Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2023 z dne 2. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2023 z dne 2. 6. 2023

Kazalo

1897. Sklep o podelitvi priznanj Mestne občine Nova Gorica v letu 2023, stran 5355.

  
Na podlagi 19. člena Odloka o priznanjih Mestne občine Nova Gorica (Uradni list RS, št. 21/08, 24/12 in 31/20) in 19. člena Statuta Mestne občine Nova Gorica (Uradni list RS, št. 13/12, 18/17 in 18/19) je Mestni svet Mestne občine Nova Gorica na seji dne 25. maja 2023 sprejel
S K L E P 
1. 
Mestni svet Mestne občine Nova Gorica podeljuje naslednja priznanja Mestne občine Nova Gorica v letu 2023:
NAGRADO FRANCETA BEVKAprejme:
– TATJANA GREGORIČ, za življenjsko delo in njeno pomembno vlogo v kulturi goriškega, slovenskega in zamejskega prostora. Kot novinarka je resno, dosledno in strokovno spremljala kulturno dogajanje, ga komentirala in posredovala najširši javnosti, tako s pomočjo radia kot tiskanih medijev. Njene prispevke, glasbene ocene in tematske oddaje niso poslušali zgolj poslušalci Radia Koper ampak tudi programa Ars Radia Slovenije. Predvsem njej gre zahvala, da so lahko kulturnemu utripu na Severnem Primorskem in zamejstvu prisluhnili poslušalci širom Slovenije.
NAGRADO MESTNE OBČINE NOVA GORICA prejmejo:
– DRUŠTVO SOŠKA FRONTA 1915 – 1917, ki praznuje 30. letnico aktivnega delovanja na področju ohranjanja zapuščine prve svetovne vojne in ozaveščanja javnosti o pomenu ohranjanja spomina nanjo.
– DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH SEVERNE PRIMORSKE, ki praznuje 70. obletnico delovanja in je edina nevladna organizacija na tem področju, ki s strokovnim izvajanjem posebnih socialnih programov stremi k enakovrednemu vključevanju oseb z izgubo sluha v družbo in k njihovi čim manjši socialni izključenosti.
– JOŽEF MARKIČ, za izkazano izjemno angažiranost v funkciji predsednika Rezbarskega, intarzijskega in restavratorskega društva Solkan in je kot tak v največji možni meri zaslužen za uspehe društva pri prepoznavnosti in izvedbi številnih projektov pomembnih za Solkan, Goriško in Slovenijo ter za njegovo prizadevanje pri ohranjanju nesnovne dediščine o solkanskem mizarstvu.
BEVKOVO LISTINO prejme:
– prof. dr. RENATO PODBERSIČ, ki velja za izredno prodornega zgodovinarja mlajše generacije in pisca odmevnih strokovnih in poljudnih člankov povezanih z zgodovino Goriške, odličnega poznavalca judovstva na Goriškem ter aktivnega člana Društva Soška fronta 1915 – 1917.
PLAKETO MESTNE OBČINE NOVA GORICA prejmejo:
– KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO GORIŠKA PALETA, za tridesetletno aktivno delovanje na kulturno umetniškem področju, kjer s svojim ustvarjanjem in postavitvami raznovrstnih razstav bogatijo kulturno življenje občanov ter obiskovalcev mesta. S svojo dejavnostjo redno dokazujejo, da umetnost predstavlja pomemben del lokalnega okolja in njenega prebivalstva.
– DAVID KOŽUH, ki s posameznimi projekti, prilagojenimi vodstvi in različnimi pobudami orje ledino v slovenskem prostoru v prizadevanju približati slepim in slabovidnim umetnost ter naravno in kulturno dediščino. S širjenjem svojega znanja in izkušenj med kolegi muzealci jih neformalno izobražuje in spodbuja k uvajanju inovativnih pristopov pri svojem delu za slepe in slabovidne.
– pater NIKO ŽVOKELJ, ofm, si s svojimi vsestranskimi darovi in aktivnostmi na mnogih področjih ves čas svojega bivanja v Novi Gorici prizadeva za to, da bi vsak, ki pride v Novo Gorico, obiskal samostan in cerkev na Kostanjevici in tako prepoznal izredno duhovno in kulturno bogastvo mladega mesta. Je človek, ki vedno išče skupne poti in v vsaki priložnosti najde izziv, da pride naproti s svojo dobrohotno roko, iskrivimi idejami, z mirom, ki ga izžareva in tako nehote nagovarja vse, ki se srečujejo z njim. Reka, da smo vsi enaki in vsi enakopravni, nima na ustnicah ampak ga živi.
– MATJAŽ MARUŠIČ, je v širšem prostoru poznan kot odličen poznavalec Bohinjske proge ter promotor in aktivist na področju železniške in trajnostne mobilnosti na sploh v goriškem čezmejnem prostoru in širše.
– VENCELJ ANTON, za dolgoletno uspešno delo v dopisništvu RTV Slovenija v Novi Gorici kot snemalec in novinar ter za pogum, vztrajnost in odločnost pri ustanovitvi TV Primorka, kjer so bile v ospredju predvsem zgodbe malih ljudi. V kolektivu TV Primorka so se kalili številni mladi novinarji in tehnično osebje na katere je rad prenašal svoje znanje in izkušnje. V zadnjem času pa je svojo energijo usmeril v aktivno delovanje v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, podružnica za Severno Primorsko, kjer skrbi za promocijo zdravega načina življenja in ozaveščanja ljudi glede njihovega zdravja.
2. 
Ta sklep velja takoj in se ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 094-0001/2023-22
Nova Gorica, dne 25. maja 2023
Župan 
Mestne občine Nova Gorica 
Samo Turel 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti