Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2023 z dne 16. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2023 z dne 16. 6. 2023

Kazalo

2018. Uredba o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami, stran 5650.

  
Na podlagi desetega odstavka 68. člena Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Uradni list RS, št. 63/16 in 130/22) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina) 
(1) Ta uredba določa postopek mediacije v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami med kolektivno organizacijo, reprezentativnim združenjem uporabnikov, uporabnikom, organizacijo avtorjev posameznih kategorij avtorskih del in imetnikom pravic (v nadaljnjem besedilu: stranke) v primerih, določenih z zakonom, ki ureja kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic, in zakonom, ki ureja avtorsko in sorodne pravice, ter raven izobrazbe, druge pogoje, ki jih mora izpolnjevati mediator za mediacijo in nagrado za mediatorja.
(2) Izraz sporazum o mediaciji, uporabljen v tej uredbi, pomeni sporazum, s katerim se stranki dogovorita, da bosta z mediacijo reševali vse ali nekatere spore v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami, ki so nastali ali utegnejo nastati med njima.
(3) Stranki lahko sporazum o mediaciji skleneta v obliki mediacijske klavzule, vključene v predhodno sklenjeno pogodbo ali sporazum, vključno s skupnim sporazumom, ki ga skleneta po zakonu, ki ureja kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic, ali v obliki posebne pogodbe.
II. ZAČETEK POSTOPKA 
2. člen 
(predlog) 
(1) Predlog za začetek postopka mediacije (v nadaljnjem besedilu: predlog) se vloži pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino (v nadaljnjem besedilu: urad).
(2) Predlog vloži stranka v zadostnem številu za urad, mediatorja in drugo stranko. Urad preveri, ali predlog izpolnjuje vse pogoje za začetek mediacije.
(3) V primeru sklenjenega sporazuma strank o reševanju sporov z mediacijo se mediacija začne na dan, ko stranka prejme predlog nasprotne stranke za začetek mediacije.
(4) V primerih brez sporazuma o mediaciji se mediacija začne z dnem, ko se stranki sporazumeta za mediacijo. Če ena stranka drugi stranki predlaga mediacijo in v 30 dneh od dne, ko ji je poslala predlog za mediacijo, ne prejme sprejetja predloga za mediacijo, se šteje, da je predlog za mediacijo zavrnjen.
(5) Predlog vsebuje:
– podatke o strankah sporazuma o mediaciji, ki omogočajo vzpostavitev stika z njima, kot so njuni imeni oziroma firmi, poštna naslova, naslova elektronske pošte, telefonske številke in osebna imena zakonitih zastopnikov in morebitnih pooblaščencev strank,
– kratek opis spornega primera,
– ime izbranega mediatorja,
– kopijo sporazuma o mediaciji ali predlog sporazuma o mediaciji.
(6) Urad pošlje predlog drugi stranki, razen če sta predlog vložili stranki sporazuma o mediaciji skupaj ali če ne vsebuje podatkov, ki omogočajo vzpostavitev stika z drugo stranko. V tem primeru urad stranko, ki je vložila predlog, pozove, naj ga ustrezno dopolni.
3. člen 
(izbira mediatorja) 
(1) Če stranki še nista izbrali mediatorja, ju urad po prejemu predloga pozove, da najpozneje v 15 dneh po vložitvi predloga skupaj izbereta enega izmed mediatorjev s seznama mediatorjev, ki jih določi Vlada Republike Slovenije, in o tem obvestita urad.
(2) Če stranki mediatorja ne izbereta do začetka postopka mediacije, ju urad po začetku postopka mediacije pozove, da najpozneje v 15 dneh po prejemu poziva urada skupaj izbereta enega izmed mediatorjev s seznama mediatorjev, ki jih določi Vlada Republike Slovenije, in o tem obvestita urad. Če stranki v določenem roku uradu ne sporočita imena skupno izbranega mediatorja, se šteje, da mediacija ni uspela, o čemer urad obvesti obe stranki.
(3) Urad obvesti izbranega mediatorja o njegovem izboru in mu pošlje predlog.
III. MEDIACIJA 
4. člen 
(neodvisnost in nepristranskost mediatorja) 
(1) Mediator ne sme začeti mediacije ali že začete mediacije nadaljevati, dokler strankama ne razkrije vseh okoliščin, ki bi lahko vplivale na njegovo neodvisnost in nepristranskost oziroma bi lahko ustvarile vtis, da ni popolnoma nepristranski.
(2) Mediator mora strankama zagotoviti pošteno obravnavanje, pri čemer mora upoštevati vse okoliščine primera.
(3) Dolžnosti mediatorja iz prvega in drugega odstavka tega člena trajajo ves čas postopka.
5. člen 
(postopek mediacije) 
(1) Če se stranki ne dogovorita o vodenju postopka mediacije, mediator vodi postopek tako, kot presodi, da je najprimernejše, pri tem pa upošteva okoliščine primera, izražene interese strank in potrebe po hitri rešitvi spora.
(2) Mediator lahko po posvetu s strankama določi rok, v katerem mu mora vsaka stranka predložiti svoje poročilo s kratkim opisom primera, svojimi zahtevami in razlogi zanje ter trenutnim stanjem primera. Vsaka stranka skupaj s poročilom pošlje podatke in gradivo, za katere meni, da so potrebni za mediacijo in zlasti za opredelitev spornih vprašanj.
(3) Mediator lahko kadar koli v postopku mediacije predlaga, da vsaka stranka predloži dodatne podatke in gradivo, za katere meni, da bi lahko koristili mediaciji.
(4) Mediator določi kraj in čas sestankov s strankama, pri čemer se lahko ločeno srečuje in vzdržuje stike tudi z vsako posamezno stranko. Stranki imata lahko na sestankih z mediatorjem svoje zastopnike ali svetovalce.
6. člen 
(predlog mediatorja) 
(1) Mediator lahko kadar koli strankama predlaga rešitev primera na način, za katerega presodi, da je ustrezen.
(2) Kadar mediator meni, da nekega primera ni mogoče rešiti z mediacijo, lahko strankama predlaga postopke ali načine, za katere meni, da bi ob upoštevanju okoliščin spora in poslovnih odnosov med strankama omogočili najučinkovitejšo in najcenejšo rešitev zadevnega primera.
7. člen 
(konec mediacije) 
Mediacija se konča:
1. ko kolektivna organizacija in reprezentativno združenje uporabnikov skleneta skupni sporazum po zakonu, ki ureja kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic;
2. ko se sklene poravnava, s katero se reši spor med strankama glede dela ali vseh spornih vprašanj;
3. če stranki v določenem roku uradu ne sporočita imena skupno izbranega mediatorja;
4. z dnem obvestila, ki ga mediator pošlje strankama v zvezi z ugotovitvijo, da po njegovem mnenju nadaljevanje mediacije ne bi omogočilo rešitve primera;
5. ko urad ali mediator prejme pisno izjavo katere izmed strank, da umika soglasje za vodenje postopka mediacije;
6. če katere izmed strank v 15 dneh po prvem pisnem opominu mediatorja ne vplača predujma.
8. člen 
(obvestilo mediatorja) 
Ko se mediacija konča, mediator pošlje strankama in uradu pisno obvestilo, v katerem navede datum konca in vrsto izida mediacije iz prejšnjega člena ter opiše njeno uspešnost.
IV. ZAUPNOST IN TAJNOST MEDIACIJE 
9. člen 
(zaupnost in tajnost mediacije) 
(1) Vsi, ki so vključeni v mediacijo, zlasti mediator, stranki ter njuni zastopniki in svetovalci, izvedenci, javni uslužbenci urada in druge osebe, navzoče na sestankih strank z mediatorjem, morajo spoštovati zaupnost mediacije in ne smejo uporabiti ali tretji osebi razkriti nobenega podatka ali informacije, ki se nanaša na mediacijo ali je bila pridobljena med njo, razen če se stranki in mediator dogovorijo drugače. Ob koncu mediacije se vrnejo vsa poročila, dokumente in drugo gradivo stranki, ki jih je predložila, ne da bi zadržali njihove kopije, razen če se stranki dogovorita drugače.
(2) Mediator ne sme drugi stranki razkriti podatkov, gradiv ali drugih informacij brez izrecnega dovoljenja stranke, ki mu je podatke, gradivo ali druge informacije dala. Ta dolžnost traja ves čas postopka in po tem, ko se konča.
(3) O sestankih med strankama in mediatorjem se zapisnik ne vodi.
(4) Urad ne sme nikomur razkriti obstoja ali izida mediacije brez pisnega dovoljenja strank.
(5) Urad ohrani podatke o strankah, vsebini spornih vprašanj, ki so se reševala z mediacijo, in obvestilo mediatorja o uspešnosti ali neuspešnosti mediacije. Urad v letna poročila, ki jih objavlja v zvezi s svojo dejavnostjo, lahko vključi podatke o številu in izidu mediacij ter vsebini spornih vprašanj, ki so se reševala v mediaciji, če se s temi podatki ne razkrijejo identiteta strank ali posebne okoliščine primera.
10. člen 
(prepoved uporabe dejstev in dokazov) 
(1) Stranki, mediator in tretje osebe, ki so sodelovale pri mediaciji, se v sodnem ali drugem podobnem postopku, razen če se dogovorijo drugače, ne smejo sklicevati na v nadaljevanju navedene elemente niti jih ne smejo predložiti kot dokaz ali pričati o njih, ti so:
1. dejstva, da je ena od strank predlagala mediacijo ali hotela sodelovati v njej;
2. mnenja, ki jih je stranka v postopku mediacije zagovarjala, in predloge, ki jih je dala;
3. izjave o dejstvih ali priznanja zahtev ali dejstev, izvedenih v postopku, če take izjave ali priznanja niso del doseženega sporazuma;
4. predlogi, ki jih je v postopku mediacije oblikoval mediator;
5. dejstva, da je ena od strank v postopku mediacije pokazala pripravljenost sprejeti predlog nasprotne stranke;
6. listine, ki so bile izdelane za potrebe postopka mediacije, ali listine, za katere se stranki v postopku mediacije nista dogovorili, da jih bosta uporabljali v katerem koli drugem postopku.
(2) Določba prejšnjega odstavka velja ne glede na obliko podatkov ali dokaza.
(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena se podatki iz prvega odstavka tega člena lahko razkrijejo ali uporabijo v dokazne namene v skladu z zakonom, ki ureja mediacijo v civilnih in gospodarskih zadevah.
V. STROŠKI MEDIACIJE IN NAGRADA MEDIATORJA 
11. člen 
(stroški mediacije) 
(1) Vsaka stranka nosi svoje stroške mediacije, razen če se stranki dogovorita drugače.
(2) Stranki se lahko za stroške mediacije dogovorita, da se obračunajo v skladu s tarifo, ki je navedena v Prilogi 1, ki je sestavni del te uredbe.
(3) Skupne stroške mediacije, ki vključujejo zlasti nagrado za mediatorja, potne stroške mediatorja in stroške, povezane s pridobivanjem izvedenskih mnenj, krijeta stranki v enakih delih, razen če se dogovorita drugače.
(4) Višino nagrade za mediatorja ter način in čas plačila skupnih stroškov iz prejšnjega odstavka določijo stranki in mediator po posvetu. Če v enem mesecu po imenovanju mediatorja mediator in stranki tega ne določijo, se šteje, da mediacija ni uspela, o čemer mediator obvesti urad in stranki.
12. člen 
(predujem) 
(1) Mediator, potem ko je izbran, lahko določi znesek predujma za skupne stroške mediacije, ki ga mora vsaka stranka vplačati na račun, ki ga določi mediator.
(2) Če katera izmed strank v 15 dneh po prvem pisnem opominu mediatorja ne vplača predujma, se šteje, da je mediacija končana. Mediator o tem pisno obvesti stranki in navede datum konca mediacije.
(3) Po koncu mediacije mediator predloži strankama obračun nagrade in drugih skupnih stroškov mediacije in zneskov predujmov ter jima vrne ostanek ali zahteva doplačilo manjkajočega zneska.
VI. POGOJI ZA MEDIATORJA IN SEZNAM MEDIATORJEV 
13. člen 
(pogoji za mediatorja) 
(1) Mediator je lahko oseba, ki ima najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, ali izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 8. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij. Opravljen mora imeti najmanj 40-urni program usposabljanja iz mediacije, ima najmanj pet let delovnih izkušenj, znanje na področju avtorskega prava ter znanje slovenskega in najmanj enega tujega jezika.
(2) Urad v Uradnem listu Republike Slovenije vsaki dve leti objavi javni poziv kandidatom za uvrstitev na seznam mediatorjev. Kandidati za mediatorje vložijo prijavo pri uradu. Prijavi morajo priložiti dokazila o izpolnjevanju pogojev za mediatorja.
(3) Urad prejete prijave preveri in pripravi vladno gradivo z obrazložitvijo glede izpolnjevanja pogojev kandidatov za mediatorje. O seznamu mediatorjev odloči Vlada Republike Slovenije s sklepom.
(4) Seznam mediatorjev se objavi na spletnih mestih ministrstva, pristojnega za gospodarstvo, in urada. Urad poskrbi, da se seznam mediatorjev sproti posodablja.
14. člen 
(črtanje s seznama mediatorjev) 
Mediator se črta s seznama mediatorjev, če to zahteva sam ali v primeru njegove smrti. Urad sproti posodablja seznam mediatorjev na podlagi vloge mediatorja ali po uradni dolžnosti.
VII. PREHODNA IN KONČNE DOLOČBE 
15. člen 
(končanje postopkov) 
Postopki, ki jih urad vodi na podlagi Uredbe o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami (Uradni list RS, št. 56/17) in ki do uveljavitve te uredbe niso dokončani, se končajo v skladu z določbami Uredbe o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami (Uradni list RS, št. 56/17).
16. člen 
(seznam mediatorjev) 
Sklep o določitvi seznama mediatorjev (Uradni list RS, št. 82/05, 36/07 in 56/17) se uporablja do objave seznama mediatorjev iz tretjega odstavka 13. člena te uredbe.
17. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Uredba o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami (Uradni list RS, št. 56/17).
18. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-244/2023
Ljubljana, dne 15. junija 2023
EVA 2023-2180-0007
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti