Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023

Kazalo

3045. Pravilnik o postopku izvedbe participativnega proračuna Občine Slovenske Konjice za obdobje 2024–2026, stran 9097.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 87/15, 12/16 – popravek in 69/17) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 7. redni seji dne 28. 9. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o postopku izvedbe participativnega proračuna Občine Slovenske Konjice za obdobje 2024–2026 
1. člen 
(predmet) 
Ta pravilnik določa postopek izvedbe participativnega proračuna Občine Slovenske Konjice.
2. člen 
(pogoji za dodelitev sredstev) 
Pogoji za dodelitev sredstev po tem pravilniku so določeni s sklepom, ki določa način priprave participativnega proračuna v Občini Slovenske Konjice in določa višino sredstev za izvedbo participativnega proračuna v Občini Slovenske Konjice za posamezno leto, ki ga sprejme občinski svet s proračunom tekočega leta.
3. člen 
(komisija) 
(1) Postopek za dodelitev sredstev po tem pravilniku vodi komisija, ki jo s pisnim sklepom imenuje župan.
(2) Komisijo sestavljajo predsednik in štirje člani.
(3) Strokovno podporo komisiji nudi občinska uprava.
(4) Predsednik in člani komisije ne smejo biti s prejemniki sredstev interesno povezani v smislu poslovne povezanosti, sorodstvenega razmerja, v zakonski zvezi ali svaštvu ali v izvenzakonski skupnosti. V primeru nastopa elementov interesne povezanosti, se je predsednik ali član komisije dolžan iz tega dela postopka ustrezno izločiti.
4. člen 
(javni poziv) 
(1) Poziv občanom za oddajo projektnih predlogov pripravita župan in občinska uprava.
(2) Javni poziv vsebuje zlasti:
– ime in sedež uporabnika proračuna, ki dodeljuje sredstva,
– pravno podlago za izvedbo javnega poziva,
– namen in cilje javnega poziva,
– višino razpoložljivih sredstev,
– navedbo osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem pozivu in meril, s pomočjo katerih bodo prejemniki sredstev izbrani,
– postopek izvedbe javnega poziva,
– način izbire projektov,
– rok, do katerega morajo biti predloženi projektni predlogi,
– rok odpiranja in pregleda projektnih predlogov,
– seznanitev OS s predlogi,
– rok in način seznanitve vlagateljev,
– kraj in čas, kjer lahko zainteresirani dvignejo obrazec za oddajo projektnega predloga oziroma način oddaje projektnega predloga,
– druge potrebne informacije za izvedbo postopka.
(3) Javni poziv se objavi v medijih, na spletni strani občine ali posreduje na vsa gospodinjstva v Občini Slovenske Konjice.
5. člen 
(oddaja projektnih pogojev) 
(1) Občani projektne predloge oddajo na obrazcu dosegljivem na spletni strani Občine Slovenske Konjice ali v prostorih krajevnih skupnosti oziroma v sprejemni pisarni Občine Slovenske Konjice v roku, določenim z javnim pozivom.
(2) V kolikor niso vloženi po elektronski poti na spletni strani Občine Slovenske Konjice, se projektni predlogi oddajo na posebnem obrazcu, ki je priloga tega pravilnika.
6. člen 
(zbiranje projektnih predlogov) 
(1) Po poteku roka za oddajo projektnih predlogov, vse oddane projektne predloge zbere občinska uprava Občine Slovenske Konjice.
(2) Vsak posamezen projektni predlog se obdela skladno z uredbo, ki ureja upravno poslovanje in nemudoma posreduje v pregled po vsebini pristojnemu oddelku občinske uprave.
7. člen 
(pregled projektnih predlogov glede na merila) 
(1) Vse prejete projektne predloge občinska uprava v roku, ki ga določi župan, pregleda v skladu s kriteriji in merili, ki so bili določeni v javnem pozivu.
(2) Občinska uprava presodi ali projektni predlog zadostuje naslednjim razpisnim pogojem:
1. Prispeva k uresničevanju javnega interesa na območju občine Slovenske Konjice.
2. Prispeva k dvigu kakovosti bivanja v lokalnem okolju.
3. Prispeva k namenom poziva za projektne predloge: spodbujanje aktivne participacije in vključenosti občanov, dvig kakovosti bivanja v lokalnem okolju in gradnja skupnosti.
4. Je takšne narave, da bo njegova izvajalka lahko Občina Slovenske Konjice in da ga je mogoče izpeljati v okviru zagotovljenih sredstev.
5. Je skladen z vsaj eno od naslednjih nalog občine:
– Prispeva k skrbi za varstvo okolja (npr.: zraka, tal, vodnih virov, virov pitne vode, odlaganje odpadkov – koši za smeti).
– Ustvarja pogoje za gospodarski razvoj občine.
– Ustvarja pogoje za pospeševanje kulturne dejavnosti.
– Ustvarja pogoje za razvoj športa in rekreacije: posodobitve obstoječih igrišč za šport in rekreacijo ter otroških igrišč.
– Prispeva k urejenosti vasi in naselij: izgradnja in urejanje trgov, zelenic, parkov in vaških zidov ter drugih javnih površin.
6. Izveden bo na območju občine oziroma posamezne krajevne skupnosti in na nepremičninah v lasti Občine Slovenske Konjice ali krajevne skupnosti.
7. Ni uvrščen v načrt razvojnih programov in ne ustreza pogojem za nepovratna finančna sredstva, ki jih predlagatelji lahko pridobijo iz razpisov s strani Občine Slovenske Konjice.
8. V preteklosti še ni bil (so)financiran iz proračuna Občine Slovenske Konjice.
9. Je finančno ovrednoten med 2.000 in 5.000 EUR z DDV za predloge, ki potekajo pretežno znotraj posamezne krajevne skupnosti in je finančno ovrednoten med 5.000 in 15.000 EUR z DDV za predloge, ki v večjem delu presegajo meje posamezne krajevne skupnosti, vendar ne več kot 25.000 EUR z DDV za posamezen predlog.
10. Predlagatelj projektnih predlogov je lahko posamezni občan/občanka ali skupina občank/občanov s stalnim ali začasnim bivališčem v Občini Slovenske Konjice oziroma posamezni krajevni skupnosti.
11. Predlagatelj v projektnem predlogu, ki ga predlaga, ne sme nastopati kot izvajalec (ne kot fizična oseba, ne kot lastnik izvajalca, ne kot oseba, udeležena v poslovodstvu izvajalca).
(3) V kolikor projektni predlog izpolnjuje merila in pogoje, določene v prejšnjem odstavku tega člena, se uvrsti v nadaljnji vsebinski pregled.
(4) Za projektne predloge, ki ne izpolnjujejo meril in pogojev, določenih v drugem odstavku tega člena, občinska uprava pripravi ustrezno kratko obrazložitev, zakaj se projektni predlog ne uvrsti v postopek glasovanja. Celotna dokumentacija s projektnim predlogom in obrazložitvijo se pripravi za končni pregled ter odločitve s strani strokovne komisije.
(5) V primeru nejasnosti projektnega predloga, je občinska uprava dolžna preveriti potrebne podatke in vsebine pri vlagatelju projektnega predloga ter o pridobljeni informaciji narediti uradni zaznamek v zadevi.
8. člen 
(pregled projektnih predlogov glede na vsebino) 
Vse projektne predloge, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 7. člena, občinska uprava vsebinsko pregleda, pripravi dokumentacijo za uvrstitev projekta v proračun Občine Slovenske Konjice za naslednje obdobje ter pripravi obrazložitev in ustrezna pojasnila za strokovno komisijo.
9. člen 
(dokončna presoja in potrditev projektnih predlogov) 
(1) Za dokončno presojo in potrditev projektnih predlogov je pristojna komisija.
(2) Na podlagi obrazložitve, pripravljenih s strani občinske uprave, komisija, pripravi seznam izvedljivih projektov po posameznih področjih, ki jih potrdi občinski svet. V primeru, da vrednost vseh projektov presega načrtovana sredstva, lahko občinski svet predlaga glasovanje o projektih. V tem primeru način glasovanja določi občinski svet s posebnim aktom.
(3) Komisija lahko predlaga, da se zaradi možnosti izvedbe in finančnega okvirja posamezni projektni predlog delno prilagodi oziroma spremeni oziroma se dva ali več enakih projektnih predlogov združi v en projektni predlog, o čemer mora obvestiti predlagatelje projektov.
(4) Komisija pripravi tudi seznam zavrnjenih projektnih predlogov, ki se skupaj s pojasnilom oziroma obrazložitvijo zavrnitve, objavi na spletni strani Občine Slovenske Konjice.
(5) Župan in občinska uprava objavita končni nabor projektov, ki se bodo izvedli in o izvedbi obvestita vlagatelja.
10. člen 
(izvedba projektov) 
(1) Potrjeni projekti se uvrstijo v proračun Občine Slovenske Konjice v treh proračunskih letih.
(2) Potrjene projekte občinska uprava izvede v treh proračunskih letih, v skladu s sprejetim proračunom Občine Slovenske Konjice in v skladu s predpisi, ki določajo način izvrševanja proračuna.
11. člen 
(končno poročilo strokovne komisije) 
Komisija po zaključku svojega dela pripravi končno poročilo, ki ga posreduje županu in občinskemu svetu.
12. člen 
(veljavnost) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0014/2023-1(105)
Slovenske Konjice, dne 28. septembra 2023
Župan 
Občine Slovenske Konjice 
Darko Ratajc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti