Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2023 z dne 24. 11. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2023 z dne 24. 11. 2023

Kazalo

3443. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o pokopališkem redu v občini Krško, stran 9909.

  
Na podlagi 4. člena Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti (Uradni list RS, št. 62/16 in 3/22 – ZDeb), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odločba US RS, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 16. in 85. člena Statuta Mestne občine Krško (Uradni list RS, št. 132/22) ter 1. in 4. člena Odloka o koncesiji za opravljanje določenih lokalnih gospodarskih javnih služb v občini Krško (Uradni list RS, št. 32/07, 65/18 in 125/21) je Občinski svet Mestne občine Krško, na 8. seji, dne 9. 11. 2023, sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o pokopališkem redu v občini Krško 
1. člen 
V Odloku o pokopališkem redu v občini Krško (Uradni list RS, št. 65/18) se v nazivu odloka in v vseh členih besedna zveza »Občina Krško« in nanjo vezane besedne povezave, v vseh sklonih, nadomesti z besedno zvezo »Mestna občina Krško«.
2. člen 
V prvem odstavku 1. člena se za besedilom »Veliki Trn« dodata vejica in besedilo »Rožno«.
3. člen 
V 16. členu se črta tretji odstavek.
Dosedanji četrti odstavek postane tretji odstavek.
4. člen 
V 24. členu se doda nov četrti odstavek, ki glasi:
»(4) Pred pogrebom mora biti za najem grobnega prostora sklenjena najemna pogodba. Sklenitev najemnega razmerja se praviloma ureja na sedežu upravljavca pokopališča.«.
5. člen 
V 26. členu se črta besedilo »žaro ali«.
6. člen 
Spremeni se 29. člen, ki po novem glasi:
»(1) Na pokopališčih Senovo, Stranje, Brestanica, Podbočje, Leskovec, Krško, Raka, Zdole, Veliki Trn, Rožno in Koprivnica so mrliške vežice, katerih uporaba je obvezna.
(2) Ne glede na določilo prejšnjega odstavka je v izjemnih primerih dopustno, da pokojnik na željo svojcev do pogreba leži doma, skladno z 39. členom Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti.
(3) Na pokopališču Gorica pri Brestanici ni mrliške vežice.
(4) Mrliške vežice obratujejo v času od dovoza pokojnika do pogrebne slovesnosti, v dogovoru med upravljalcem pokopališča, izvajalcem pogrebne dejavnosti in naročnikom pogreba.
(5) V času uporabe je mrliška vežica praviloma odprta v zimskem času to je od 1. oktobra do 31. marca od 9. do 18. ure, in v letnem času to je od 1. aprila do 30. septembra od 8. do 20. ure. V primeru posebnih ali izrednih okoliščin, je možna uporaba tudi izven določenih ur.«.
7. člen 
Spremeni se 33. člen, ki po novem glasi:
»(1) Upravljavec pokopališča odda grobove v najem najemniku (nadaljnjem besedilu: najemnik groba) s pogodbo (v nadaljnjem besedilu: najemna pogodba) za nedoločen čas, ki je ni mogoče prekiniti pred zaključkom dobe mirovanja.
(2) Oddaja novih grobov se izvede po vrstnem redu prostih grobov. Najemnik ves čas trajanja najemnega razmerja plačuje grobnino glede na prvoten tip grobnega prostora.
(3) V kolikor gre za najem groba ob pokopališkem zidu, najemnik v primeru obnavljanja ali zamenjave zidu soglaša z začasno odstranitvijo spomenika, napisne plošče, če bo to potrebno zaradi obnove ali zamenjave pokopališkega zidu.«.
8. člen 
V 34. členu se doda nov četrti odstavek, ki glasi:
»(4) Zapiralna plošča na žarnem zidu se naroči in plača ob pogrebu.«.
9. člen 
V 35. členu se doda nov tretji odstavek, ki glasi:
»(3) Najemnik je dolžan plačati stroške grobnine tudi za leto, v katerem je podal vlogo za odstranitev nagrobnega obeležja.«.
10. člen 
V 38. členu se doda nov deveti odstavek, ki glasi:
»(9) V primeru raztrosa ali pokopa v žarni zid je upravljavec pokopališča dolžan odstraniti nagrobno obeležje (križ) najkasneje v 30 dneh po namestitvi napisa pokojnika na ploščo.«.
11. člen 
Spremeni se 52. člen, ki po novem glasi:
»(1) Izvajalec lahko naročniku, ki ima neporavnane zapadle obveznosti, zavrne storitev v delu, ki presega osnovni pogreb.
(2) Brez soglasja upravljavca pokopališča na grobovih ni dovoljena zasaditev dreves in grmičevja. Drevesa in grmičevje ne smejo presegati meter višine. Nagrobna zasaditev ne sme presegati dimenzij grobnega prostora.
(3) Na pokopališču se lahko seka, žaga, obrezuje ali odstranjuje drevje le s soglasjem upravljavca pokopališča.
(4) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju z drugim ali tretjim odstavkom tega člena.
(5) Z globo 1.400 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba – izvajalec del ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju z drugim ali tretjim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 evrov.«.
12. člen 
Spremeni se četrti odstavek 53. člena, ki po novem glasi:
»(4) Obiskovalci in uporabniki prostora za raztros pepela lahko postavijo sveče in cvetje samo na za to določenem prostoru.«.
13. člen 
Spremeni se 54. člen, ki po novem glasi:
»(1) Vsi obiskovalci pokopališča in izvajalci raznih del na pokopališču se morajo vesti primerno kraju in s spoštovanjem do umrlih.
(2) Prilaščanje in poškodovanje stvari na tujih grobovih in pokopališki infrastrukturi ni dovoljeno.
(3) Puščanje kakršnegakoli reklamnega gradiva in sporočil na območju pokopališča in okoliških parkiriščih ni dovoljeno, razen sporočil upravljavca pokopališča.
(4) Na območju pokopališča je prepovedano:
– odlaganje odpadkov izven za to določenega prostora ter drugo onesnaževanje pokopališkega prostora in objektov,
– poškodovanje mrliške vežice, grobov, drugih naprav in predmetov na območju pokopališča,
– vodenje živali v mrliško vežico,
– vožnja s kolesom ali motornimi vozili, kakor tudi njihovo shranjevanje na območju pokopališča.
(5) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim in četrtim odstavkom tega člena.
(6) Z globo 1.400 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba – izvajalec del ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 evrov.«.
14. člen 
V 59. členu se v prvem in drugem odstavku črtata besedi »občine Krško«.
15. člen 
Spremeni se 62. člen, ki po novem glasi:
»(1) Pokopališče Rožno, ki leži v Krajevni skupnosti Rožno-Presladol na območju mestne občine Krško, je v upravljanju Občine Sevnica.
(2) Mestna občina Krško in Občina Sevnica ugotavljata, da je za upravljanje pokopališča Rožno krajevno pristojna Mestna občina Krško.
(3) Na podlagi Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti in tega odloka Mestna občina Krško prevzema upravljanje pokopališča Rožno s 1. 1. 2024.
(4) Občina Sevnica spremembo upravljavca pokopališča Rožno uskladi v svojih aktih.«.
16. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-7/2017-O607
Krško, dne 9. novembra 2023
Župan
Mestne občine Krško 
Janez Kerin 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti