Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2023 z dne 24. 3. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2023 z dne 24. 3. 2023

Kazalo

Ob-1787/23, Stran 565
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, na podlagi petega odstavka 13.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2 in 18/23) objavlja
javni razpis 
za podelitev javnega pooblastila za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu 
I. Predmet javnega razpisa: predmet pogodbe je podelitev javnega pooblastila za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu za obdobje petih let od 1. maja 2023 do 30. aprila 2028.
II. Opis izvedbe javnega pooblastila
1. Ministrstvo pripravi letno podnebno poročilo o stanju v kmetijstvu. Navedena naloga se izvaja kot javno pooblastilo.
2. Pravna podlaga za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu je 13.a člen Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22 in 130/22 – ZPOmK-2 in 18/23; v nadaljnjem besedilu: zakon) in Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati nosilec javnega pooblastila za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu (Uradni list RS, št. 14/23).
3. Poročilo vključuje prikaz stanja in aktivnosti na področju prilagajanja podnebnim spremembam in blaženja podnebnih sprememb, s poudarkom na področju rabe tal, spremembe rabe tal in gozdarstva in emisij toplogrednih plinov in amonijaka ter drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu. Prav tako vključuje prikaz stanja kmetijskih tal, rabe in porabe gnojil v kmetijstvu ter stanja na področju trajnostne rabe energije in obnovljivih virov energije v kmetijstvu in povezane vsebine.
III. Upravičenec: upravičenec do podelitve javnega pooblastila je lahko pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki sama ali skupaj z drugo pravno osebo ali samostojnim podjetnikom posameznikom, s katerim ima sklenjeno pogodbo o izvajanju del izpolnjuje pogoje iz četrtega odstavka 13.a člena zakona in tega javnega razpisa.
IV. Pogoji za pridobitev javnega pooblastila
1. Vlagatelj mora vložiti vlogo za pridobitev javnega pooblastila na prijavnem obrazcu iz razpisne dokumentacije (razpisni obrazec št. 1), z vsemi zahtevanimi prilogami in dokazili iz tega javnega razpisa in razpisne dokumentacije, ter mora za pridobitev javnega pooblastila izpolnjevati pogoje iz tega poglavja.
2. Splošni pogoji, ki jih mora izpolnjevati vlagatelj, so:
– da ni v postopku prenehanja, prisilne poravnave, stečaja, prepovedi delovanja, sodne likvidacije, izbrisa iz registra;
– da ima poravnane vse davke, prispevke in druge dajatve, določene s predpisi, ki jim je potekel rok plačila.
3. Nosilec javnega pooblastila za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu mora izpolnjevati naslednje pogoje glede števila in izobrazbe zaposlenih:
3.1 Ima zaposlene vsaj tri strokovnjake, ki skupaj izkazujejo poznavanje naslednjih področij:
– obračunavanje in poročanje o emisijah oziroma ponorih ogljika na kmetijskih tleh,
– morfologija in kakovost kmetijskih tal,
– spremljanje stanja kmetijskih tal,
– obračunavanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu ter
– poznavanje metodike za potrebe poročanja o ponorih in emisijah v skladu s predpisi Evropske unije, ki urejajo obračunavanje emisij in odvzemov toplogrednih plinov, ki nastanejo pri dejavnostih v zvezi z rabo zemljišč, spremembo rabe zemljišč in kmetijsko proizvodnjo.
3.2 Zaposleni iz prejšnje točke mora imeti najmanj izobrazbo naravoslovne smeri, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 8. raven, z najmanj tremi leti delovnih izkušenj.
3.3 Ne glede na prejšnjo točko mora imeti eden izmed zaposlenih, ki usklajuje delo z ostalimi zaposlenimi, najmanj izobrazbo naravoslovne smeri, pridobljeno po študijskem programu tretje stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih tretje stopnje, in najmanj pet let delovnih izkušenj s področja vsebin, ki so povezane s pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu.
V. Merila za pridobitev javnega pooblastila
1. Merila za izbor nosilca javnega pooblastila na javnem razpisu so znanja, reference in delovne izkušnje s področja obračunavanja in poročanja o emisijah oziroma ponorih ogljika na kmetijskih tleh, s področja morfologije in kakovosti kmetijskih tal, s področja spremljanja stanja kmetijskih tal, s področja obračunavanja in poročanja o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu ter s področja poznavanja metodike za potrebe poročanja o ponorih in emisijah v skladu s predpisi Evropske unije.
2. Pri znanju in referencah iz prejšnje točke se upoštevajo strokovni članki in prispevki, strokovne naloge in sodelovanje v delovnih skupinah s področja vsebin, ki so povezane s pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu (npr. obračunavanje in poročanje o emisijah oziroma ponorih ogljika, spremljanje stanja in kakovosti kmetijskih tal, obračunavanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu ter metodika za potrebe poročanja o ponorih in emisijah v skladu s predpisi Evropske unije, ki urejajo obračunavanje emisij in odvzemov toplogrednih plinov, ki nastanejo pri dejavnostih v zvezi z rabo zemljišč, spremembo rabe zemljišč in kmetijsko proizvodnjo, spremljanje obnovljiv virov v kmetijstvu, uporabo energije v kmetijstvu in uporabo geotermalne energije v kmetijstvu). Vsak strokovni članek ali objava in vsako sodelovanje pri strokovnih skupinah prinese po 1 referenčno točko. Točke se seštevajo za vse zaposlene in skupno število referenčnih točk prinese:
– do vključno 5 referenčnih točk = 10 točk;
– 6 do 10 referenčnih točk = 20 točk;
– 11 in več referenčnih točk = 30 točk.
Vlagatelj mora za dokazovanje tega merila izpolniti razpisni obrazec št. 2 razpisne dokumentacije in obvezno navesti tudi naziv institucije, pri kateri je pridobil strokovno referenco oziroma navesti ime in priimek kontaktne osebe, pri katerem lahko ministrstvo preveri izkazana znanja.
3. Pri delovnih izkušnjah iz prve točke se upošteva 5 let delovnih izkušenj s področja vsebin, ki so povezane s pripravo podnebnega poročila, kar prinese:
– 5 let ali več delovnih izkušenj = 10 točk;
– do 5 let delovnih izkušenj = 0 točk.
Kot ustrezna dokazila in listine za izkazovanje delovnih izkušenj se upoštevajo dokazila, iz katerih so razvidne delovne izkušnje iz:
– obračunavanje in poročanje o emisijah oziroma ponorih ogljika na kmetijskih tleh,
– morfologija in kakovost kmetijskih tal,
– spremljanje stanja kmetijskih tal in
– obračunavanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu.
Vlagatelj mora za dokazovanje tega merila predložiti kopijo potrdila o delovnih izkušnjah, iz katere morajo biti razvidne delovne izkušnje in čas delovnih izkušenj.
4. Pri poznavanju metodike iz prve točke se upošteva sodelovanje pri pripravi poročevalskih zahtev za nacionalno poročanje o ponorih in o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka iz kmetijstva v skladu s predpisi Evropske unije. 1 dan udeležbe na izobraževanju prinese 1 izobraževalno točko. Točke se seštevajo za vse zaposlene in skupno število izobraževalnih točk (v nadaljnjem besedilu: IT) prinese:
– do vključno 5 IT = 10 točk;
– 6 do 10 IT = 20 točk;
– 11 in več IT = 30 točk.
VI. Dokazila o izpolnjevanju pogojev in meril
1. Vlagatelj mora glede izpolnjevanja pogojev in meril iz tega javnega razpisa predložiti vsa dokazila in priloge iz razpisne dokumentacije.
2. Za izpolnjevanje splošnih pogojev iz 2. točke IV. poglavja tega javnega razpisa mora vlagatelj predložiti podpisan razpisni obrazec št. 3 razpisne dokumentacije – Izjava vlagatelja o izpolnjevanju pogojev za izvedbo javnega razpisa.
3. Za izpolnjevanje pogojev glede števila in izobrazbe zaposlenih iz 3. točke IV. poglavja tega javnega razpisa mora vlagatelj predložiti izpolnjen in podpisan razpisni obrazec št. 2 razpisne dokumentacije – Kadri. Vlagatelj vpiše v obrazec kadre, ki so bili pri njem zaposleni vsaj en mesec pred dnevom objave javnega razpisa. Za čas trajanja pogodbe mora imeti število zaposlenih in njihovo izobrazbo enako, kot je navedeno v razpisnem obrazcu št. 2 razpisne dokumentacije ob oddaji vloge.
VII. Odločanje o ustreznosti vlog: ministrstvo bo obravnavalo vse pravočasno prispele in popolne vloge. Javno pooblastilo bo podeljeno na podlagi izpolnjevanja vseh zahtevanih pogojev iz tega javnega razpisa ter doseženih točk glede meril za pridobitev javnega pooblastila. Vlogi, ki bo dosegla najvišje število točk, bo z odločbo podeljeno javno pooblastilo. Če bo več vlog doseglo enako število točk, bo javno pooblastilo podeljeno vlogi, ki bo pri merilu izkazana znanja in reference dobila višje število točk.
VIII. Razpisna dokumentacija in informacije
Razpisna dokumentacija in vzorec pogodbe je objavljena na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrano/javne-objave/.
Vse ostale informacije v zvezi z javnim razpisom daje dr. Boštjan Petelinc, tel. 01/478-93-38.
IX. Rok in način prijave
Vlogo je potrebno poslati po pošti v pisni obliki na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, ali jo osebno vložiti v glavni pisarni ministrstva.
Rok za oddajo vloge na ta javni razpis je 5. 4. 2023.
Pisne vloge morajo biti v zaprtih ovojnicah, označene z oznako na sprednji strani: Ne odpiraj – vloga za javni razpis Podelitev javnega pooblastila za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu, ime in naslov vlagatelja.
X. Pogodba: medsebojna razmerja bosta ministrstvo in nosilec javnega pooblastila uredila s pogodbo. Vzorec pogodbe mora vlagatelj parafirati in priložiti vlogi.
XI. Odločba o podelitvi javnega pooblastila: javno pooblastilo podeli minister z odločbo v upravnem postopku za obdobje petih let in sicer od 1. maja 2023 do 30. aprila 2028.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti