Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2023 z dne 27. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2023 z dne 27. 10. 2023

Kazalo

3204. Pravilnik o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih občinskih organov Občine Žužemberk, stran 9336.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE; v nadaljnjem besedilu: ZLS), Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18, 204/21 in 139/22; v nadaljnjem besedilu: ZSPJS) in 18. člena Statuta Občine Žužemberk (Uradni list RS, št. 79/18) je Občinski svet Občine Žužemberk na 6. redni seji dne 28. 9. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih občinskih organov Občine Žužemberk 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določijo merila za določitev in izplačilo plač oziroma plačil, sejnin in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev (župan, podžupan in člani Občinskega sveta Občine Žužemberk (v nadaljnjem besedilu: OS)), člane delovnih teles OS in člane nadzornega odbora (v nadaljnjem besedilu: NO), ki so izvoljeni na neposrednih volitvah ali imenovani s sklepom OS oziroma župana.
2. člen 
V pravilniku uporabljeni izrazi funkcionar, član, župan, podžupan, predsednik, upravičenec, ki so zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
3. člen 
Člani OS, župan in podžupan občine so občinski funkcionarji.
Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Župan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. V soglasju z županom se lahko tudi podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, ali do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom OS, članom delovnih teles OS, ki niso člani OS in članom NO pripadajo sejnine, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika.
4. člen 
Za ureditev plač in nadomestil iz delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se poleg določb tega pravilnika uporabljajo določbe predpisov, ki urejajo plače občinskih funkcionarjev in ZSPJS.
5. člen 
Predsedniku in članom volilnih organov pripada nadomestilo v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 45/08, 83/12, 68/17 in 93/20 – odl. US).
II. PLAČA OZIROMA PLAČILO ZA ŽUPANA IN PODŽUPANA 
6. člen 
Plačni razred se županu določi na podlagi zakona, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, pri čemer se upošteva število prebivalcev občine. Župan je upravičen tudi do dodatka za delovno dobo, ki se ne všteva v osnovno plačo, v kolikor funkcijo opravlja poklicno.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se dodatek za delovno dobo ne upošteva.
Sklep o določitvi plače oziroma plačila županu izda Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
7. člen 
Osnovna plača podžupana je določena s plačnim razredom v katerega je uvrščena njegova funkcija. Plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet. Podžupanu za poklicno opravljanje funkcije pripada dodatek za delovno dobo v skladu z zakonodajo.
Plača podžupana oziroma plačilo za opravljanje funkcije podžupana vključuje tudi udeležbo na sejah OS Občine Žužemberk in udeležbo na sejah drugih organov in delovnih teles.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije največ v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Višino plačila določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
Sklep o plači oziroma plačilu za podžupana iz tega člena izda župan.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA SEJNIN 
8. člen 
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles OS, ki se izplača posameznemu članu OS Občine Žužemberk, ne sme presegati 7,5 % plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
9. člen 
Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo in odhoda s seje. Sejnino se izplačuje na podlagi evidence prisotnosti na seji. Sejnino se izplačuje za redne in izredne seje. V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje izplača 50 % sejnine.
Za slavnostne, dopisne in žalne seje se sejnine ne izplačuje.
Posameznemu upravičencu (članu OS, članom delovnih teles OS in članom NO) pripada cela sejnina pod pogojem, da je na posamezni seji navzoč vsaj 2/3 trajanja seje.
Posameznemu upravičencu (članu OS, članom delovnih teles OS in članom NO) pripada polovična sejnina pod pogojem, da je na seji navzoč vsaj 1/2 trajanja seje, če je navzoč manj kot 1/2 trajanja seje mu sejnina ne pripada.
Posameznemu upravičencu (članu OS, članom delovnih teles OS in članom NO), ki na sejo zamudi več kot petnajst (15) minut ali predčasno zapusti sejo brez odobritve predsedujočega, se sejnina zniža za 50 %. To velja v primeru, če so razlogi za izostanek neopravičeni.
Član OS, član delovnega telesa OS ter član NO, ki se udeleži seje drugega delovnega telesa ali občinskega organa, mu sejnina za to udeležbo ne pripada.
V primeru, da je sklicana skupna seja večjega števila odborov, pripada sejnina vsem navzočim predsednikom in članom delovnih teles, vendar le v primeru, da je delovno telo, katerega član je posameznik, sklepčno.
Sejnina za udeležbo na sejah komisije ali odbora oziroma drugega delovnega telesa se ne izplačuje zaposlenim na Občini Žužemberk.
Sejnine članom OS, članom delovnih teles OS 
10. člen 
Članom OS in članom delovnih teles OS, pripada s tem pravilnikom plačilo v obliki sejnine, ki se določi v odstotku glede na mesečno plačo župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez njegovega dodatka za delovno dobo.
Pravna podlaga za izplačilo sejnin je akt o potrditvi mandata oziroma akt o imenovanju.
11. člen 
Plačilo za opravljanje funkcije člana OS je sejnina za udeležbo na seji OS oziroma sejnina za udeležbo na seji delovnega telesa OS.
Članu OS pripada sejnina za opravljanje funkcije za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– udeležbo na redni in izredni seji OS v višini 7,5 % mesečne plače župana;
– predsedovanje na seji delovnega telesa OS v višini 1,5 % plače župana;
– udeležbo na seji delovnega telesa OS, katerega član je, v višini 1 % plače župana.
V primeru, da je član OS na seji OS zaradi kršitve reda odstranjen s seje ali z dela seje, ni upravičen do sejnine.
12. člen 
Članu delovnega telesa OS, ki ni član OS, se za udeležbo na seji določi plačilo v obliki sejnine.
Predsedniku delovnega telesa OS in članu delovnega telesa OS, ki ga imenuje OS ali župan, pripada sejnina za udeležbo na sejah, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez njegovega dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 2 % vrednosti mesečne plače župana.
V primeru opravljanja dela v komisiji in odboru za že obravnavano zadevo, in za katero so potrebna nadaljevanja, se sejnina ne izplača.
Članstvo v komisiji ali odboru OS ni združljivo s članstvom v NO občine ali z delom v občinski upravi.
Sejnine članom NO 
13. člen 
Sejnine predsedniku in članom NO se določijo v odstotku glede na mesečno plačo župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez njegovega dodatka za delovno dobo.
Omejitev iz 8. člena tega pravilnika se uporablja tudi za člane NO.
14. člen 
Predsedniku in članom NO za opravljanje dela pripada plačilo v obliki sejnine za predsedovanje oziroma za udeležbo na seji.
Pravna podlaga za izplačilo sejnin je akt o imenovanju.
Predsedniku NO pripada sejnina za udeležbo na sejah NO, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez njegovega dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 7,5 % vrednosti mesečne plače župana.
Članu NO pripada sejnina za udeležbo na sejah NO, ki je določena v odstotku od plače župana, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez njegovega dodatka za delovno dobo, in sicer tako, da znaša sejnina 5 % vrednosti mesečne plače župana.
V primeru opravljanja dela v NO za že obravnavano zadevo, in za katero so potrebna nadaljevanja, se sejnina ne izplača.
Sejnine članov drugih komisij, odborov in svetov 
15. člen 
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane delovnih teles OS, ki niso člani OS, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom drugih komisij, odborov in svetov, ki jih ustanovi ali imenuje OS ali župan.
IV. POVRAČILA STROŠKOV, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
16. člen 
Posamezni upravičenci (župan, podžupan, člani OS, člani delovnih teles OS ter člani NO), ki po tem pravilniku opravljajo funkcijo oziroma dela, imajo ob predložitvi dokazila pravico do povračila stroškov, nadomestila in drugih prejemkov.
Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov v zvezi s službenim potovanjem (dnevnice, potni stroški, stroški prenočevanja …) v skladu z veljavnimi predpisi.
Povračilo stroškov iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan. Nalog za službeno potovanje za župana izda podžupan, v primeru njegove odsotnosti pa direktor občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA 
17. člen 
Sredstva za izplačila po tem pravilniku se zagotavljajo iz sredstev proračuna Občine Žužemberk.
18. člen 
Za župana in podžupana se prejemki na podlagi tega pravilnika iz 6. člena in 7. člena izplačujejo mesečno, in sicer najkasneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.
Prejemki na podlagi tega pravilnika iz 11. člena, 12. člena in 14. člena se izplačujejo enkrat letno, in sicer najkasneje do 20. decembra tekočega leta.
Prejemki, določeni v drugem odstavku 16. člena tega pravilnika, se izplačajo v osmih dneh po končanem službenem potovanju.
19. člen 
Evidenco prisotnosti na sejah vodi javni uslužbenec, ki ga določi župan ali direktor občinske uprave. Navedeni javni uslužbenec zagotavlja strokovno in administrativno pomoč pri pripravi in vodenju sej OS, delovnih teles OS in NO.
20. člen 
Prejemki iz tega pravilnika se izplačajo od dneva potrditve mandata oziroma imenovanja.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
21. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in drugih prejemkih nepoklicnih funkcionarjev, članov nadzornega odbora in delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih odborov in komisij Občine Žužemberk (Uradni list RS, št. 105/11).
22. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-3/2023-1
Žužemberk, dne 28. septembra 2023
Župan 
Občine Žužemberk 
Jože Papež 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti