Uradni list

Številka 121
Uradni list RS, št. 121/2023 z dne 1. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 121/2023 z dne 1. 12. 2023

Kazalo

3516. Uredba o finančni podpori za izvajanje aktivnosti kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu, stran 10363.

  
Na podlagi štirinajstega odstavka 128.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o finančni podpori za izvajanje aktivnosti kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba podrobneje določa način izvajanja finančne podpore za izvajanje aktivnosti kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu, vsebino večletnih in letnih programov aktivnosti, sestavo, način odločanja in način dela komisije, vsebino javnega razpisa, upravičene aktivnosti, ki se financirajo, merila in točkovnik za ocenjevanje vlog in pogoje za pridobitev finančne podpore.
2. člen 
(način pridobitve sredstev) 
(1) Kmetijske, razvojne in izobraževalne organizacije Slovencev v zamejstvu (v nadaljnjem besedilu: organizacije) se izberejo na podlagi javnega razpisa za izbor organizacij in pripravo večletnih programov aktivnosti organizacij, ki vsebuje:
1. predmet javnega razpisa;
2. obdobje financiranja;
3. podrobnejše pogoje za izbiro organizacije in večletnega programa aktivnosti;
4. podrobnejša merila in točkovnik za ocenjevanje vlog;
5. višino sredstev;
6. podrobnejšo opredelitev obveznosti prejemnika sredstev;
7. rok in podrobnejši način vložitve vloge;
8. podrobnejši postopek obravnave in odobritve vlog, datum odpiranja vlog in rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa.
(2) Ministrstvo, pristojno za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), objavi javni razpis v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnih straneh ministrstva.
3. člen 
(upravičene aktivnosti) 
Upravičene aktivnosti za finančno podporo organizacijam po tej uredbi so:
1. strokovno svetovanje in usposabljanje na področju kmetijstva;
2. medijska oskrba in strokovna literatura na področju kmetijstva;
3. izvedba in koordinacija strokovnih posvetov, ekskurzij, čezmejnih srečanj kmetov;
4. izmenjava znanj in medsebojno sodelovanje organizacij;
5. priprava letnega programa aktivnosti;
6. druge oblike sodelovanja, kot so predstavitve in konference, povezane s sodelovanjem organizacij z matično državo na področju kmetijstva in razvoja podeželja.
4. člen 
(podrobnejši pogoji za pridobitev finančne podpore) 
Finančno podporo lahko prejme organizacija, če izpolnjuje pogoje iz zakona, ki ureja odnose Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja, in sicer:
– si z enkratnim dejanjem ali trajno dejavnostjo prizadeva za dobrobit pripadnikov slovenskega naroda zunaj Republike Slovenije na področju kmetijstva oziroma za ohranitev in krepitev njihove slovenske identitete, kar izkazuje s predložitvijo dosedanjih aktivnosti organizacije;
– ima pozitiven odnos do povezovanja z matično domovino Republiko Slovenijo, kar izkazuje s predložitvijo dosedanjih aktivnosti organizacije, ter
– spoštuje postopke in obveznosti v zvezi z rabo proračunskih sredstev Republike Slovenije, pri čemer poda izjavo ob vložitvi vloge na javni razpis.
5. člen 
(podrobnejša merila in točkovnik za ocenjevanje vlog) 
Podrobnejša merila in točkovnik za ocenjevanje vlog so opredeljeni v Prilogi, ki je sestavni del te uredbe.
6. člen 
(vložitev vloge na javni razpis) 
(1) Vloga na javni razpis mora biti oddana v skladu z razpisno dokumentacijo javnega razpisa z vsemi prilogami in dokazili te uredbe in javnega razpisa.
(2) Vloga na javni razpis se vloži na ministrstvo v elektronski obliki na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali na natisnjenem in podpisanem prijavnem obrazcu v zaprti ovojnici na naslov Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana.
7. člen 
(obravnava vloge na javnem razpisu) 
(1) Vlogo na javni razpis, ki je popolna in izpolnjuje pogoje, pregleda in oceni komisija iz 8. člena te uredbe na podlagi meril in točkovnika za ocenjevanje vlog iz Priloge te uredbe.
(2) Med vlogami, ki dosežejo vstopni prag iz Priloge te uredbe, komisija iz 8. člena te uredbe pripravi predlog izbora tistih organizacij, ki dosežejo višje število točk, do porabe sredstev.
8. člen 
(komisija) 
(1) Komisijo za pregled in ocenitev vlog, prejetih na javni razpis, pregled večletnih programov aktivnosti, pregled letnih programov aktivnosti in podajo mnenj glede skladnosti z izhodišči ministrstva ter večletnim programom aktivnosti (v nadaljnjem besedilu: komisija) sestavljata dva predstavnika ministrstva in en predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.
(2) Predsednika in člane komisije iz prejšnjega odstavka imenuje in razrešuje minister, pristojen za kmetijstvo.
(3) Komisija preveri popolnost in ustreznost prejetih vlog, oceni prejete vloge, pripravi zapisnik o pregledu vlog in izidih ocenjevanja ter pripravi predlog glede izbora organizacij in poda mnenje glede zahtev javnega razpisa, usklajenosti z izhodišči ministrstva in večletnim programom aktivnosti (v nadaljnjem besedilu: mnenje).
(4) Komisija dela in odloča na rednih sejah. Pri svojem delu je samostojna in neodvisna.
(5) Seje sklicuje in vodi predsednik komisije.
(6) Komisija sprejema sklepe z večino glasov vseh članov. Če komisija ni sklepčna, sejo predsednik komisije prekine oziroma preloži. Član komisije, ki se ne strinja s sklepom, ki ga je sprejela komisija, lahko svoje stališče pojasni v ločenem mnenju, ki mora biti obrazloženo. V sklepu se opozori na ločeno mnenje člana komisije, to pa se priloži k zapisniku seje, na kateri je bil sprejet sklep, s katerim se član komisije ne strinja.
(7) Komisija o postopku odpiranja vlog sestavi zapisnik, v katerega vpiše zlasti naslednje podatke:
– kraj in čas odpiranja vlog;
– imena navzočih članov komisije;
– imena vlagateljev in seznam vlog, s katerega je razvidno, ali je vloga popolna in pravočasna, oziroma navedbo o pomanjkljivostih, če je vloga nepopolna;
– strokovno oceno (število doseženih točk z vsebinsko utemeljitvijo ocene glede na vsebino javnega razpisa);
– navedbo sprejetih sklepov komisije.
(8) Predsednik in člani komisije ne smejo biti s prosilci interesno povezani v smislu poslovne povezanosti, sorodstvenega razmerja (v ravni ali stranski vrsti do vštetega četrtega kolena), zakonske zveze ali svaštva do vštetega drugega kolena, čeprav je zakonska zveza že prenehala, ali zunajzakonske skupnosti. Drugi elementi interesne povezanosti članov komisij, ki so javni uslužbenci, se presojajo v skladu s kodeksom, ki ureja ravnanje javnih uslužbencev.
(9) Podrobnejši način dela komisije se opredeli v poslovniku, ki ga komisija sprejme na prvi seji.
9. člen 
(večletni program aktivnosti) 
Organizacije pripravijo večletni program aktivnosti, ki mora vsebovati:
– strategijo razvoja;
– dolgoročne cilje organizacije;
– navedbo upravičenih aktivnosti iz 3. člena te uredbe;
– opredelitev kazalnikov za ugotavljanje uspešnosti izvajanja večletnega programa,
– finančno ovrednotenje upravičenih aktivnosti večletnega programa aktivnosti.
10. člen 
(letni program aktivnosti) 
Organizacije pripravijo letni program aktivnosti na podlagi letnih izhodišč ministrstva, ki mora vsebovati:
– natančno vsebino in obseg upravičenih aktivnosti, predvidenih v večletnem programu aktivnosti;
– letne cilje in kazalnike za doseganje letnih ciljev;
– finančno ovrednotenje upravičenih aktivnosti letnega programa aktivnosti iz 3. člena te uredbe.
11. člen 
(financiranje letnih programov aktivnosti) 
(1) Sredstva za izvajanje letnih programov aktivnosti organizacij zagotovi ministrstvo v skladu s sprejetim proračunom Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: proračun).
(2) Organizacija pripravi letni program aktivnosti na podlagi letnih finančnih izhodišč ministrstva najpozneje v 45 dneh po prejemu letnih finančnih izhodišč in ga pošlje v potrditev ministrstvu.
(3) Ministrstvo organizacijam plača opravljeno delo na podlagi vloženih zahtevkov, ki jih potrdi ministrstvo, ob predhodni potrditvi poročila o izvedenih aktivnostih iz letnega programa aktivnosti s strani komisije.
(4) K zahtevku iz prejšnjega odstavka, ki ga organizacija pošlje na ministrstvo, je treba priložiti poročilo o izvedenih aktivnostih letnega programa aktivnosti, ki vsebuje najmanj:
– kazalnike za dosežene letne cilje aktivnosti;
– opis in obseg izvedenih aktivnosti;
– finančno poročilo o izvedenih aktivnostih letnega programa aktivnosti.
(5) V primeru spremembe ali rebalansa proračuna oziroma glede na proračunske možnosti ali ob morebitnih drugih spremembah sredstev na proračunski postavki se izvajanje pogodbenih obveznosti odloži, dokler za ta namen niso zagotovljene pravice porabe v posebnem delu proračuna. K pogodbi o financiranju se sklene aneks.
12. člen 
(sklenitev pogodbe) 
Ministrstvo sklene z izvajalcem pogodbo, s katero se uredijo vsa medsebojna razmerja v zvezi s financiranjem predmeta pogodbe in njegovo izvedbo.
KONČNA DOLOČBA 
13. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2024.
Št. 00704-419/2023
Ljubljana, dne 30. novembra 2023
EVA 2023-2330-0065
Vlada Republike Slovenije 
Luka Mesec 
podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti