Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2023 z dne 16. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2023 z dne 16. 6. 2023

Kazalo

2016. Uredba o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje, stran 5639.

  
Na podlagi 10. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2 in 18/23) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba določa namen, upravičence, pogoje in podrobnejši postopek za dodelitev pomoči za plačilo zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje, in sicer za zavarovanje posevkov, nasadov in plodov pred nevarnostjo toče, požara, udara strele, pozebe, poplave ter viharnega vetra in viharja, za zavarovanje materialne škode na sredstvih v primarni kmetijski proizvodnji pred nevarnostjo toče, viharja, viharnega vetra in teže snega ter za zavarovanje živali na kmetijskem gospodarstvu za primer bolezni (v nadaljnjem besedilu: zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje) za izvajanje Uredbe Komisije (EU) št. 2022/2472 z dne 14. decembra 2022 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči v kmetijskem in gozdarskem sektorju ter na podeželju za združljive z notranjim trgom z uporabo členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije (UL L št. 327 z dne 21. 12. 2022, str. 1; v nadaljnjem besedilu: Uredba 2022/2472/EU).
2. člen 
(namen in upravičen strošek) 
(1) Pomoč po tej uredbi se dodeli v obliki nepovratnih sredstev, in sicer kot plačilo sofinanciranega dela zavarovalnih premij za zavarovanje po tej uredbi, z namenom nadomestila izgub, ki jih povzročijo naravne nesreče in druge slabe vremenske razmere v kmetijski proizvodnji oziroma pogini živali zaradi bolezni, ki jih je mogoče zavarovati. S tem se spodbuja upravičence iz 3. člena te uredbe, da zavarujejo svoje pridelke pred posledicami naravnih nesreč, drugih slabih vremenskih razmer in pred boleznimi živali.
(2) Upravičen strošek za dodelitev pomoči po tej uredbi je znesek zavarovalne premije, vključno s pripadajočim davkom od prometa zavarovalnih poslov, kot je določen v zavarovalni pogodbi za sklenitev zavarovanja po tej uredbi.
(3) Zavarovanje po tej uredbi krije le stroške nadomestitev izgub iz prvega odstavka tega člena in ne zahteva ali določa vrste ali količine prihodnje kmetijske proizvodnje.
3. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenec do sofinanciranja zavarovalne premije za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje je upravičenec za ukrepe kmetijske politike iz zakona, ki ureja kmetijstvo, ki se v Republiki Sloveniji ukvarja s primarno kmetijsko proizvodnjo, opredeljeno v 44. točki 2. člena Uredbe 2022/2472/EU, če izpolnjuje naslednje pogoje:
1. je mikro, malo ali srednje podjetje, kot je opredeljeno v Prilogi I Uredbe 2022/2472/EU;
2. ni podjetje v težavah v skladu z 59. točko 2. člena Uredbe 2022/2472/EU;
3. je z izvajalcem zavarovanja sklenjena zavarovalna pogodba za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje na kmetijskem gospodarstvu v skladu s to uredbo;
4. je vpisan v register kmetijskih gospodarstev v skladu s predpisi, ki urejajo RKG.
(2) Ob podpisu zavarovalne pogodbe iz 3. točke prejšnjega odstavka so priložene pisne izjave upravičenca, da:
1. kmetijsko gospodarstvo izpolnjuje pogoje iz 1. in 2. točke prejšnjega odstavka;
2. za iste upravičene stroške kmetijsko gospodarstvo ni prejelo oziroma ne uveljavlja drugih državnih pomoči, ki bi skupaj s pomočjo po tej uredbi presegale 70 % stroškov zavarovalne premije za zavarovanje iz 3. točke prejšnjega odstavka;
3. dovoljuje izvajalcu zavarovanj za namen sklenitve zavarovalne pogodbe dostop do potrebnih podatkov iz registra kmetijskih gospodarstev, registrov živali in iz drugih evidenc, ki jih upravlja in vodi ministrstvo, pristojno za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo;
4. dovoljuje izvajalcu zavarovanja, da posreduje podatke iz zavarovalne pogodbe in pripadajoče dokumentacije ministrstvu in Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija) za izvajanje upravnih nalog, nalog nadzora in poročanja po Uredbi 2022/2472/EU in tej uredbi;
5. nima neporavnanega naloga za izterjavo na podlagi predhodnega sklepa Evropske komisije, v katerem je pomoč razglasila za nezakonito in nezdružljivo v skladu z notranjim trgom v skladu s točko a) četrtega odstavka 1. člena Uredbe 2022/2472/EU;
6. nima neporavnanih davčnih obveznosti in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 eurov.
(3) Izjave iz prvega in drugega odstavka tega člena se preverijo na dan oddaje zahtevka.
(4) Vzorec izjave iz 5. točke drugega odstavka tega člena je določen v Prilogi 1, ki je sestavni del te uredbe.
4. člen 
(združevanje pomoči in skupni znesek pomoči) 
Poleg pomoči za plačilo zavarovalne premije za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje po tej uredbi se v zvezi z istimi upravičenimi stroški lahko dodeli še druga državna pomoč, če so izpolnjeni pogoji iz tretjega do šestega odstavka 8. člena Uredbe 2022/2472/EU.
5. člen 
(izvajalci zavarovanja) 
Izvajalci zavarovanja po tej uredbi so zavarovalnice, ki opravljajo zavarovalne posle v skladu z zakonom, ki ureja zavarovalništvo, in so pridobile dovoljenje za opravljanje zavarovalnih poslov v zavarovalni vrsti zavarovanja požara in elementarnih nesreč oziroma dovoljenje za opravljanje zavarovalnih poslov v zavarovalni vrsti drugo škodno zavarovanje iz zakona, ki ureja zavarovalništvo (v nadaljnjem besedilu: izvajalec zavarovanja).
6. člen 
(uveljavljanje sofinanciranja) 
Izvajalec zavarovanja lahko za istega upravičenca po tej uredbi uveljavlja v posameznem koledarskem letu sofinanciranje zavarovalne premije samo:
– za eno rastno dobo pri zavarovanju posameznih posevkov, nasadov in plodov;
– za največ eno leto pri zavarovanju materialne škode na sredstvih;
– za največ eno leto pri zavarovanju živali na kmetijskem gospodarstvu.
7. člen 
(sredstva) 
Sredstva za sofinanciranje zavarovalnih premij po tej uredbi se zagotavljajo v okviru proračunske postavke ministrstva, ki je namenjena prilagajanju podnebnim spremembam, do višine sredstev na tej proračunski postavki v posameznem koledarskem letu.
8. člen 
(pogoji in višina sofinanciranja zavarovalne premije za posevke, nasade in plodove) 
(1) Sofinancirajo se zavarovalne premije za zavarovanje posevkov, nasadov in plodov največ do višine zavarovalne vsote za posamezni posevek, nasad in plod, kot je določeno v I. delu Priloge 2, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Sofinancirajo se zavarovalne premije, pri katerih je zavarovalno kritje z odbitno franšizo v višini najmanj 15 % zavarovalne vsote posevka, nasada ali plodov na posamezni zavarovani površini.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek se sofinancirajo zavarovalne premije tudi v primeru, ko je odbitna franšiza manjša od 15 %, upravičenec pa odbitno franšizo, manjšo od 15 %, odkupi. Odkup odbitne franšize, manjše od 15 %, se po tej uredbi ne sofinancira.
(4) Podatki o odbitni franšizi, zavarovalni površini in zavarovalni vsoti posameznega zavarovanega posevka, nasada in plodu morajo biti jasno razvidni iz zavarovalne pogodbe.
(5) Višina sofinanciranja zavarovalne premije za posevke, nasade in plodove iz prvega odstavka tega člena znaša 60 % obračunane zavarovalne premije, vključno s pripadajočim davkom od prometa zavarovalnih poslov.
(6) Iz zavarovalne pogodbe in pripadajoče dokumentacije morajo biti jasno razvidni zavarovalni pogoji, skupna obračunana zavarovalna premija, vključno z vsemi doplačili po odstotkih in namenu, ter del zavarovalne premije, ki jo plača upravičenec, in del, ki ga sofinancira država.
9. člen 
(pogoji in višina sofinanciranja zavarovalne premije za materialno škodo na sredstvih) 
(1) Sofinancirajo se zavarovalne premije za zavarovanje škode na proizvodnih sredstvih trajnih nasadov ter materialno škodo na konstrukcijah in kritinah rastlinjakov, ki so vpisani v RKG s šifro 1190 – rastlinjak, 1191 – rastlinjak, kjer pridelava ni v tleh, 1192 – rastlinjak s sadnimi rastlinami, konstrukcijah (žičnicah) hmeljišč ter konstrukcijah in mrežah proti toči v intenzivnih sadovnjakih in vinogradih.
(2) Višina sofinanciranja zavarovalne premije za materialno škodo na sredstvih iz prvega odstavka tega člena znaša 60 % obračunane zavarovalne premije, vključno s pripadajočim davkom od prometa zavarovalnih poslov.
(3) Iz zavarovalne pogodbe in pripadajoče dokumentacije morajo biti jasno razvidni zavarovalni pogoji, skupna obračunana zavarovalna premija, vključno z vsemi doplačili po odstotkih in namenu, ter del zavarovalne premije, ki jo plača upravičenec, in del, ki ga sofinancira država.
10. člen 
(pogoji in višina sofinanciranja zavarovalne premije za bolezni živali) 
(1) Sofinancirajo se zavarovalne premije za zavarovanje živali na kmetijskem gospodarstvu, določenih v II. delu Priloge 2 te uredbe, pred nevarnostjo pogina zaradi bolezni, zakola živali na kmetijskem gospodarstvu z veterinarsko napotnico ali usmrtitve živali zaradi bolezni ter ekonomskega zakola zaradi bolezni. Nezgode in ostali riziki niso predmet sofinanciranja, zato se premija za ta kritja ne šteje v osnovo za sofinanciranje posameznega predmeta zavarovanja.
(2) Višina sofinanciranja zavarovalne premije za bolezni živali iz prejšnjega odstavka znaša 60 % obračunane zavarovalne premije, vključno s pripadajočim davkom od prometa zavarovalnih poslov.
(3) Iz zavarovalne pogodbe in pripadajoče dokumentacije morajo biti jasno razvidni zavarovalni pogoji, skupna obračunana zavarovalna premija, vključno z vsemi doplačili po odstotkih in namenu, ter del zavarovalne premije, ki jo plača upravičenec, in del, ki ga sofinancira država.
11. člen 
(vložitev zahtevka) 
(1) Izvajalec zavarovanja odda zahtevek za sofinanciranje zavarovalnih premij (v nadaljnjem besedilu: zahtevek) v informacijski sistem agencije v elektronski obliki, v roku, določenem v 12. členu te uredbe.
(2) Zahtevek iz prejšnjega odstavka pooblaščenec za elektronsko vložitev izpolni elektronsko in podpiše s kvalificiranim elektronskim podpisom ter vloži v elektronski obliki.
(3) Za elektronsko izpolnjevanje in vložitev zahtevkov iz prejšnjega odstavka agencija vzpostavi vstopno spletno mesto na naslovu https://e-kmetija.gov.si, na katerem se pooblaščenec za elektronsko vložitev s sredstvom elektronske identifikacije prijavi v informacijski sistem agencije, ima dostop do vseh podatkov, potrebnih za izpolnitev zahtevka, izvede elektronski vnos, vključno s kvalificiranim elektronskim podpisom, in vloži zahtevek v informacijski sistem agencije, ki ga obvesti o uspešni vložitvi zahtevka.
(4) Pooblaščenec za elektronsko vložitev se pred elektronsko vložitvijo zahtevka registrira pri agenciji. Pooblaščenec za elektronsko vložitev pri vnosu zahtevka izpolni pooblastilo za dostop in uporabo informacijskega sistema agencije. S podpisom na zahtevku pooblaščenec za elektronsko vložitev potrdi pravilnost vnosa podatkov. Podrobna navodila o prijavi v informacijski sistem in izpolnjevanju zahtevka v njem ter vlaganju zahtevka se objavijo na osrednjem spletnem mestu državne uprave.
(5) Kot sredstvo elektronske identifikacije iz tretjega odstavka tega člena se šteje sredstvo elektronske identifikacije ravni zanesljivosti srednja ali visoka oziroma drugi način elektronske identifikacije za dostop do elektronskih storitev ravni zanesljivosti srednja ali visoka v skladu s predpisi, ki urejajo elektronsko identifikacijo in storitev zaupanja.
(6) Pred izdajo odločbe mora agencija pri najmanj petih odstotkih od skupnega števila zavarovalnih pogodb zahtevka opraviti preverbo skladnosti zavarovalnih pogodb z določbami te uredbe in Uredbe 2022/2472/EU.
(7) Za namen preverjanja iz prejšnjega odstavka izvajalec zavarovanja, v roku osmih dni od oddaje zahtevka vloži zavarovalne pogodbe v informacijski sistem agencije. Agencija preveri ustreznost pogojev zavarovalnih pogodb z določbami te uredbe in Uredbe 2022/2472/EU.
12. člen 
(rok za vložitev zahtevkov) 
(1) Izvajalci zavarovanja lahko kadar koli med letom, v katerem sklepajo zavarovanja, vlagajo zahtevke na agencijo.
(2) Izvajalci zavarovanja vlagajo zahtevke najpozneje do 31. marca naslednjega leta za preteklo leto, v katerem so sklenili zavarovanje.
13. člen 
(odločitev o zahtevku in preverba pred odobritvijo) 
(1) O zahtevku izvajalca zavarovanja odloči agencija z odločbo o odobritvi plačila dela zavarovalne premije.
(2) Če agencija med opravljanjem preverbe iz tega člena ugotovi, da niso izpolnjeni vsi pogoji za upravičenost do sofinanciranja po tej uredbi ter Uredbi 2022/2472/EU, se zahtevek izvajalca zavarovanja za neupravičeni del zavrne, upravičeni del pa se izplača.
(3) Če je zavarovalna pogodba posameznega upravičenca zaradi neizpolnjevanja pogojev ali ugotovljenih nepravilnosti z upravnim aktom zavrnjena, se zavarovalna pogodba tega upravičenca ne more ponovno uveljavljati z vložitvijo novega zahtevka.
(4) Zahtevki, za katere izplačilo ne bo mogoče v tekočem letu, se izplačajo v naslednjem proračunskem letu.
14. člen 
(zbiranje informacij, vodenje evidenc in pošiljanje podatkov) 
(1) Ministrstvo je pristojni organ za zbiranje informacij, vodenje evidenc, obveščanje in poročanje Evropski komisiji v skladu z Uredbo 2022/2472/EU.
(2) Izvajalci zavarovanja pred začetkom izvajanja zavarovanja v tekočem letu sporočijo ministrstvu vse zavarovalne pogoje ter njihove spremembe in dopolnitve med letom, po katerih bodo sklepali zavarovanja in uveljavljali sofinanciranje zavarovalnih premij za zavarovanje po tej uredbi.
(3) Izvajalci zavarovanja ministrstvu in agenciji na njuno zahtevo dovolijo vpogled v podatke iz zavarovalne pogodbe in pripadajoče dokumentacije v zvezi s sklepanjem zavarovanj po tej uredbi za izvajanje upravnih nalog in nalog nadzora po tej uredbi oziroma jima to dokumentacijo in podatke predložijo.
(4) Ministrstvo izvajalcem zavarovanja za izvajanje zavarovanj po tej uredbi v skladu z zakonom, ki ureja zavarovalništvo, pošlje potrebne podatke iz registra kmetijskih gospodarstev, registrov živali in iz drugih evidenc, ki jih upravlja in vodi ministrstvo.
(5) Agencija in zavarovalnice namen, predmet in način posredovanja podatkov podrobneje uredijo v medsebojnem sporazumu.
(6) Ministrstvo na spletni strani https://www.gov.si/teme/evidence-priglasenih-nacrtov-pomoci/ objavi informacije o shemi pomoči po tej uredbi, ki so na voljo splošni javnosti brez omejitev vsaj deset let od datuma dodelitve pomoči.
(7) Agencija hrani natančne evidence z informacijami in dokazili o dodeljenih pomočeh po tej uredbi še deset let od dneva, ko je bila dodeljena zadnja posamična pomoč.
15. člen 
(odgovornost za resničnost podatkov in vračilo neupravičeno izplačanih sredstev) 
(1) Upravičenec je odgovoren za resničnost podatkov in izjav, ki jih je predložil izvajalcu zavarovanja pri sklepanju zavarovanja.
(2) Če agencija po izplačilu sredstev ugotovi, da so bili podatki iz prejšnjega odstavka, ki so potrebni za ugotavljanje upravičenosti do sofinanciranja zavarovalne premije po tej uredbi, neresnični ali je upravičenec priložil lažne izjave, mora upravičenec vrniti že prejeti sofinancirani del premije v proračun skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
(3) Če agencija po izplačilu sredstev ugotovi, da niso bili izpolnjeni vsi pogoji za sofinanciranje zavarovalne premije po tej uredbi, mora upravičenec vrniti že prejeti sofinancirani del premije v proračun skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
16. člen 
(poročanje) 
(1) Izvajalci zavarovanja do 1. marca tekočega leta poročajo ministrstvu o sklenjenih zavarovalnih pogodbah po tej uredbi v preteklem letu na obrazcu iz Priloge 3, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Izvajalci zavarovanja v dveh mesecih po koncu poslovnega leta poročajo ministrstvu o obračunanih zavarovalnih premijah in izplačanih sredstvih za škodo za posevke, nasade in plodove, materialno škodo na sredstvih ter živali. Ministrstvo to poročilo pošlje ministrstvu, pristojnemu za finance.
(3) Agencija do 15. v mesecu poroča ministrstvu o skupni višini odobrenih in izplačanih sredstev izvajalcem zavarovanja, o opravljenih preverbah iz 11. in 13. člena te uredbe in o številu sklenjenih zavarovalnih pogodb po tej uredbi za pretekli mesec.
(4) Agencija poroča ministrstvu o dodeljenih pomočeh po tej uredbi za sofinanciranje zavarovalnih premij za zavarovanje posevkov, nasadov in plodov, za materialno škodo na sredstvih ter za zavarovanje živali na kmetijskem gospodarstvu v skladu s pravilnikom, ki ureja način pošiljanja podatkov in poročanja o državnih pomočeh s področja kmetijstva.
17. člen 
(prekrški) 
(1) Z globo od 400 do 4.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ne poroča v skladu s 16. členom te uredbe.
(2) Z globo od 200 do 400 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
18. člen 
Postopki, začeti na podlagi Uredbe o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje in ribištva (Uradni list RS, št. 89/14, 2/15, 3/15, 98/15, 28/16, 81/16, 66/17, 82/18, 13/19, 3/21, 181/21 in 157/22), se dokončajo v skladu z Uredbo o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje in ribištva (Uradni list RS, št. 89/14, 2/15, 3/15, 98/15, 28/16, 81/16, 66/17, 82/18, 13/19, 3/21, 181/21 in 157/22), pri čemer se za začetek postopka šteje sklenitev zavarovalne pogodbe pri izvajalcu zavarovanja.
19. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati 1. julija 2023.
Št. 00704-240/2023
Ljubljana, dne 15. junija 2023
EVA 2023-2330-0050
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti