Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2023 z dne 26. 5. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2023 z dne 26. 5. 2023

Kazalo

Ob-2283/23, Stran 1121
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana, ki ga zastopa Direktorat za kohezijo, Urad za Interreg in finančne mehanizme, Sektor za upravljanje čezmejnih programov, na podlagi 106.i člena Zakona o javnih financah objavlja
javni razpis 
za predložitev projektov (za projekte manjših vrednosti) V okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska 2021-2027 (referenčna številka: 4300-9/2023) 
1. Organ upravljanja
Organ upravljanja je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana, ki ga zastopa Direktorat za kohezijo, Urad za Interreg in finančne mehanizme, Sektor za upravljanje čezmejnih programov.
Organ upravljanja je pogodbeni organ za sredstva evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
2. Pravna podlaga:
– Zakon o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – revidiran, 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617, 13/18 in 195/20 – odl. US),
– Pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22, 96/22 in 105/22 – ZZNŠPP),
– Uredba (EU) 2021/1060 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24. junija 2021 o določitvi skupnih določb o Evropskem skladu za regionalni razvoj, Evropskem socialnem skladu plus, Kohezijskem skladu, Skladu za pravični prehod in Evropskem skladu za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo ter finančnih pravil zanje in za Sklad za azil, migracije in vključevanje, Sklad za notranjo varnost in Instrument za finančno podporo za upravljanje meja in vizumsko politiko (uredba o skupnih določbah) z vsemi spremembami,
– Uredba (EU) 2021/1058 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24. junija 2021 o Evropskem skladu za regionalni razvoj in Kohezijskem skladu (uredba o ESRR) z vsemi spremembami,
– Uredba (EU) 2021/1059 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24. junija 2021 o posebnih določbah za cilj »evropsko teritorialno sodelovanje« (Interreg), ki ga podpirajo Evropski sklad za regionalni razvoj in instrumenti za zunanje financiranje (uredba Interreg), z vsemi spremembami,
– izvedbeni akti in delegirani akti, sprejeti v skladu z zgoraj navedenimi uredbami,
– drugi pravni akti, ki se uporabljajo za izvajanje projektov, ki jih sofinancira ESRR,
– Interreg Program Slovenija-Madžarska št. CCI2021TC16RFCB045, odobren s Sklepom Evropske komisije št. C(2022)8276 final, dne 14. november 2022, z vsemi spremembami.
Zaimki, v tem dokumentu so uporabljeni v moški slovnični obliki, vključujejo tudi žensko slovnično obliko v skladu z načeli spolno nevtralnega jezika.
3. Javni razpis za predložitev projektov manjših vrednosti
Ta javni razpis za predložitev projektov manjših vrednosti (PMV) objavlja organ upravljanja.
Razpisna dokumentacija, ki vsebuje Priročnik za upravičence projektov manjših vrednosti, vzorec ESRR pogodbe o sofinanciranju, vzorec sporazuma o partnerstvu ter Interreg program Slovenija-Madžarska (IP SI-HU), je na voljo na spletni strani www.si-hu.eu.
IP SI-HU za programsko obdobje 2021–2027 vabi morebitne upravičence k predložitvi projektnih vlog v okviru tega javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti.
4. Predmet javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti
IP SI-HU se financira iz evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v okviru cilja evropsko teritorialno sodelovanje. Predmet tega javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti je sofinanciranje projektov, ki učinkovito prispevajo k prepoznavnosti programa, predvsem s krepitvijo medsebojnega zaupanja in z ustvarjanjem novih povezav pri sodelovanju civilne družbe v obmejni regiji, kakor tudi s krepitvijo medsebojnih odnosov.
Predmet tega javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti je sofinanciranje projektov, ki ustrezajo naslednji prednostni nalogi in pripadajočemu specifičnemu cilju:
Prednostna naloga 3: sodelujoča obmejna regija
– Specifični cilj 3.2: Krepitev medsebojnega zaupanja, zlasti s spodbujanjem ukrepov v zvezi s projekti za stike med ljudmi
V okviru tega specifičnega cilja bodo podprte dejavnosti za krepitev zaupanja na področju umetnosti, kulture, športa, manjšin, medkulturnega dialoga in medgeneracijske solidarnosti.
Projekti manjših vrednosti morajo biti usmerjeni v doseganje rezultatov. Jasno mora biti prikazana soodvisnost intervencijske logike projekta (tj. splošnih ciljev projekta, specifičnih ciljev projekta, dejavnosti, kazalnikov učinka (outputov) in pričakovanih rezultatov projekta) z opredeljenim specifičnim ciljem in kazalniki programa.
Da bi bil vaš projekt skladen s programom, je treba prebrati podrobni opis vsebine prednostne naloge in specifičnega cilja programa, vključno z ukrepi in ciljnimi skupinami, ki so na voljo v poglavju 2.3.2 IP SI-HU.
V skladu s pogoji tega javnega razpisa se mora projektni predlog nanašati na navedeno prednostno nalogo in specifični cilj programa.
V okviru IP SI-HU bodo podprte naslednje vrste projektov manjših vrednosti:
Vrsta I – projekti sodelovanja na podlagi stroškov na enoto
Vrsta II – projekti za krepitev medsebojnega zaupanja na podlagi pavšalnih zneskov
Vrsta III – projekti izmenjave zaposlenih na podlagi pavšalnih zneskov
5. Razpoložljiva sredstva, stopnja sofinanciranja in velikost projekta
Za sofinanciranje projektov manjših vrednosti v okviru tega javnega razpisa za predložitev projektov je na voljo skupno 352.726 sredstev ESRR.
Sredstva, ki so na voljo:
Prednostna naloga
Sredstva ESRR v EUR
3 sodelujoča obmejna regija (Specifični cilj 3.2 – Krepitev medsebojnega zaupanja, zlasti s spodbujanjem ukrepov v zvezi s projekti za stike z ljudmi)
352.726
skupaj
352.726
Program sofinancira samo upravičene izdatke (glej 10. točko tega dokumenta). Sofinanciranje s sredstvi ESRR znaša do največ 80 % skupnih upravičenih stroškov, najmanj 20 % pa se zagotovi iz lastnega prispevka projektnih partnerjev in/ali drugih virov1.
1 Za podrobnejše informacije glej Priročnik za upravičence za projekte manjših vrednosti.
Projekti, upravičeni do sodelovanja v tem razpisu, lahko zaprosijo do največ 25.000 EUR ESRR.
6. Programsko območje: programsko območje obsega dve slovenski (Pomurska, Podravska) in dve madžarski (Vas, Zala) NUTS-3 regiji.
7. Zahteva za partnerstvo
Minimalna zahteva je, da ima partnerstvo vsaj enega projektnega partnerja iz Slovenije in enega iz Madžarske ali EZTS (Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje), registriran v eni od sodelujočih držav, sestavljen iz članov iz obeh držav članic. Priporočeno število projektnih partnerjev v projektih manjšega obsega je 2.
Fizične osebe in politične stranke so izključene iz sodelovanja. Vse druge neprofitne pravne osebe lahko sodelujejo, če ne delujejo kot zunanji ponudniki storitev ter imajo finančno, administrativno in operativno zmogljivost za sodelovanje v programu. Projektni partnerji med seboj izberejo vodilnega partnerja. Vsi partnerji morajo imeti sedež na programskem območju.
8. Upravičeno obdobje sofinanciranja
Izdatki bodo upravičeni od datuma potrditve projekta s strani Odbora za spremljanje programa.
Datum zaključka projekta je datum, določen v pogodbi o sofinanciranju, vendar najpozneje 31. decembra 2028.
9. Trajanje projekta: trajanje projekta ne sme biti daljše od 12 mesecev.
10. Upravičeni stroški
1. Stroški na enoto na udeleženca, na dan dogodka za projekte vrste I (skupni stroški) – 125 EUR. 
2. Pavšalni znesek za projekte vrste II (celotni stroški) – 31.250 EUR. 
3. Pavšalni znesek za projekte vrste III (celotni stroški) – 31.250 EUR. 
Podroben opis upravičenih stroškov za vse tri vrste je vključen v Priročnik za upravičence projektov manjših vrednosti.
11. Podpora pri pripravi projektov
Prijavitelji naj pred oddajo projektnih predlogov preberejo dokumente, ki se nanašajo na zadevni javni razpis za predložitev projektov manjših vrednosti in so objavljeni na spletni strani www.si-hu.eu. Vprašanja in zahteve za dodatne informacije se v času trajanja javnega razpisa lahko pošljejo skupnemu sekretariatu po elektronski pošti na naslov si-hu.mkrr@gov.si.
Skupni sekretariat in Info točke na Madžarskem zagotovijo naslednje informacije in podporo v zvezi z razvojem projektov in pripravo vlog:
– informacije o programu in javnem razpisu za predložitev projektov manjših vrednosti,
– informacije o pripravi in predložitvi vlog projektov manjših vrednosti,
– organizacija informativnih delavnic,
– objava pogosto zastavljenih vprašanj in odgovorov,
– objava informacij o odobrenih projektih manjših vrednosti.
Podporo v zvezi s specifičnimi temami, povezanimi z vsebino projekta manjše vrednosti, vključno z informacijami o državnih pomočeh, z iskanjem projektnih partnerjev ali informacijami o nacionalnem sofinanciranju (slednje velja za projektne partnerje iz Madžarske), zagotavljajo predstavniki obeh držav članic (nacionalni organi). Zelo priporočljivo je, da vsi projektni partnerji pred oddajo vloge vzpostavijo stik s pristojnimi nacionalnimi organi.
Kontaktni podatki so navedeni v Priročniku za upravičence projektov manjših vrednosti in na spletni strani programa. Informacije o načrtovanih informativnih delavnicah, najpogostejših vprašanjih in odobrenih projektih so na voljo na spletni strani programa www.si-hu.eu.
12. Predložitev projektnih vlog
Projektne vloge se lahko oddajo kadar koli med datumom začetka in datumom zaključka javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti, ali dokler so na voljo sredstva. Prijavitelji lahko oddajo projektne prijave neprekinjeno od objave razpisa.
Prvi rok za oddajo projektnih vlog projektov manjših vrednosti je 28. julij 2023 (ob 12. uri). Vsi naslednji roki za oddajo projektnih vlog projektov manjših vrednosti se objavijo na spletni strani programa www.si-hu.eu vsaj dva meseca pred določenim rokom. O vlogah projektov manjših vrednosti, prejetih v roku pred vsakim zasedanjem odbora za spremljanje programa in ki izpolnjujejo vse zahteve, bo odločal odbor za spremljanje.
Vlogo za projekt manjše vrednosti predloži vodilni partner preko sistema Jems. Oddana vloga mora vsebovati vse zahtevane podatke ter podpisano in skenirano prilogo k prijavnici, kot je navedeno v Priročniku za upravičence projektov manjših vrednosti.
Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani programa www.si-hu.eu.
13. Izbor projektov
Projekti morajo imeti čezmejni vpliv na programsko območje. Izpolnjena morajo biti vsaj tri merila za čezmejno sodelovanje. Projektni partnerji sodelujejo pri razvoju projekta, skupnem izvajanju in skupnem financiranju ali skupnem osebju.
Izbor projektov manjših vrednosti temelji na oceni prejetih vlog po standardiziranem postopku, ki zagotavlja spoštovanje načel transparentnosti in enake obravnave. Projektna vloga, oddana preko sistema Jems, je edina, ki šteje za veljavno.
Postopek izbora projektov manjših vrednosti se izvede v dveh fazah:
Preverjanje administrativne ustreznosti in upravičenosti
Vsak projektni predlog mora izpolnjevati merila administrativne ustreznosti in upravičenosti. Projektne vloge, ki v celoti izpolnjujejo merila administrativne ustreznosti in upravičenosti, bodo predmet ocenjevanja kakovosti.
Če administrativno preverjanje razkrije neskladnosti ali če manjka kateri od dokumentov, se od vodilnega partnerja zahteva, da vlogo dopolni. Dopolnitve se lahko nanašajo na skladnost z merili A3, B1 in B2. Vodilni partner ima možnost projektno vlogo dopolniti v sedmih koledarskih dneh od dneva, ko je bil poslan poziv za dopolnitev. Če projekt po prejetih dopolnitvah v celoti izpolnjuje merila administrativne ustreznosti in upravičenosti ter je potrjen s strani odbora za spremljanje, se bodo dopolnitve vnesle v prijavnico (v sistemu Jems) pred podpisom pogodbe o sofinanciranju.
Ocenjevanje kakovosti
Projekti manjših vrednosti, ki so ocenjeni kot administrativno ustrezni in upravičeni, se dodatno ocenijo glede kakovosti na podlagi naslednjih meril za ocenjevanje:
– strateška merila ocenjevanja,
– operativna merila ocenjevanja.
Pri ocenjevanju kakovosti bodo ovrednoteni odgovori na postavljene štiri skupine tematskih vprašanj. Skupno število točk za projektno vlogo v okviru ocenjevanja kakovosti je 20 (100 %). Vsaka projektna vloga projekta manjših vrednosti mora doseči najmanj 2,5 točke pri vsaki skupini tematskih vprašanj in mora doseči vsaj 55 % ali 11 točk, da bo naprej obravnava. Projekti, ki ne dosežejo 11 točk, bodo zavrnjeni. O projektih, ki bodo dosegli 11 točk ali več, se bo razpravljalo na seji OzS, z možnostjo odobritve ali zavrnitve sofinanciranja.
Za Interreg program Slovenija-Madžarska je bistveno, da so horizontalna načela vključena v načrtovanje, izvajanje, spremljanje, poročanje in vrednotenje projektnih dejavnosti. Od partnerjev se pričakuje, da ves čas trajanja projekta upoštevajo ukrepe medsektorskih projektnih dejavnosti, upoštevajoč horizontalna načela EU. Natančneje povedano, ukrepe je treba načrtovati, izvajati in o njih poročati ob upoštevanju horizontalnih načel enakih možnosti, nediskriminacije, enakosti spolov in okoljske trajnosti. Projektni partnerji opredelijo, ali je prispevek projekta k horizontalnim načelom pozitiven, nevtralen ali negativen, in predložijo kratko utemeljitev.
Podrobni opis točkovanja, uporabljenega v okviru ocenjevanja, je v poglavju 3.2.1.2 Priročnika za upravičence projektov manjših vrednosti, ki je del razpisne dokumentacije, objavljene na www.si-hu.eu.
14. Odobritev projekta manjših vrednosti: končno odločitev o projektu manjših vrednosti sprejme OzS programa. OzS formalno odloči o odobritvi ali zavrnitvi projekta ter o višini prispevka ESRR, upoštevajoč kakovost vsake projektne vloge in njenega prispevka k ciljem programa.
15. Obvestilo o izboru projektov: organ upravljanja/skupni sekretariat bo vodilnega partnerja obvestil, ali je bil njegov projektni predlog odobren za sofinanciranje/ni bil odobren za sofinanciranje, v 30 koledarskih dneh po odločitvi OzS.
16. Spremembe javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti
Vse spremembe javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti ali razpisne dokumentacije bodo objavljene na spletni strani programa www.si-hu.eu.
Spremembe tega javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti bodo objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije. Prijavitelji morajo upoštevati morebitne spremembe javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti in pripadajoče razpisne dokumentacije, ki bodo objavljene na zgoraj opisani način.
17. Jezik
Javni razpis za predložitev projektov manjših vrednosti in razpisna dokumentacija se objavita v slovenskem, madžarskem in angleškem jeziku. V primeru neskladij med slovenskim in madžarskim besedilom razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti in razpisne dokumentacije prevlada usklajena angleška različica, ki se uporablja kot orodje za skupno razumevanje.
Projektna vloga mora biti dvojezična, napisana v slovenskem in madžarskem jeziku, razen povzetka projekta, ki mora biti napisan v slovenskem, madžarskem in angleškem jeziku. V primeru neskladij prevlada jezik vodilnega partnerja.
18. Druge določbe: rezultati javnega razpisa za predložitev projektov manjših vrednosti se štejejo za informacije javnega značaja in objavijo na spletni strani www.si-hu.eu po podpisu pogodb o sofinanciranju s sredstvi ESRR z izbranimi vodilnimi partnerji.
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti