Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2023 z dne 27. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2023 z dne 27. 10. 2023

Kazalo

3159. Spremembe in dopolnitve Poslovnika Občinskega sveta Občine Bovec, stran 9294.

  
Na podlagi 36. člena Zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) ter 112. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Bovec (Uradni list RS, št. 66/14, v nadaljevanju: poslovnik) je Občinski svet Občine Bovec na 7. redni seji dne 14. 9. 2023 sprejel
S P R E M E M B E   I N   D O P O L N I T V E    P O S L O V N I K A 
Občinskega sveta Občine Bovec 
1. člen 
Spremeni se 27. člen, ki se odslej glasi:
»27. člen 
Seje občinskega sveta so javne.
Javnost seje se zagotavlja z navzočnostjo občanov in predstavnikov sredstev javnega obveščanja na sejah občinskega sveta ter z neposrednim prenosom sej občinskega sveta na javno dostopnih medijih in na javno dostopnih platformah, ki so javno in prosto ter brezplačno dostopne pod enakimi pogoji vsem občanom Občine Bovec na način, ki vsem občanom omogoča neposredno spremljanje sej občinskega sveta.
Seje občinskega sveta se snemajo. Posnetki sej občinskega sveta morajo biti javno objavljeni na spletni strani občine najkasneje v roku 3 delovnih dni po zaključeni seji občinskega sveta.
Zapisniki sej občinskega sveta, ki bodo predloženi v potrjevanje na naslednji seji občinskega sveta, morajo biti poslani vsem svetnikom najkasneje v roku 7 delovnih dni od zaključka seje občinskega sveta. Zapisniki sej občinskega sveta se objavijo na spletni strani občine v roku 3 delovnih dni od potrditve zapisnika na seji občinskega sveta.
Predstavnike sredstev javnega obveščanja se povabi na sejo z vabilom, ki se objavi na spletni strani občine. Vsak svetnik lahko predlaga medije in novinarje, ki naj bodo povabljeni na sejo občinskega sveta.
Če sklicatelj seje občinskega sveta na sejo ne povabi koga od predlaganih medijev oziroma novinarjev, mora svojo odločitev glede tega ustrezno obrazložiti na seji občinskega sveta.
Vsa gradiva za sejo občinskega sveta, razen gradiv, ki vsebujejo osebne ali druge tajne podatke, poslovne skrivnosti ipd. se objavijo na spletni strani Občine Bovec najmanj 7 dni pred sejo občinskega sveta.
Predsedujoči mora poskrbeti, da lahko javnost in predstavniki sredstev javnega obveščanja spremljajo seje občinskega sveta neposredno v prostoru, kjer poteka seja občinskega sveta na način, da s svojo prisotnostjo ne motijo seje občinskega sveta. Če kdo izmed javnosti ali predstavnikov sredstev javnega obveščanja moti delo občinskega sveta, ga predsedujoči najprej opozori, nato pa odstrani iz prostora, kjer poteka seja občinskega sveta, če opozorilo ni zaleglo.
Župan oziroma predsedujoči in vsak svetnik lahko predlaga občinskemu svetu, da se s sklepom seja zapre za javnost v celoti ali ob obravnavi posamezne točke dnevnega reda, če je to potrebno zaradi zagotovitve varstva osebnih podatkov, dokumentov in gradiv, ki vsebujejo podatke, ki so v skladu z zakonom, drugim predpisom ali splošnim aktom občine oziroma druge javne ali zasebno pravne osebe, zaupne narave oziroma državna, vojaška ali uradna tajnost, ali imajo status varovanih podatkov.
Občinski svet odloča o izločitvi javnosti z večino navzočih svetnikov. Kadar občinski svet sklene, da bo izključil javnost oziroma določeno točko dnevnega reda obravnaval brez navzočnosti javnosti, odloči, kdo je lahko poleg župana in članov občinskega sveta navzoč na seji.«
2. člen 
Za 27. členom se doda nov 27.a člen, ki se glasi:
»27.a člen 
Seje vseh stalnih delovnih teles občinskega sveta so javne.
Javnost seje se zagotavlja z navzočnostjo občanov, predstavnikov sredstev javnega obveščanja, s snemanjem sej in z objavo zapisnikov sej vseh stalnih delovnih teles občinskega sveta.
Zapisnike sej stalnih delovnih teles občinskega sveta pripravi občinska uprava v roku 7 delovnih dni po zaključku seje in jih pošlje vsem članom stalnega delovnega telesa občinskega sveta. Zapisniki se objavijo na spletni strani občine najkasneje v roku 5 delovnih dni po potrditvi zapisnika.
Predsedujoči mora poskrbeti, da lahko javnost in predstavniki sredstev javnega obveščanja spremljajo seje stalnega delovnega telesa občinskega sveta neposredno v prostoru, kjer poteka seja stalnega delovnega telesa občinskega sveta, na način, da s svojo prisotnostjo ne motijo seje stalnega delovnega telesa občinskega sveta. Če kdo izmed javnosti ali predstavnikov sredstev javnega obveščanja moti delo stalnega delovnega telesa občinskega sveta, ga predsedujoči najprej opozori, nato pa odstrani iz prostora, kjer poteka seja stalnega delovnega telesa občinskega sveta, če opozorilo ni zaleglo.
Vsak član delovnega telesa lahko predlaga, da predsedujoči s sklepom zapre sejo stalnega delovnega telesa občinskega sveta za javnost v celoti ali ob obravnavi posamezne točke dnevnega reda, če je to potrebno zaradi varstva osebnih podatkov, dokumentov in gradiv, ki vsebujejo podatke, ki so v skladu z zakonom, drugim predpisom ali splošnim aktom občine oziroma druge javne ali zasebno pravne osebe zaupne narave oziroma državna, vojaška ali uradna tajnost, ali imajo status varovanih podatkov.
Člani stalnega delovnega telesa občinskega sveta odločajo o izločitvi javnosti z večino navzočih članov. Kadar odločijo, da se javnost izključi oziroma da se posamezna točka dnevnega reda obravnava brez navzočnosti javnosti, hkrati odločijo, kdo je lahko poleg članov stalnega delovnega telesa občinskega sveta navzoč na seji.«
3. člen 
Za 73. členom se doda nov 73.a člen, ki se glasi:
»73.a člen 
Občinska uprava je dolžna zagotoviti, da se javnost seznani s predlaganim besedilom splošnega akta, še predno je ta uvrščen na dnevni red seje občinskega sveta. Predlog besedila mora vsebovati vsebino splošnega akta, strokovne podlage za njegov sprejem, cilje, ki jih zasleduje splošni akt in oceno finančnih kazalnikov.
Občinska uprava je dolžna objaviti predlog besedila splošnega akta iz prejšnjega odstavka tega člena na spletni strani občine najkasneje 45 dni pred sejo občinskega sveta, na katerem bo predlog besedila obravnavan s pozivom, da lahko občani posredujejo občinski upravi svoje pripombe, spreminjevalne predloge ali dopolnitve na objavljeno gradivo v roku 30 dni od objave.
Občinska uprava je dolžna prejete pripombe, spreminjevalne predloge ali dopolnitve občanov na objavljeno predlagano besedilo splošnega akta posredovati članom občinskega sveta skupaj z gradivom za sejo občinskega sveta.
Izjemoma se splošni akt obravnava na seji občinskega sveta brez upoštevanja prvih treh odstavkov tega člena, če občinski svet predhodno z dvotretjinsko večino glasov navzočih svetnikov sklene, da bo obravnaval in sprejemal predlagano besedilo splošnega akta brez sodelovanja javnosti ali če takšno sodelovanje nasprotuje prisilnim predpisom oziroma pravnemu redu.«
4. člen 
Te spremembe in dopolnitve poslovnika začnejo veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0008/2007-5
Bovec, dne 14. septembra 2023
Župan 
Občine Bovec 
Valter Mlekuž 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti