Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2023 z dne 26. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2023 z dne 26. 4. 2023

Kazalo

1460. Pravilnik o dodeljevanju socialno varstvene pomoči v Občini Brezovica, stran 4108.

  
Na podlagi Zakona o socialno varstvenih prejemkih (Uradni list RS, št. 61/10, 40/11, 14/13, 99/13, 90/15, 88/16, 31/18, 73/18 in 196/21 – ZDOsk), Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) ter Statuta Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 79/16) je Občinski svet Občine Brezovica na 4. redni seji dne 20. 4. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju socialno varstvene pomoči v Občini Brezovica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo kriteriji in postopki za dodelitev socialno varstvenih pomoči v Občini Brezovica, ki jih izvaja Center za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik.
Socialno varstvene pomoči po tem pravilniku so:
– denarna pomoč.
2. člen 
Občina Brezovica sredstva za socialno varstvene pomoči po tem pravilniku zagotavlja v vsakoletnem proračunu občine na posebni proračunski postavki Socialno varstvo materialno ogroženim – Pomoč družini in posamezniku.
3. člen 
Do denarnih pomoči po tem pravilniku so upravičeni občani Občine Brezovica, ki imajo stalno prebivališče v Občini Brezovica, ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč občine, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
4. člen 
Kriteriji za dodelitev denarnih pomoči je minimalni dohodek, določen v 8. členu Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki je glede na socialne razmere upravičenca lahko povečan za 50 % minimalnega dohodka in izredne socialne okoliščine.
5. člen 
Denarna pomoč se lahko upravičencu dodeli v nižjem znesku, kot bi mu pripadal po tem pravilniku ali se mu ne dodeli, če:
– se ugotovi, da kljub izkazanemu nizkemu dohodku ni ogrožena socialna varnost upravičenca in družinskih članov, ker je premoženje upravičenca in družinskih članov takšno, da bi mu lahko zagotavljalo preživetje oziroma dajalo dohodke;
– se ugotovi, da upravičenec živi z osebami oziroma mu pri preživljanju pomagajo osebe, ki niso družinski člani po zakonu, ki ureja socialno varstvene prejemke.
6. člen 
Denarne pomoči po tem pravilniku so:
1. denarna pomoč za premostitev trenutne materialne ogroženosti;
2. denarna pomoč za regresiranje šolskih potrebščin osnovnošolcem in dijakom;
3. denarna pomoč za sofinanciranje šole v naravi;
4. denarna pomoč za regresiranje šolskih kosil v osnovni šoli.
7. člen 
1. Osnovni znesek denarne pomoči za premostitev trenutne materialne ogroženosti je 300 €.
2. Regresiranje šolskih potrebščin osnovnošolcem in dijakom (za prvega otroka 50 % osnovnega zneska, za drugega in ostale otroke pa po 25 % osnovnega zneska).
3. Sofinanciranje šole v naravi v višini 50 % celotnega zneska.
4. Regresiranje šolskih kosil v osnovni šoli v višini cene oziroma 100 %.
9. člen 
Znesek odobrene denarne pomoči iz 1. in 2. točke 6. člena se praviloma izplača na osebni račun vlagatelja.
Znesek odobrene denarne pomoči iz točke 3. in 4. točke 6. člena pa se izplača izdajatelju računa za storitve, za katere je upravičenec vložil prošnjo neposredno izvajalcu, izdajatelju računa za storitve.
10. člen 
Denarna pomoč se praviloma dodeli enkrat v koledarskem letu za enega od namenov iz 6. člena tega pravilnika.
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena, se lahko vlagatelju poleg enega izmed namenov denarnih pomoči iz 1., 2. in 3. točke 6. člena tega pravilnika, lahko hkrati dodeli tudi denarna pomoč za regresiranje šolskih kosil v osnovni šoli.
Izjemoma se denarna pomoč za premostitev trenutne materialne ogroženosti lahko odobri dvakrat letno v primeru izrednih socialnih okoliščin.
11. člen 
Postopke za pridobitev pravic po določbah tega pravilnika, po pooblastilu Občine Brezovica, vodi in o njih odloča Center za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik.
12. člen 
Občani vlagajo zahtevke za dodelitev denarne pomoči na predpisani vlogi pri Centru za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik.
Vlogi so dolžni priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z Zakonom o socialno varstvenih prejemkih in s tem pravilnikom.
13. člen 
Center za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik preveri podatke iz vloge in dokazila in v skladu z Zakonom o upravnem postopku odloči o upravičenosti do občinske denarne pomoči z odločbo.
14. člen 
Zoper odločbo Centra za socialno delo Ljubljana Vič je dovoljena pritožba, ki se jo vloži v roku petnajst (15) dni od vročitve odločbe na naslov Centra za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik.
O pritožbi zoper odločbo Centra za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik odloča župan Občine Brezovica.
II. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
15. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika prenehata veljati Pravilnik o dodeljevanju socialno varstvene pomoči v Občini Brezovica (Uradni list RS, št. 103/09) ter Pravilnik o spremembi Pravilnika o dodeljevanju socialno varstvene pomoči v Občini Brezovica (Uradni list RS, št. 31/12).
16. člen 
Ta pravilnik začne veljati takoj po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1-CSD
Brezovica, dne 20. aprila 2023
Župan 
Občine Brezovica 
Metod Ropret 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti