Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2023 z dne 24. 11. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2023 z dne 24. 11. 2023

Kazalo

3457. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta Športno letališče Zgornje Pobrežje (SD OPPN), stran 9925.

  
Na podlagi 129. člena Zakona o urejanju prostora (v nadaljevanju ZUerP-3, Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE in 95/23 – ZIUOPZP) ter 29. člena Statuta Občine Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 36/16) je županja Občine Rečica ob Savinji sprejela
S K L E P 
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta Športno letališče Zgornje Pobrežje (SD OPPN) 
1. člen 
(Splošno) 
(1) S tem sklepom se začne postopek priprave Sprememb in dopolnitev Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Športno letališče Zgornje Pobrežje (SD OPPN).
(2) Pobudnik, ki je tudi naročnik izdelave SD OPPN je zasebnik, izdelovalec pa Mojca Furman Oman s.p., Grudnova ulica 6, 3000 Celje.
(3) Pravna podlaga za pripravo SD OPPN je:
– Zakon o urejanju prostora – ZUreP-3 (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE in 95/23 – ZIUOPZP) in njegovi podzakonski akti,
– Odlok o Občinskem prostorskem načrtu Občine Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 23/16, 67/16, 81/16, 72/19) – v nadaljevanju: OPN,
– Odlok o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Športno letališče Zgornje Pobrežje (Uradni list RS, št. 25/23) – v nadaljevanju: OPPN,
– Pravilnik o vsebini, obliki in načinu priprave OPPN (Uradni list RS, št. 99/07, 61/17 – ZUreP-2 in 199/21 – ZUreP-3), je podaljšana veljavnost skladno s 341. členom ZUreP-3,
– Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 66/06 – odl. US, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13, 56/15, 102/15, 30/16, 61/17 – GZ, 21/18 – ZNOrg, 84/18 – ZIURKOE, 158/20 in 44/22 – ZVO-2).
(4) Izhodišča za pripravo SD OPPN je izdelala Mojca Furman Oman s.p., Grudnova ulica 6, 3000 Celje, v oktobru 2023.
2. člen 
(Ocena stanja, razlogi in izhodišča za pripravo SD OPPN) 
(1) V skladu z OPN Občine Rečica ob Savinji je bil leta 2023 sprejet Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Športno letališče Zgornje Pobrežje (Uradni list RS, št. 25/23).
(2) Veljavni OPPN je razdeljen na več enot urejanja (v nadaljevanju: EU). Za tri EU OPPN določa obliko strehe v tretjem odstavku 7. člena, in sicer je za EU/1, EU/2 in EU/3 določeno: »Strehe so lahko ravne, enokapne v razponu med 5–25° ali dvokapne v razponu med 25–45°.«.
(3) Območje sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta Športno letališče Zgornje Pobrežje, ki se nanaša na potrebe investitorja, obsega območje EU/1. Za EU/1 so v OPN določena stavbna zemljišča z namensko rabo IG – Gospodarske cone.
(4) Investitor želi zaradi umeščanja sončnih elektrarn na streho nestanovanjskega objekta na območju EU/1 oblikovati strešine oziroma naklone streh tako, da bo možna optimalna izraba sončne energije. Raba sončne energije je ob tem zaveza številnih evropskih direktiv, pobuda investitorja je skladna z Nacionalnim energetskim podnebnim načrtom z namenom doseganja ciljev Republike Slovenije na področju energetike in obnovljivih virov energije. Optimalna izkoriščenost sončne energije je možna na dvokapnih strehah nižjih naklonov. Investitor podaja pobudo za postavitev simetričnih dvokapnih streh naklona okoli 9°. Takega naklona določbe veljavnega OPPN ne dopuščajo. Željeni nižji nakloni streh so dopustni v hierarhično višjem OPN, ki na območjih stavbnih zemljišč z namensko rabo IG, dopuščajo naslednje oblikovanje streh (OPN, 117. člen, NR »I«, PNRP »IG«, razdelek »Strehe«): »Dopustne enokapnice, dvokapnice in ravne strehe, pri čemer se naklon strehe prilagodi velikosti objekta. Zato se s tem SD OPPN na območju EU/1 (tj. na PNRP »IG«) skladno s 117. členom OPN spremeni OPPN tako, da so strehe industrijskih stavb in drugih poslovnih stavb možne tudi v drugačnih naklonih.«
(5) S SD OPPN se tako na območju EU/1 z PRNPR »IG« določijo enaki PIP glede oblikovanja streh industrijskih stavb in drugih poslovnih stavb, kot so sicer določeni na istovrstnih PNRP v hierarhično višjem OPN.
(6) Ker dosedanji OPPN omogoča precej bolj raznovrstno oblikovanje streh stanovanjskih stavb, se na predlog občine s SD OPPN spremenijo tudi določbe glede oblikovanja streh stanovanjskih objektov, in sicer na območju celotnega OPPN. Tako se oblikovanje (nakloni) streh stanovanjskih stavb poenoti z določbami OPN, ki dopuščajo zgolj dvokapnice v pretežnem delu, in sicer v omejenem naklonu (35–45°) ter možni kombinaciji z ravno streho.
(7) S sklepom o začetku priprave SD OPPN se določi vsebina in obseg strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv ter postopkov, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave SD OPPN.
(8) Odlok o SD OPPN bo predstavljal pravno podlago za pridobitev gradbenih in drugih upravnih dovoljenj.
3. člen 
(Območje in predmet SD OPPN) 
S SD OPPN se na območju EU/1 omogoči načrtovanje streh industrijskih stavb in drugih poslovnih stavb v drugačnih naklonih, kot so sicer dopustni v veljavnem OPPN. S SD OPPN se na območju celotnega OPPN oblikovanje (nakloni) streh stanovanjskih stavb poenoti s širšo okolico tako, da se povzamejo določila OPN, ki določajo bolj omejujoče pogoje glede naklonov streh na teh vrstah stavb.
4. člen 
(Načini pridobitve strokovnih rešitev) 
(1) Strokovne rešitve načrtovanih prostorskih ureditev se izdelajo v postopku izdelave SD OPPN ter ob upoštevanju smernic nosilcev urejanja prostora.
(2) Zagotovijo se tudi rešitve v zvezi z izdanimi smernicami in mnenji ter drugimi zahtevami pristojnih NUP, v kolikor se za to pokažejo potrebe.
(3) Strokovne podlage, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi SD OPPN:
– Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04),
– Uredba o prostorskem redu Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04),
– Odlok o Občinskem prostorskem načrtu Občine Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 23/16, 67/16, 81/16, 72/19),
– ter vse strokovne podlage in druga gradiva, ki so relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave.
– Izdelajo se vse obvezne strokovne podlage in strokovne podlage ter študije, ki se izkažejo za potrebne v postopku priprave SD OPPN ali na zahtevo nosilcev urejanja prostora, ki jih zagotovi pobudnik.
5. člen 
(Vrsta postopka in okvirni roki za pripravo SD OPPN) 
(1) SD OPPN se pripravi in sprejme po rednem postopku ob smiselni uporabi določb, ki je veljajo za postopek priprave in sprejetja občinskega podrobnega prostorskega načrta (skladno z ZUreP-3).
(2) Na podlagi mnenja Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave – ZRSVN (št. 3562-4725/2023-4, z dne 16. 10. 2023), presoje sprejemljivosti vplivov plana v naravo na varovana območja ni potrebno izvesti.
(3) SD OPPN se izdeluje ter postopek priprave vodi v naslednjih fazah in okvirnih rokih:
– izdelava predloga osnutka SD OPPN;
– objava predloga osnutka na spletni strani občine;
– izdelava osnutka SD OPPN;
– pridobitev prvih mnenj NUP (30 dni);
– izdelava dopolnjenega osnutka SD OPPN za javno razgrnitev;
– izvedba javne razgrnitve (30 dni), javne obravnave;
– priprava stališč do pripomb in predlogov z javne razgrnitve in javne obravnave;
– zavzetje stališč do pripomb in predlogov s strani županje;
– izdelava predloga SD OPPN;
– pridobitev drugih mnenj NUP (30 dni);
– izdelava usklajenega predloga SD OPPN ter obravnava in sprejem na občinskem svetu;
– izdelava sprejetega SD OPPN in objava v Uradnem listu;
– arhiviranje gradiva in posredovanje ministrstvu, pristojnemu za prostor.
6. člen 
(Državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki predložijo smernice za načrtovanje in mnenja glede načrtovanih prostorskih ureditev pri pripravi SD OPPN) 
(1) Nosilci urejanja prostora, ki podajo mnenja k načrtovanim prostorskim ureditvam s svojega delovnega področja, so:
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana;
– Občina Rečica ob Savinji, Rečica ob Savinji 55, 3332 Rečica ob Savinji.
(2) V postopek priprave SD OPPN se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
7. člen 
(Načrt vključevanja javnosti) 
(1) Občina Rečica ob Savinji seznani javnost s pričetkom postopka priprave SD OPPN z objavo tega sklepa in izhodišč iz 2. točke tega sklepa na spletni strani občine.
(2) Občina pripravi javno razgrnitev dopolnjenega osnutka SD OPPN, ki traja najmanj 30 dni in v tem času zagotovi njegovo javno obravnavo. Javnost se seznani s krajem in časom javne razgrnitve in javne obravnave s spletnim naslovom, kjer je dopolnjen osnutek SD OPPN objavljen, z načinom dajanja pripomb in rokom za njegovo posredovanje.
(3) Občina prouči pripombe in predloge javnosti ter do njih zavzame stališča, ki jih skupaj s predlogom SD OPPN objavi na svoji spletni strani.
(4) Občinski svet Občine Rečica ob Savinji sprejme SD OPPN z odlokom, ki se po sprejemu javno objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in spletni strani občine.
8. člen 
(Obveznosti v zvezi s financiranjem priprave SD OPPN) 
Izdelavo SD OPPN Športno letališče Zgornje Pobrežje v celoti krije zasebni pobudnik. Zasebni pobudnik prav tako krije stroške, ki bi nastali zaradi morebitne izdelave dodatnih strokovnih študij, ki bodo potrebne za izdelavo prostorskega akta (zahteve nosilcev urejanja prostora, dodatne preveritve zaradi podanih pripomb na osnutek SD OPPN, dopolnitve po utemeljenih pripombah v postopkih javnih razgrnitev itd.).
9. člen 
(Izvedba presoje sprejemljivosti vplivov na varovana območja in celovite presoje vplivov na okolje) 
V skladu z mnenjem Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave s št. 3562-4725/2023-4, z dne 16. 10. 2023, se v postopku SD OPPN presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe plana v naravo na varovana območja ne izvede. Mnenje Zavoda RS za varstvo narave iz te točke se, skupaj s tem sklepom, objavi na spletni strani občine.
10. člen 
(Objava in uveljavitev) 
Ta sklep se skupaj z izhodišči iz 2. točke tega sklepa objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter začne veljati naslednji dan po objavi. Objavi pa se tudi na spletni strani Občine Rečica ob Savinji https://www.obcina-recica.si/.
Št. 3500-0006/2016-37
Rečica ob Savinji, dne 17. novembra 2023
Županja 
Občine Rečica ob Savinji 
Majda Potočnik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti