Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023

Kazalo

2978. Pravilnik o merilih in metodologiji za določanje obsega sredstev za materialne stroške v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, stran 8942.

  
Na podlagi prvega odstavka 84. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 47/15, 46/16, 49/16 – popr., 25/17 – ZVaj, 123/21, 172/21, 207/21, 105/22 – ZZNŠPP, 141/22, 158/22 – Zdoh-2AA in 71/23) minister za vzgojo in izobraževanje izdaja
P R A V I L N I K 
o merilih in metodologiji za določanje obsega sredstev za materialne stroške v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa merila in metodologijo za vrednotenje materialnih stroškov za izvedbo programov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami (v nadaljnjem besedilu: zavodi), ki se financirajo iz sredstev državnega proračuna, in sicer za nabavo potrošnega materiala in strokovne literature, nadomestila stroškov delavcem v skladu s kolektivno pogodbo (dnevnice, potnine, nočnine), storitve zunanjih izvajalcev, telekomunikacijske stroške, stroške plačilnega prometa, stroške za nadaljnje izobraževanje in usposabljanje strokovnih in drugih delavcev, stroške zdravniških pregledov delavcev, stalne materialne stroške, vezane na uporabo prostora in opreme, ter sredstva za kritje stroškov najema prostorov za izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti, stroškov tekočega vzdrževanja, stroške, vezane na oskrbnine otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ter stroške, vezane na prevoze učencev in dijakov, ki so z odločbo o usmeritvi ali namestitvi nameščeni v zavod, šolo pa obiskujejo izven zavoda.
II. VREDNOTENJE MATERIALNIH STROŠKOV 
2. člen 
(kriteriji in merila) 
(1) Materialni stroški se vrednotijo po naslednjih elementih: oddelki, skupine oziroma otroci, učenci ali dijaki.
(2) Merilo za vrednotenje materialnih stroškov je število točk posameznega kriterija.
3. člen 
(točkovanje stroškov) 
Za posamezni oddelek ali skupino vzgojnega programa se določi naslednje število točk:
– za zavode:
1. na oddelek vrtca: 504 točke;
2. na oddelek prilagojenega programa osnovne šole z enakovrednim izobrazbenim standardom: 697 točk;
3. na oddelek prilagojenega programa osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom: 683 točk;
4. na oddelek posebnega programa vzgoje in izobraževanja: 504 točke;
5. na oddelek podaljšanega bivanja: 200 točk;
6. na oddelek vzgojne skupine za gibalno ovirane učence in dijake v dnevni obliki usposabljanja: 200 točk;
7. na oddelek srednje šole: 874 točk;
8. na skupino vzgojnega programa: 1429 točk;
9. na oddelek mobilne službe: 194 točk;
– za zavode za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi motnjami (v nadaljnjem besedilu: strokovni centri):
1. na oddelek programa osnovne šole z enakovrednim izobrazbenim standardom: 762 točk;
2. na oddelek prilagojenega programa osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom: 748 točk;
3. na oddelek srednje šole: 938 točk;
4. na oddelek Produkcijske šole v okviru vzgojnega programa: 737 točk;
5. na stanovanjsko skupino: 1960 točk;
6. na vzgojno skupino: 1885 točk;
7. na intenzivno skupino: 1960 točk;
8. na mladinsko stanovanje: 1960 točk;
9. na skupino v dnevni obliki dela: 200 točk;
10. na oddelek mobilne službe: 194 točk.
4. člen 
(oskrba otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v skladu z odločbo o usmeritvi ali odločbo o namestitvi) 
(1) Za stroške oskrbe za otroke in mladostnike, ki so v skladu z odločbo napoteni v zavode, za učence in dijake, ki so nameščeni v strokovne centre oziroma domove zavodov, ter za mladostnike, vključene v oddelek Produkcijske šole v okviru vzgojnega programa, se za oskrbni dan priznajo sredstva v višini 1,75 točke otroka oziroma mladostnika, če otrok ali mladostnik v zavodu prejme vse glavne obroke. Če otrok prejme le enega od glavnih obrokov (zajtrk, kosilo ali večerja), se zavodu oziroma strokovnemu centru za ta dan priznajo sredstva v višini 1 točke.
(2) Za kritje stroškov razširjene oskrbe (nujna oblačila, interesne dejavnosti, članarine, letovanja, šolske potrebščine,...) se strokovnim centrom priznajo sredstva v višini 10,5 točke na otroka oziroma mladostnika mesečno, drugim zavodom pa 3,5 točke na otroka oziroma mladostnika mesečno, če je otrok ali mladostnik v skupini prisoten šest ali več dni v mesecu.
(3) Sredstva za kritje stroškov oskrbe in razširjene oskrbe se nakazujejo po dejanski realizaciji na podlagi zahtevkov zavodov oziroma strokovnih centrov.
5. člen 
(stroški javnega prevoza) 
Učencem in dijakom strokovnih centrov, ki obiskujejo šolo izven strokovnega centra, se krijejo stroški javnega prevoza v šolo na osnovi izstavljenih računov. Strokovni center in ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) v tem primeru skleneta posebno pogodbo.
6. člen 
(zagotavljanje sredstev za najem prostorov) 
(1) Zavodom oziroma strokovnim centrom, ki za izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti nimajo ustreznih prostorov, se, po predhodni odobritvi ministrstva, zagotovijo sredstva za najem dodatnih prostorov.
(2) Obseg sredstev za kritje stroškov najema prostorov iz prejšnjega odstavka s sklepom določi minister, pristojen za vzgojo in izobraževanje (v nadaljnjem besedilu: minister), na podlagi pogodbe med najemodajalcem in zavodom oziroma strokovnim centrom.
7. člen 
(povračilo potnih stroškov mobilnega tima) 
(1) Strokovnim centrom, ki imajo v skladu z Zakonom o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju (Uradni list RS, št. 200/20), organizirane mobilne time, se za strokovne delavce mobilnega tima zagotovijo sredstva za povračilo potnih stroškov za uporabo osebnih avtomobilov v službene namene v skladu z veljavnimi predpisi in kolektivno pogodbo za javni sektor.
(2) Povračilo potnih stroškov iz prejšnjega odstavka strokovni center uveljavlja na podlagi mesečnih zahtevkov.
8. člen 
(izobraževanje učencev Romov) 
Za vzgojo in izobraževanje učencev Romov pripada zavodu oziroma strokovnemu centru za programsko odvisne stroške dodatnih 13,9 točk na učenca Roma.
9. člen 
(dodatek za telekomunikacijske stroške) 
Za matično lokacijo in dislocirano enoto, na kateri deluje zavod oziroma strokovni center in nima brezplačnega širokopasovnega dostopa do interneta, se zavodu oziroma strokovnemu centru za telekomunikacijske stroške prizna dodatnih 175 točk.
10. člen 
(določitev vrednosti točke) 
(1) Vrednost točke in dinamiko nakazil sredstev materialnih stroškov za posamezno proračunsko leto določi minister s sklepom, ki ga izda najpozneje do konca januarja tekočega proračunskega leta. Vrednost točke se objavi na spletni strani ministrstva.
(2) Zaradi proračunskih zmožnosti, spremembe programa dela ministrstva ali iz drugih utemeljenih razlogov se lahko vrednost točke v proračunskem letu spremeni.
III. DOLOČITEV OBSEGA MATERIALNIH STROŠKOV 
11. člen 
(način določitve obsega sredstev) 
(1) Letni obseg sredstev za materialne stroške posameznemu zavodu ali strokovnemu centru se določi za proračunsko leto najpozneje do 31. januarja, pri čemer se upošteva stanje števila otrok in mladostnikov ter oddelkov na dan 15. oktobra šolskega leta, ki se začne pred pričetkom proračunskega leta. Končni izračun letnega obsega sredstev za materialne stroške se pripravi najpozneje do 30. novembra proračunskega leta, pri čemer se za obdobje od 1. septembra do 31. decembra proračunskega leta upošteva število učencev in oddelkov na dan 15. oktobra šolskega leta, ki se je začelo v proračunskem letu. Za določitev letnega obsega sredstev na podlagi 9. člena tega pravilnika za tekoče proračunsko leto se upoštevajo podatki na dan 31. decembra preteklega proračunskega leta, ki jih pristojna služba ministrstva pridobi pri javnem zavodu Akademska in raziskovalna mreža Slovenije.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se lahko sredstva za materialne stroške na podlagi tega pravilnika določijo za obdobje, ki je krajše od proračunskega leta, in sicer zaradi programskih ali statusno-pravnih sprememb zavoda oziroma strokovnega centra ali iz drugih utemeljenih razlogov.
(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena se lahko posameznemu zavodu ali strokovnemu centru dodelijo dodatna sredstva za materialne stroške, če zaradi objektivnih okoliščin, letni obseg sredstev za materialne stroške v tekočem proračunskem letu ne zadostuje za namene iz 1. člena tega pravilnika.
(4) Sredstva iz prejšnjega odstavka se zavodu ali strokovnemu centru zagotovijo na podlagi obrazložene vloge. O utemeljenosti vloge odloči ministrstvo, pri čemer mora zavod oziroma strokovni center zagotoviti ministrstvu vpogled v podatke, ki jih potrebuje za ugotovitev utemeljenosti vloge.
IV. KONČNI DOLOČBI 
12. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o merilih in metodologiji za določanje obsega sredstev za materialne stroške v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami (Uradni list RS, št. 41/17, 152/20, 145/21 in 60/22).
13. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-105/2023
Ljubljana, dne 19. septembra 2023
EVA 2023-3350-0047
Dr. Darjo Felda 
minister 
za vzgojo in izobraževanje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti