Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2023 z dne 21. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2023 z dne 21. 4. 2023

Kazalo

1397. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Puconci-1, stran 4004.

  
Na podlagi 10. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDPdv, 67/17, 84/18, 204/21 in 139/22 – v nadaljnjem besedilu: ZSPJS), 17. člena Statuta Občine Puconci (Uradni list RS, št. 91/15, 128/21) ter v skladu s 100.b členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE, v nadaljnjem besedilu: ZLS) je Občinski svet Občine Puconci na 4. seji dne 12. 4. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Puconci-1 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa merila, višino in način določanja plač oziroma plačil za opravljanje funkcije in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih organov Občine Puconci, ki so izvoljeni na neposrednih volitvah ali jih imenuje občinski svet ali župan, in članov svetov krajevnih skupnosti.
2. člen 
Občinski funkcionarji so: župan, podžupan in člani občinskega sveta.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko opravlja svojo funkcijo poklicno, če se v soglasju z županom tako odloči, odločitev pa potrdi občinski svet.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ, PLAČIL ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE IN SEJNIN 
3. člen 
V prilogi 2 ZSPJS je določena plača za opravljanje funkcije župana v občini, ki glede na število prebivalcev (občine od 5001 do 15.000 prebivalcev) sodi v V. skupino občin. Županu skladno z zakonom pripada tudi dodatek na delovno dobo.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada del plače v višini 50 % plače, ki bi jo prejemal, če bi funkcijo opravljal poklicno.
4. člen 
V prilogi 2 ZSPJS je določena plača za opravljanje funkcije podžupana, ki glede na število prebivalcev (občine od 5001 do 15.000 prebivalcev) sodi v V. skupino občin.
Plačni razred podžupana določi župan, ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet. Skladno z zakonom pripada podžupanu dodatek za delovno dobo, v kolikor funkcijo opravlja poklicno.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije glede na pooblastila in obseg dela, vendar največ v višini 50 % plače, ki bi mu pripadala, če bi funkcijo opravljal poklicno.
Plačilo za opravljanje funkcije podžupana se določi s sklepom, ki ga podpiše župan.
Podžupanu kot članu občinskega sveta ali kot članu delovnega telesa ne pripada sejnina, ki pripada ostalim članom občinskega sveta oziroma članom delovnih teles.
5. člen 
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma seji delovnega telesa občinskega sveta.
Znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega, ki se izplača posameznemu članu, ne sme letno presegati zakonsko določenega odstotka plače župana.
Članom občinskega sveta pripadajo sejnine v višini določene na naslednji način:
– za udeležbo na redni seji občinskega sveta 4,5 % plače župana,
– za udeležbo na izredni seji občinskega sveta 2,25 % plače župana,
– za vodenje seje občinskega sveta 1,3 % plače župana,
– za predsedovanje seji delovnega telesa 2,6 % plače župana,
– za udeležbo na seji delovnega telesa 2 % plače župana.
Če seja traja manj kot 1 uro se sejnina izplača v polovičnih zneskih iz prejšnjega odstavka tega člena.
Za prisotnost manj kot 1/2 časa na seji občinskega sveta ali seji delovnega telesa, se sejnina izplača v polovičnem znesku.
III. SEJNINE IN ENKRATNA NADOMESTILA 
6. člen 
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, pripada sejnina za udeležbo na posamezni seji v enaki višini kot članom delovnih teles, ki so člani občinskega sveta.
7. člen 
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane delovnih teles občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom drugih odborov, komisij ali strokovnih organov, ki jih imenuje občinski svet ali župan.
8. člen 
Predsednik in člani sveta krajevne skupnosti imajo za opravljanje funkcije v svetu krajevne skupnosti pravico do nadomestila oziroma plačila v obliki sejnine, in sicer:
I. skupina do 400 prebivalcev:
– predsednik KS 3,5 % plače župana,
– član KS 1,3 % plače župana.
II. skupina nad 400 prebivalcev:
– predsednik KS 5,2 % plače župana,
– član KS 2,6 % plače župana.
Nadomestila in sejnine se izplačajo največ za šest sej letno.
Član KS, ki mu predsednik KS prenese posebna pooblastila in odgovornosti ima pravico do nadomestila oziroma plačila sejnine v višini kot velja za člane sveta KS povečane za 30 %.
Predsednik KS lahko pooblastilo iz prejšnjega odstavka prenese samo enemu članu sveta KS iz posamezne vasi v zvezi z vodenjem posamezne vasi.
9. člen 
Predsedniku in članom nadzornega odbora občine se za opravljanje dela določi sejnina za predsedovanje oziroma za udeležbo na seji nadzornega odbora. Plačilo iz tega odstavka letno ne sme presegati zakonsko določenega odstotka letne plače župana.
Sejnine se izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju v skladu z evidenco opravljenega dela (prisotnostjo na sejah), ki se jo predloži občinski upravi, in sicer za:
– predsedovanje na seji nadzornega odbora 7 % plače župana,
– udeležbo na seji nadzornega odbora 3,5 % plače župana,
– udeležbo predsednika ali člana nadzornega odbora kot poročevalca na seji občinskega sveta 1,3 % plače župana.
10. člen 
Predsednik, namestnik predsednika, tajnik, namestniki tajnika in člani ter namestniki članov občinske volilne komisije imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov in volitev v pravico do nadomestila za delo v volilnem organu v skladu z zakonom. Nadomestilo se izplača na podlagi odločbe o imenovanju.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
11. člen 
Občinski funkcionarji, člani delovnih teles občinskega sveta, člani drugih organov občine ter predsednik in člani sveta KS, imajo pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, pravico do dnevnice za službeno potovanje in pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti, nimajo pa pravice za povračilo stroškov prevoza na seje. Stroški se povrnejo v skladu s predpisi, ki veljajo za zaposlene v javnem sektorju.
Nalog za službeno potovanje izda župan, če je to v interesu občine. V kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog direktor občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA 
12. člen 
V skladu s tem pravilnikom se sklenejo mandatne pogodbe, na podlagi katerih se mesečno izračuna plačilo članom občinskega sveta, članom delovnih teles občinskega sveta ter članom drugih organov občine. Podžupanu se izda sklep župana.
Izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu podžupana, članov občinskega sveta, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov občine, ki jo vodi uslužbenec občinske uprave, ki opravlja strokovna in administrativna dela za občinski svet, obračun pa opravi uslužbenec občinske uprave, ki obračunava plače.
13. člen 
Sredstva za izvrševanje tega pravilnika se zagotovijo iz sredstev občinskega proračuna.
14. člen 
Plača župana, ki opravlja funkcijo poklicno in plačilo podžupana se izplačuje mesečno za nazaj najkasneje do 5. dne v mesecu.
Plačila članom občinskega sveta, članom delovnih teles občinskega sveta ter članom drugih organov občine se izplačujejo mesečno za nazaj, najkasneje do 15. dne v mesecu.
Predsednikom in članom svetov KS se izplačila opravijo do 15. dne v mesecu decembru za opravljene sejnine v tekočem letu.
Povračila, nadomestila in drugi prejemki, določeni v 11. členu tega pravilnika, se izplačajo hkrati s plačo oziroma drugimi plačili.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
15. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Puconci (Uradni list RS, št. 55/07).
16. člen 
Pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. maja 2023 dalje.
Št. 007-0001/2023
Puconci, dne 12. aprila 2023
Župan 
Občine Puconci 
Uroš Kamenšek 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti