Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2023 z dne 21. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2023 z dne 21. 4. 2023

Kazalo

1437. Pravilnik o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Občinskega sveta Občine Podčetrtek, stran 4040.

  
Na podlagi določil Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) in 18. člena Statuta Občine Podčetrtek (Uradni list RS, št. 88/22) je Občinski svet Občine Podčetrtek na 3. redni seji dne 13. 4. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Občinskega sveta Občine Podčetrtek 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se urejajo pravice in obveznosti svetniških skupin in samostojnih svetnikov o uporabi finančnih in drugih sredstev, ki jih za njihovo delo zagotavlja Občina Podčetrtek (v nadaljevanju občina).
2. člen 
Svetniške skupine v smislu določb tega pravilnika predstavljajo dva ali več povezanih članov občinskega sveta. Samostojni svetnik je član občinskega sveta, ki izjavi, da ni povezan v svetniško skupino ampak nastopa samostojno.
Vsak član Občinskega sveta Občine Podčetrtek je lahko član le ene svetniške skupine.
II. FINANČNA SREDSTVA 
3. člen 
Občinski svet določi višino finančnih sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih članov občinskega sveta z Odlokom o proračunu Občine Podčetrtek za tekoče leto.
V proračunu Občine Podčetrtek se določi letni znesek sredstev, ki pripada posameznemu svetniku. Svetniški skupini pripada letni znesek na posameznega svetnika pomnožen s številom svetnikov v svetniški skupini.
4. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki imajo pravico do porabe sredstev, zagotovljenih v proračunu občine za posamezno proračunsko leto, za namen zagotavljanja materialnih pogojev za njihovo delo, povezano z nalogami občinskega svetnika.
5. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki so dolžni s sredstvi iz prejšnjega člena tega pravilnika ravnati kot dober gospodar in jih uporabljati namensko, v skladu z določbami tega pravilnika in veljavno zakonodajo.
6. člen 
Sredstva se lahko uporabljajo izključno za namene delovanja svetniških skupin, in sicer za:
– nakup pisarniškega in potrošnega materiala,
– plačilo potnih stroškov svetnikov,
– plačilo poštnih storitev,
– plačilo stroškov fotokopiranja in tiskarskih storitev,
– naročnine na dnevni in periodični tisk,
– plačilo stroškov za obveščanje volivcev,
– plačilo stroškov seminarjev, konferenc in simpozijev, neposredno povezanih z delom občinskega sveta,
– plačilo strokovne literature,
– plačilo stroškov strokovne pomoči,
– plačilo reprezentančnih stroškov, neposredno povezanih z delom občinskega sveta oziroma občinskih svetnikov, ki ne smejo presegati 30% namenskih proračunskih sredstev za posamezno svetniško skupino,
– plačilo najemnin in stroškov, povezanih z uporabo poslovnih prostorov,
– nakup, najem in vzdrževanje računalniške in programske opreme.
Sredstva za namene, določene v prvem odstavku tega člena, se lahko porabijo zgolj za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov in ne za delovanje političnih strank.
Osnovna sredstva, nabavljena skladno s tem pravilnikom, so last občine in jih svetniške skupine in samostojni svetniki le uporabljajo v času trajanja mandata njihovih članov. Najpozneje v petnajstih dneh po poteku mandata jih morajo vrniti občini ali odkupiti po tržni vrednosti.
Za osnovna sredstva, nabavljena v skladu s prejšnjim odstavkom tega pravilnika, občinska uprava vodi ločeno evidenco v okviru registra osnovnih sredstev. Svetniška skupina in samostojni člani občinskega sveta morajo inventurni komisiji Občine Podčetrtek omogočiti vsakoletni pregled in popis osnovnih sredstev.
Svetniške skupine in samostojni člani občinskega sveta morajo z osnovnimi sredstvi, za katera so zadolženi, ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja in so materialno odgovorni za izgubo oziroma nepooblaščeno izposojo osnovnega sredstva. Ravno tako so dolžni sami kriti stroške popravila v primeru poškodovanja osnovnega sredstva, ki nastane zaradi malomarnega ravnanja z njim.
7. člen 
Vodje svetniških skupin in samostojni svetniki morajo za porabo sredstev iz občinskega proračuna občinski upravi predložiti seznam svetnikov, ki so povezani v svetniško skupino, sporočiti ime in priimek osebe, pooblaščene za predstavljanje svetniške skupine (vodja svetniške skupine) in predložiti originalni izvod izjave svetnika, da je član svetniške skupine, oziroma izjavo svetnika, da je samostojni član občinskega sveta.
V primeru izstopa člana iz svetniške skupine, svetniški skupini ne pripadajo finančna sredstva v prvotni višini in se jih zmanjša za ustrezen znesek, in sicer s prvim dnem naslednjega meseca po izstopu člana občinskega sveta.
V primeru vstopa novega člana v svetniško skupino, se svetniški skupini finančna sredstva v prvotni višini povečajo za ustrezen znesek, s prvim dnem naslednjega meseca po vstopu novega člana.
Član svetniške skupine, ki izstopi iz svetniške skupine in ne vstopi v drugo svetniško skupino, pridobi pravico do finančnih sredstev kot samostojni svetnik.
8. člen 
Vodje svetniških skupin in samostojni svetniki podajo pisni predlog za porabo sredstev za namene iz 6. člena pravilnika pooblaščeni osebi občinske uprave. Ob naročilu se preveri namen porabe in se izda ustrezna naročilnica oziroma zagotovi izplačilo sredstev v skladu s predpisi o javnih financah. Vsak račun se mora glasiti na naslov občine s pripisom za svetniško skupino in z imenom svetniške skupine.
9. člen 
Finančna sredstva se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s tem pravilnikom in proračunom. Če svetniška skupina ali samostojni svetnik finančnih sredstev, ki jih prejema iz proračuna občine, ne uporabi za namene, določene s tem pravilnikom, se mu pravica porabe za tekoče leto zmanjša za višino nepravilno porabljenega zneska oziroma mora sredstva vrniti v proračun občine.
Za zakonito in pravilno porabo sredstev je odgovoren vodja svetniške skupine oziroma samostojen svetnik, ki je o višini in namenu porabe sredstev dolžan voditi lastno evidenco.
Nadzor nad zakonitostjo porabe sredstev na podlagi tega pravilnika opravljata pristojni uslužbenec občinske uprave ter nadzorni odbor občine.
10. člen 
Ob zaključku proračunskega leta se neporabljena finančna sredstva, namenjena za delovanje svetniških skupin in samostojnih svetnikov, ne prenašajo v proračun naslednjega leta.
Pravica do pridobitve finančnih sredstev iz tega pravilnika preneha z dnem poteka mandata občinskemu svetu.
11. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki so dolžni med letom omogočiti nadzor nad izvajanjem porabe iz 6. člena tega pravilnika in nadzor nad finančnim poslovanjem v zvezi z namensko porabo dodeljenih sredstev Nadzornemu odboru Občine Podčetrtek.
III. KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0001/2023
Podčetrtek, dne 13. aprila 2023
Župan 
Občine Podčetrtek 
Peter Misja 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti