Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2023 z dne 4. 8. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2023 z dne 4. 8. 2023

Kazalo

Ob-2743/23, Stran 1518
Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino na podlagi drugega odstavka 12. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Uradni list RS, št. 130/22) objavlja
javni poziv 
zainteresiranim kandidatom za uvrstitev na seznam mediatorjev v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami 
Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino (v nadaljnjem besedilu: urad) na podlagi drugega odstavka 12. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Uradni list RS, št. 130/22) objavlja javni poziv, s katerim poziva zainteresirane posameznike, da kandidirajo za mediatorje v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami. Uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženske in moške in veljajo enakovredno za oba spola.
Kolektivna organizacija, reprezentativno združenje uporabnikov, uporabnik, organizacije avtorjev posameznih kategorij avtorskih del in imetnik pravic lahko na podlagi 68. člena Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Uradni list RS, št. 63/16 in 130/22; v nadaljnjem besedilu: ZKUASP) pri uradu predlagajo posredovanje mediatorja v katerem koli sporu v zvezi z avtorsko pravico. Stranki skupaj izbereta mediatorja s seznama mediatorjev, ki jih določi Vlada Republike Slovenije na predlog ministra, pristojnega za gospodarstvo. ZKUASP v 68. členu med drugim določa, da se seznam mediatorjev objavi na spletnih straneh ministrstva, pristojnega za gospodarstvo, in urada ter da seznam mediatorjev vsebuje osebno ime ter naslov mediatorja.
Mediator je lahko oseba z univerzitetno izobrazbo oziroma oseba, ki ima najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, ali izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 8. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij. Prav tako mora imeti mediator opravljen najmanj 40-urni program usposabljanja iz mediacije, najmanj pet let delovnih izkušenj, znanje na področju avtorskega prava ter znanje slovenskega in najmanj enega tujega jezika. Kandidat za mediatorja vloži prijavo pri uradu, pri čemer morajo biti prijavi priložena dokazila o izpolnjevanju pogojev za mediatorja, in sicer:
– v celoti izpolnjen obrazec življenjepisa Europass, ki je dostopen na spletni strani: https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=sl,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja zahtevane izobrazbe,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja najmanj 40-urnega programa usposabljanja iz mediacije,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja vsaj pet let delovnih izkušenj,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja znanja avtorskega prava,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja znanja slovenskega jezika in
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja znanja najmanj enega tujega jezika.
Kandidat za mediatorja v prijavi navede, kateri njegov naslov naj se objavi na seznamu mediatorjev.
Prijava z zahtevanimi podatki in vsemi prilogami mora biti vložena najpozneje do 15. 9. 2023. Prijava se odda v zaprti ovojnici z oznako »Ne odpiraj – javni poziv za mediatorje« na naslov: Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, 1000 Ljubljana ali v elektronski obliki na elektronski naslov sipo@uil-sipo.si, pri čemer veljavnost prijave ni pogojena z elektronskim podpisom.
Prepozne prijave se ne bodo uvrstile v izbirni postopek.
Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti