Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2023 z dne 28. 7. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2023 z dne 28. 7. 2023

Kazalo

2539. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, stran 6983.

  
Na podlagi 14. in 17. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 55/17 in 18/21) minister za vzgojo in izobraževanje izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje 
1. člen 
V Pravilniku o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje (Uradni list RS, št. 27/14, 47/17, 43/18 in 54/21) se za 2. členom doda nov, 2.a člen, ki se glasi:
»2.a člen 
(izobrazba) 
(1) V tem pravilniku izobrazba pomeni raven ali podraven po KLASIUS-SRV v skladu z Uredbo o uvedbi in uporabi klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja (Uradni list RS, št. 46/06 in 8/17).
(2) Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
– osnovnošolska izobrazba je druga raven po KLASIUS-SRV;
– srednja poklicna izobrazba je četrta raven po KLASIUS-SRV;
– srednja strokovna ali splošna izobrazba je peta raven po KLASIUS-SRV;
– višja strokovna izobrazba ali višješolska strokovna izobrazba (prejšnja) je šesta raven, podraven 6/1, po KLASIUS-SRV;
– visokošolska izobrazba prve stopnje ali visokošolska strokovna izobrazba (prejšnja) je šesta raven, podraven 6/2 po KLASIUS-SRV;
– visokošolska izobrazba druge stopnje, specializacija po visokošolski strokovni izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) je sedma raven po KLASIUS-SRV.«.
2. člen 
V 9. členu se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»(1) V vrtcu z 20 oddelki se sistemizira eno delovno mesto svetovalnega delavca.
(2) Če opravlja svetovalni delavec delo na 3 do 5 lokacijah, se normativ za sistemizacijo zmanjša za dva oddelka, če opravlja delo na več kot 5 lokacijah, pa se normativ zmanjša za štiri oddelke.
(3) Vrtec, ki glede na število oddelkov ne dosega normativov oziroma presega normative za eno delovno mesto, v ustreznem deležu sistemizira delovno mesto svetovalnega delavca, vendar v samostojnem javnem vrtcu ne manj kot 0,50 deleža delovnega mesta.
(4) V šoli, ki ima vrtec, se za 20 oddelkov za opravljanje svetovalnega dela v vrtcu sistemizira delovno mesto svetovalnega delavca, vendar ne manj kot 0,25 deleža delovnega mesta.«.
3. člen 
11. člen se črta.
4. člen 
V 13. členu se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»Mentorju za delo s pripravnikom oziroma drugim strokovnim delavcem, ki se pripravlja za opravljanje strokovnega izpita v skladu s pravilnikom, ki ureja strokovni izpit na področju vzgoje in izobraževanja, pripada dodatek za mentorstvo za 4 ure tedensko v obdobju izvajanja mentorstva.«.
5. člen 
Za 13. členom se doda novo poglavje, ki se glasi:
»3. Strokovni delavci za celostno zgodnjo obravnavo – normativi za sistemizacijo delovnih mest«
in novi 13.a, 13.b in 13.c člen, ki se glasijo:
»13.a člen 
(vzgojitelj predšolskih otrok za zgodnjo obravnavo) 
(1) V vrtcu s 15. oddelki se za nudenje dodatne strokovne pomoči za otroke s posebnimi potrebami in za delo z otroki z rizičnimi dejavniki sistemizira delovno mesto za vzgojitelja predšolskih otrok za zgodnjo obravnavo, v vrtcu z večjim oziroma manjšim številom oddelkov pa v ustreznem deležu.
(2) Če vrtec v okviru sistemiziranih delovnih mest nima izvajalca dodatne strokovne pomoči ustrezne izobrazbe ali smeri, lahko za izvajanje ur dodatne strokovne pomoči sklene dogovor z drugim vrtcem, osnovno šolo, osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.
13.b člen 
(vzgojitelj predšolskih otrok s posebnimi potrebami v prilagojenem programu za predšolske otroke) 
Vrtec za vsak oddelek prilagojenega programa za predšolske otroke s posebnimi potrebami sistemizira delovno mesto za vzgojitelja predšolskih otrok v prilagojenem programu.
13.c člen 
(vzgojitelj za komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku in vzgojitelj za delo z gluhoslepimi) 
Vzgojitelja za komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku in vzgojitelja za delo z gluhoslepimi za dodatno strokovno pomoč otrokom v vrtcu zagotavljajo zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ali ga vrtec zagotovi preko pogodbe o zagotavljanju storitev, za katere povračilo uveljavlja pri ministrstvu, pristojnemu za predšolsko vzgojo.«.
6. člen 
V 16. členu se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»(1) Delavci v kuhinji so kuharji, dietni kuharji in pomočniki kuharjev.
(2) Število delovnih mest za delavce v kuhinji se sistemizira na podlagi porabe časa za posamezno delovno operacijo, ob upoštevanju starostne skupine in energijskih potreb otrok, ki ga določa tabela, ki je kot priloga 1 sestavni del tega pravilnika. Poraba časa je določena za delo v lastni, centralni in razdelilni kuhinji.
(3) Za pripravo dietnih obrokov za otroke, ki imajo ustrezno zdravniško mnenje, se doda za vsak obrok tri četrtine časa, določenega v tabeli.
(4) Če ima vrtec organizirano centralno ali lastno kuhinjo, mora imeti sistemiziranih najmanj polovico delovnih mest kuharjev oziroma dietnih kuharjev.
(5) Kuhar IV mora imeti srednjo poklicno izobrazbo.
(6) Kuhar V mora imeti srednjo strokovno izobrazbo.
(7) Dietni kuhar IV mora imeti srednjo poklicno izobrazbo in opravljenih najmanj 50 ur dodatnih izpopolnjevanj s področja priprave dietnih jedi.
(8) Dietni kuhar V mora imeti:
– srednjo strokovno izobrazbo z opravljenim strokovnim modulom s področja priprave dietnih jedi,
– srednjo strokovno izobrazbo in opravljenih najmanj 50 ur dodatnih izpopolnjevanj s področja priprave dietnih jedi ali
– pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo Dietni kuhar/dietna kuharica.«.
7. člen 
V 22. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Vrtec lahko izjemoma sklene pogodbo o opravljanju storitev z zunanjimi izvajalci, če so bile predhodno izkoriščene vse možnosti za sklenitev pogodbe o zaposlitvi za delovna mesta iz prejšnjega odstavka in je treba zagotoviti nemoteno izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti.«.
8. člen 
V 23. členu se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»(1) Za nudenje fizične pomoči otrokom se v vrtcu na podlagi individualnega načrta pomoči družini ali zapisnika multidisciplinarnega tima sistemizira delovno mesto spremljevalec za fizično pomoč, če se ne more zagotoviti izvajanje fizične pomoči z že sistemiziranimi delovnimi mesti. V posameznem oddelku je lahko največ en spremljevalec.
(2) Obseg izvajanja fizične pomoči otroku v času njegovega bivanja v vrtcu določi strokovna skupina za zgodnjo obravnavo.
(3) Spremljevalec mora imeti najmanj srednjo ali srednjo strokovno izobrazbo.
(4) Fizična pomoč otrokom, ki so vključeni v oddelek prilagojenega programa, je že zagotovljena v okviru normativov, ki veljajo za izvajanje tega programa.«.
9. člen 
V 24. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Vrsto in število oddelkov ter število otrok v oddelku določi vrtec v soglasju z občino ustanoviteljico. Oddelki se oblikujejo do 31. oktobra tekočega leta za celo šolsko leto, izjemoma pa se lahko preoblikujejo tudi tekom šolskega leta, če se na ta način lahko zagotovi vključitev otrok s čakalnega seznama. Pri oblikovanju oddelkov se šteje, da sodijo v drugo starostno obdobje otroci, ki bodo do konca koledarskega leta dopolnili najmanj tri leta starosti.«.
10. člen 
V 30. členu se za besedilom, ki se označi kot prvi odstavek, doda novi drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če vrtec oblikuje oddelek prilagojenega programa, v katerega so vključeni samo otroci z avtističnimi motnjami, so v oddelek lahko vključeni največ štirje otroci, razen v primeru, ko vrtec v oddelek vključi še tretjega strokovnega delavca, je v oddelek lahko vključenih največ šest otrok.«.
11. člen 
V 35. členu se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»(1) Če je v vrtcu organizirana dejavnost izven zgradbe in igrišča vrtca, spremljata vsak oddelek vrtca dve osebi, poleg vzgojitelja oziroma drugega strokovnega delavca, vsaj še ena polnoletna oseba. To velja tudi za polovični oddelek.
(2) Če je dejavnost vezana na prevoz, morata oddelek otrok poleg vzgojitelja oziroma drugega strokovnega delavca, spremljati še najmanj dve polnoletni osebi. Če je število otrok enako ali manjše od polovice najvišjega z normativom določenega števila za posamezni oddelek, mora biti poleg vzgojitelja oziroma drugega strokovnega delavca prisotna vsaj še ena polnoletna oseba.
(3) V vzgojno-varstveni družini spremlja skupino otrok poleg vzgojitelja oziroma vzgojitelja predšolskih otrok-pomočnika vzgojitelja še ena polnoletna oseba.
(4) Če gre le za spremstvo do bližnjega ograjenega igrišča ali do zbirnega mesta, lahko otroke namesto vzgojitelja predšolskih otrok spremlja vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja.«.
PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
(sistemiziranje delovnega mesta za vzgojitelja predšolskih otrok za zgodnjo obravnavo) 
(1) Delavci, ki so do uveljavitve tega pravilnika opravljali delo vzgojitelja predšolskih otrok za dodatno strokovno pomoč, po uveljavitvi tega pravilnika nadaljujejo delo vzgojitelja predšolskih otrok za zgodnjo obravnavo.
(2) Vrtec uskladi akt o sistemizaciji delovnih mest z novim 13.a členom pravilnika najkasneje do 1. septembra 2024.
13. člen 
(uveljavitev normativa za svetovalne delavce) 
Spremenjeni 9. člen pravilnika se začne uporabljati 1. septembra 2024.
14. člen 
(uporaba normativa za na novo organizirane oddelke) 
Spremenjeni 30. člen pravilnika se uporablja za oddelke, ki jih vrtci na novo organizirajo od 1. septembra 2023 dalje, za oddelke, organizirane do uveljavitve tega pravilnika, pa se uporablja 30. člen Pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje (Uradni list RS, št. 27/14, 47/17, 43/18 in 54/21).
15. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. septembra 2023.
Št. 0070-83/2023
Ljubljana, dne 18. julija 2023
EVA 2023-3350-0037
Dr. Darjo Felda 
minister 
za vzgojo in izobraževanje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti