Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2023 z dne 21. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2023 z dne 21. 4. 2023

Kazalo

1425. Pravilnik o sofinanciranju obnove objektov kulturne dediščine v Občini Velike Lašče, stran 4031.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 2. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11 – ORZVKD39, 90/12, 111/13, 32/16 in 21/18 – ZNOrg), 66. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – UPB1, 56/08, 4/10, 20/11, 111/13, 68/16, 61/17, 21/18 – ZNOrg, 3/22 – ZDeb in 105/22 – ZZNŠPP) in 16. člena Statuta Občine Velike Lašče (Uradno glasilo Občine Velike Lašče, št. 2/06 – UPB, 6/13, 2/19) je Občinski svet Občine Velike Lašče na 4. redni seji dne 13. aprila 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obnove objektov kulturne dediščine v Občini Velike Lašče 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S Pravilnikom o sofinanciranju obnove objektov kulturne dediščine v Občini Velike Lašče (v nadaljevanju: Pravilnik) se določajo namen, upravičenci, pogoji, merila in kriteriji za sofinanciranje obnove objektov kulturne dediščine, ki se nahajajo na območju Občine Velike Lašče.
Med objekte kulturne dediščine sodijo: stavbe, sakralni objekti, kozolci in drugi objekti, ki imajo elemente kulturne dediščine.
Sredstva za sofinanciranje obnove objektov kulturne dediščine v Občini Velike Lašče (v nadaljevanju: naročnik) se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
Občina Velike Lašče z ukrepi, opredeljenimi v tem pravilniku, spodbuja obnovo, vzdrževanje in ohranjanje objektov kulturne dediščine.
2. člen 
Upravičenci do sredstev so lastniki, solastniki ali upravljavci objektov kulturne dediščine na območju Občine Velike Lašče. Upravičenci lahko pridobijo največ do 50 % sofinanciranja upravičenih stroškov (z DDV).
II. JAVNI RAZPIS 
3. člen 
Postopek javnega razpisa mora biti skladen z veljavno področno zakonodajo.
Objava javnega razpisa mora vsebovati zlasti:
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
– jasno navedbo, da gre za javni razpis za izbiro projektov na področju obnove sakralnih in drugih objektov kulturne dediščine;
– ime oziroma naziv in sedež naročnika, ki dodeljuje sredstva;
– predmet javnega razpisa;
– navedbo osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem razpisu in meril, s pomočjo katerih se med tistimi prijavitelji, ki izpolnjujejo pogoje, izberejo prejemniki sredstev;
– višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa;
– obdobje, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva;
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge za dodelitev sredstev;
– način pošiljanja in vsebino vlog;
– datum odpiranja vlog za dodelitev sredstev;
– navedbo uslužbencev, pooblaščenih za dajanje informacij v zvezi z vsebino javnega razpisa;
– rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa;
– morebitne druge podatke, zahtevane z veljavno zakonodajo.
Naročnik mora v razpisni dokumentaciji navesti vse pogoje, ki jih mora prijavitelj izpolnjevati, da se uvrsti v postopek izbire za dodelitev sredstev oziroma, ki jih mora izpolnjevati vloga, da se šteje kot formalno popolna.
Obvezni sestavni deli razpisne dokumentacije so:
– prijavni obrazec;
– vzorec pogodbe;
– navedba potrebnih dokumentov, ki jih mora prijavitelj predložiti naročniku kot dokazilo, da izpolnjuje pogoje za kandidiranje na razpisu, in da je upravičen do sredstev.
Naročnik mora v času objave razpisa omogočiti upravičencem vpogled v razpisno dokumentacijo in na zahtevo predati razpisno dokumentacijo.
Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na uradni spletni strani Občine Velike Lašče, lahko pa tudi v drugih medijih in ne sme trajati manj kot mesec dni.
4. člen 
Komisijo za odpiranje in vrednotenje vlog za sofinanciranje obnove objektov kulturne dediščine s sklepom imenuje in razrešuje župan ter je sestavljena iz treh članov.
Za vsako vlogo komisija ugotovi, ali je pravočasna, ali jo je podala upravičena oseba in ali je popolna glede na besedilo javnega razpisa. Vlogo, ki ni pravočasna ali je ni vložila upravičena oseba, občinska uprava zavrže s sklepom.
Če je vloga formalno nepopolna, se prijavitelja pozove, da jo dopolni in se določi rok za dopolnitev. Če vloga v zahtevanem roku ni dopolnjena, jo občinska uprava zavrže s sklepom.
Komisija vodi postopek javnega razpisa, opravi strokovni pregled popolnih vlog, jih oceni na podlagi meril in kriterijev ter pripravi predlog prejemnikov sredstev, ki ga predloži občinski upravi.
Komisija o svojem delu sproti vodi zapisnik, ki ga podpišejo vsi člani komisije.
5. člen 
Občinska uprava na podlagi predloga komisije izda sklep.
Medsebojne obveznosti med Občino Velike Lašče in prejemnikom sredstev se uredijo s pogodbo.
Če prejemnik sredstev ne podpiše pogodbe v roku petnajstih dni od prejema pogodbe v podpis, se šteje, da od svoje vloge odstopa.
V kolikor prejemniki sredstev ne izpolnjujejo obveznosti, določenih s pogodbo, se jim za neizpolnjeni del obveznosti finančna sredstva ne izplačajo.
Občinska uprava ima pravico preverjati namensko porabo pridobljenih sredstev. V primeru, da se ugotovi, da sredstva niso bila porabljena za namen, za katerega so bila dodeljena ali da so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov, ali da prejemnik krši druga določila pravilnika, je Občina Velike Lašče upravičena zahtevati vračilo dodeljenih sredstev v enkratnem znesku. Prejemnik mora vrniti sredstva od dneva nakazila dalje s pripadajočimi zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi.
III. POGOJI ZA IZBOR UPRAVIČENCEV 
6. člen 
Osnovni pogoji za kandidiranje na razpisu so:
– objekt nepremične kulturne dediščine se nahaja na območju Občine Velike Lašče in je v lasti, solasti ali upravljanju prijavitelja, ki je pravna ali fizična oseba;
– objekt mora imeti status stavbne dediščine (EID) oziroma se nahaja na varovanem območju naselbinske dediščine ali kulturne krajine in ima prepoznane dediščinske lastnosti (elemente kulturne dediščine) ter podan predlog za vpis v EID;
– v kolikor stavba še ni vpisana v register EID je potrebna dopolnitev s pobudo ZVKDS in izvedba vpisa pred pridobitvijo sredstev;
– prijavitelj ima izdane projektne pogoje oziroma soglasje za izvedbo prijavljenih del s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Prijavitelj predloži izjavo, da bodo prijavljena dela izvedena v skladu z veljavnimi predpisi o graditvi objektov, urejanju prostora, varstvu okolja ter varstvu kulturne dediščine;
– prijavitelj ima zagotovljena delna lastna finančna sredstva (sofinanciranje s strani občine do največ 50 %).
IV. KRITERIJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE VLOG 
7. člen 
Kot upravičeni stroški se upoštevajo:
– stroški za pridobitev projektne dokumentacije ter stroški za izdelavo konservatorskega načrta oziroma projekta,
– gradbena, obrtniška in inštalacijska dela na ovoju oziroma strehi objekta,
– konservatorsko-restavratorski posegi.
Upravičeni stroški pri prenovah sakralnih objektov vključujejo poleg gradbeno obrtniških in restavratorskih del ter drugih tehniških izboljšav tudi cerkveno opremo, npr. klopi, orgle itd.
Komisija bo vloge ovrednotila glede na kriterije in merila:
Pomembnost objekta z vidika kulturne dediščine
Število točk
– objekt je razglašen kot kulturni spomenik lokalnega pomena
100
– objekt je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine (EID)
50
Poseg je namenjen preprečevanju nastajanja ali povečanja škode na objektu 
– sanacija strehe in posegi v statične elemente konstrukcij
100
– ostala nujna obnovitvena in vzdrževalna dela
50
Financiranje v preteklih 3 letih
– objekt ni bil financiran iz občinskega proračuna v preteklih 3 letih
25
Merila so po posameznih kriterijih izražena v točkah. Vrednost točke se izračuna na podlagi razpoložljivih proračunskih sredstev in skupnega števila točk (višina proračunske postavke se deli z vsoto vseh točk prijaviteljev; na ta način se dobi vrednost ene točke v EUR).
V primeru, da je končna vrednost izvedenih del projekta nižja, ko je izkazana v prijavi na javni razpis, se vrednost dodeljenih sredstev temu ustrezno zniža. V kolikor je končna vrednost izvedenih del višja, navedeno ne vpliva na višino dodeljenih sredstev.
V. KONČNE DOLOČBE 
8. člen 
S tem pravilnikom preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju obnove sakralnih objektov v občini Velike Lašče, ki je bil objavljen v Uradnem glasilu Občine Velike Lašče, št. 2/2018.
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0301-0021/2023-1
Velike Lašče, dne 13. aprila 2023
Župan 
Občine Velike Lašče 
Matjaž Hočevar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti