Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2023 z dne 9. 6. 2023

Kazalo

1970. Sklep o določitvi kandidata za člana Državnega sveta Republike Slovenije in o volitvah predstavnikov Občine Kamnik v volilno telo volilne enote, stran 5533.

  
Na podlagi 14. in 15. člena Zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 95/09 – odl. US, 21/13 – ZFDO-F, 81/18 – odl. US in 16/23) ter 17. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 50/15, 20/17, 61/19 in 92/22) je Občinski svet Občine Kamnik na 4. seji dne 24. 5. 2023 sprejel
S K L E P 
o določitvi kandidata za člana Državnega sveta Republike Slovenije in o volitvah predstavnikov Občine Kamnik v volilno telo volilne enote 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta sklep ureja postopke za določitev kandidata za člana Državnega sveta Republike Slovenije in volitve predstavnikov Občine Kamnik v volilno telo volilne enote.
2. člen 
(1) Pravico biti voljen za člana državnega sveta in za predstavnika občine v volilno telo volilne enote določa zakon, ki ureja državni svet.
(2) Pod pogoji iz prejšnjega odstavka imajo pravico biti voljeni:
– za člana državnega sveta osebe, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti,
– za predstavnike občine v volilno telo volilne enote osebe, ki imajo stalno prebivališče v občini.
3. člen 
Kandidate za člana državnega sveta in predstavnike občine v volilno telo volilne enote predlagajo svetniške skupine in samostojni svetniki občinskega sveta.
4. člen 
(1) Kandidata za člana državnega sveta in predstavnike občine v volilno telo volilne enote določi oziroma izvoli občinski svet na volilnem zboru.
(2) Volitve se opravijo, če je na volilnem zboru navzoča večina vseh članov občinskega sveta.
(3) Če volilni zbor ni sklepčen, se nov volilni zbor skliče v nadaljnjih petih dneh. Na novem volilnem zboru se volitve opravijo ne glede na število navzočih članov občinskega sveta.
(4) Občinski svet v roku, ki ga določa zakon, ki ureja državni svet, predloži volilni komisiji volilne enote:
– kandidaturo za člana državnega sveta z osebnimi podatki in pisnim soglasjem kandidata,
– seznam izvoljenih predstavnikov občine v volilno telo volilne enote.
5. člen 
(1) Volilni zbor skliče župan ali od njega pooblaščeni podžupan. Volilni zbor mora biti izveden najkasneje dvainštirideset dni pred dnem glasovanja, določenem v aktu o razpisu volitev v državni svet.
(2) Vabilo za volilni zbor se posreduje najkasneje sedem dni pred dnem, določenim za volilni zbor.
II. DOLOČITEV KANDIDATA ZA ČLANA DRŽAVNEGA SVETA 
6. člen 
(1) Vsaka svetniška skupina in samostojni svetnik občinskega sveta lahko po pozivu Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanje (v nadaljnjem besedilu: komisija) predlaga največ enega kandidata za člana državnega sveta.
(2) Kandidatura s podpisom vodje svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika, osebnimi podatki in pisnim soglasjem kandidata se predloži komisiji do roka, ki ga ta določi v pozivu.
7. člen 
Komisija na podlagi potrjenih kandidatur najkasneje dvainpetdeset dni pred dnem glasovanja, določenem v aktu o razpisu volitev v državni svet, sestavi seznam kandidatov po abecednem redu priimkov kandidatov, začenši s črko, ki se določi z žrebom.
8. člen 
(1) Občinska uprava na podlagi seznama iz prejšnjega člena pripravi glasovnice za izvolitev kandidata za člana državnega sveta, ki vsebuje:
– oznako volilne enote,
– oznako občine,
– zaporedne številke po vrstnem redu iz seznama s priimki in imeni kandidatov,
– navodilo o načinu glasovanja.
(2) Član občinskega sveta lahko glasuje samo za enega kandidata. Član občinskega sveta glasuje tako, da na glasovnici obkroži zaporedno številko pred priimkom in imenom kandidata.
III. VOLITVE PREDSTAVNIKOV OBČINE V VOLILNO TELO VOLILNE ENOTE 
9. člen 
Predstavnike občine v volilno telo volilne enote izvoli občinski svet:
– enega ne glede na število prebivalcev,
– po enega na vsakih dopolnjenih pet tisoč prebivalcev občine.
10. člen 
(1) Vsaka svetniška skupina in samostojni svetnik občinskega sveta lahko po pozivu komisije predlaga največ toliko kandidatov, kolikor se jih voli.
(2) Kandidature s podpisom vodje svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika, osebnimi podatki in pisnimi soglasji kandidatov se predloži komisiji do roka, ki ga ta določi v pozivu.
11. člen 
Komisija na podlagi potrjenih kandidatur najkasneje dvainpetdeset dni pred dnem glasovanja, določenem v aktu o razpisu volitev v državni svet, sestavi seznam kandidatov po abecednem redu priimkov kandidatov, začenši s črko, ki se določi z žrebom.
12. člen 
(1) Občinska uprava na podlagi seznama iz prejšnjega člena pripravi glasovnice za izvolitev predstavnikov občine v volilno telo volilne enote, ki vsebuje:
– oznako volilne enote,
– oznako občine,
– zaporedne številke po vrstnem redu iz seznama s priimki in imeni kandidatov,
– navodilo o načinu glasovanja.
(2) Član občinskega sveta lahko glasuje samo za toliko kandidatov, kolikor se jih voli. Član občinskega sveta glasuje tako, da na glasovnici obkroži zaporedno številko pred priimkom in imenom kandidata.
IV. VOLILNI ZBOR 
13. člen 
(1) Dnevni red volilnega zbora je:
– ugotovitev števila navzočih članov občinskega sveta in
1. predstavitev kandidatov za člana državnega sveta,
2. predlog sklepa o imenovanju volilnega odbora,
3. volitve kandidata za člana državnega sveta in predstavnikov občine v volilno telo volilne enote,
4. seznanitev z izidom volitev in ugotovitev izvolitve kandidata za člana državnega sveta ter predstavnikov občine v volilno telo volilne enote,
5. predlog sklepa o imenovanju predstavnika kandidature v primeru, določenem v 20. členu tega sklepa.
(2) O dnevnem redu volilnega zbora se ne razpravlja in ne odloča.
14. člen 
Volilni zbor v skladu z določili statuta občine vodi župan, podžupan ali drug član občinskega sveta.
15. člen 
Predstavitev posameznega kandidata pri točki 1 iz prvega odstavka 13. člena tega sklepa je omejena na pet minut, razprave ni.
16. člen 
(1) Volilni zbor na predlog župana imenuje tričlanski volilni odbor, ki izvede volitve.
(2) Član volilnega odbora ne sme biti kandidat za člana državnega sveta ali predstavnika občine v volilno telo volilne enote.
17. člen 
Glasuje se tajno z glasovnicami.
18. člen 
Za kandidata za člana državnega sveta je določen kandidat, ki je dobil največ glasov. Če je dvoje ali več kandidatov dobilo enako število glasov, odloči o izvolitvi med njimi žreb, ki ga opravi volilni odbor.
19. člen 
Za predstavnike občine v volilno telo volilne enote so izvoljeni tisti kandidati, ki so dobili največ glasov. Če je dvoje ali več kandidatov dobilo enako število glasov, odloči o izvolitvi med njimi žreb, ki ga opravi volilni odbor.
20. člen 
Volilni zbor na predlog župana imenuje predstavnika kandidature za člana državnega sveta in predstavnike občine v volilno telo volilne enote, v kolikor to ni župan.
21. člen 
Zapisnik o volitvah, ki ga vodi volilni odbor, je priloga zapisnika volilnega zbora občinskega sveta.
22. člen 
Članom občinskega sveta za volilni zbor ne pripada plačilo, upravičeni pa so do povračila stroškov prevoza.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
23. člen 
Glede vprašanj, ki s tem sklepom niso urejena, se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja državni svet, zakona, ki ureja volitve v državni zbor, zakona, ki ureja lokalne volitve in poslovnika občinskega sveta.
24. člen 
Z uveljavitvijo tega sklepa preneha veljati Sklep o določitvi kandidata za člana Državnega sveta Republike Slovenije in o volitvah predstavnikov Občine Kamnik v volilno telo volilne enote, št. 2101-73/97, z dne 24. 9. 1997, in njegovi spremembi z dne 4. 9. 2002 ter z dne 26. 9. 2007.
25. člen 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 041-0001/2023
Kamnik, dne 24. maja 2023
Župan 
Občine Kamnik 
Matej Slapar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti