo ali za enostanovanjsko stavbo v dvojčku ali za eno stanovanje v samostojno stoječi dvostanovanjski stavbi, pri čemer mora stavba, v kateri se nahaja stanovanje, kot celota izpolnjevati pogoje javnega poziva.
Če ima vlagatelj stalno prebivališče na območju, določenem v zakonu, ki ureja Triglavski narodni park (9. člen veljavnega Zakona o Triglavskem narodnem parku, Uradni list RS, št. 52/10 in nasl., v nadaljnjem besedilu: ZTNP-1), in se bo tudi naložba izvedla na tem območju, se v skladu s prvim odstavkom 11. člena ZTNP-1 končna višina nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu poviša za 25 %.
B. sNES+ prenova
Višina nepovratne finančne spodbude za sNES+ prenovo, ki ima vgrajeno napravo za samooskrbo z električno energijo, je opredeljena v EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe pred prenovo (oziroma po prenovi, če je ta manjša) in se izračuna na podlagi projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI).
Določena je z računsko rabo energije za ogrevanje in pohlajevanje stavbe, povzete iz izračuna PHPP in skupine, v katero se stavba uvršča glede na vrsto vgrajenega izolacijskega materiala v toplotnem ovoju stavbe.
sNES+ prenova
Nepovratna spodbuda v EUR na m2
Energija za ogrevanje 
QH kWh/(m2a)
Energija za pohlajevanje 
QK kWh/(m2a)
I. skupina 
– naravna in mineralna izolacija
II. skupina 
– sintetična izolacija 
≤ 25,0
≤ 15,0
250
220
I. skupina:
– stavba z najmanj 70 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) naravnega izvora iz obnovljivih virov (npr. lesna vlakna, celulozni kosmiči ipd.) in mineralnega izvora (npr. mineralna volna, penjeno steklo ipd.);
II. skupina:
– stavba z več kot 30 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) sintetičnega in ostalega izvora (npr. ekspandirani polistiren, ekstrudirani polistiren ipd.).
V tabeli opredeljena nepovratna spodbuda v EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe se zniža za 10 EUR na m2, če je bila investitorju izdana odločba o zavrnjenem soglasju za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo.
Nepovratna finančna spodbuda znaša do 40 % upravičenih stroškov naložbe in je lahko dodeljena za največ:
– 200 m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe za samostojno stoječo enostanovanjsko stavbo;
– 150 m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe za vrstno enostanovanjsko stavbo, za enostanovanjsko stavbo v dvojčku ali za eno stanovanje v samostojno stoječi dvostanovanjski stavbi, pri čemer mora stavba, v kateri se nahaja stanovanje, kot celota izpolnjevati vse pogoje javnega poziva.
Če ima vlagatelj stalno prebivališče na območju, določenem v zakonu, ki ureja Triglavski narodni park (9. člen veljavnega Zakona o Triglavskem narodnem parku, Uradni list RS, št. 52/10 in nasl., v nadaljnjem besedilu: ZTNP-1), in se bo tudi naložba izvedla na tem območju, se v skladu s prvim odstavkom 11. člena ZTNP-1 končna višina nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu poviša za 25 %.
7. Dodatne zahteve in pogoji
a) pravočasna in popolna vloga
Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasna in popolna vloga.
Vloga je pravočasna, če jo Eko sklad prejme pred oziroma na dan objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.
Če se vloga pošlje priporočeno po pošti, se za dan in uro, ko je Eko sklad prejel vlogo, šteje dan in ura oddaje vloge na pošto. Za vloge, poslane po navadni pošti, se šteje, da so prejete ob 8. uri tistega dne, ko jo Eko sklad dejansko prejme.
Če se vloga odda osebno ali elektronsko, se za dan in uro prejema šteje dan in ura, ko jo Eko sklad dejansko prejme.
Če pride do spora, ali je bila vloga oddana in kdaj je bila oddana, je dokazno breme dokazovanja zatrjevanega dejstva na vlagatelju.
Vloga je formalno popolna, ko vlagatelj predloži v celoti izpolnjen obrazec Vloga 105SUB-sNESOB23, ki je del razpisne dokumentacije tega javnega poziva, in vse ostale obvezne sestavine.
b) obvezne sestavine vloge
Obvezne sestavine vloge so naslednje:
– izpolnjen in podpisan obrazec Vloga 105SUB-sNESOB23;
– kopija gradbenega dovoljenja s potrdilom o pravnomočnosti;
– za starejšo stavbo lahko tudi kopija odločbe o legalizaciji stavbe oziroma odločbe o domnevi izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja s potrdilom o pravnomočnosti; 
– če gradbeno dovoljenje v primeru prenove stavbe ni zahtevano, vlagatelj predloži izjavo vodje projekta o navedenem dejstvu in kopijo gradbenega oziroma uporabnega dovoljenja s potrdilom o pravnomočnosti; 
– projektna dokumentacija, ki mora biti izdelana v skladu z veljavnim pravilnikom, ki ureja projektno in drugo dokumentacijo in druge obrazce pri graditvi objektov (v času objave tega javnega poziva je v veljavi Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, Uradni list RS, št. 30/23) ter oddana v tiskani obliki, v projektantskih mapah, s podpisi projektantov, in sicer:
– projektna dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD); 
– če gradbeno dovoljenje v primeru prenove stavbe ni zahtevano, vlagatelj predloži dokumentacijo, na podlagi katere je bilo izdano prvotno gradbeno dovoljenje; 
– projektna dokumentacija za izvedbo gradnje (PZI) (ali projektna dokumentacija izvedenih del (PID) če gre za nakup stavbe), in sicer:
– zbirni načrt projektne dokumentacije za izvedbo gradnje, 
– načrte s področja arhitekture z grafičnimi prikazi v merilu najmanj 1:50; 
– če gre za prenovo, je potrebno prikazati tudi obstoječe stanje s površinami prostorov, 
– načrte s področja strojništva z grafičnimi prikazi v merilu najmanj 1:50 (ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, vodovod, deževnica, kanalizacija),
– načrte s področja elektrotehnike z grafičnimi prikazi za izvedbo naprave za samooskrbo z električno energijo (opis načina obratovanja, shema naprave, tehnične značilnosti, podatki FV modulih, vetrnicah, razsmernikih, generatorjih, hranilnikih električne energije, polnilnicah ipd.); 
– elaborat energijske učinkovitosti sNES+ stavbe z izračuni in dokazili, ki mora vsebovati:
– izračun energijske učinkovitosti stavbe po metodologiji PHPP (tiskani izpis ključnih strani in MS Excel datoteka), kjer se, ne glede na dejansko lokacijo stavbe, upoštevajo klimatski podatki za mesto Ljubljana, ki so objavljeni za ta javni poziv na spletni strani www.ekosklad.si;
– če gre za prenovo, vlagatelj predloži tudi izračun za referenčno obstoječe stanje; 
– povzetek vseh neto površin (v m2) prostorov v sNES+ stavbi z označenimi prostori, ki so ustrezno ogrevani in prezračevani preko naprave z vračanjem toplote odpadnega zraka, izdelan na podlagi projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI);
– če gre za prenovo, vlagatelj predloži tudi povzetek neto ogrevanih površin za obstoječe stanje; 
– izračun volumskih deležev toplotno izolacijskih materialov v odstotkih ( %) glede na skupine, opredeljene v javnem pozivu; 
– izračun deleža obnovljivih virov energije v odstotkih ( %) pri zagotavljanju dovedene energije za delovanje stavbe (ogrevanje, hlajenje, razvlaževanje, prezračevanje, priprava tople vode in razsvetljava) na podlagi rezultatov izračuna PHPP; 
– izračun površinskega deleža lesenega zunanjega stavbnega pohištva v odstotkih ( %), če gre za novogradnjo in se stavba uvršča v I. skupino; 
– izjava o lastnostih oken, skladna z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po Zakonu o gradbenih proizvodih (Uradni list RS, št. 82/13; v nadaljnjem besedilu: ZGPro-1), ki mora med drugim vsebovati vrednost toplotne prehodnosti okna (Uw) in poročilo o tipskem preizkusu okna, skladnim s standardom SIST EN 14351-1:2006+A2:2016 ter dokumentom o izračunu toplotne prehodnosti okna Uw (iz dokumenta morajo biti razvidne vrednosti toplotne prehodnosti celotnega okna (Uw), zasteklitve (Ug) in profila (Uf), vrednost linijske toplotne upornosti distančnika v zasteklitvi (ψ) in geometrijski podatki profila), ki morata biti izdelana s strani izbranega preizkuševalnega laboratorija, priglašenega pri Evropski komisiji za gradbene proizvode, oziroma drugo ustrezno dokazilo;
– izjava o lastnostih vrat v toplotnem ovoju stavbe, skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po ZGPro-1 oziroma drugo ustrezno dokazilo, iz katerega je razvidna toplotna prehodnost vrat (Ud);
– izjave o lastnostih toplotnih izolacij v toplotnem ovoju stavbe, skladne z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po ZGPro-1, iz katerih so razvidne posamezne toplotne prevodnosti (λ) toplotno izolacijskih materialov; 
– izjava o skladnosti in podatkovni list prezračevalne naprave, skladno z Delegirano uredbo Komisije (EU) št. 1254/2014 z dne 11. julija 2014 o dopolnitvi Direktive 2010/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z označevanjem stanovanjskih prezračevalnih enot z energijskimi nalepkami (UL L št. 337 z dne 25. 11. 2014, str. 27; v nadaljnjem besedilu: Delegirana uredba Komisije (EU) št. 1254/2014) oziroma druga dokumentacija, ki bo izkazovala ustreznost prezračevalne naprave, če ta še ni navedena na informativnem seznamu, objavljenem v okviru tega javnega poziva na spletni strani www.ekosklad.si; 
– podatkovni list generatorja toplote in hladu (toplotna črpalka, kurilna naprava ipd.), če generator toplote ni naveden na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani www.ekosklad.si;
– izjava dobavitelja o lastnostih sistema, če bo stavba oskrbovana iz energijsko učinkovitega distribucijskega sistema toplote ali pa iz naprav za soproizvodnjo toplote in električne energije z visokim izkoristkom; 
– v primeru izjeme, navedene v 1. točki javnega poziva, ki se nanaša na zavrnjeno soglasje za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo, odločba o zavrnjenem soglasju; 
– v primeru izjeme, navedene v 1. točki javnega poziva, ki se nanaša na neizpolnjevanje pogoja o učinkoviti rabi deževnice zaradi že pridobljenega uporabnega dovoljenja pred objavo javnega poziva, uporabno dovoljenje; 
– prodajna pogodba z notarsko overjenim zemljiško knjižnim dovolilom, če gre za nakup sNES+ novogradnje.
Priložena dokumentacija mora biti čitljiva. Eko sklad lahko zahteva, da vlagatelj za vsa dokazila in listine, sestavljene v tujem jeziku, predloži overjen prevod v slovenskem jeziku.
Če je sicer pravočasno vložena vloga nepopolna ali nerazumljiva, pa vlagatelj pomanjkljivosti odpravi v roku, ki ga je določila uradna oseba, se šteje, da je vloga pravočasna.
Vloge se obravnavajo po vrstnem redu prispetja. Če bo do zaključka tega javnega poziva prispelo več vlog, kot je na voljo skupne višine sredstev po tem javnem pozivu, bo Eko sklad vloge, ki bodo prišle na vrsto za obravnavo po porabi teh sredstev, zavrnil, ne glede na to, da bodo pravočasne in popolne.
c) pričetek del
Dela za izvedbo naložbe v gradnjo ali prenovo stavbe se lahko pričnejo izvajati po 1. januarju 2023, dela pri naložbi za nakup stavbe pa se lahko pričnejo že prej.
Za pričetek izvajanja ukrepov šteje pričetek izvajanja gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, kar vlagatelj izkazuje z računi izvajalca za navedena dela in drugimi dokazili, če datum računa oziroma datum opravljene storitve na računu ne izkazuje dejanskega pričetka del.
d) datum izvedene naložbe
Kot datum izvedbe naložbe se po tem javnem pozivu šteje datum opravljene storitve, ki je naveden na računu izvajalca, iz katerega nedvoumno izhaja, da je naložba v celoti izvedena. Če datum opravljene storitve na računu ni naveden, se kot datum izvedbe naložbe šteje datum izdaje računa.
e) izvedba naložbe v skladu z veljavno zakonodajo
Naložba, za katero bo dodeljena nepovratna finančna spodbuda, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi s področja graditve objektov, energijske učinkovitosti stavb, predpisi, ki urejajo področje proizvodov, povezanih z energijo, ter drugimi veljavnimi predpisi.
V primeru, da naložba ne bo izvedena skladno s pogoji in namenom javnega poziva ali Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, lahko Eko sklad skladno z določbami zakona, ki ureja varstvo okolja, pravico do pridobljenih sredstev odvzame, če so sredstva že izplačana (trenutno to ureja 227. člen ZVO-2). Če sredstva še niso izplačana, pravica do spodbude na podlagi določb istega zakona ugasne (trenutno to ureja peti odstavek 224. člena ZVO-2).
f) kandidiranje za enega ali več ukrepov
Vlagatelj lahko z eno vlogo kandidira le za eno naložbo. V primeru, da vlagatelj kandidira na tem javnem pozivu, ne more za to stanovanjsko stavbo kandidirati še za pridobitev nepovratne finančne spodbude za izvedbo posameznih ukrepov na drugem javnem pozivu Eko sklada, razen v primeru, ko gre za vgradnjo naprave za samooskrbo z električno energijo.
g) prepoved dodelitve nepovratne finančne spodbude za vgradnjo prototipne in rabljene opreme
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena za naložbe, ki vključujejo nakup in vgradnjo prototipne in rabljene opreme, naprav in gradbenih proizvodov.
h) izvedba naložbe s strani usposobljenega izvajalca z registrirano dejavnostjo
Vgradnjo in zagon posameznih naprav, opreme in gradbenih proizvodov, ki so predmet naložbe, lahko opravi le za to usposobljen izvajalec z registrirano dejavnostjo.
Za nakup posameznih naprav, opreme in gradbenih proizvodov od oseb, ki niso registrirane za prodajo navedenega blaga, spodbude ni mogoče dodeliti.
i) prepoved dodelitve nepovratne finančne spodbude v primeru že dodeljenih spodbud
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena, če je bila za naložbo, ki je predmet vloge, že dodeljena katera koli druga nepovratna finančna spodbuda, razen za vgradnjo in nakup naprave za samooskrbo z električno energijo.
j) možnost pridobitve kredita in nepovratne finančne spodbude za isti ukrep
Vlagatelj je poleg nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu upravičen pridobiti tudi kredit Eko sklada po javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov, naložba pa mora izpolnjevati tudi pogoje za kreditiranje. Vlagatelj mora za pridobitev kredita izpolniti in predložiti ustrezne obrazce, ki so na voljo na spletni strani Eko sklada.
Vsota nepovratne finančne spodbude in kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe, razen če se dodeljena nepovratna finančna spodbuda izplača izključno za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada.
k) prepoved odtujitve naložbe, ki je bila predmet nepovratne finančne spodbude
SNES+ stavbe ter vgrajenih gradbenih proizvodov, strojnih naprav in opreme, za katere je bila dodeljena nepovratna finančna spodbuda po tem javnem pozivu, ni dovoljeno odtujiti najmanj 3 leta po izplačilu nepovratne finančne spodbude. Prav tako ni dovoljeno najmanj 3 leta odtujiti naprav za samooskrbo z električno energijo.
8. Pridobitev obrazcev in informacije o javnem pozivu
Javni poziv, vloga za prijavo z obrazci in aktualni seznami s podatki so na voljo na spletni strani www.ekosklad.si. Elektronska oblika dokumentacije za prijavo, ki si jo vlagatelji lahko natisnejo sami, je enakovredna tiskanim obrazcem. Javni poziv in obrazce lahko vlagatelji tudi naročijo pri Eko skladu na spodaj navedeni telefonski številki in jih brezplačno prejmejo po pošti. Za navedeno dokumentacijo lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana ali na e-naslov: ekosklad@ekosklad.si.
Informacije o javnem pozivu lahko vlagatelji pridobijo po tel. 01/241-48-20 v času telefonskih uradnih ur za stranke (ponedeljek, sreda in petek med 12. in 14. uro), po e-pošti na e-naslovu: ekosklad@ekosklad.si ali osebno na Eko skladu v vložišču od ponedeljka do petka med 9. in 14. uro.
9. Brezplačno energetsko svetovanje: v skoraj šestdesetih pisarnah mreže ENSVET, ki so razporejene po vsej Sloveniji, delujejo neodvisni energetski strokovnjaki. Vlagatelj se lahko v izbrani lokalni pisarni naroči na brezplačno energetsko svetovanje, kjer mu neodvisni energetski svetovalec z nasveti pomaga pri načrtovanju ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov. Informacije o brezplačnem energetskem svetovanju so na voljo na spletni strani Eko sklada www.ekosklad.si ali na brezplačni tel. 080/16-69.
10. Rok in način prijave
Vlagatelj lahko vloži vlogo na javni poziv od dneva objave javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.
Vlagatelj vloži pisno vlogo na predpisanem obrazcu z vsemi dokazili in prilogami osebno ali po pošti na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
11. Postopek obravnave vlog
a) postopek
Pri odločanju o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude vlagatelju se smiselno uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek, če ZVO-2 ne določa drugače.
Vlagatelj lahko pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu le za novo naložbo, ki je opredeljena z javnim pozivom, ob upoštevanju višine razpisanih sredstev, omejitev in višine nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu ter vrstnega reda prispetja vloge na Eko sklad.
V primeru, da vlogi ne bodo priložene vse obvezne priloge, ki so navedene v javnem pozivu, bo vlagatelj prejel poziv na dopolnitev vloge z rokom dopolnitve največ 30 dni. Podaljšanje tega roka ni mogoče, razen izjemoma v primeru, če vlagatelj pred potekom tega roka izkaže, da vloge ne bo mogel pravočasno dopolniti iz razlogov, ki niso na njegovi strani in ki jih ni mogel predvideti niti odvrniti in se tudi ne morejo pripisati njegovi krivdi. V takem primeru se rok za dopolnitev vloge lahko podaljša še največ za 30 dni. Vloge, ki ne bodo pravočasno dopolnjene, bodo zavržene.
Odločbe, sklepi, pozivi in drugi dokumenti, od katerih vročitve začne teči rok, razen v primeru odvzema pravice do nepovratnih sredstev, ki jih Eko sklad izda v fizični obliki, se vročajo z navadno vročitvijo. Ne glede na določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek, vročitev velja za opravljeno 15. dan od dneva odpreme s strani Eko sklada. Dan odpreme se označi na kuverti odpremljenega dokumenta.
Za vlogo in odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude se taksa skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 8/00 in nasl., ZUT), ne plačuje.
Splošni pogoji poslovanja Eko sklada so sestavni del tega javnega poziva.
b) obrnjeno dokazno breme
Vlagatelj nosi dokazno breme, da je upravičen do spodbude Eko sklada.
Eko sklad lahko od vlagatelja zahteva dodatna dokazila, če meni, da je to potrebno za razjasnitev upravičenosti do nepovratne finančne spodbude, ki jih mora vlagatelj predložiti v roku, ki ga določi Eko sklad s pozivom na dopolnitev, ne glede na možnost Eko sklada, da jih pridobi po uradni dolžnosti. Če vlagatelj ne predloži zahtevanih dodatnih dokazil v določenem roku, Eko sklad odloči na podlagi dokazil, ki jih je vlagatelj že predložil.
12. Pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude
a) izdaja odločbe in sklenitev pogodbe
Eko sklad dodeli vlagatelju nepovratno finančno spodbudo na podlagi pravočasno vložene in popolne vloge z odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.
Na podlagi odločbe se z vlagateljem sklene pogodba o izplačilu nepovratne finančne spodbude.
Nepovratna finančna spodbuda je izplačana na podlagi izdane dokončne odločbe, s katero je bila vlagatelju dodeljena pravica do nepovratne finančne spodbude, in sklenjene pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude.
b) meritev zrakotesnosti stavbe
Eko sklad lahko preveri ustreznost zrakotesnosti stavbe in vlagatelja pozove, da Eko skladu pravočasno najavi zaključno meritev za ugotavljanje tesnosti obodnih konstrukcij sNES+ stavbe, ki mora biti izvedena ob prisotnosti predstavnika Eko sklada.
c) rok za zaključek naložbe
Rok za zaključek naložbe je 2 leti od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude. Odločba postane dokončna z njeno vročitvijo vlagatelju. Vročitev odločbe v fizični obliki velja za opravljeno 15. dan od dneva odpreme s strani Eko sklada. Dan odpreme se označi na dokumentu in kuverti odpremljenega dokumenta.
V primeru objektivnih razlogov, ki jih je potrebno verodostojno izkazati pred iztekom roka za zaključek naložbe, se rok za zaključek naložbe lahko podaljša, vendar največ za šest mesecev. Objektivni razlogi so praviloma samo takšne okoliščine oziroma ovire, ki jih vlagatelj ni mogel predvideti niti odkloniti in se tudi ne morejo pripisati njegovi krivdi. V primeru zamude roka za zaključek naložbe pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude niso izpolnjeni.
V primeru, ko vlagatelj pravočasno izvede naložbo, naprave za samooskrbo z električno energijo pa zaradi objektivnih razlogov ne more priklopiti, se rok za izvedbo naložbe lahko podaljša v skladu s predloženimi dokazili. Vlagatelj mora pred potekom roka zaprositi za podaljšanje roka ter navesti objektivne razloge, zaradi katerih naprave za samooskrbo ne more priklopiti ter priložiti ustrezna dokazila, s katerimi dokazuje navedeno dejstvo.
d) predložitev dokumentacije za izplačilo nepovratne finančne spodbude
Vlagatelj mora najkasneje v 2 mesecih po izteku roka za zaključek naložbe predložiti dokumentacijo za izplačilo nepovratne finančne spodbude, ki izkazuje skladnost gradnje z zahtevami tega javnega poziva, in sicer:
– izpolnjen obrazec Zahtevek za izplačilo, ki je del razpisne dokumentacije tega javnega poziva;
– pogodbo o izplačilu nepovratne finančne spodbude;
– kopijo Pogodbe o uporabi sistema za samooskrbo z električno energijo (skladno z določbami 11. člena ZOEE), razen v primeru izjeme2;
2 Izjeme:
Nepovratna finančna spodbuda se lahko v znižanem znesku za sNES+ stavbo izjemoma dodeli tudi v primeru, če:
– je bila investitorju izdana odločba o zavrnjenem soglasju za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo,
– je bilo uporabno dovoljenje za stavbo, ki ni imela predvidenega učinkovitega sistema za zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem, izdano pred objavo tega javnega poziva.
Ti izjemi ne veljata, če gre za nakup sNES+ novogradnje.
Pri sNES+ prenovi vgradnja sistema za učinkovito rabo vodnih virov ni obvezna.
– uporabno dovoljenje (razen če gre za prenovo, kjer gradbeno dovoljenje ni bilo zahtevano);
– v primeru, da je med gradnjo prišlo do odstopanj od projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI), oddane ob vlogi, projektna dokumentacija izvedenih del (PID) in novelirani elaborat energijske učinkovitosti sNES+ stavbe z aktualnimi izračuni in dokazili; 
– račune in ostalo dokumentacijo, ki se nanaša na gradnjo sNES+ stavbe oziroma prenovo, (npr. pogodbo s popisom del, materialov, gradbenih proizvodov ter strojnih naprav in opreme), med drugim tudi za:
– nakup in vgradnjo sistemov toplotne zaščite tal, obodnih zidov in strehe za izvedbo celotnega toplotnega ovoja stavbe; 
– nakup in vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva (okna, fiksne zasteklitve, vhodna vrata ipd.) in sistemov zunanjega senčenja; 
– nakup in vgradnjo centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka; 
– nakup in vgradnjo sistema za ogrevanje in hlajenje z generatorjem toplote in hladu; 
– nakup in vgradnjo sistema za učinkovito rabo pitne vode, zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem), razen v primeru prenove ali če gre za izjemo; 
– nakup in vgradnjo naprave za samooskrbo z električno energijo z ali brez baterijskega hranilnika, razen če gre za izjemo; 
– izvedbo meritve zrakotesnosti; 
– dokazila o plačilu celotnih računov iz prejšnjih alinej;
– fotografije:
– izvedbe toplotne zaščite celotnega toplotnega ovoja stavbe (vgradnja toplotne zaščite v tla, obodne zidove, streho ipd.), posnete med vgradnjo z merilnim trakom; 
– vgradnje zunanjega stavbnega pohištva (oken in vhodnih vrat), posnete med vgradnjo tako, da so razvidni vsi vgrajeni materiali, ki zagotavljajo tesnjenje v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL; 
– vgrajenega centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (razvodi, naprava, elementi za vpih in zajem zraka); 
– vgrajenega sistema za ogrevanje in hlajenje z generatorjem toplote in hladu (razvodi, naprave, regulacija); 
– sistema za zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem, razen v primeru prenove ali če gre za izjemo; 
– naprave za samooskrbo z električno energijo (vgrajena naprava, hranilnik električne energije, polnilnica), razen če gre za izjemo; 
– dokončane stavbe, posnete tako, da so vidne vse strani stavbe; 
– meritve zrakotesnosti stavbe in izmerjene vrednosti na napravi med izvajanjem postopka; 
– merilno poročilo o zagotavljanju zrakotesnosti stavbe in potrdilo o kalibraciji merilne opreme;
– dokazilo o vpisu lastninske pravice na nepremičnini v primeru nakupa sNES+ novogradnje.
e) izplačilo nepovratne finančne spodbude
Nepovratna finančna spodbuda se izplača ob razpoložljivih sredstvih predvidoma v 60 dneh po prejemu in preveritvi vseh zahtevanih dokazil o zaključku naložbe na osebni bančni račun vlagatelja, razen v primeru, ko se dodeljena nepovratna finančna spodbuda izplača za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada. Znesek izplačila se uskladi s predloženimi računi ob upoštevanju pogojev javnega poziva.
Če ima vlagatelj neplačane zapadle obveznosti do Eko sklada, se z nepovratnimi sredstvi poplačajo zapadle obveznosti, preostanek pa se nakaže na račun vlagatelja.
13. Nadzor
Eko sklad ima pravico kadarkoli od izdaje odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude in v obdobju do 4 let po izplačilu nepovratne finančne spodbude z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo prejetih sredstev, skladnost dokumentacije in izvedbe naložbe z določili javnega poziva, z odločbo in pogodbo, s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada in veljavnimi predpisi ter spoštovanje prepovedi odtujitve predmeta nepovratne finančne spodbude.
Če se ugotovi nenamenska poraba sredstev, kršitev predpisov ali določb tega javnega poziva, odločbe, pogodbe ali drugih Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada glede na namen dodeljenih sredstev ali pa vlagatelj onemogoči ali ovira nadzor Eko sklada, kakor tudi v primeru, da so bile s strani vlagatelja dane neresnične oziroma zavajajoče izjave ali so bili dostavljeni neresnični ali zavajajoči dokumenti, Eko sklad v primeru, da so bila vlagatelju sredstva že izplačana, pravico do nepovratne finančne spodbude z odločbo odvzame, vlagatelj pa jih je dolžan vrniti Eko skladu skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno pridobljene nepovratne finančne spodbude, v primeru, da mu sredstva še niso bila izplačana, pa pravica iz izdane odločbe ugasne na podlagi zakona. Eko sklad o tem izda vlagatelju obvestilo, na njegovo zahtevo pa tudi ugotovitveno odločbo.
V primeru ugotovljenega dajanja neresničnih oziroma zavajajočih izjav ali dostave neresničnih ali zavajajočih dokumentov vlagatelj v obdobju 1 leta od dokončnosti odločbe, s katero je bila njegova vloga zavrnjena oziroma mu je bila odvzeta pravica oziroma je bila odpravljena odločba o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude, oziroma od vročitve obvestila, da je njegova pravica ugasnila na podlagi zakona, če ni bila izdana ugotovitvena odločba, oziroma od vročitve ugotovitvene odločbe o ugasnitvi pravice, če je bila odločba izdana, ne more sodelovati na javnih pozivih in razpisih, ki jih objavlja Eko sklad. Eko sklad ugotovljeno kršitev skladno z veljavno zakonodajo naznani pristojnim organom.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti