Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2023 z dne 10. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2023 z dne 10. 2. 2023

Kazalo

D 335/2019 Os-1243/23, Stran 292
Pri tukajšnjem sodišču teče zapuščinski postopek po pokojnem Klun Leopoldu, sinu Antona, rojenem 17. 4. 1898, umrlem 29. 7. 1974 na Dunaju, Republika Avstrija, ki je v zemljiški knjigi vpisan kot lastnik nepremičnin z napačnim imenom Rudolf.
Zapustnik je bil poročen, vendar sodišču ni znano, ali ga je žena preživela, ali ne, prav tako pa sodišču tudi ni znano, ali je imel kaj otrok, ali ne. Zato je bil izdan oklic dedičem z dne 23. 3. 2020, s katerim je sodišče pozvalo potomce pokojnega Klun Leopolda, ki pridejo v poštev za dedovanje na podlagi zakona kot dediči prvega dednega reda, da se v roku enega leta od objave tega oklica javijo ter uveljavljajo svojo pravico do dediščine. Za primer, če je zapustnikova žena preživela zapustnika, pa je sodišče z istim oklicem pozvalo tudi njene dediče, da se v istem roku javijo ter uveljavljajo svojo pravico do dediščine. Ker je obstajala verjetnost, da se na ta oklic ne bo javil noben dedič prvega dednega reda, je sodišče z istim oklicem pozvalo, da se javijo in uveljavljajo svojo pravico do dediščine, tudi dediče drugega dednega reda, ki so bili sodišču prav tako v glavnem neznani. Ta oklic je potekel brez rezultata, edina dva znana dediča drugega dednega reda pa sta se dediščini odpovedala. Ker so bili zapustnikovi dediči tretjega dednega reda sodišču prav tako neznani, je bil izdan oklic dedičem z dne 22. 10. 2021, s katerim je sodišče dediče tretjega dednega reda pozvalo, da se v roku enega leta od objave oklica javijo ter uveljavljajo svojo pravico do dediščine. Vendar pa je tudi ta oklic potekel brez rezultata.
Eventualni zapustnikovi upniki lahko pridobijo podatke o premoženju, ki sestavlja zapuščino in zapustnikovih obveznostih pri tukajšnjem sodišču.
Eventualni zapustnikovi upniki lahko zahtevajo, da se zapuščina brez dedičev prenese v stečajno maso zapuščine brez dedičev, če v šestih mesecih od dneva objave oklica prijavijo to zahtevo v zapuščinskem postopku ter vložijo predlog za začetek stečaja zapuščine brez dedičev. Prijavi zahteve za prenos zapuščine v stečajno maso zapuščine brez dedičev mora upnik priložiti potrdilo o vložitvi predloga za začetek stečaja zapuščine brez dedičev.
V kolikor noben upnik ne bo pravočasno vložil zahteve za prenos zapuščine v stečajno maso stečaja zapuščine, bo zapuščina brez dedičev prešla v last Republike Slovenije, ki za zapustnikove dolgove ne odgovarja.
Okrajno sodišče v Kočevju 
dne 4. 1. 2023 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti