Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2023 z dne 26. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2023 z dne 26. 4. 2023

Kazalo

1461. Pravilnik o enkratni denarni pomoči za novorojence v Občini Brezovica, stran 4109.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) in 15. člena Statuta Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 79/16) je Občinski svet Občine Brezovica na 4. redni seji dne 20. 4. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o enkratni denarni pomoči za novorojence v Občini Brezovica 
1. člen 
Pravilnik o enkratni denarni pomoči za novorojence v Občini Brezovica (v nadaljevanju: pravilnik) ureja dodeljevanje enkratne denarne pomoči za novorojence družinam z območja Občine Brezovica, določa upravičence, višino enkratne denarne pomoči, pogoje in postopek za uveljavljanje dodelitve enkratne denarne pomoči za novorojence.
2. člen 
Enkratna denarna pomoč za novorojenca (v nadaljevanju: denarna pomoč) je enkratna denarna pomoč družini novorojenca, s katero se ji zagotovijo dodatna denarna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
3. člen 
Upravičenec do denarne pomoči po tem pravilniku je eden od staršev pod pogojem, da sta upravičenec in novorojenec državljana Republike Slovenije in imata na dan rojstva novorojenca stalno prebivališče v Občini Brezovica.
V primeru, da starša živita ločeno, uveljavlja pravico do denarne pomoči tisti od staršev, pri katerem novorojenec dejansko živi, je državljan Republike Slovenije in ima na dan rojstva novorojenca stalno prebivališče v Občini Brezovica.
4. člen 
Občinska uprava, v sodelovanju s patronažno službo, izroči staršem prvorojenca darilo in staršem novorojencev čestitko župana ob rojstvu otroka ter jih obvesti o njihovi pravici do denarne pomoči.
5. člen 
Višina denarne pomoči po tem pravilniku znaša neto 200 EUR za vsakega novorojenca.
6. člen 
Upravičenec uveljavlja pravico do denarne pomoči za novorojenca s pisno vlogo, ki jo pošlje po pošti ali vloži pri občinski upravi Občine Brezovica. Obrazec vloge je upravičencem dostopen v vložišču ali na spletni strani Občine Brezovica: www.brezovica.si
7. člen 
V vlogi iz prejšnjega člena upravičenec navede podatke o državljanstvu in stalnem prebivališču zase in za novorojenca, številko tekočega računa, na katerega se nakaže denarno pomoč ter seznam družinskih članov.
Pisni vlogi vlagatelj priloži naslednje dokumente:
– izpisek ali potrdilo iz matičnega registra o rojstvu otroka,
– potrdilo o stalnem prebivališču za vlagatelja in novorojenca,
– fotokopijo dokumenta, iz katerega je razvidna številka transakcijskega računa upravičenca.
V primeru, ko vlagatelj sam ne predloži zahtevanih dokumentov bo organ sam pridobil podatke iz uradnih evidenc.
8. člen 
Upravičenci uveljavljajo pravico do denarne pomoči v letu, v katerem je bil otrok rojen, oziroma najkasneje do 31. marca naslednjega leta za otroke rojene v preteklem letu.
9. člen 
Denarna pomoč se nakaže upravičencu na podlagi odločbe, ki jo izda občinska uprava Občine Brezovica, najkasneje v roku 30 dni po njeni pravnomočnosti.
Zoper odločbo je dopustna pritožba na župana občine v roku 15 dni po vročitvi.
V postopku dodeljevanja denarne pomoči za novorojence se smiselno uporabljajo določbe Zakona o splošnem upravnem postopku.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
10. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o enkratni denarni pomoči za novorojence v Občini Brezovica (Uradni list RS, št. 101/11, dne 12. 12. 2011).
11. člen 
Ta pravilnik začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Brezovica, dne 20. aprila 2023
Župan 
Občine Brezovica 
Metod Ropret 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti