Uradni list

Številka 121
Uradni list RS, št. 121/2023 z dne 1. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 121/2023 z dne 1. 12. 2023

Kazalo

3576. Pravilnik o merilih za izplačilo sejnin članom občinskega sveta in njegovih delovnih teles, članom drugih občinskih organov in članom svetov krajevnih skupnosti v Občini Tržič, stran 10460.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE) ter 18. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 19/13 in 74/15) je Občinski svet Občine Tržič na 9. redni seji dne 23. 11. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o merilih za izplačilo sejnin članom občinskega sveta in njegovih delovnih teles, članom drugih občinskih organov in članom svetov krajevnih skupnosti v Občini Tržič 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa merila za izplačilo sejnin članom občinskega sveta in njegovih delovnih teles, članom drugih občinskih organov in članom svetov krajevnih skupnosti v Občini Tržič.
S tem pravilnikom se določa tudi pravica do povračil stroškov in drugih prejemkov v zvezi z opravljanjem funkcije člana občinskega sveta, člana delovnega telesa občinskega sveta in člana nadzornega odbora v Občini Tržič.
2. člen 
V pravilniku uporabljeni izrazi, ki so zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
3. člen 
Obračun sejnin, ki jih določa ta pravilnik, se opravi upoštevajoč vrednost plačnega razreda župana Občine Tržič, ki je določen v skladu s predpisi, ki urejajo sistem plač v javnem sektorju in se usklajuje v skladu s predpisi, ki urejajo sistem plač v javnem sektorju.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA SEJNIN ČLANOM OBČINSKEGA SVETA IN ČLANOM DELOVNIH TELES OBČINSKEGA SVETA 
4. člen 
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma na seji delovnega telesa občinskega sveta.
Članu delovnega telesa občinskega sveta, ki ni član občinskega sveta, pripada sejnina za udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta.
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta Občine Tržič, ne sme presegati 7,5 % letne plače župana, pri čemer se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
5. člen 
Članu občinskega sveta pripada sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta, ki znaša 6 % vrednosti mesečne plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo.
6. člen 
Predsedniku delovnega telesa občinskega sveta pripada sejnina za udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 3,6 % vrednosti mesečne plače župana.
Članu delovnega telesa občinskega sveta pripada sejnina za udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 2,24 % vrednosti mesečne plače župana.
7. člen 
Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo. Sejnino se izplačuje na podlagi evidence prisotnosti na seji. Sejnino se izplačuje za redne in izredne seje. V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje izplača 50 % sejnine.
Za slavnostne, žalne in korespondenčne seje se sejnine ne izplačuje.
Posameznemu upravičencu (članu občinskega sveta, predsedniku in članom delovnih teles občinskega sveta) pripada cela sejnina pod pogojem, da je na posamezni seji navzoč vsaj 2/3 trajanja seje.
Posameznemu upravičencu pripada polovična sejnina pod pogojem, da je na seji navzoč vsaj 1/2 trajanja seje; če je navzoč manj kot 1/2 trajanja seje mu sejnina ne pripada.
Če se posamezni upravičenec kot nečlan udeleži seje delovnega telesa, seje nadzornega odbora ali seje drugega organa, ki ga imenuje občinski svet ali župan, mu sejnina za to udeležbo ne pripada.
V primeru, da je sklicana skupna seja večjega števila delovnih teles občinskega sveta, pripada sejnina vsem navzočim predsednikom in članom delovnih teles, vendar le v primeru, da je delovno telo, katerega član je posameznik, sklepčno.
8. člen 
Določbe o sejninah, ki pripadajo predsedniku in članom delovnih teles občinskega sveta se uporabljajo tudi za predsednika in člane Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v Občini Tržič, ki deluje kot strokovno posvetovalno telo Občinskega sveta Občine Tržič.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA SEJNIN ČLANOM DRUGIH OBČINSKIH ORGANOV, KI JIH IMENUJE ŽUPAN 
9. člen 
Predsedniku komisije, odbora, delovnega telesa oziroma drugega organa, ki ga imenuje župan, pripada sejnina za udeležbo na sejah tega organa, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 3,6 % vrednosti mesečne plače župana.
Članu komisije, odbora, delovnega telesa oziroma drugega organa, ki ga imenuje župan, pripada sejnina za udeležbo na sejah komisije, odbora oziroma drugega delovnega telesa, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 2,24 % vrednosti mesečne plače župana.
10. člen 
Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo. Sejnino se izplačuje na podlagi evidence prisotnosti na seji. V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje izplača 50 % sejnine.
Posameznemu upravičencu (predsedniku oziroma članu komisije, odbora, delovnega telesa oziroma drugega organa, ki ga imenuje župan) pripada cela sejnina pod pogojem, da je na posamezni seji navzoč vsaj 2/3 trajanja seje.
Posameznemu upravičencu pripada polovična sejnina pod pogojem, da je na seji navzoč vsaj 1/2 trajanja seje; če je navzoč manj kot 1/2 trajanja seje mu sejnina ne pripada.
Sejnina za udeležbo na sejah komisije, odbora, delovnega telesa oziroma drugega organa, ki ga imenuje župan, se ne izplačuje zaposlenim na Občini Tržič.
IV. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA SEJNIN ČLANOM NADZORNEGA ODBORA 
11. člen 
Predsedniku nadzornega odbora pripada sejnina za udeležbo na sejah nadzornega odbora, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 8 % vrednosti mesečne plače župana.
Članu nadzornega odbora pripada sejnina za udeležbo na sejah nadzornega odbora, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 6 % vrednosti mesečne plače župana.
Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo. Sejnino se izplačuje na podlagi evidence prisotnosti, in sicer za najmanj 50 % časovne prisotnosti na seji. Sejnino se izplačuje za redne in izredne seje. V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje izplača 50 % sejnine. Za korespondenčno sejo se sejnine ne izplačuje.
V. SEJNINE ČLANOM SVETOV KRAJEVNIH SKUPNOSTI 
12. člen 
Predsednikom in članom svetov KS se lahko izplačajo sejnine za udeležbo na sejah svetov krajevnih skupnosti le v primeru sklica in prisotnosti na seji sveta.
Predsedniku sveta krajevne skupnosti pripada sejnina za udeležbo na seji sveta krajevne skupnosti, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 4,56 % vrednosti mesečne plače župana.
Članu sveta krajevne skupnosti pripada sejnina za udeležbo na sejah sveta krajevne skupnosti, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 1,12 % vrednosti mesečne plače župana.
Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo.
Predsedniku in članom svetov krajevnih skupnosti se sejnina lahko izplača na podlagi evidence prisotnosti, če imajo zanjo zagotovljena sredstva v svojem finančnem načrtu in če je s sklepom sveta KS, ki se sprejme v okviru sprejetja predloga finančnega načrta, odločeno, da se bodo sejnine predsedniku in članom sveta krajevne skupnosti izplačevale. V primeru sprejema sklepa o neizplačevanju sejnin predsedniku in članom sveta KS, se sredstva, ki bi bila sicer namenjena za izplačilo sejnin, namenijo za investicije in tekoče vzdrževanje v krajevni skupnosti. Sejnine predsednikom in članom svetov KS se lahko izplačajo za največ 5 sej svetov krajevne skupnosti letno.
VI. POVRAČILA STROŠKOV IN DRUGI PREJEMKI 
13. člen 
Člani občinskega sveta, člani delovnih teles občinskega sveta in člani nadzornega odbora imajo v zvezi z opravljanjem svoje funkcije pravico do povračil stroškov in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice v javnem sektorju.
Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti izven območja Občine Tržič, ki nastanejo pri opravljanju funkcije člana občinskega sveta, v zvezi z njo ali v zvezi z delom v delovnem telesu občinskega sveta ali v nadzornem odboru.
Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi, ki veljajo za javne uslužbence.
Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi, ki veljajo za javne uslužbence.
Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti.
Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi odobrenega predračuna s strani župana in predloženega računa v skladu s predpisi, ki veljajo za javne uslužbence.
14. člen 
Pravice iz 13. člena tega pravilnika uveljavljajo osebe iz prvega odstavka 13. člena na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan.
VII. NAČIN IZPLAČEVANJA 
15. člen 
Vsi prejemki na podlagi tega pravilnika se izplačujejo enkrat mesečno, in sicer najkasneje do 10. dne v mesecu za pretekli mesec.
16. člen 
Evidenco prisotnosti članov občinskega sveta, članov delovnih teles občinskega sveta, članov komisij, odborov, delovnih teles oziroma drugih organov, ki jih imenuje župan ter članov nadzornega odbora, vodi javni uslužbenec, ki ga določi direktor občinske uprave. Navedeni javni uslužbenec zagotavlja strokovno in administrativno pomoč pri pripravi in vodenju sej občinskega sveta, delovnih teles občinskega sveta, nadzornega odbora, komisij, odborov, delovnih teles oziroma drugih organov, ki jih imenuje župan.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
17. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih občinskih organov Občine Tržič (Uradni list RS, št. 4/16).
18. člen 
Ta pravilnik začne veljati 1. januarja 2024.
Št. 032-0002/2022
Tržič, dne 24. novembra 2023
Župan 
Občine Tržič 
Peter Miklič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti