Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023

Kazalo

2013. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepov endogene regionalne politike, stran 5632.

  
Na podlagi 26. člena in za izvrševanje drugega odstavka 14. člena ter drugega in tretjega odstavka 24. člena Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (Uradni list RS, št. 20/11, 57/12, 46/16 in 18/23 – ZDU-1O) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepov endogene regionalne politike 
1. člen 
V Uredbi o izvajanju ukrepov endogene regionalne politike (Uradni list RS, št. 16/13, 78/15 in 46/19) se v 1. členu za besedo »pogoje« dodata vejica in beseda »merila«.
2. člen 
V 2. členu se v prvem odstavku za besedilom »(v nadaljnjem besedilu: povabilo)« dodata vejica in besedilo »ki ga ministrstvo objavi tudi na osrednjem spletnem mestu državne uprave«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Povabilo vsebuje naslednje obvezne elemente:
1. pravne podlage za objavo povabila in pripravo projektov,
2. predmet povabila, ki je poziv razvojnim svetom regij k predložitvi osnutka dogovora,
3. vsebine, ki jih mora vsebovati osnutek dogovora v skladu z 2.a členom te uredbe,
4. pogoje, ki jih morajo izpolnjevati projekti v skladu s 3. členom, in merila iz 4. člena te uredbe,
5. sklic na merila za izbor operacij, financiranih s sredstvi evropske kohezijske politike, ki se neposredno potrjujejo v skladu s predpisi, ki urejajo izvajanje evropske kohezijske politike v Republiki Sloveniji,
6. navodila za pripravo in sklepanje dogovorov z jasno opredeljeno časovnico,
7. obrazce, ki so sestavni del povabila, in
8. način in roke za predložitev osnutkov in predlogov za dopolnitev dogovorov.«.
Tretji odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Poleg obveznih elementov iz prejšnjega odstavka lahko povabilo vsebuje tudi druge elemente, ki jih predlagajo pristojna ministrstva.«.
Za tretjim odstavkom se doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Spremembe in dopolnitve povabila se posredujejo razvojnim regijam in objavijo na način, kot je bilo objavljeno povabilo.«.
3. člen 
2.a člen se spremeni tako, da se glasi:
»2.a člen 
(vsebina osnutka dogovora) 
(1) Osnutek dogovora, ki ga posreduje regionalna razvojna agencija (v nadaljnjem besedilu: RRA) ministrstvu do roka, določenega v povabilu, vsebuje:
a) povzetek regionalnega razvojnega programa s predstavitvijo:
– strateških razvojnih ciljev in prioritet regije v programskem obdobju in
– razvojnih specializacij regije,
b) opis postopka izbora projektov z utemeljitvijo izpolnjevanja meril za izbor iz 4. člena te uredbe ter v primeru sofinanciranja iz sredstev evropske kohezijske politike tudi meril za izbor operacij iz 5. točke drugega odstavka prejšnjega člena, in sicer za vsak posamezen predlog projekta,
c) seznam regijskih, medregijskih in sektorskih projektov, ki bodo omogočili izkoriščanje najpomembnejših razvojnih potencialov in prednosti regije, odpravljali ključne razvojne ovire regije, uresničevali vizijo in regijske razvojne specializacije, razvrščene po prioriteti in opremljene s podatki o nosilcih, imenih projektov ter finančno oceno posameznih projektov in zbirnik po virih sredstev (podatki projektov se navedejo na obrazcu, ki je sestavni del povabila) in
č) predstavitev projektov iz prejšnje točke, ki mora poleg sestavin, ki jih za predstavitev najpomembnejših regijskih projektov v regionalnem razvojnem programu določa uredba, ki ureja razvojne regionalne programe, vsebovati tudi:
– fazo v postopku pridobivanja potrebnih upravnih dovoljenj in soglasij pri investicijskih projektih ter seznam projektne in investicijske dokumentacije, ki je že pripravljena, in
– podatke o pravnem stanju zadevnih nepremičnin pri investicijskih projektih.
(2) RRA osnutku dogovora priloži kontrolne liste s preverjenimi pogoji in ocenami projektov glede na merila, določena s to uredbo in povabilom.«.
4. člen 
3. člen se spremeni tako, da se glasi:
»3. člen 
(splošni pogoji za uvrščanje regijskih projektov v dogovor) 
(1) Pri izboru regijskih projektov mora razvojni svet regije upoštevati naslednje splošne pogoje za uvrščanje regijskih projektov v dogovor:
– skladnost projekta z regionalnim razvojnim programom in drugimi strategijami na območju regije,
– skladnost projekta s programskimi dokumenti s področja regionalnega razvoja, ki so podlaga za sofinanciranje regijskih projektov,
– skladnost projekta s strateško-razvojnimi dokumenti pristojnih ministrstev,
– izkazan razvojni vpliv na celotno regijo ali del regije (kar se primeroma utemeljuje z območnim razvojnim programom, območnimi razvojnimi partnerstvi, geografsko pokritostjo območja, ki ga projekt obsega, vključenimi občinami in številom prebivalstva),
– merljivost učinkov in rezultatov projekta,
– prikaz zaprte finančne konstrukcije projekta z upoštevanjem deleža sofinanciranja, določenega v povabilu,
– pripravljenost in izvedljivost projekta v načrtovanem časovnem obdobju, kar se utemeljuje z ustrezno fazo pripravljenosti dokumentacije v skladu s točko č) prvega odstavka prejšnjega člena.
(2) Pogoji iz prejšnjega odstavka se podrobneje določijo v povabilu.
(3) Povabilo lahko vsebuje tudi posebne pogoje za izbor projektov, ki jih na določenem področju določi pristojno ministrstvo za vključitev projektov z njegovega delovnega področja. V tem primeru mora ministrstvo za vključitev projekta v dogovor pridobiti predhodno soglasje pristojnega ministrstva.«.
5. člen 
4. člen se spremeni tako, da se glasi:
»4. člen 
(merila za uvrščanje regijskih projektov v dogovor) 
(1) Pri izboru regijskih projektov mora razvojni svet regije upoštevati naslednja splošna merila:
– pozitiven učinek na gospodarsko rast, krepitev razvojne specializacije in konkurenčnost regije,
– pozitiven učinek na dvig kakovosti življenja in razvoj človeškega potenciala,
– pozitiven vpliv na okolje ob upoštevanju zelenega prehoda,
– izboljšanje mobilnosti in regionalne povezljivosti,
– sinergijski učinek in komplementarnost z drugimi projekti,
– sodelovanje znotraj regij in med regijami,
– skladen prostorski razvoj regij in
– trajnostni učinek projekta glede na vložena finančna sredstva.
(2) Povabilo lahko vsebuje tudi dodatna merila za izbor projektov, ki jih na določenem področju določi pristojno ministrstvo.
(3) Razvojni svet regije lahko oblikuje specifična merila z upoštevanjem skladnega regionalnega razvoja razvojnih specializacij in prioritet regije, ki jih sprejme pred izvedbo ocenjevanja predlogov projektov.
(4) Za projekte, ki se sofinancirajo iz sredstev evropske kohezijske politike, se upoštevajo tudi merila za izbor operacij v skladu s predpisi, ki urejajo izvajanje evropske kohezijske politike v Republiki Sloveniji in zasledovanje veljavnih kazalnikov in ciljev.«.
6. člen 
5. člen se spremeni tako, da se glasi:
»5. člen 
(priprava, medresorsko usklajevanje in podpis dogovora) 
(1) Na podlagi povabila RRA pripravi osnutek dogovora za razvoj regije, ki vključuje regijske, medregijske in sektorske projekte.
(2) RRA pred uvrstitvijo projektov v dogovor preveri izpolnjevanje pogojev in izvede točkovanje po merilih v skladu s prejšnjim členom in povabilom. Na podlagi sklepa razvojnega sveta regije o določitvi regijskih projektov za uvrstitev v osnutek dogovora pošlje RRA osnutek dogovora ministrstvu.
(3) Ministrstvo preveri formalno popolnost osnutkov dogovorov z obveznimi sestavinami, določenimi s to uredbo in povabilom, ter preveri skladnost z RRP. Predloge projektov iz osnutka dogovora ministrstvo posreduje v vsebinski pregled pristojnim ministrstvom, ki podajo mnenje oziroma soglasje k projektom. Pristojna ministrstva se opredelijo do regijskih in medregijskih projektov preko teritorialnega razvojnega dialoga.
(4) V okviru teritorialnega razvojnega dialoga pridobi ministrstvo od pristojnih ministrstev predloge dodatnih sektorskih projektov v skladu s 15. členom Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (Uradni list RS, št. 20/11, 57/12, 46/16 in 18/23 – ZDU-1O; v nadaljnjem besedilu: zakon).
(5) Roki za posamezne aktivnosti se podrobneje določijo v povabilu.
(6) Regijski, medregijski in sektorski projekti se uvrščajo v dogovor za razvoj regije s soglasjem razvojnega sveta regije, pristojnega ministra in ministra, pristojnega za regionalni razvoj (v nadaljnjem besedilu: minister). Dogovor za razvoj regije je sklenjen, ko ga podpišeta predsednik razvojnega sveta regije in minister.«.
7. člen 
Za 5. členom se dodata nova 5.a in 5.b člen, ki se glasita:
»5.a člen 
(dopolnitve in spremembe dogovora) 
(1) Do dopolnitev in sprememb dogovora pride v naslednjih primerih:
– vključitev novega projekta v dogovor,
– izključitev obstoječega projekta iz dogovora ali
– bistvena sprememba obstoječega projekta, vključenega v dogovor.
(2) Za bistveno spremembo obstoječega projekta iz tretje alineje prejšnjega odstavka se šteje:
– če je odstopanje celotne finančne vrednosti ocenjenega posameznega projekta večje od 20 odstotkov,
– če se spremeni nosilec ali partner projekta,
– če se spremeni namen ali cilji posameznega projekta.
(3) Spremembe ali dopolnitve dogovora lahko predlaga regija (RRA, razvojni svet), ministrstvo, pristojno ministrstvo ali nosilec posameznega projekta.
(4) V primeru, da je v odločitvi o podpori projektu vrednost sofinanciranja iz državnega proračuna ali sredstev kohezijske politike nižja od vrednosti, navedene v dogovoru, dogovora zaradi tega ni treba spreminjati.
(5) Pri pripravi sprememb in dopolnitev dogovora se smiselno uporabljajo določbe te uredbe, ki urejajo postopek priprave dogovora. V primerih iz prvega odstavka tega člena se pred sklenitvijo dopolnitve ali spremembe dogovora pridobi nova oziroma dopolnjena soglasja v skladu s šestim odstavkom prejšnjega člena.
(6) Pri odstopanjih oziroma spremembah projekta, vključenega v dogovor, ki niso bistvena, nosilec projekta ob vlogi za sofinanciranje ali njeni spremembi v teku izvajanja projekta posreduje obrazložitev odstopanja od sprejetega dogovora ministrstvu, pristojnemu ministrstvu in RRA.
(7) Spremembe in dopolnitve dogovorov se sklenejo z dodatkom k dogovoru. Na podlagi dodatka k dogovoru se pripravi čistopis dogovora.
5.b člen 
(izvajanje in spremljanje izvajanja projektov iz dogovorov) 
(1) Ministrstva, pristojna za izvajanje dogovora, posredujejo podatke o izvajanju projektov ministrstvu.
(2) Upravičenci do podpore posredujejo pristojni RRA odločitev o podpori, pogodbo o sofinanciranju in poročilo o izvedenem projektu. RRA spremlja izvajanje dogovora in poroča ministrstvu.
(3) V informacijskem sistemu ministrstva se zagotovi možnost spremljanja izvajanja regionalnih projektov, ki so financirani iz sredstev evropske kohezijske politike. Za vsak projekt se poleg ostalih podatkov navede tudi podatek o umestitvi projekta v dogovor glede na statistično klasifikacijsko teritorialno enoto NUTS 2 in NUTS 3, v kateri se projekt izvaja. Dostop do teh podatkov o projektih DRR na ravni posameznega projekta se zagotovi ministrstvu in pristojni RRA.
(4) Če projekt DRR ni del evropske kohezijske politike oziroma podatki o njegovem izvajanju niso dostopni v ustreznem informacijskem sistemu, nosilec projekta četrtletno poroča RRA o poteku izvedbe in realizaciji.«.
8. člen 
V 11. členu se v prvem odstavku besedilo »Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (Uradni list RS, št. 20/11 in 57/12; v nadaljnjem besedilu: zakon)« nadomesti z besedo »zakon«.
KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-232/2023
Ljubljana, dne 8. junija 2023
EVA 2023-1630-0005
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti