Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2023 z dne 1. 9. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2023 z dne 1. 9. 2023

Kazalo

2660. Pravilnik o načinu izpolnjevanja pogoja kritja civilnopravne odgovornosti prevoznikov v železniškem prometu za pridobitev in veljavnost licence, stran 7482.

  
Na podlagi šestega odstavka 16. člena Zakona o železniškem prometu (Uradni list RS, št. 99/15 – uradno prečiščeno besedilo, 30/18, 82/21 in 54/22 – ZUJPP) ministrica za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o načinu izpolnjevanja pogoja kritja civilnopravne odgovornosti prevoznikov v železniškem prometu za pridobitev in veljavnost licence 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa način izpolnjevanja pogoja kritja civilnopravne odgovornosti, ki ga mora prevoznik izpolnjevati za pridobitev in ohranitev veljavnosti licence za prevoznika v železniškem prometu.
2. člen 
(dokazila o kritju odgovornosti) 
(1) Za pridobitev in ohranitev veljavnosti licence za opravljanje dejavnosti prevoznih storitev železniškega prometa, prevoznik licenčnemu organu predloži dokazila o zmožnosti kritja morebitne škode, ki bi jo zaradi opravljanja njegove dejavnosti utrpeli potniki, prtljaga, tovor, pošta ali tretje osebe. Obseg kritja odgovornosti mora ustrezati vrstam prevoznih storitev železniškega prometa, ki so predmet licence.
(2) Za kritje odgovornosti za škodo, ki bi jo utrpeli potniki, prtljaga ali tretje osebe, prevoznik predloži dokazilo o sklenjenem zavarovanju civilnopravne odgovornosti.
(3) Za kritje odgovornosti za škodo na tovoru ali pošti, ki ju prevoznik prevzame za prevoz na podlagi prevozne pogodbe s pošiljateljem oziroma naročnikom prevoza, prevoznik predloži tudi dokazilo o sklenjenem zavarovanju z minimalno zavarovalno vsoto iz 3. člena tega pravilnika ali dokazilo o drugem ustreznem jamstvu. Prevoznik ima podano drugo ustrezno jamstvo, če:
– je zavarovanje tovora in pošte opredeljeno v pravnem poslu med prevoznikom in naročnikom prevoza ali
– razpolaga s pošteno vrednostjo nepremičnega premoženja v skladu s slovenskim računovodskimi standardi, v višini dvojne vrednosti minimalne zavarovalne vsote iz 3. člena tega pravilnika.
(4) Odgovornost prevoznika za prevoz potnikov, prtljage in tovora je podrobneje urejena v zakonu, ki ureja prevozne pogodbe v železniškem prometu.
(5) Dokazilo o kritju odgovornosti (zavarovalna polica oziroma dokazilo o drugem ustreznem jamstvu) se mora glasiti na ime vlagatelja vloge za pridobitev licence, oziroma na ime imetnika že izdane licence.
(6) Zavarovanje odgovornosti prevoznika in druga ustrezna jamstva veljajo za izvajanje dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije.
3. člen 
(minimalna višina zavarovalne vsote) 
Zavarovanje civilnopravne odgovornosti iz drugega odstavka prejšnjega člena mora biti, za primere nastanka škode zaradi smrti, okvare zdravja ali druge poškodbe oseb in poškodovanja ali uničenja stvari, sklenjeno z minimalno zavarovalno vsoto 5.000.000 eurov po dogodku in v letnem agregatu.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
4. člen 
(prehodno obdobje) 
Prevoznik, ki ima na dan uveljavitve tega pravilnika že izdano licenco, mora pogoje iz tega pravilnika izpolniti najpozneje v 12 mesecih od uveljavitve tega pravilnika.
5. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-664/2021
Ljubljana, dne 1. avgusta 2023
EVA 2021-2430-0136
Mag. Alenka Bratušek 
ministrica 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti