Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2023 z dne 29. 9. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2023 z dne 29. 9. 2023

Kazalo

2816. Pravilnik o uporabi športnih objektov v lasti Občine Horjul, stran 8435.

  
Na podlagi Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb), Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/18 in 79/18) in Statuta Občine Horjul (Uradni list RS, št. 63/10, 105/10, 100/11, 80/13) je Občinski svet Občine Horjul na 6. redni seji dne 21. 9. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o uporabi športnih objektov v lasti Občine Horjul 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Pravilnik o uporabi športnih objektov v lasti Občine Horjul (v nadaljevanju: pravilnik) določa namene uporabe, upravičence do uporabe ter njihove obveznosti, način in pogoje za izbor uporabnikov ter način določanja uporabnine športnih objektov v lasti Občine Horjul (v nadaljevanju: športni objekti).
2. člen 
Pravilnik zajema sledeče športne objekte:
1. Večnamensko Športno dvorano pri OŠ Horjul
2. Športno dvorano v Športnem parku Horjul
3. Ostale zunanje športne površine pri OŠ Horjul in v Športnem parku Horjul.
3. člen 
Upravljavec športnih objektov je Občina Horjul (v nadaljevanju: upravljavec). Upravljavec daje dvorano v uporabo drugim uporabnikom v skladu s sprejetim urnikom zasedenosti dvorane. Občina Horjul lahko imenuje osebo, ki skrbi za izvajanje hišnega reda in drugih nalog povezanih z uporabo športnih objektov (upravitelj).
V kolikor Občina Horjul odda celotni Športni park v najem, se določila tega pravilnika smiselno upoštevajo.
Občina Horjul daje Športno dvorano pri OŠ Horjul v upravljanje in uporabo Osnovni šoli Horjul za čas in namen pouka redne športne vzgoje in interesnih dejavnosti, praviloma od 7. do 16. ure.
V popoldanskem času Občina Horjul daje dvorano v upravljanje upravljavcu. Občina je lahko hkrati tudi upravljavec dvorane.
II. POGOJI IN NAČIN ODDAJANJA V UPORABO 
4. člen 
V športnih objektih se lahko dajejo v uporabo naslednji prostori:
– vadbene površine,
– tribune za gledalce,
– garderobe, sanitarije, umivalniki in tuši,
– športno orodje in oprema v objektu (brez drobnih rekvizitov).
5. člen 
Športni objekti se uporabljajo za naslednje namene:
– vzgojno-izobraževalna dejavnost v skladu z Zakonom o osnovni šoli, letnim delovnim načrtom in Zakonom o športu;
– športno rekreacijo društev in klubov, njihova športna tekmovanja in rekreativnih skupin;
– občinske prireditve;
– koncertov, zabavno glasbenih prireditev oziroma komercialne, kulturne prireditve, razstave, sejme in druge prireditve pridobitne narave.
6. člen 
Uporabniki športnih objektov in zunanjih površin morajo v času uporabe le-teh upoštevati veljavni hišni red športnih objektov.
Organizator športne oziroma druge prireditve mora le-to priglasiti pri pristojnemu organu v skladu z zakonom, poskrbeti za varnost vseh udeležencev in gledalcev, zagotoviti nujno medicinsko pomoč, požarno varnost ter za vse druge ukrepe, ki jih določajo predpisi in hišni red, ter urejenost prometa v času športnih in drugih prireditev.
Za stanje opreme in naprav v času uporabe športnih objektov in zunanjih površin, odgovarjajo uporabniki prostorov, povzročeno škodo pa so dolžni povrniti ali odpraviti, najkasneje v roku treh dni od dneva povzročitve škode. V primeru poškodbe mora uporabnik upravljavcu sporočiti vse ugotovitve o morebitnih pomanjkljivostih oziroma poškodbah na objektu in opremi, najkasneje naslednji delovni dan.
Upravljavec ne odgovarja za poškodbe igralcev, gledalcev in nastopajočih, ki bi nastale pri izvajanju dejavnosti v športnih objektih in na zunanjih površinah.
Uporabniki športnih objektov in zunanjih površin morajo v času uporabe le-teh uporabljati športno opremo. Vstop na parket je dovoljen samo v čistih športnih copatih. Vstop na plastično podlago je dovoljen samo v čistih športnih copatih in rolerjih/kotalkah namenjenih za notranjo uporabo.
7. člen 
Pri oddaji športnih objektov in zunanjih površin v uporabo se upoštevajo naslednja pravila:
1. Prednost ima Osnovna šola Horjul za izvajanje obveznega šolskega pouka športne vzgoje in športne vzgoje predšolskih otrok (vrtca) in šolskih interesnih dejavnosti – za uporabo Športne dvorane pri OŠ Horjul med tednom do 16. ure.
2. Preostali prosti termini se delijo na podlagi prejetih prijav na javni razpis po vrstnem redu in v skladu z določili javnega razpisa. Za prispelih več prijav na isti termin, se upošteva vloga, ki je prispela prva.
8. člen 
Športni objekti in zunanje površine se oddajajo v uporabo po končanem pouku oziroma zaključenih interesnih dejavnostih osnovne šole in ob pouka prostih dnevih, izjemoma tudi v dopoldanskem času v dogovoru z ravnateljem osnovne šole.
Pokriti športni objekti obratujejo praviloma od začetka do konca šolskega leta, zunanja igrišča pa v primeru ustreznih vremenskih razmer skozi vso leto.
Ob praznikih in vikendih se športni objekti in zunanje površine oddajajo v uporabo prvenstveno za športna tekmovanja in druge komercialne ter nekomercialne prireditve.
Ure se izvajalcem letnega programa športa praviloma razdeli od ponedeljka do petka, dodeli se jih lahko tudi v soboto in nedeljo.
9. člen 
Predloge uporabnikov za uporabo športnih objektov zbira upravljavec športnih objektov na podlagi javnega razpisa in prejete vloge. Postopek odpiranja vlog javnega razpisa vodi občinska uprava, ki pri razdelitvi terminov upošteva pravilo zapolnitve prostih mest, glede na datum prejema vloge.
Zbiranje predlogov mora upravljavec športnih objektov javno objaviti na krajevno običajen način.
Na podlagi prejetih vlog, ki jih zbere upravljavec športnih objektov, določi razpored uporabe športnih objektov, občinska uprava.
Občinska uprava pri določitvi razporeda upošteva pravila iz 7. člena tega pravilnika.
10. člen 
Pogodbo o uporabi športnega objekta z uporabniki sklene župan.
V pogodbi se poleg splošnih plačilnih pogojev in drugih določb o medsebojnih obveznostih upravljavca in uporabnika, določi tudi odgovorna oseba uporabnika, ki odgovarja za dogovorjeno uporabo športnih objektov, upoštevanje hišnega in požarnega reda, za morebitno povzročeno škodo na objektih in opremi ter za varnost uporabnikov in vadbe.
11. člen 
V osmih dneh po prejemu pogodbe morajo uporabniki podpisani izvod pogodbe vrniti upravljavcu športnih objektov. Če podpisana pogodba s strani uporabnika ni vrnjena v osmih dneh, se smatra, da je uporabnik odstopil od pogodbe.
12. člen 
Pogodba z uporabniki športnih objektov se lahko pred njenim iztekom prekine sporazumno, če se tako dogovorita upravljavec športnih objektov in uporabnik.
Pogodbo o uporabi lahko upravljavec športnih objektov enostransko prekine v naslednjih primerih:
– če uporabniki ne uporabljajo športnega objekta v terminih, za katere je sklenjena pogodba;
– če uporabniki uporabljajo športni objekt v terminih, za katere ni sklenjena pogodba, brez vednosti upravljavca;
– če uporabnik krši določila hišnega reda športnega objekta ali določila pogodbe o uporabi in druge predpise;
– če uporabnik ne poravna računa za uporabo športnega objekta v roku 30 dni od njegove izstavitve.
13. člen 
Odgovorna oseba mora v roku 8 dni po zaključku obdobja uporabe športnega objekta ključe, ki so bili prejeti, vrniti upravljavcu objekta. Ključ se izroči na upravi Občine Horjul.
V primeru izgube oziroma ne vračila ključev v roku, si upravljavec pridržuje pravico do zaračunanja pogodbene kazni (menjava sistema cilindrov izgubljenega ključa in toliko število ključev, kolikor jih je v tistem času v uporabi).
V kolikor upravljavec določi upravitelja, le ta skrbi za odklepanje in zaklepanje.
14. člen 
Upravljavec mora uporabniku v terminu, opredeljenem s pogodbo, zagotoviti nemoten dostop in uporabo dvorane.
Upravljavec športnih objektov lahko kateremukoli uporabniku:
– odpove posamezne termine uporabe objekta ali
– prestavi termine na druge proste termine, če so takšni termini na razpolago, zaradi izvedbe športne ali druge prireditve oziroma dogodka splošnega in širšega pomena ali prodaje objekta v komercialne namene.
Rok za odpoved termina je 2 dni.
15. člen 
Uporabnik lahko:
– podaljša termin po predhodnem pisnem dogovoru na e-naslov upravljavca, kar se obračuna po veljavnem ceniku,
– najame dodatne termine po predhodnem pisnem dogovoru z upravljavcem na e-naslov, kar se obračuna po veljavnem ceniku,
– odpove termin pisno na e-naslov upravljavca, vsaj en dan pred rezerviranim terminom, sicer se termin obračuna po veljavnem ceniku,
– pravočasno odpovedan termin nadomešča po predhodnem pisnem dogovoru z upravljavcem in se obračuna po veljavnem ceniku in dejanski uporabi.
III. NAČIN DOLOČANJA UPORABNINE 
16. člen 
Uporabnina za uporabo športnih objektov se obračuna v skladu z veljavnim cenikom, ki ga sprejme župan Občine Horjul. Veljavni cenik se objavi na spletni strani občine.
17. člen 
Športni objekti se lahko oddajo v uporabo najmanj za eno uro. Od ure naprej pa je mogoča uporaba tudi po pol ure.
Osnova za določitev cene je ekonomska cena uporabe, ki vključuje vse potrebne stroške, vključno z obratovalnimi stroški.
V primeru brezplačne uporabe uporabnik plača le obratovalne stroške uporabe športnega objekta.
18. člen 
Uporabnina se lahko oprosti plačila v naslednjih primerih:
– 1x letno lahko za prireditev posamezno društvo s sedežem v Občini Horjul en športni objekt uporablja brezplačno, po predhodnem dogovoru z upravljavcem,
– za občinske in šolske prireditve,
– organizatorjem in izvajalcem za izvedbo športnih šolskih prvenstev za osnovnošolsko mladino,
– po posebni odločitvi župana.
19. člen 
Uporabniki športnega objekta morajo ceno uporabe poravnati v skladu s pogodbo.
V primeru zamude plačila za več kot 30 dni se pogodba o uporabi športnega objekta razveljavi, upravljavec pa ima pravico zavrniti vlogo za uporabo športnega objekta pri naslednji uporabi.
IV. OGLAŠEVANJE 
20. člen 
Oglaševanje, ki se izvaja v športnih objektih, se izvaja na podlagi:
– prostorov in površin, ki jih je upravljavec določil za oglaševanje,
– pogodbe o oglaševanju,
– sestavni del pogodbe je navedba velikosti oglasa ter čas trajanja oglasa.
Cena oglaševanja se obračuna v skladu z veljavnim cenikom, ki ga sprejme župan. Veljavni cenik se objavi na spletni strani občine.
V. DRUGA DOLOČILA 
21. člen 
V hišnem redu, ki ga potrdi župan, se podrobneje določijo pravila ravnanja uporabnikov športnih objektov ter pooblastila odgovornih delavcev, ki skrbijo za upravljanje športnih objektov.
Hišni red je priloga vsakoletno objavljenega javnega razpisa in je dosegljiv na spletni strani upravljavca.
22. člen 
Nadzor nad uporabo športnih objektov zagotavlja upravljavec. Za Športno dvorano pri OŠ Horjul v času šolskega pouka športne vzgoje in šolskih interesnih dejavnosti nadzor zagotavlja OŠ Horjul.
23. člen 
Upravljavec športnih objektov mora zagotoviti vodenje posebne evidence uporabe športnih objektov, iz katere morajo biti razvidni zlasti naslednji podatki:
– naziv uporabnika,
– odgovorna oseba uporabnika in njegov kontakt,
– čas uporabe.
24. člen 
Ta pravilnik začne veljati in se uporablja naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0009/2023-1
Horjul, dne 22. septembra 2023
Župan 
Občine Horjul 
Janko Prebil 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti