Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2023 z dne 29. 9. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2023 z dne 29. 9. 2023

Kazalo

2864. Sklep o grafični podobi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, stran 8535.

  
Na podlagi tretjega odstavka 9. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Uradni list RS, št. 81/06 – uradno prečiščeno besedilo) je Vlada Republike Slovenije sprejela
S K L E P 
o grafični podobi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije 
SPLOŠNI DOLOČBI 
1. člen 
S tem sklepom se določajo grafična podoba agencije, obrazec službene izkaznice uradnih oseb agencije ter postopek njene izdaje, zamenjave in vrnitve.
2. člen 
Grafična podoba agencije vsebuje:
– elemente, določene v predpisih o celostni grafični podobi državnih organov,
– simbol agencije,
– značko agencije in
– obrazec službene izkaznice uradnih oseb agencije (v nadaljnjem besedilu: službena izkaznica) z besedilom, ki izkazuje pooblastila njenega imetnika.
SIMBOL IN ZNAČKA AGENCIJE 
3. člen 
(1) Simbol agencije je stilizirana podoba sove.
(2) Simbol agencije se lahko uporablja samostojno, v kombinaciji z začetnicami polnega naziva agencije, ki tvorijo akronim SOVA/Sova, ali z izpisanim nazivom agencije Slovenska obveščevalno-varnostna agencija. Naziv agencije in akronim SOVA sta izpisana v črkovni vrsti v pisavi »Republika«. Velikost znaka in položaj naziva se prilagajata rabi.
(3) Značka je sestavni del službene izkaznice. Sestavljena je iz simbola agencije, naziva agencije in registrske številke identifikacijske kartice.
SLUŽBENA IZKAZNICA 
4. člen 
(1) Službena izkaznica je sestavljena iz:
– usnjenega ovitka,
– identifikacijske kartice,
– značke in
– kartončka z besedilom o pooblastilih imetnika službene izkaznice.
(2) Službena izkaznica je veljavna le, če vsebuje vse dele iz prejšnjega odstavka.
5. člen 
(1) Usnjen ovitek je temnomodre ali črne barve v velikosti 7 x 10,5 cm. Na sprednji strani usnjenega ovitka je na sredini v slepem tisku vtisnjen grb Republike Slovenije.
(2) Na zgornji notranji strani usnjenega ovitka je prostor za vstavitev identifikacijske kartice in kartončka z besedilom o pooblastilih imetnika službene izkaznice. Na spodnjo notranjo stran usnjenega ovitka je vstavljena značka na snemljivem usnjenem nosilcu.
6. člen 
(1) Identifikacijska kartica je izdelana v velikosti 8,6 x 5,4 cm.
(2) Osnovna barva identifikacijske kartice je bela s svetlomodrim rasterjem in sestavljena iz pomanjšanih simbolov agencije.
(3) Identifikacijska kartica vsebuje:
1. odtis grba Republike Slovenije in napis »Vlada Republike Slovenije«,
2. simbol agencije z nazivom agencije,
3. napis »službena izkaznica«,
4. ime in priimek ter fotografijo imetnika službene izkaznice,
5. registrsko številko,
6. žig agencije in podpis osebe, pooblaščene za izdajo službene izkaznice.
7. člen 
Registrska številka identifikacijske kartice je enaka številki na znački in pomeni hkrati tudi številko službene izkaznice.
POOBLASTILA IMETNIKA SLUŽBENE IZKAZNICE 
8. člen 
Besedilo, izpisano na plastificiranem kartončku iz četrte alineje prvega odstavka 4. člena tega sklepa, se glasi:
»Imetnik te izkaznice je pooblaščen, da v primerih, določenih z zakonom, ki ureja Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo:
– v skladu s predpisi zbira osebne in druge podatke iz evidenc upravljavcev zbirk,
– kadar je potrebno takojšnje ukrepanje, podatkov pa ni mogoče dobiti na drug način, zahteva, da policisti in pooblaščene uradne osebe drugih organov, v skladu s svojimi pristojnostmi, ugotovijo identiteto določene osebe.«.
GRAFIČNI PRIKAZ ZNAKA, ZNAČKE IN IDENTIFIKACIJSKE KARTICE 
9. člen 
Grafični prikaz simbola, značke in identifikacijske kartice so določeni v Prilogi, ki je sestavni del tega sklepa.
IZDAJA SLUŽBENIH IZKAZNIC IN EVIDENCA 
10. člen 
(1) Službene izkaznice izdaja agencija, ko javni uslužbenec agencije pridobi status uradne osebe agencije.
(2) Notranja organizacijska enota agencije, pristojna za kadrovske zadeve, izvaja administrativno tehnične zadeve v zvezi z izdajo službenih izkaznic.
11. člen 
Notranja organizacijska enota agencije, pristojna za kadrovske zadeve, v kadrovski evidenci agencije evidentira datum prejema in registrsko številko službene izkaznice. Datum prejema službene izkaznice je datum na vročilnici, s katero se službena izkaznica vroči uradni osebi agencije. V kadrovsko evidenco se vpiše tudi datum vrnitve službene izkaznice.
UPORABA SLUŽBENIH IZKAZNIC 
12. člen 
Službene izkaznice ni dovoljeno posojati, odtujiti, zastavljati, nositi v tujino ali uporabljati v nasprotju z namenom, za katerega je izdana.
IZGUBA, ODTUJITEV ALI POŠKODBA SLUŽBENE IZKAZNICE 
13. člen 
(1) Če uradna oseba agencije službeno izkaznico izgubi ali ji je odtujena, mora o tem takoj obvestiti vodjo notranje organizacijske enote, v kateri je zaposlena, ta pa notranjo organizacijsko enoto agencije, pristojno za kadrovske zadeve, in notranjo organizacijsko enoto agencije, pristojno za varnost.
(2) O poškodbi službene izkaznice ali katerega njenih delov mora imetnik službene izkaznice pisno obvestiti notranjo organizacijsko enoto agencije, pristojno za kadrovske zadeve, ki uredi zamenjavo službene izkaznice ali njenega dela.
MENJAVA SLUŽBENE IZKAZNICE 
14. člen 
Službena izkaznica se izda na novo ali se zamenja, če je poškodovana ali odtujena, če jo uradna oseba agencije izgubi ali če uradna oseba agencije spremeni osebno ime. Uradna oseba agencije staro službeno izkaznico ob zamenjavi vrne notranji organizacijski enoti agencije, pristojni za kadrovske zadeve.
VRNITEV SLUŽBENE IZKAZNICE 
15. člen 
Uradna oseba agencije mora ob nastopu enega od naslednjih primerov vrniti službeno izkaznico notranji organizacijski enoti agencije, pristojni za kadrovske zadeve:
– prenehanja delovnega razmerja v agenciji;
– premestitve v drug državni organ;
– prenehanja statusa uradne osebe agencije.
KOMISIJSKO UNIČENJE SLUŽBENIH IZKAZNIC 
16. člen 
Vrnjene ali poškodovane službene izkaznice oziroma katerega njenih delov uniči komisija, ki jo imenuje direktor agencije.
PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
17. člen 
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o grafični podobi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Uradni list RS, št. 48/00).
18. člen 
(1) Evidenca iz 12. člena Sklepa o grafični podobi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Uradni list RS, št. 48/00) se v enem letu od uveljavitve tega sklepa prenese v kadrovsko evidenco agencije, in sicer za aktivne uradne osebe agencije.
(2) Po roku iz prejšnjega odstavka postane evidenca trajno arhivsko gradivo.
19. člen 
(1) Službene izkaznice, izdane na podlagi Sklepa o grafični podobi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Uradni list RS, št. 48/00), ostanejo v veljavi devet mesecev od uveljavitve tega sklepa.
(2) Notranja organizacijska enote agencije, pristojna za kadrovske zadeve, uradnim osebam agencije izda nove službene izkaznice v skladu s tem sklepom najpozneje v roku iz prejšnjega odstavka. Uradna oseba agencije mora ob prejemu vrniti službeno izkaznico, izdano na podlagi Sklepa o grafični podobi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Uradni list RS, št. 48/00).
(3) Vrnjene službene izkaznice uniči komisija iz 16. člena tega sklepa.
20. člen 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-9/2023
Ljubljana, dne 28. septembra 2023
EVA 2023-1524-0001
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti