Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/2023 z dne 30. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/2023 z dne 30. 6. 2023

Kazalo

2228. Aneks št. 3 h Kolektivni pogodbi za policiste, stran 6257.

  
Na podlagi Zakona o kolektivnih pogodbah (Uradni list RS, št. 43/06 in 45/08 – ZArbit) pogodbene stranke
1. Vlada Republike Slovenije, ki jo zastopa Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, na strani delodajalca
ter
2. Policijski sindikat Slovenije, ki ga zastopa Rok Cvetko, predsednik, in Sindikat policistov Slovenije, ki ga zastopa Adil Huselja, podpredsednik, na strani delojemalcev
sklepajo
A N E K S   š t.   3 
h Kolektivni pogodbi za policiste 
1. člen 
V Kolektivni pogodbi za policiste (Uradni list RS, št. 41/12, 97/12, 41/14 in 22/16) se v 22.n členu prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Fond plačanih ur za sindikalno delo znaša:
1. Ena ura letno na dejansko zaposlenega v policiji za vsak reprezentativni sindikat.
2. Ura in pol letno na člana sindikata dejansko zaposlenega v policiji za vsak reprezentativni sindikat.
3. Največ štiri ure letno za ostale sindikalne aktivnosti posameznemu članu sindikata, zaposlenemu v policiji.
4. Ure na podlagi predloženih vabil ali sklepov reprezentativnega sindikata za čas delovanja sindikalnih zaupnikov v organih nacionalnih sindikalnih central (združenj) in organih sindikata. Sindikat je dolžan delodajalcu po udeležbi predložiti dokazilo o dejanski udeležbi.
5. Za delo v stalnih organih sindikata, ki se opravlja na podlagi sklepov iz prejšnje točke, se za vsak reprezentativni sindikat, ki ima najmanj 20 % članov od vseh zaposlenih v policiji, zagotovi letni fond plačanih ur v višini 20 000 ur.
Letni fond plačanih ur iz prejšnjega stavka se poveča:
– sindikatu, ki doseže več kot 30 % članov od vseh zaposlenih v policiji, za največ 1 000 ur;
– sindikatu, ki doseže več kot 40 % članov od vseh zaposlenih v policiji, za ure iz prejšnje alineje in še dodatno za največ 2 000 ur;
– sindikatu, ki doseže več kot 50 % članov od vseh zaposlenih v policiji, za ure iz prve in druge alineje tega stavka in še dodatno za največ 3 000 ur.
Sindikat pošlje delodajalcu do 1. januarja tekočega leta sklep, s katerim razdeli ure iz te točke za tekoče leto med izvoljene in imenovane sindikalne zaupnike, ki delujejo v stalnem organu sindikata. Preostanek ur ostane v sindikalni rezervi in se s sklepi preko leta lahko dodeli posameznim članom za sindikalno delo v stalnem organu sindikata, o čemer je sindikat dolžan obvestiti delodajalca.
Število dodeljenih ur in način izrabe za posameznega sindikalnega zaupnika za delo v stalnem organu sindikata določi sindikat sam. Sindikalni zaupnik je na podlagi izdanega sklepa sindikata neposredno upravičen do izrabe ur brez soglasja delodajalca.
6. Sindikalnim zaupnikom in drugim članom sindikata za čas delovanja v pogajalskih komisijah, delovnih skupinah, posvetih in drugih oblikah delovanja, sklicanih ali imenovanih s strani vlade ali ministra oziroma s strani drugih državnih organov, ki so ustanovljene z namenom uresničevanja oziroma izvajanja socialnega dialoga, ter pri zastopanju članov sindikata v delovnopravnih in ostalih postopkih pri delodajalcu. Neposredni vodje so vabljenim članom sindikata dolžni omogočiti udeležbo na aktivnostih iz te točke, sindikalni zaupnik oziroma drug član sindikata pa je dolžan delodajalcu predložiti vabilo ali obvestilo sindikata o udeležbi.
7. Ure, ki jih medsebojno predhodno pisno dogovorita na podlagi obrazložene pobude sindikata, sindikat in policija za izvedbo in udeležbo na aktivnostih (usposabljanja, psihosocialna pomoč itd.), ki jih organizira sindikat, in je aktivnost v obojestranskem interesu.«.
Četrti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(4) Sindikat do 31. januarja tekočega leta izda sklep o razdelitvi fonda ur iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena. Sklep je sindikat dolžan poslati delodajalcu in velja za tekoče leto. Preostanek ur ostane v sindikalni rezervi in se s sklepi preko leta lahko dodeli posameznim članom za sindikalno delo, o čemer je sindikat dolžan obvestiti delodajalca.«.
2. člen 
V 22.o členu se drugi, tretji in četrti odstavek spremenijo tako, da se glasijo:
»(2) O okvirnem režimu izrabe ur iz 1., 2., 3. in 7. točke prvega odstavka prejšnjega člena se sindikalni zaupnik dogovori z neposrednim vodjo. Pri tem se upoštevajo interesi članov sindikatov in zahteve delovnega procesa.
(3) Sindikalni zaupnik se o izrabi ur iz prejšnjega odstavka z neposrednim vodjo praviloma dogovori najmanj deset dni pred načrtovano izrabo, upoštevajoč zahteve sindikalnega dela in delovnega procesa.
(4) Članom sindikata pripada za čas opravljanja sindikalnega dela plača v višini 100 %.«.
PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
3. člen 
(fond plačanih ur za sindikalno delo za leto 2023) 
Za leto 2023 vsakemu sindikatu pripada sorazmerni del fonda plačanih ur iz spremenjene 5. točke prvega odstavka 22.n člena kolektivne pogodbe. Sindikata pošljeta delodajalcu do 30. junija 2023 sklep, s katerim razdelita sorazmerni del ur iz te točke med izvoljene in imenovane sindikalne zaupnike, ki delujejo v stalnem organu sindikata. Preostanek ur ostane v sindikalni rezervi in se s sklepi preko leta lahko dodeli posameznim članom za sindikalno delo v stalnem organu sindikata, o čemer je sindikat dolžan obvestiti delodajalca.
4. člen 
(začetek uporabe) 
Spremenjena 5. točka prvega odstavka 22.n člena kolektivne pogodbe se začne uporabljati 1. julija 2023.
5. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta aneks začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-153/2023/6
Ljubljana, dne 14. junija 2023
EVA 2023-1711-0008
Vlada Republike Slovenije 
 
Boštjan Poklukar 
minister 
za notranje zadeve 
 
Reprezentativna sindikata v policiji: 
 
Policijski sindikat Slovenije 
Rok Cvetko 
predsednik 
 
Sindikat policistov Slovenije 
Adil Huselja 
podpredsednik 
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je dne 27. 6. 2023 izdalo potrdilo št. 10101-1/2012-17 o tem, da je Aneks št. 3 h Kolektivni pogodbi za policiste vpisan v evidenco kolektivnih pogodb na podlagi 25. člena Zakona o kolektivnih pogodbah (Uradni list RS, št. 43/06 in 45/08 – ZArbit) pod zaporedno številko 46/3.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti