Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023

Kazalo

3010. Pravilnik o postopku izvedbe participativnega proračuna za mlade v Občini Idrija, stran 8990.

  
Na podlagi 48.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) ter 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 75/10 – uradno prečiščeno besedilo, 107/13, 13/19, 202/20) je Občinski svet Občine Idrija na 8. redni seji dne 28. 9. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o postopku izvedbe participativnega proračuna za mlade v Občini Idrija 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(Predmet urejanja) 
S tem pravilnikom se določa:
– način sodelovanja občanov pri pripravi proračuna Občine Idrija, in sicer v zvezi z delom proračunskih sredstev, ki se v obliki participativnega proračuna nameni za mladinske projekte v Občini Idrija,
– pravice in obveznosti udeležencev v tem postopku,
– naziv projekta izvedbe participativnega proračuna, ki se v Občini Idrija imenuje predlog »Mladi odločamo!«.
V odloku uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
2. člen 
(Opredelitev izrazov) 
Izrazi uporabljeni v tem pravilniku pomenijo naslednje:
– Participativni proračun je način neposredne udeležbe občanov pri urejanju javnih zadev in razporeditvi proračunskih sredstev ter se izvaja s ciljem učinkovitega zadovoljevanja potreb občanov in dvigom kakovosti bivanja v Občini Idrija.
– Participativni proračun »Mladi odločamo!« se uporablja za demokratično razporejanje proračunskih sredstev za mladinske projekte v Občini Idrija.
– »Priprava participativnega proračuna« obsega več faz, in sicer: javni poziv, zbiranje projektnih predlogov, evalvacija projektnih predlogov in objava projektnih predlogov v glasovanje, glasovanje, objavo rezultatov glasovanja in umestitev izbranih projektov v predlog proračuna.
– »Izvedba participativnega proračuna« obsega realizacijo izbranih projektov s podanim končnim poročilom strokovne komisije.
3. člen 
(Postopek) 
Postopek izvedbe participativnega proračuna v Občini Idrija se začne s sprejemom sklepa Občinskega sveta Občine Idrija, ki določa način priprave in višino participativnega proračuna za mlade za posamezno leto.
Sklep določaobseg sredstev ločeno za posamezno krajevno skupnostz določeno najvišjo mejo.
4. člen 
(Strokovna komisija) 
Postopek vodi strokovna komisija, ki jo s sklepom imenuje župan za obdobje trajanja mandata župana.
Komisijo sestavlja 5 članov: 2 zaposlena v občinski upravi Občine Idrija, 1 predstavnik Občinskega sveta Občine Idrija, 1 predstavnik Komisije za mlade Občine Idrija in 1 predstavnik Mladinskega centa Idrija.
Strokovno podporo strokovni komisiji nudi občinska uprava Občine Idrija.
Predsednik in člani strokovne komisije ne smejo biti s prejemniki sredstev interesno povezani v smislu poslovne povezanosti, sorodstvenega razmerja, v zakonski zvezi ali svaštvu ali v izvenzakonski skupnosti. V primeru nastopa elementov interesne povezanosti se je predsednik ali član strokovne komisije dolžan iz tistega dela postopka ustrezno izločiti.
II. PRIPRAVA PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA 
5. člen 
(Javni poziv) 
Javni poziv za oddajo projektnih predlogov pripravi občinska uprava, potrdi strokovna komisija, objavi pa župan.
Javni poziv vsebuje:
– ime in sedež uporabnika proračuna, ki dodeljuje sredstva,
– pravno podlago za izvedbo javnega poziva,
– namen in cilje javnega poziva,
– višino sredstev za izvedbo participativnega proračuna za mlade,
– obseg sredstev ločeno za posamezno krajevno skupnost,
– določitev vrednosti posameznega projekta,
– navedbo osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem pozivu,
– način izvedbe izbora predlaganih projektov,
– način oddaje projektnega predloga,
– rok za oddajo projektnih predlogov,
– rok odpiranja, pregleda in potrditve projektnih predlogov,
– način glasovanja o izbranih primernih projektnih predlogih,
– datum in rok glasovanja,
– rok in način seznanitve vlagateljev o izidu glasovanja,
– druge potrebne informacije za izvedbo postopka.
Javni poziv se objavi na spletni strani Občine Idrija, obvestilo o javnem pozivu pa na socialnih omrežjih in v ostalih medijih.
6. člen 
(Oddaja in zbiranje projektnih predlogov) 
Predlagatelj projektnih predlogov je lahko vsak, ki ima stalno prebivališče v Občini Idrija in v letu priprave participativnega proračuna dopolni najmanj 15 do največ 29 let.
Predlagatelj projektni predlog odda v spletni aplikaciji na spletni strani Občine Idrija v roku, določenim z javnim pozivom.
Posamezni predlagatelj lahko odda en predlog.
7. člen 
(Evalvacija projektnih predlogov) 
Vse prejete projektne predloge občinska uprava v roku, ki je določen v javnem pozivu, najprej pregleda v skladu s pogoji, ki so določeni v drugem odstavku tega člena in navedeni v javnem pozivu.
Projektni predlog je primeren za glasovanje, če izpolnjuje naslednje kriterije:
– predlagatelj je občan, ki ima stalno prebivališče v Občini Idrija in v letu priprave participativnega proračuna dopolni najmanj 15 do največ 29 let,
– je skladen z zakonodajo in veljavnimi občinskimi akti,
– je v izvedbeni pristojnosti Občine Idrija,
– še ni uvrščen v veljavni načrt razvojnih programov Občine Idrija,
– je finančno ovrednoten v skladu z predpisanim obsegom sredstev za posamezen predlog, kakor je določeno v javnem pozivu,
– je nekomercialne narave,
– je v javnem interesu,
– je v celoti izvedljiv v tekočem proračunskem letu,
– sledi smernicam Strategije Občine Idrija za mlade 2022–2026.
Strokovna komisija je pristojna za končno presojo in potrditev zbranih predlogov, ki jih je pred tem pregledala občinska uprava. Projektne predloge, ki bodo ustrezali kriterijem, se uvrsti na seznam za glasovanje.
Projektni predlog, ki ne izpolnjuje vseh prej naštetih kriterijev, se zavrže. Predlagatelju zavrženega projektnega predloga strokovna komisija izda obrazložen pravni akt, zoper katerega ni pritožbe.
Projektni predlogi financirani iz Participativnega proračuna za mlade v Občini Idrija, se ne smejo financirati iz drugih razpisov za pridobivanje nepovratnih sredstev, ki jih izvaja Občina Idrija.
8. člen 
(Objava projektnih predlogov za glasovanje) 
Seznam izbranih projektnih predlogov se objavi na spletni strani Občine Idrija z vabilom občanom na glasovanje po posameznih krajevnih skupnostih, obvestilo o objavi vabila pa na socialnih omrežjih in v ostalih medijih.
Vabilo vsebuje:
– seznam projektnih predlogov, ki so uvrščeni na glasovanje po posameznih krajevnih skupnostih, skupaj s povzetkom projektnega predloga ter oceno vrednosti, preverjeno oziroma dopolnjeno s strani strokovne komisije,
– navodilo o načinu glasovanja,
– datum in trajanje glasovanja,
– določilo o upravičenosti glasovanja,
– vse druge potrebne informacije za izvedbo glasovanja.
9. člen 
(Glasovanje) 
Glasovanje poteka na spletni strani Občine Idrija, v roku določenem v vabilu na glasovanje.
Glasuje lahko oseba, ki ima stalno prebivališče v Občini Idrija in v letu priprave participativnega proračuna dopolni najmanj 15 let do največ 29 let.
Vsak upravičenec do glasovanja ima na voljo en glas za projektne predloge, ki ga lahko odda preko spletne aplikacije na spletni strani Občine Idrija.
Za izvedbo glasovanja iz prejšnjega odstavka je potrebno zagotoviti ustrezno platformo, preko katere se lahko posamezniki prostovoljno prijavijo na glasovanje tako, da ob vpisu podajo svoje rojstne podatke in elektronski naslov. Pooblaščena oseba v občinski upravi preveri skladnost podatkov, ki jih je posredoval upravičenec, s tistimi v Centralnem registru prebivalstva in ugotovi ali posameznik, ki se je priglasil h glasovanju, izpolnjuje pogoje iz drugega odstavka tega člena tako, da lahko glasuje o predlogih iz participativnega proračuna. Posamezniku, ki izpolnjuje zgoraj navedene pogoje, se preko elektronske pošte, na njegov elektronski naslov posreduje individualizirano geslo, s katerim se na dan glasovanja lahko prijavi v glasovalno aplikacijo, ki mu omogoči enkratno glasovanje. Rok za prijavo na glasovanje in datum spletnega glasovanja določi občinski svet s sklepom iz 3. člena pravilnika.
Pri uporabi podatkov posameznikov, ki se prijavijo za glasovanje, je potrebno zagotoviti varstvo osebnih podatkov v skladu z zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov. Zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja, morata biti sistema evidentiranja podatkov o glasujočih in štetje glasov ločena.
10. člen 
(Objava rezultatov glasovanja) 
Uradni rezultati glasovanja se objavijo na spletni strani Občine Idrija.
11. člen 
(Umestitev izbranih projektov v predlog proračuna) 
Po izvedbi glasovanja in pridobitvi uradnih rezultatov glasovanja strokovna komisija razvrsti izglasovane projektne predloge glede na število prejetih glasov ter jih potrdi kot izbrane glede na razpoložljiva sredstva za posamezno krajevno skupnost.
Za posamezno krajevno skupnost se glede na izid glasovanja po vrstnem redu potrdi toliko projektnih predlogov, kolikor je razpoložljivih sredstev za določeno krajevno skupnost, in sicer tako, da se projektni predlogi razvrstijo po vrsti tako, da si sledijo od tistega z največ prejetimi glasovi do tistega z najmanj prejetimi glasovi. Če imata dva ali več projektnih predlogov enako število glasov in obeh oziroma vseh ni mogoče potrditi za izvedbo, o tem, kateri projektni predlog bo izveden, odloči strokovna komisija.
Projektnih predlogov strokovna komisija med seboj ne sme kombinirati na način, da bi spremenila vrstni red izglasovanih projektnih predlogov z namenom, da bi se lahko izvedlo večje število projektnih predlogov oziroma da bi zagotovila izvedbo projektnega predloga, ki ni dobil zadostnega števila glasov glede na druge projektne predloge.
Strokovna komisija pripravi predlog projektov za uvrstitev v proračun Občine Idrija za naslednje leto najkasneje v 30 dneh po preteku glasovanja. Predlog projektov za uvrstitev v proračun strokovna komisija posreduje občinski upravi.
Župan na spletni strani Občine Idrija objavi končni izbor projektov, ki se bodo izvedli.
III. IZVEDBA PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA 
12. člen 
(Izvedba projektov) 
Potrjeni projekti se uvrstijo v predlog proračuna Občine Idrija.
Za izvedbo potrjenih projektov je pristojna Občina Idrija v skladu s predpisi, ki določajo način izvrševanja proračuna.
Predlagatelj projekta ne more biti hkrati izvajalec, lastnik ali poslovodna oseba izvajalca projekta.
Sredstva, ki po izvedbi projektov v posamezni krajevni skupnosti deloma ali v celoti ostanejo neporabljena, ostanejo neporabljena na proračunski postavki za tekoče proračunsko leto in se ne prenesejo na druge krajevne skupnosti ali v proračun Participativnega proračuna za mlade za naslednje leto.
13. člen 
(Končno poročilo strokovne komisije) 
Strokovna komisija po zaključku izvedbe projektov pripravi končno poročilo o izvedenih projektih, ki vključuje evalvacijo izvedbe participativnega proračuna. Končno poročilo služi kot podlaga za izvedbo naslednjega cikla participativnega proračuna v Občini Idrija.
IV. KONČNA DOLOČBA 
14. člen 
(Začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 410-0018/2023
Idrija, dne 28. septembra 2023
Župan 
Občine Idrija 
Tomaž Vencelj 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti