Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023

Kazalo

1974. Spremembe in dopolnitve Poslovnika Občinskega sveta Občine Kočevje, stran 5535.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE), 18. člena Statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 32/15, 39/23) in 67. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 191/20) je Občinski svet Občine Kočevje na 6. redni seji dne 30. 5. 2023 sprejel
S P R E M E M B E I N  D O P O L N I T V E  P O S L O V N I K A 
Občinskega sveta Občine Kočevje 
1. člen 
V Poslovniku Občinskega sveta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 191/20; v nadaljevanju: Poslovnik) se naslov 14. člena spremeni tako, da se glasi »Komisija za volitve, imenovanja in mandatna vprašanja«.
2. člen 
V 18. členu v drugem odstavku se besedna zveza »na vložišče« nadomesti z besedilom »v glavno pisarno občine«.
3. člen 
53. člen se spremeni tako, da se glasi:
»53. člen 
(članstvo delovnih teles občinskega sveta) 
(1) Predsednike in člane delovnih teles občinskega sveta imenuje občinski svet izmed svojih članov. V vsa delovna telesa, razen v KVIMV, lahko občinski svet imenuje člane tudi izmed drugih občanov, vendar največ polovico članov.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka tega člena so v Komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti imenovani naslednji člani:
– štirje člani Občinskega sveta Občine Kočevje,
– trije pripadniki romske skupnosti, živeče na območju Občine Kočevje,
– en predstavnik Policijske postaje Kočevje,
– en predstavnik Centra za socialno delo – enota Kočevje,
– en predstavnik vrtca in šol iz območja Občine Kočevje in
– en predstavnik Urada za delo Kočevje.
(3) Predsednik delovnega telesa sveta je lahko le član občinskega sveta.
(4) Članstvo v delovnih telesih občinskega sveta ni združljivo s funkcijo župana, s članstvom v nadzornem odboru občine in z delom v občinski upravi.
(5) Član delovnega telesa se je dolžan udeleževati sej delovnega telesa, katerega član je. Če ne more priti na sejo delovnega telesa, katerega član je, mora o tem obvestiti pristojno službo občinske uprave, najpozneje do začetka seje.
(6) Če se član delovnega telesa iz neupravičenih razlogov ne udeleži treh sej delovnega telesa v koledarskem letu, lahko predsednik delovnega telesa predlaga občinskemu svetu njegovo razrešitev kot člana delovnega telesa.«
4. člen 
(1) V 54. členu se besedilo »Statutarno-pravno komisijo« nadomesti z besedilom »Komisijo za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov«.
(2) Črta se šesta alineja.
5. člen 
56. člen Poslovnika se spremeni na način, da se glasi:
»56. člen 
(Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov) 
(1) Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov ima sedem članov, ki jih občinski svet imenuje izmed svojih članov in drugih občanov.
(2) Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov obravnava predlog statuta občine, poslovnika občinskega sveta in njunih sprememb oziroma dopolnitev. Na zahtevo župana, delovnega telesa ali predlagatelja akta, komisija obravnava tudi odloke in druge akte, ki jih občinski svet sprejema v obliki predpisov. Komisija oblikuje svoje mnenje oziroma stališče glede skladnosti obravnavanih predlogov aktov z ustavo, zakoni in statutom občine ter glede medsebojne skladnosti z drugimi veljavnimi akti občine. Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov v okviru svojih pristojnosti obravnava tudi prošnje in pritožbe občanov v zvezi z delom občinskega sveta in občinske uprave in predlaga občinskemu svetu sprejem določenih odločitev.
(3) Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov lahko predlaga občinskemu svetu v sprejem spremembe in dopolnitve statuta občine in poslovnika občinskega sveta ter obvezno razlago določb splošnih aktov.
(4) Med dvema sejama občinskega sveta, statut občine in poslovnik občinskega sveta, razlaga Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov.«
6. člen 
Črta se 60. člen.
7. člen 
V 61. členu se v prvem odstavku beseda »sedem« nadomesti z besedo »enajst«.
8. člen 
V 85. členu se v šestem odstavku besedilo »vendar samo znotraj mandatnega obdobja za katerega je bil občinski svet izvoljen.«, nadomesti z besedilom »skladno z vsakokratno veljavnimi področnimi predpisi.«.
9. člen 
V 86. členu se v drugem odstavku besedilo »en dan pred sklicem seje« nadomesti z besedilom »en dan pred sejo«.
10. člen 
V 88. členu se sedmi odstavek na novo glasi:
»(7) Če predloga uskladitve ni mogoče pripraviti na isti seji, župan obravnavo predloga uskladitve prekine in določi rok, kdaj se bo ta nadaljevala.«
11. člen 
(1) V 91. členu se prvi odstavek na novo glasi:
»(1) Župan lahko med letom občinskemu svetu predloži v sprejem rebalans proračuna občine.«
(2) V tretjem odstavku se pika nadomesti z vejico in doda besedilo »pri čemer je možno vlagati amandmaje le k proračunskim postavkam, katerih spremembe se predlagajo.«.
12. člen 
Doda se nov 91.a člen, ki se glasi:
»91.a člen 
(spremembe proračuna občine) 
(1) Župan lahko občinskemu svetu pred začetkom leta, na katerega se sprejeti proračun nanaša, predloži v sprejem spremembe proračuna občine.
(2) Spremembe proračuna občine sprejema občinski svet po določbah tega poslovnika, ki urejajo postopek za sprejem proračuna.«
13. člen 
V 92. členu v tretjem odstavku se besedilo »Statutarno-pravna komisija« nadomesti z besedilom »Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov«.
14. člen 
(1) V 104. členu v prvem odstavku se besedilo »Statutarno-pravni komisiji« nadomesti z besedilom »Komisiji za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov«.
(2) V drugem odstavku se besedilo »Statutarno-pravna komisija« nadomesti z besedilom »Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov«.
(3) V tretjem odstavku se besedilo »Statutarno-pravna komisija« nadomesti z besedilom »Komisija za statutarno-pravna vprašanja ter prošnje in pritožbe občanov«.
15. člen 
Te spremembe in dopolnitve začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0004/2023-5
Kočevje, dne 31. maja 2023
Župan 
Občine Kočevje 
dr. Vladimir Prebilič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti