Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2023 z dne 2. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2023 z dne 2. 6. 2023

Kazalo

D 129/2019 Os-2063/23, Stran 1193
Pri Okrajnem sodišču v Ormožu je v teku zapuščinski postopek po pokojni Agati Tobias, razvezani, rojeni 17. 2. 1931, umrli 19. 7. 2019, nazadnje stanujoči Podgorci 17, Podgorci.
Tekom postopka so se dediči I. dednega reda dedovanju odpovedali, dediči II. in III. dednega reda so neznani. Po oklicu neznanim dedičem se sodišču ni priglasil nihče, zato je zapuščina brez dedičev. Sodišče zato na podlagi drugega odstavka 142.a člena Zakona o dedovanju (ZD) izdaja oklic neznanim upnikom.
Upniki lahko pri zapuščinskem sodišču pridobijo podatke o premoženju, ki sestavlja zapuščino in zapustničinih obveznostih.
Sodišče seznanja upnike, da lahko v šestih mesecih od dneva objave oklica zahtevajo, da se zapuščina brez dedičev prenese v stečajno maso zapuščine brez dedičev v skladu z določbami 142.b člena tega zakona. Po določbi 142.b člena ZD lahko upnik zahteva, da se zapuščina brez dedičev prenese v stečajno maso zapuščine brez dedičev, če v šestih mesecih po prejemu obvestila o zapuščini brez dedičev oziroma v šestih mesecih od dneva objave oklica, če gre za neznanega upnika: 1. prijavi to zahtevo v zapuščinskem postopku in 2. vloži predlog za začetek stečaja zapuščine brez dedičev. Prijavi zahteve za prenos zapuščine v stečajno maso zapuščine brez dedičev mora upnik priložiti potrdilo o vložitvi predloga za začetek stečaja zapuščine brez dedičev.
Sodišče opozarja doslej znane in neznane upnike, da bo zapuščina brez dedičev po pokojnem prešla na Republiko Slovenijo, če noben upnik ne bo pravočasno vložil zahteve za prenos te zapuščine v stečajno maso stečaja zapuščine in da Republika Slovenija ne odgovarja za zapustničine dolgove.
Okrajno sodišče v Ormožu 
dne 17. 4. 2023 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti