Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023

Kazalo

Št. 4110-49/2023-MIZS/4 Ob-2406/23, Stran 1225
Na podlagi letnega načrta za financiranje in sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo za leto 2023 in drugega odstavka 3. člena Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027 (Uradni list RS, št. 54/22 – v nadaljevanju: ZFSŠI27), Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb – v nadaljevanju: ZŠPo-1), Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617, 13/18, 195/20 – odl. US in 18/23 – ZDU-1O), Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (Uradni list RS, št. 150/22 – ZIPRS2324), Proračuna Republike Slovenije za leto 2023 (Uradni list RS, št. 187/21 in 150/22), Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10, 82/13, 175/20 – ZIUOPDVE in 3/22 – ZDeb – v nadaljevanju: ZUP), Uredbe o enotni metodologiji za pripravo investicijske dokumentacije na področju javnih financ (Uradni list RS, št. 60/06, 54/10 in 27/16 – v nadaljnjem besedilu: Uredba UEM), Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 199/21 in 105/22 – ZZNŠPP – v nadaljevanju GZ-1), Uredbe o razvrščanju objektov (Uradni list RS, št. 96/22), 3. člena Pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni (Uradni list RS, št. 68/19, 91/20 in 138/21), in v skladu z Letnim programom športa v Republiki Sloveniji za leto 2023, ki sta ga sprejela minister pristojen za šport in minister pristojen za vzgojo in izobraževanje (št. 6712-1/2023/7, z dne 21. 2. 2023 in njegovimi dopolnitvami), objavlja Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
javni razpis 
za izbor sofinanciranja investicij v obnovo večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic in posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin v letu 2023 
1. Naziv in sedež izvajalca razpisa: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju MGTŠ).
2. Namen in cilj javnega razpisa
Namen javnega razpisa je zagotoviti kakovostno javno športno infrastrukturo za vse kategorije uporabnikov ter učinkovito koriščenje in ravnanje z javno športno infrastrukturo, pri čemer javna športna infrastruktura zajema športne objekte in površine za šport v naravi, kot jih podrobneje opredeljuje ta javni razpis.
Cilj javnega razpisa je sofinancirati obnovo javnih večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic in posodobitev ali vzpostavitev novih javnih zunanjih športnih površin, s čimer bo dosežena športno tehnološka posodobitev obstoječih javnih večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic ter bo povečana kakovost in število javno dostopnih zunanjih športnih površin v urbanem in naravnem okolju skladno z Resolucijo o nacionalnem programu športa v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2023 (Uradni list RS, št. 26/14). Cilj je izbrati oziroma sofinancirati okvirno 100 projektov, od tega 60 projektov v okviru Sklopa 1 in 40 projektov v okviru Sklopa 2.
3. Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je sofinanciranje upravičenih stroškov investicij občin v obnovo javnih večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic in posodobitev1 ali vzpostavitev novih javnih zunanjih športnih površin, katerih sofinanciranje se bo s strani MGTŠ pričelo po podpisu pogodb z izbranimi občinami, pri čemer lahko izbrani prijavitelj upravičene stroške uveljavlja za čas od 1. 1. 2023 dalje, skladno z določili tega javnega razpisa.
1 V okviru posodobitve zunanje športne površine se upošteva tudi razširitev zunanje športne površine
MGTŠ bo sofinanciralo investicije občin, ki sodijo v enega izmed sklopov (in kasneje obrazloženih podsklopov) javnega razpisa:
– Sklop 1 – Investicije v obnovo javnih večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic.
– Sklop 2 – Investicije v posodobitev ali vzpostavitev novih zunanjih športnih površin.
4. Prijavitelj in oblike projektov
Upravičene prijaviteljice na ta javni razpis so občine. Občina mora v vlogi na javni razpis pojasniti ali investicija, ki jo prijavlja za sofinanciranje na ta javni razpis (v nadaljnjem besedilu: prijavljena investicija), zajema celotni projekt ali le del celotnega projekta občine, pri čemer celotni projekt občine pomeni tisto investicijo, ki jo občina skladno z Uredbo UEM umešča v veljavni občinski proračun ali v spremembe proračuna v obdobju, kot ga določa ta javni razpis (v nadaljnjem besedilu: projekt občine).
Na javni razpis za sofinanciranje investicij iz Sklopa 1 se lahko prijavijo občine, ki so lastnice javnih večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic, katerih obnovo kot prijavljeno investicijo prijavljajo na predmetni javni razpis. Glede na vrednost prijavljene investicije občina na prijavnem obrazcu ustrezno označi podsklop A), B) ali C).
Občine lahko na Sklop 1 oddajo največ eno vlogo. Za Mestne občine velja izjema, da lahko na Sklop 1 prijavijo največ dve vlogi. S prvo vlogo se prijavijo prioritetno in jo v prijavnem obrazcu navedejo kot Sklop 1 – Prioritetna prijavljena investicija. Z drugo vlogo pa se Mestne občine prijavijo tako, da jo navedejo v prijavnem obrazcu kot »Sklop 1 – Druga prijavljena investicija«. Mestne občine lahko z drugo vlogo prijavijo isto investicijo, ki so jo navedle kot prioritetno ali pa prijavijo novo oziroma drugačno investicijo. Z drugo investicijo lahko Mestne občine kandidirajo za sredstva sofinanciranja zgolj v primeru ostankov sredstev, kot je obrazloženo v točki 6. predmetnega javnega razpisa (pod naslovom Sofinanciranje »drugih prijavljenih investicij« Mestnih občin).
Na javni razpis za sofinanciranje investicij iz Sklopa 2 se lahko prijavijo občine, ki imajo v lasti zemljišča, na katerih na predmetni javni razpis prijavljajo posodobitev ali vzpostavitev javne zunanje športne površine. Občine lahko na Sklop 2 prijavijo eno investicijo, ki jo kot tako navedejo v prijavnem obrazcu za Sklop 2. Glede na vrednost prijavljene investicije občina na prijavnem obrazcu ustrezno označi podsklop A) ali B).
5. Pogoji za prijavo na razpis
Predlagane investicije za sofinanciranje morajo izpolnjevati naslednje splošne in posebne pogoje:
a) Splošni pogoji za Sklop 1 in Sklop 2
5.1
Občina prijaviteljica mora biti izključna lastnica nepremičnine v Republiki Sloveniji, na kateri bo izvedena prijavljena investicija, kar izkazuje z dokazilom o lastništvu. 
5.2
Občina prijaviteljica mora z ustreznim izpisom ali potrdilom (ožigosanim in podpisanim obrazcem 3 – NRP) izkazati, da ima projekt občine uvrščen v veljavni občinski proračun ali spremembe občinskega proračuna za obdobje trajanja projekta, in sicer v načrt razvojnih programov (v nadaljevanju: NRP občine) – tretji del občinskega proračuna.
5.3
Občina prijaviteljica mora s prijavo izkazati zaprtost finančne konstrukcije prijavljene investicije ter pri tem navesti vire in vrednosti financiranja iz vseh virov financiranja, vključno s pričakovanimi sredstvi iz naslova tega javnega razpisa.
5.4
Za projekt občine mora občina prijaviteljica vlogi priložiti investicijsko dokumentacijo, ki je izdelana skladno z Uredbo UEM* ter podpisan(e) in žigosan(e) sklep(e) o potrditvi investicijske dokumentacije s strani odgovornega organa oziroma osebe občine. 
*Vrsta investicijske dokumentacije je odvisna od mejnih vrednosti projekta občine prijaviteljice (in ne le od dela tega projekta v kolikor občina na ta razpis prijavlja le del projekta kot prijavljeno investicijo), pri čemer so mejne vrednosti sledeče:
a. Pri projektih z ocenjeno vrednostjo pod 100.000 eurov se vsebina investicijske dokumentacije lahko ustrezno prilagodi (poenostavi), vendar mora vsebovati vse ključne prvine, potrebne za odločanje o investiciji in zagotavljanje spremljanja učinkov. 
b. za investicijske projekte pod vrednostjo 300.000 eurov je treba zagotoviti dokument identifikacije investicijskega projekta, in sicer: 
– pri tehnološko zahtevnih investicijskih projektih; 
– pri investicijah, ki imajo v svoji ekonomski dobi pomembne finančne posledice (na primer visoki stroški vzdrževanja); 
– kadar se investicijski projekti (so)financirajo s proračunskimi sredstvi. 
c. za investicijske projekte z ocenjeno vrednostjo med 300.000 in 500.000 eurov najmanj dokument identifikacije investicijskega projekta; 
d. za investicijske projekte nad vrednostjo 500.000 eurov dokument identifikacije investicijskega projekta in investicijski program; 
e. za investicijske projekte nad vrednostjo 2.500.000 eurov dokument identifikacije investicijskega projekta, predinvesticijska zasnova in investicijski program.
5.5
Naziv prijavljene investicije, zneski in viri financiranja, morajo biti v investicijski dokumentaciji kot jo določa Uredba UEM, v vlogi oziroma obrazcih vloge na ta javni razpis in v NRP občine, skladni. Izjema je možna v primeru, ko je k vlogi predložena investicijska dokumentacija že novelirana ter hkrati te spremembe (novelacija) še niso veljavno umeščene v NRP občine. V tem primeru mora občina prijaviteljica priložiti podpisano izjavo, da bo najkasneje do vložitve prvega zahtevka za izplačilo, uskladila NRP občine z novelirano investicijsko dokumentacijo, dokazilo o usklajenosti z NRP pa je predpogoj za prejem sofinanciranja s strani MGTŠ.
5.6
Prijavljena investicija mora biti skladna s predmetom in namenom razpisa, kar izhaja izprijave.
5.7
Občina prijaviteljica z izjavo izkaže, da se prijavljena investicija fizično ni začela izvajati pred 1. 1.2023. Fizični pričetek pomeni pričetek obnove in/ali vgradne športne opreme (za Sklop 1) oziroma začetek posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih površin in zunanje vgradne športne opreme (za Sklop 2).
5.8
Prijavitelj mora najkasneje ob prijavi na javni razpis oddati v celoti izpolnjena poročila o realizaciji Letnega programa športa za leto 2018, 2019, 2020, 2021 v spletno aplikacijo LPŠ občin. V primeru nepopolno oddanih poročil ali v primeru neoddaje vseh zahtevanih letnih poročil, bo vloga prijavitelja na javni razpis zavržena.
5.9
V kolikor je za začetek in izvedbo prijavljene investicije skladno z GZ-1 potrebno gradbeno dovoljenje, mora občina prijaviteljica vlogi priložiti pravnomočno gradbeno dovoljenje.
5.10
Občina prijaviteljica se s prijavo na javni razpis zaveže za prijavljeno investicijo voditi ločeno stroškovno mesto.
5.11
Občina prijaviteljica z izjavo izkaže, da načrtuje prijavljeno investicijo zaključiti2 najkasneje do 31. 3.2024.
2 Zaključek pomeni, da morajo biti vsa dela, ki so predmet prijavljene investicije, v celoti izvedena.
b) Posebni pogoji za Sklop 1 in Sklop 2
5.11 
Sklop 1: Načrtovana vrednost prijavljenih investicij v obnovo javnih športnih večnamenskih dvoran ali telovadnic mora biti razvidna iz prijave po naslednjih podsklopih:
podsklop A) – načrtovana vrednost prijavljene investicije mora biti višja od 500.000 EUR brez DDV; 
ali 
podsklop B) – načrtovana vrednost celotne prijavljene investicije mora biti višja od 200.000 EUR in ne presega vrednosti do vključno 500.000 EUR brez DDV; 
ali 
podsklop C) – načrtovana vrednost prijavljene investicije ne sme biti manjša od 75.000 EUR in ne presega vrednosti do vključno 200.000 EUR brez DDV.
5.12
Sklop 2: Načrtovana vrednost prijavljenih investicij v posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin mora biti razvidna iz prijave po naslednjih podsklopih:
podsklop A) – načrtovana vrednost prijavljene investicije mora biti višja od 200.000 EUR brez DDV; 
ali 
podsklop B) – načrtovana vrednost prijavljene investicije ne sme biti manjša od 75.000 EUR in ne presega vrednosti do vključno 200.000 EUR brez DDV.
Vloge, ki ne bodo izpolnjevale pogojev za sklop 1 ali sklop 2, bodo s sklepom zavrnjene.
6. Merila za izbor prijavljenih investicij za sofinanciranje
Vloge bodo ocenjene skladno z merili tega javnega razpisa po posameznih sklopih.
Sklop 1
Točka
MERILO
Največje možno skupno število točk 
45
1.
DOSTOPNOST VSEM PREBIVALCEM 
Ocenjuje se število športnih programov, ki se bodo odvijali v objektu za eno ali več spodaj naštetih ciljnih skupin
SKUPAJ 5
1. prostočasna športna vzgoja otrok in mladine;
Devet programov = 5 točk 
Sedem ali osem programov = 4 točke 
Pet ali šest programov = 3 točke 
Tri ali štiri programe = 2 točki 
En ali dva programa = 1 točka
2. športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami;
3. obštudijska športna dejavnost;
4. športna vzgoja otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport;
5. kakovostni šport;
6. vrhunski šport;
7. šport invalidov;
8. športna rekreacija
9. šport starejših
2.
OBSTOJ ŠPORTNIH OBJEKTOV IN POVRŠIN ZA ŠPORT V NARAVI 
Starost večnamenske dvorane ali telovadnice (upošteva se osnovna starost objekta), ki je predmet prijavljene investicije
SKUPAJ 10
nad 20 let 
10 točk
nad 15 do vključno 20 let
7 točk
nad 10 do vključno 15 let
4 točke
do vključno 10 let
1 točka
3.
VREDNOST INVESTICIJE
SKUPAJ 20
3.1 KOEFICIENT RAZVITOSTI OBČIN ZA LETI 2022 IN 2023 
Skupaj 4
od 0,00 do vključno 1,11
4 točke
od vključno 1,12 do 1,15 
3 točke
od vključno 1,16 do 1,19
2 točki
od vključno 1,20 in več
1 točka
3.2 POVPREČNI ODSTOTEK VLOŽENIH FINANČNIH SREDSTEV OBČINE PRIJAVITELJICE V PROGRAME ŠPORTA V OBDOBJU 2018-2021 GLEDE NA CELOTNI PRORAČUN LOKALNE SKUPNOSTI (občine prijaviteljice), KI JE RAZVIDEN IZ LETNEGA POROČILA PRIJAVITELJA, ODDANEGA NA MINISTRSTVO, PRISTOJNO ZA ŠPORT, PREKO SPLETNE APLIKACIJE LPŠ OBČIN.* 
*povprečni odstotek pomeni povprečje seštevka letnih odstotkov vlaganj občine prijaviteljice v programe športa za posamezno leto, kot izhajajo iz aplikacije LPŠ občin
skupaj 5
nad 1,8 % 
5 točk
nad 1,4 % do 1,8 % 
4 točke
nad 1 % do 1,4 % 
3 točke
nad 0,6 % do 1 % 
2 točki
nad 0,2 % do 0,6 % 
1 točka
3.3 PREJETA SREDSTVA OBČINE PRIJAVITELJICE S STRANI MINISTRSTVA, PRISTOJNEGA ZA ŠPORT ZA ŠPORTNO INFRASTRUKTURO – (brez sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR) do vključno leta 2022
skupaj 11
Prijavitelj je prejel fin. sr. pred letom 2017 ali nikoli 
11 točk
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2017/2018
7 točk
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2019
5 točk
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2021
3 točke
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2022
1 točka
4.
ZAGOTAVLJANJE VADBENIH POVRŠIN ZA VEČ ŠPORTNIH PANOG
SKUPAJ 10
4.1 ŠTEVILO ŠPORTNIH PANOG, ZA KATERE JE V OBJEKTU MOGOČE ORGANIZIRATI VADBO IN URADNA TEKMOVANJA V SKLADU S PRAVILI NACIONALNIH PANOŽNIH ŠPORTNIH ZVEZ (NPŠZ).
skupaj 5
nad 20 = 5 točk 
nad 15 do 20 = 4 točke 
nad 10 do 15 = 3 točke 
nad 5 do 10 = 2 točki 
do 5 = 1 točka
4.2 VELIKOST VADBENE POVRŠINE V VEČNAMENSKI DVORANI ALI TELOVADNICI, KI JE PREDMET PRIJAVLJENE INVESTICIJE 
(1VP= 556,00 m2, 2VP = 724,00 m2, 3VP in več nad 724,00 m2)
skupaj 5
vključno in več kot 724,00,00 m2
5 točk
od vključno 556,00 m2 do 724,00 m2
3 točke
do 556,00 m2
1 točka
Točka
MERILA SKLOPA 1 SE BODO PREVERILA:
1., 2. in 4.2
Prijavni obrazec prijavitelja 
3.1
Uredba o metodologiji za določitev razvitosti občin za leto 2022 in 2023 (Uradni list RS, št. 208/21)
3.2
Spletna aplikacija LPŠ občine
3.3
Pregled podatkov o sofinanciranju po letih, ki ga vodi MGTŠ
4.1
Športne panogeRazvrstitev športnih panog v razrede za leto 2023
Dodatno točkovanje:
– Občinam prijaviteljicam, ki so oddale vlogo na Sklop 1 tega javnega razpisa in se njihov sedež nahaja v območju znotraj meja Triglavskega narodnega parka kot te meje določa prvi odstavek 9. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku (Uradni list RS, št. 52/10, 46/14 – ZON-C, 60/17, 82/20 in 18/23 – ZDU-1O), se skladno s šestim odstavkom 11. člena ZNTP-1 pripiše dodatne 4,5 točke.
– Občinam prijaviteljicam, ki so oddale vlogo na Sklop 1 tega javnega razpisa in se njihov sedež nahaja na obmejnem problemskem območju iz Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (Uradni list RS, št. 20/11, 57/12, 46/16 in 18/23 – ZDU-1O – v nadaljevanju ZSRR-2) in kot jih določa Uredba o določitvi obmejnih problemskih območij (Uradni list RS, št. 22/11, 97/12, 24/15, 35/17, 101/20 in 112/22), se skladno s petim odstavkom 24. člena ZSRR-2 pripiše dodatne 4,5 točke.
Izbranih bo predvidoma šestdeset projektov prijaviteljev, ki bodo zbrali največje skupno število točk po posameznih podsklopih A), B) in C).
V primeru, da se na zadnje mesto po opravljenem postopku ocenjevanja vlog uvrstita dva ali več prijaviteljev z istim številom točk, bo izbran tisti prijavitelj projekta, ki izkazuje večjo vrednost prijavljene investicije (z vključenim DDV).
Sklop 2
Točka
MERILO
Skupno število točk 
35
1.
DOSTOPNOST VSEM PREBIVALCEM 
Število športnih programov, ki se bodo odvijali v objektu
SKUPAJ 5
1. prostočasna športna vzgoja otrok in mladine;
Devet programov = 5 točk 
Sedem ali osem programov = 4 točke 
Pet ali šest programov = 3 točke 
Tri ali štiri programe = 2 točki 
En ali dva programa = 1 točka
2. športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami;
3. obštudijska športna dejavnost;
4. športna vzgoja otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport;
5. kakovostni šport;
6. vrhunski šport;
7. šport invalidov;
8. športna rekreacija
9. šport starejših
2.
OBSTOJ ŠPORTNIH OBJEKTOV IN POVRŠIN ZA ŠPORT V NARAVI 
SKUPAJ 5
Nova zunanja površina 
5 točk
Obstoječa zunanja površina, ki je predmet prenove
2 točki
3.
VREDNOST INVESTICIJE
SKUPAJ 20
3.1 KOEFICIENT RAZVITOSTI OBČIN ZA LETI 2022 IN 2023
skupaj 4
od 0,00 do vključno 1,11
4 točke
od vključno 1,12 do 1,15 
3 točke
od vključno 1,16 do 1,19
2 točki
od vključno 1,20 in več
1 točka
3.2 POVPREČNI ODSTOTEK VLOŽENIH FINANČNIH SREDSTEV OBČINE PRIJAVITELJICE V PROGRAME ŠPORTA V OBDOBJU 2018–2021 GLEDE NA CELOTNI PRORAČUN LOKALNE SKUPNOSTI (občine prijaviteljice), KI JE RAZVIDEN IZ LETNEGA POROČILA PRIJAVITELJA, ODDANEGA NA MINISTRSTVO, PRISTOJNO ZA ŠPORT, PREKO SPLETNE APLIKACIJE LPŠ OBČIN.* 
*povprečni odstotek pomeni povprečje seštevka letnih odstotkov vlaganj občine prijaviteljice v programe športa za posamezno leto, kot izhajajo iz aplikacije LPŠ občin
skupaj 5
nad 1,8 % 
5 točk
nad 1,4 % do 1,8 % 
4 točke
nad 1 % do 1,4 % 
3 točke
nad 0,6 % do 1 % 
2 točki
nad 0,2 % do 0,6 % 
1 točka
3.3 PREJETA SREDSTVA OBČINE PRIJAVITELJICE S STRANI MINISTRSTVA, PRISTOJNEGA ZA ŠPORT ZA ŠPORTNO INFRASTRUKTURO – (brez sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR) do vključno leta 2022
skupaj 11
Prijavitelj je prejel fin. sr. pred letom 2017 ali nikoli 
11 točk
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2017/2018
6 točk
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2019
4 točke
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2021
2 točki
Prijavitelj je prejel fin. sr. v letu 2022
1 točka
4.
ZAGOTAVLJANJE VADBENIH POVRŠIN ZA VEČ ŠPORTNIH PANOG
SKUPAJ 5
Število športnih panog, za katere bo v objektu mogoče organizirati vadbo in uradna tekmovanja v skladu s pravili nacionalnih panožnih športnih zvez (NPŠZ).
nad 20 = 5 točk 
nad 15 do 20 = 4 točke 
nad 10 do 15 = 3 točke 
nad 5 do 10 = 2 točki 
do 5 = 1 točka
Točka
MERILA SKLOPA 2 SE BODO PREVERILA:
1. in 2.
Prijavni obrazec prijavitelja 
3.1
Uredba o metodologiji za določitev razvitosti občin za leto 2022 in 2023 (Uradni list RS, št. 208/21)
3.2
Spletna aplikacija LPŠ občine
3.3
Pregled podatkov o sofinanciranju po letih, ki ga vodi MGTŠ
4.
Športne panoge – Razvrstitev športnih panog v razrede za leto 2023
Dodatno točkovanje:
– Občinam prijaviteljicam, ki so oddale vlogo na Sklop 2 tega javnega razpisa in se njihov sedež nahaja v območju znotraj meja Triglavskega narodnega parka kot te meje določa prvi odstavek 9. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku (Uradni list RS, št. 52/10, 46/14 – ZON-C, 60/17, 82/20 in 18/23 – ZDU-1O), se skladno s šestim odstavkom 11. člena ZNTP-1 pripiše dodatne 3,5 točke.
– Občinam prijaviteljicam, ki so oddale vlogo na Sklop 2 tega javnega razpisa in se njihov sedež nahaja na obmejnem problemskem območju iz Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (Uradni list RS, št. 20/11, 57/12, 46/16 in 18/23 – ZDU-1O – v nadaljevanju ZSRR-2) in kot jih določa Uredba o določitvi obmejnih problemskih območij (Uradni list RS, št. 22/11, 97/12, 24/15, 35/17, 101/20 in 112/22), se skladno s petim odstavkom 24. člena ZSRR-2 pripiše dodatne 3,5 točke.
Izbranih bo predvidoma štirideset projektov prijaviteljev, ki bodo zbrali največje skupno število točk po posameznih podsklopih A) in B).
V primeru, da se na zadnje mesto po opravljenem postopku ocenjevanja vlog uvrstita dva ali več prijaviteljev z istim številom točk, bo izbran tisti prijavitelj projekta, ki izkazuje večjo vrednost prijavljene investicije (z vključenim DDV).
Vloge, ki ne bodo dosegle zadostnega števila točk za sklop 1 ali sklop 2, bodo s sklepom zavrnjene.
Velja smiselno za oba sklopa (Sklop 1 in Sklop 2):
Sofinanciranje »drugih prijavljenih investicij« Mestnih občin:
Razpisana sredstva, ki ostanejo nerazdeljena po izvedbi preverjanja pogojev in ocenjevanja po merilih tega javnega razpisa za vloge občin in vloge za »prioritetne prijavljene investicije« Mestnih občin, se med »druge prijavljene investicije« Mestnih občin razdelijo skladno s pravili za izbor (pogoji in merili) iz Sklopa 1 tega javnega razpisa. Za sofinanciranje bodo izbrane »druge prijavljene investicije« po vrstnem redu glede na doseženo število točk in sicer do porabe razpisanih sredstev.
Nižje sofinanciranje od zaprošenega:
V primeru, ko ni na voljo dovolj razpisanih sredstev, da bi lahko z njimi podprli celotno zaprošeno vrednost sofinanciranja zadnje vloge3, ima občina prijaviteljica možnost sprejeti nižjo vrednost sofinanciranja v primerjavi s tem, kar je navedla v vlogi. V tem primeru mora izkazati, da bo kljub prejemu nižjega sofinanciranja s strani MGTŠ za celotno vrednost prijavljene investicije, vključno z DDV, zagotovila druge vire financiranja.
3 Zadnja vloga je prva naslednja po tisti, ki jo MGTŠ lahko finančno podpre v celotni vrednosti zaprošenega sofinanciranja iz vloge.
7. Višina sredstev in višina ter intenzivnost sofinanciranja izbranih prijavljenih investicij
Višina sredstev, ki jih MGTŠ namenja za sofinanciranje investicij skladno s tem javnim razpisom, je do 10.864.414 EUR. Pravice porabe so zagotovljene na PP 222010 – Investicije v športno infrastrukturo, na kontu 4320 – Investicijski transferji občinam.
Razpisana sredstva so na voljo samo v proračunskem letu 2023 iz česar sledi, da je obdobje javnih izdatkov oziroma skrajni rok, do katerega lahko MGTŠ občinam prijaviteljicam izplačuje zahtevke za sofinanciranje upravičenih stroškov po tem javnem razpisu do najkasneje 31. 12. 2023.
Intenzivnost sofinanciranja znaša do 100 % upravičenih stroškov.
Sklop 1
Okvirna višina razpisanih sredstev za sofinanciranje prijavljenih investicij iz Sklopa 1 za leto 2023 znaša 8.000.000 EUR. MGTŠ bo sofinanciralo prijavljene investicije po naslednjih podsklopih:
– Pri podsklopu A), kjer je načrtovana vrednost prijavljene investicije višja od 500.000 EUR brez DDV:
Izbranih bo predvidoma 20 prijavljenih investicij, ki bodo sofinancirane v višini do 250.000 EUR.
– Pri podsklopu B), kjer je načrtovana vrednost prijavljene investicije višja od 200.000 EUR in ne presega vrednosti do vključno 500.000,00 EUR brez DDV:
Izbranih bo predvidoma 20 prijavljenih investicij, ki bodo sofinancirane v višini do 100.000 EUR.
– Pri podsklopu C), kjer je načrtovana vrednost prijavljene investicije najmanj 75.000 EUR in ne presega vrednosti do vključno 200.000 EUR brez DDV:
Izbranih bo predvidoma 20 prijavljenih investicij, ki bodo sofinancirane v višini do 50.000 EUR.
Sklop 2
Okvirna višina razpisanih sredstev za sofinanciranje prijavljenih investicij iz Sklopa 2 za leto 2023 znaša 2.864.414 EUR. MGTŠ bo sofinanciralo prijavljene investicije po naslednjih podsklopih:
– Pri podsklopu A), kjer je načrtovana vrednost investicije višja od 200.000 EUR brez DDV:
Izbranih bo predvidoma 20 prijavljenih investicij, ki bodo sofinancirane v višini do 100.000 EUR.
– Pri podsklopu B), kjer je načrtovana vrednost investicije najmanj 75.000 EUR in ne presega vrednosti do vključno 200.000 EUR brez DDV:
Izbranih bo predvidoma 20 prijavljenih investicij, ki bodo sofinancirane v višini do 43.220,70 EUR.
8. Upravičeni in neupravičeni stroški
Maksimalna višina sofinanciranja upravičenih stroškov izbrane prijavljene investicije bo določena s pogodbo o sofinanciranju.
Obdobje, ko lahko občini prijaviteljici nastanejo upravičeni stroški, ki so predmet sofinanciranja Sklopa 1 (točka 8.1.) in Sklopa 2 (točka 8.2), je od 1. 1. 2023 pa do najkasneje 22. 11. 2023.
Prejemnik je dolžan vse stroške prijavljene investicije voditi na posebnem ločenem stroškovnem mestu.
8.1 Upravičeni stroški pri Sklopu 1:
V okviru Sklopa 1 MGTŠ sofinancira upravičene stroške prijavljenih investicij, ki zajemajo obnove javnih večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic in stroške vgradnje športne opreme v navedene objekte:
1) Upravičeni stroški obnove javnih večnamenskih dvoran ali telovadnic zajemajo manjše rekonstrukcije in vzdrževalna dela skladno z določili Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 199/21 in 105/22 – ZZNŠPP – v nadaljevanju GZ -1) in Uredbe o razvrščanju objektov (Uradni list RS, št. 96/22) – Priloga 1, 2, 3, kot sledi:
– manjša rekonstrukcija so dela, ki niso vzdrževanje objekta in niso rekonstrukcija, so pa izboljšava ali zamenjava več posameznih konstrukcijskih elementov, s katero se ne ogroža stabilnost konstrukcije, zamenjava elementov javnega vodovoda, javne kanalizacije, večji preboji konstrukcije, vgradnja dvigal v notranjosti objekta in manjše povečanje prostornine, ki ne poveča bruto tlorisne površine objekta, ter prizidava zunanjega stopnišča ali dvigala, ki ne povezuje več kot treh etaž. Uredba o razvrščanju objektov v Prilogi 2 določa dela – manjše rekonstrukcije;
– vzdrževanje objekta so dela, namenjena ohranjanju uporabnosti in vrednosti objekta, izboljšave, ki upoštevajo napredek tehnike, in manjši inštalacijski preboji. Uredba o razvrščanju objektov v Prilogi 3 določa dela – vzdrževanje objekta.
2) Upravičeni stroški vgradne športne opreme v večnamenskih športnih dvoranah in telovadnicah zajemajo menjavo opreme zaradi dotrajanosti in varnosti uporabnikov ali izvedbo/nakup manjkajoče nove športne opreme kot na primer:
– menjava ali nabava novih sedežnih mest, obnova/nova ali elektrifikacija tribun, menjava ali obnova košarkarske konstrukcije, pregradnih zaves, golov, športnega poda, rokometnih golov, plezal, letvenikov, orodij dvoranske gimnastike, mehkih in akustičnih oblog, semaforjev in podobno.
8.2. Upravičeni stroški pri Sklopu 2:
V okviru Sklopa 2 MGTŠ sofinancira upravičene stroške prijavljenih investicij, ki zajemajo posodobitev ali vzpostavitev novih zunanjih športnih površin in/ali zunanje vgradnje športne opreme:
1) Upravičeni stroški posodobitev ali vzpostavitev novih zunanjih športnih površin morajo biti skladni z določili Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21 in 18/23 – ZDU-1O), ki med drugim določa, da je prostorska ureditev sklop obstoječih ali usklajeno načrtovanih posegov v prostor in dejavnosti v določenem območju, in sicer:
– posodobitve grajenih športnih površin v poselitvenem območju, ki niso v naravnem stanju, ker so utrjene, tlakovane, pozidane torej že utrjene površine za šport in rekreacijo. Posodobitve javnih površin, ki predstavljajo odprte prostorske ureditve namenjene splošni rabi, naravna ali ustvarjena z gradbenimi ali drugimi posegi v prostor, kot so med drugim tudi športna igrišča in druge površine za rekreacijo ter prosti čas;
– nove športne površine, ki se zagotavljajo v ureditvenih in zunaj ureditvenih območij naselij.
2) Upravičeni stroški zunanje vgradne športne opreme zajemajo stroške kot na primer:
– oprema za vsa šolska igrišča, celotne športne parke, street workouti, stadioni z vso pripadajočo opremo (goli, tribune, oprema za atletiko …) balinišča, atletske steze, skate parki, ograjena igrišča, ki omogočajo vadbo prve triade in rekreativcem, odbojka na mivki, razne podlage za vsa igrišča in podobno.
Ker je namen sofinanciranja investicij v vgradno športno opremo povečati dostopnost vadbe celotni populaciji prebivalstva in s tem večji uporabnosti ter varnosti športne infrastrukture, mora imeti vgradna oprema, ki je predmet sofinanciranja, ustrezne certifikate s katerimi se potrjuje kvaliteta in standard za varnost naprav.
8.3. Neupravičeni stroški za Sklop 1 in Sklop 2:
Stroški, ki niso upravičeni in niso predmet sofinanciranja, vendar lahko nastanejo pri izvajanju aktivnosti so:
– stroški investicije v investicijsko in projektno dokumentacijo,
– stroški gradbenega nadzora, najema kreditov,
– stroški prispevkov za dovoljenja in komunalne priključke,
– davek na dodano vrednost in drugi davki in dajatve,
– bančni stroški za vodenje računov,
– stroški za pravno svetovanje, notarski stroški, stroški za tehnično ali finančno strokovno znanje, računovodski in revizijski stroški,
– stroški bančnih garancij ali drugih finančnih institucij,
– denarne kazni, penali in stroški sodnih postopkov,
– drugi stroški, ki niso predhodno odobreni s strani ministrstva.
Ne glede na navedbe v vlogi stroški za katere je ali bo občina prejela sredstva iz drugih virov, niso predmet sofinanciranja (prepoved dvojnega sofinanciranja).
Občine prijaviteljice morajo pri naročanju blaga in storitev spoštovati zahteve Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 91/15, 14/18, 121/21, 10/22, 74/22 – odl. US, 100/22 – ZNUZSZS in 28/23 – v nadaljevanju: ZJN-3) in v kolikor jih imajo, tudi svoja lastna pravna pravila v zvezi z naročanjem. Nabave so dovoljene le od tretjih oseb, ki niso povezane z občino prijaviteljico oziroma kupcem. Sofinancirana sredstva se morajo amortizirati, vključiti v sredstva občine prijaviteljice, ki prejme sofinanciranje. Do sofinanciranja je upravičena le nova oprema skladno z opredelitvijo v okviru Sklopa 1 ali Sklopa 2.
9. Obdobje za porabo sredstev
Razpisana sredstva za sofinanciranje Sklopa 1 v predvideni višini 8.000.000 EUR in Sklopa 2 v prevideni višini 2.864.414 EUR morajo biti porabljena v letu 2023, zato bo zadnji rok za predložitev e-računa, ki bo podlaga za izplačilo sredstev sofinanciranja, najkasneje 22. 11. 2023.
V kolikor bo do 22. 11. 2023 nastalo manj upravičenih stroškov od višine odobrenega sofinanciranja, bo prijavitelju izplačano le toliko sredstev, kolikor je do 22. 11. 2023 nastalo upravičenih stroškov in za katere bo prijavitelj izstavil e-račun oziroma zahtevek ter izkazal upravičenost stroškov.
Dinamika izstavljanja e-računov oziroma zahtevkov se za posamezno izbrano (podprto) prijavljeno investicijo določijo s pogodbo o sofinanciranju. Maksimalna višina sofinanciranja posameznih upravičenih stroškov je določena s pogodbo. Sofinancira se do 100 % pogodbene vrednosti sofinanciranja.
10. Izplačila sredstev za sofinanciranje
MGTŠ bo odobrena sredstva za sofinanciranje izplačeval na osnovi prejetih e-računov skupaj z dokazili o nastanku upravičenih stroškov (realizacija). Vrednosti dokazil o realizaciji brez DDV morajo biti najmanj v višini vrednosti sofinanciranja. K e-računu se priložijo najmanj naslednje obvezne priloge:
a. Sklep o izbiri izvajalca skladno z določbami veljavnega zakona, ki ureja področje javnih naročil, je prejemnik sredstev dolžan posredovati ministrstvu le enkrat, in sicer takrat, ko predloži prvi e-račun, ki se nanaša na izbranega izvajalca.
b. Račun oziroma situacijo, potrjeno s strani nadzornega organa in odgovornega zastopnika prejemnika sredstev ter z originalno oznako, da je kopija enaka originalu – dokazilo o realizaciji del ali nakupov, ki se nanašajo na upravičene stroške.
c. Potrdilo o plačilu računa oziroma situacije iz točke b.
d. Potrdilo o dobavi in montaži.
e. Fotografije izvedenih del ali opreme.
f. Izpis iz stroškovnega mesta za zadevni projekt.
g. Certifikati, s katerimi se potrjuje kvaliteta in standard varnosti vgrajene športne opreme.
Prenos sredstev za sofinanciranje izbrane prijavljene investicije v naslednje proračunsko leto ni mogoč, razen v primeru, če bi prišlo do spremembe v finančnem načrtu MGTŠ. V tem primeru bi spremembo dinamike sofinanciranja opredelili z aneksom k pogodbi.
11. Poročanje
Prejemnik sredstev bo moral v času trajanja pogodbe MGTŠ posredovati poročila o izvajanju aktivnosti, in sicer:
a. poročilo o izvajanju projekta ob vsakem izdanem zahtevku oziroma e-računu,
b. zaključno poročilo prijavljene investicije skladno s pogodbo,
c. poročila na posebno zahtevo ministrstva.
12. Način prijave in razpisni rok
Rok za prijavo na razpis je 3. 7. 2023. Pisne prijave na razpisnih obrazcih pošljite na naslov Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana.
Prijava mora biti predložena v zaprtem ovitku, ovitek pa mora biti na sprednji strani opremljen z ustreznim napisom:
Sklop 1:
– »Ne odpiraj Sklop 1; (4110-49/2023) – Prioritetna prijavljena investicija«
– »Ne odpiraj Sklop 1; (4110-49/2023) – Druga prijavljena investicija«
Sklop 2:
– »Ne odpiraj Sklop 2; (4110-49/2023)«
Na ovitku mora biti označen polni naziv in naslov pošiljatelja. Šteje se, da je prijava prispela pravočasno, če je bila oddana najkasneje zadnji dan roka za oddajo prijav na pošti s priporočeno pošiljko. Upoštevane bodo le pravočasne prijave, ki bodo izpolnjevale vse zahteve tega razpisa in za katere bodo prijavitelji v rokih, določenih v razpisu oziroma pozivih ministrstva v skladu z razpisom, zagotovili potrebno dokumentacijo. Prepozne prijave bodo s sklepom zavržene. Prijave, ki ne bodo oddane na predpisanih obrazcih, ki so del razpisne dokumentacije ne bodo predmet preverjanja pogojev in ocenjevanja po merilih, bodo neodprte vrnjene prijaviteljem, zavržene ali zavrnjene v odvisnosti od okoliščin posameznega primera, upoštevaje smiselno uporabo ZUP.
Vsaka vloga mora biti v svoji ovojnici oziroma svojem ovitku.
13. Datum odpiranja vlog: odpiranje vlog bo opravila strokovna komisija v roku 8 dni po izteku roka za oddajo vlog. Strokovna komisija bo odprla pravilno označene in pravočasne vloge. Odpiranje vlog ne bo javno.
14. Postopek pregleda vlog: prijavitelje, ki bodo oddali nepopolne vloge, bo strokovna komisija pozvala k dopolnitvi. Vse nepopolne vloge, ki ne bodo dopolnjene v zahtevanem roku, bodo zavržene. Strokovna komisija bo pregledala popolne vloge in jih ocenila na podlagi pogojev in meril, navedenih v javnem razpisu.
15. Ocenjevanje vlog: vloge, ki izpolnjujejo pogoje, bo ocenjevala strokovna komisija po merilih, določenih v javnem razpisu.
16. Obveščanje o izboru
O odobritvi, zavrnitvi ali zavrženju vlog odloči predstojnik MGTŠ. Prijavitelji bodo o izidu javnega razpisa obveščeni s sklepom o izboru.
Zoper sklep o (ne)izboru, lahko prijavitelj v tridesetih dneh od prejema sklepa sproži upravni spor z vložitvijo tožbe na Upravno sodišče Republike Slovenije. Predmet tožbe ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog. Vložena tožba ne zadrži podpisa pogodb o dodelitvi sredstev z ostalimi (izbranimi) končnimi prejemniki.
Rezultati predmetnega javnega razpisa so informacije javnega značaja in bodo objavljeni na spletni strani ministrstva.
17. Rok za podpis pogodbe
Rok za podpis pogodbe je 8 dni od poziva k podpisu pogodbe.
V primeru, da v predvidenem času ne pride do podpisa pogodbe, se smatra, da je izbrani prijavitelj odstopil od podpisa pogodbe in s tem sofinanciranja prijavljenega projekta.
18. Razpoložljivost razpisne dokumentacije
Razpisna dokumentacija je dosegljiva na spletni strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana na spletnem naslovu https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-gospodarstvo-turizem-in-sport/javne-objave.
Razpisne obrazce (v prilogah 1 do 5) lahko prijavitelji natisnejo ali jih prevzamejo na Direktoratu za šport, Dunajska cesta 167, Ljubljana. Izpolnjene razpisne obrazce podpiše pooblaščena oseba prijavitelja. Podpisane obrazce prijavitelji pošljejo ali dostavijo v skladu z 12. točko tega razpisa.
19. Omogočanje nadzora: izbrani prijavitelj bo dolžan omogočiti ministrstvu ter vsem ostalim pristojnim nadzornim institucijam (Urad za nadzor proračuna, Računsko sodišče, kontrolna enota MGTŠ, skrbnik pogodbe, organi pregona ipd.), nadzor nad namensko porabo sredstev in vsemi ostalimi pogodbenimi določili in sicer na način, da je ob vsakem času možno preverjanje izvajanja ter je omogočen vpogled v vso dokumentacijo v zvezi s prijavljeno investicijo. Nadzor se nanaša tako na računovodsko kot ostalo dokumentacijo ter vpogled v podatke o doseganju zastavljenih ciljev.
20. Komuniciranje in obveščanje: izbrani prijavitelj je dolžan na svojih spletnih straneh objaviti in na objekt ki je predmet prijavljene investicije postaviti najmanj osnovne informacije o sofinanciranju prijavljene investicije s strani MGTŠ (opis investicije, vrednost investicije, vrednost sofinanciranja).
21. Dodatne informacije
Dodatne informacije v zvezi s prijavo prijav in pojasnila k razpisni dokumentaciji so prijavitelju dosegljive na podlagi pisnega zaprosila, posredovanega na elektronski naslov gp.mgts@gov.si.
Vprašanja morajo prispeti na zgornji naslov najkasneje tri delovne dni pred iztekom roka za oddajo vloge. Ministrstvo bo objavilo odgovore na vprašanja najkasneje en delovni dan pred iztekom roka za oddajo vloge, pod pogojem, da je bilo vprašanje posredovano pravočasno. Vprašanja, ki ne bodo pravočasna, ne bodo obravnavana. Objavljeni odgovori na vprašanja postanejo sestavni del razpisne dokumentacije. Vprašanja in odgovori bodo javno objavljeni na spletnem naslovu: https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-gospodarstvo-turizem-in-sport/javne-objave/.
Vprašanja in odgovori bodo objavljeni na spletni strani, zato bodite pri postavljanju vprašanj pazljivi, da v njih ne razkrivate morebitnih osebnih podatkov, poslovnih skrivnosti in drugih podatkov, ki ne smejo biti javno objavljeni.
Potencialni prijavitelji bodo o vseh novostih sproti obveščeni preko spletne strani https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-gospodarstvo-turizem-in-sport/javne-objave/.
22. Druge določbe javnega razpisa: ministrstvo lahko kadarkoli razveljavi, prekliče ali spremeni javni razpis z objavo v Uradnem listu RS.
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti