Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2023 z dne 29. 9. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2023 z dne 29. 9. 2023

Kazalo

2812. Pravilnik o brezplačnem prevzemu odpadnih azbestcementnih gradbenih izdelkov na območju Občine Bovec, stran 8431.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku (Uradni list RS, št. 52/10, 46/14 – ZON-C, 60/17, 82/20 in 18/23 – ZDU-1O), Uredbe o odpadkih (Uradni list RS, št. 77/22), Uredbe o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest (Uradni list RS, št. 34/08 in 44/22 – ZVO-2), petega odstavka 31. člena Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Bovec (Uradni list RS, št. 14/12 in 43/14) in 16. člena Statuta Občine Bovec (Uradni list RS, št. 72/06, 89/10 in 75/17) je Občinski svet Občine Bovec na 7. redni seji dne 14. 9. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o brezplačnem prevzemu odpadnih azbestcementnih gradbenih izdelkov na območju Občine Bovec 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa upravičence brezplačnega prevzema odpadnih azbestcementnih gradbenih izdelkov na območju Občine Bovec na Zbirnem centru Volče oziroma Zbirnem centru Bovec (v nadaljevanju: zbirni center) ter pogoje in postopek za uveljavljanje te pravice.
2. člen 
Odpadni azbestcementni gradbeni izdelki so po tem pravilniku odpadne strešne azbestcementne kritine, odpadne cevi iz azbestnega cementa ter odpadne azbestcementne fasadne plošče, ki se na podlagi Uredbe o odpadkih razvrščajo med odpadke s klasifikacijsko številko 17 06 05* (v nadaljevanju: azbestni odpadki).
3. člen 
(1) Sredstva za plačilo stroškov prevzema azbestnih odpadkov se zagotavljajo v proračunu Občine Bovec.
(2) Višina sredstev je določena v Odloku o proračunu Občine Bovec za posamezno leto.
4. člen 
V besedilu uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
II. UPRAVIČENCI BREZPLAČNEGA PREVZEMA AZBESTNIH ODPADKOV IN POGOJI ZA UVELJAVLJANJE TE PRAVICE 
5. člen 
(1) Upravičenci brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov so lastniki objektov ali zemljišč na območju Občine Bovec, s katerih se odstranjujejo azbestni odpadki, pod pogojem da:
– imajo kot fizične osebe vsaj dve leti pred oddajo azbestnih odpadkov na zbirnem centru na navedenem objektu ali zemljišču lastninsko pravico,
– imajo kot pravne osebe vsaj dve leti pred oddajo azbestnih odpadkov na zbirnem centru v Občini Bovec prijavljen svoj sedež,
in ustrezno zaščitene azbestne odpadke pripeljejo na Zbirni center Volče oziroma Zbirni center Bovec (v nadaljevanju: upravičenci).
(2) Upravičenci iz prejšnjega odstavka tega člena so dolžni plačati prevzem azbestnih odpadkov, v kolikor v roku 5 let od prevzema azbestnih odpadkov odplačno ali neodplačno odtujijo objekte ali zemljišča, iz katerih so se azbestni odpadki oddali v prevzem oziroma prenesejo poslovni sedež izven Občine Bovec, razen v primeru, da se premoženje prenese na ožje družinske člane.
(3) Ustrezno zaščiteni azbestni odpadki so odpadki, ki so pakirani v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki, ki vsebujejo azbest.
(4) Upravičenci lahko azbestne odpadke pripeljejo v Zbirni center Volče kadarkoli v času njegovega obratovanja, v Zbirni center Bovec pa skladno s terminskim planom, ki ga upravljavec zbirnega centra objavi na krajevno običajen način.
6. člen 
(1) Ob prevzemu azbestnih odpadkov na Zbirnem centru Volče oziroma Zbirnem centru Bovec mora upravičenec ali zanj oseba, ki odpadke pripelje, izpolniti predpisani obrazec »Evidenčni list pošiljke odpadkov« (v nadaljevanju: evidenčni list), iz katerega so razvidni naslednji podatki:
– upravičenec (pošiljatelj oziroma imetnik azbestnega odpadka), prevzemnik in prevoznik azbestnega odpadka,
– podatki o azbestnem odpadku (naziv, tip, vrsta pakiranja, izgled odpadka, količina …),
– lokacija nastanka azbestnega odpadka,
– lokacija objekta za ravnanje z azbestnimi odpadki,
– postopek primopredaje.
(2) Evidenčni list mora biti izpolnjen tako, da je na podlagi vpisanih podatkov jasno razvidno, na kateri objekt se azbestni odpadek nanaša. Če je na posamezni parceli lastnika več objektov, je potrebno ob parcelni številki napisati še namembnost objekta oziroma številko objekta, določeno v katastru stavb.
(3) Pravilno izpolnjen evidenčni list, lokacija objektov na območju Občine Bovec ter ustrezno zaščiteni azbestni odpadki so pogoj za uveljavljanje pravice brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov na zbirnem centru.
III. POSTOPEK ZA UVELJAVITEV PRAVICE BREZPLAČNEGA PREVZEMA AZBESTNIH ODPADKOV NA ZBIRNEM CENTRU 
7. člen 
(1) Upravljavec zbirnega centra mesečno dostavi pristojni službi na Občini Bovec v pregled in potrditev pravilno izpolnjene evidenčne liste. Resničnost podatkov iz izpolnjenega evidenčnega lista se lahko preverja tudi z ogledom lokacije nastanka azbestnega odpadka na terenu.
(2) Upravljavec zbirnega centra lahko izstavi Občini Bovecračun za plačilo stroškov prevzema azbestnih odpadkov po veljavnem ceniku na podlagi predhodno potrjenega evidenčnega lista.
(3) Občina Bovec v zakonskem roku poravna izstavljene račune.
(4) V primeru ugotovitve neresničnih podatkov v postopku pridobitve brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov je dolžan upravičenec ali zanj oseba, ki azbestne odpadke pripelje na zbirni center, poravnati stroške prevzema azbestnih odpadkov na podlagi računa, ki ga izstavi upravljavec zbirnega centra.
(5) Najvišja vrednost sofinanciranja stroškov prevzema azbestnih odpadkov, ki se prizna upravičencu, znaša 5.000,00 EUR. Stroške prevzema azbestnih odpadkov, ki presegajo to mejo, je dolžan poravnati upravičenec ali zanj oseba, ki azbestne odpadke pripelje na zbirni center, na podlagi računa, ki ga izstavi upravljavec zbirnega centra.
(6) Najvišja vrednost sofinanciranja stroškov prevzema azbestnih odpadkov, določena na način kot izhaja iz prejšnjega odstavka tega člena, se v skladu s prvim odstavkom 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku (v nadaljevanju: ZTNP-1) poviša za 25 %, če ima upravičenec stalno prebivališče ali sedež na območju iz 9. člena ZTNP-1 in se na tem območju nahaja tudi objekt ali zemljišče, s katerega se odstranjujejo azbestni odpadki.
IV. KONČNE DOLOČBE 
8. člen 
Vse davčne obveznosti iz naslova pridobitve sredstev iz tega pravilnika v celoti prevzamejo in za njih odgovarjajo prejemniki sredstev.
9. člen 
Nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika izvajata medobčinska inšpekcija in občinska uprava.
10. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-05/2023-1
Bovec, dne 14. septembra 2023
Župan 
Občine Bovec 
Valter Mlekuž 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti