Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2023 z dne 14. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2023 z dne 14. 4. 2023

Kazalo

1254. Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o obravnavanju in varovanju tajnih podatkov v Državnem svetu Republike Slovenije, stran 3785.

  
Državni svet Republike Slovenije je na 5. seji dne 12. 4. 2023, na podlagi prvega odstavka 38. člena Zakona o tajnih podatkih (Uradni list RS, št. 50/06 – uradno prečiščeno besedilo, 9/10, 60/11 in 8/20) in 67. člena Poslovnika Državnega sveta (Uradni list RS, št. 70/08, 73/09, 101/10, 6/14, 26/15, 55/20, 123/20 in 67/22), sprejel
S K L E P 
o spremembah in dopolnitvah Sklepa o obravnavanju in varovanju tajnih podatkov v Državnem svetu Republike Slovenije 
1. člen
V 16. členu se doda novi tretji odstavek, ki se glasi:
»Pred prenehanjem delovnega razmerja ali funkcije mora vsakdo, ki ima v delu dokumente s tajnimi podatki, nosilce tajnih podatkov predati pooblaščeni osebi iz drugega odstavka 6. člena tega sklepa, o čemer se sestavi zapisnik.«.
2. člen 
V tretjem odstavku 17. člena se črta besedilo: »35. člena.«.
3. člen 
V 18. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Za vsako zlorabo tajnega podatka je treba uvesti notranjo preiskavo. Notranjo preiskavo vodi tričlanska komisija, ki jo imenuje sekretar, pri čemer med člani ne sme biti oseba, ki je neposredno povezana z zlorabo. Komisija najkasneje v roku 30 dni od imenovanja pripravi poročilo v katerem poda svoje ugotovitve in predlog ukrepov za odpravo škodljivih posledic in preprečitev vnovične zlorabe, na podlagi katerega sekretar določi nadaljnje ukrepe.«.
4. člen 
V 22. členu se doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»Državni svet vodi evidenco o prejetih in vrnjenih tajnih podatkih iz EU in NATO, ki se pregleda ob izvajanju letnega notranjega nadzora.«.
5. člen 
Za 24. členom se doda nov 24.a člen, ki se glasi:
»24.a člen 
Če dokument ali njegov del le delno vsebuje tajne podatke oziroma so le posamezni odstavki dokumenta označeni s stopnjo tajnosti in jih je zaradi izvedbe nalog Državnega sveta mogoče izločiti iz dokumenta, ne da bi to ogrozilo njihovo tajnost, lahko oseba, ki je določila stopnjo tajnosti, izloči te podatke iz dokumenta.
Izločanje oziroma odstranjevanje tajnih podatkov iz dokumentov pomeni, da se besedilo prekrije in se ohrani originalna oblika dokumenta.
Iz dokumenta, iz katerega so bili v skladu s prejšnjim odstavkom izločeni tajni podatki, se odstranijo oznake stopenj tajnosti. V dokumentu, iz katerega so bili izločeni tajni podatki, je treba navesti, da so bili iz dokumenta izločeni tajni podatki.«.
6. člen 
Tretji odstavek 32. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Tajni podatki stopnje tajnosti ZAUPNO ali TAJNO se smejo obravnavati izven varnostnega območja le ob izpolnjevanju pogojev in zagotovitvi ukrepov določenih v Uredbi o varovanju tajnih podatkov. Ob prevzemu tajnih podatkov iz varnostnega območja odgovornost za prevzete tajne podatke in njihovo varovanje proti podpisu prevzame prejemnik tajnih dokumentov do vrnitve v varnostno območje.«.
7. člen 
V prvem odstavku 40. člena se besedilo »Sklepa o ravnanju s tajnimi podatki v Državnem svetu« nadomesti z besedilom »tega sklepa.«.
8. člen 
47. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Tajni podatki se prenašajo v dveh ovojnicah. Zunanja ovojnica mora biti iz trdnega in neprosojnega materiala. Iz oznak na zunanji ovojnici ne sme biti razvidno, da vsebuje tajni podatek. Notranja ovojnica mora imeti oznako stopnje tajnosti, številko dokumenta, podatke o naslovniku in pošiljatelju ter druge podatke, pomembne za varnost.
Kadar se tajni podatki prenašajo znotraj varnostnega ali upravnega območja, prenos v dveh ovojnicah ni potreben, tajni podatki pa morajo biti zakriti tako, da se prepreči seznanitev z njihovo vsebino.
Osebe, ki prenašajo tajne podatke, morajo biti varnostno preverjene glede na stopnjo tajnosti tajnih podatkov, ki jih prenašajo.
Gradiv s tajnimi podatki ni dovoljeno pošiljati v elektronski obliki po javnem omrežju niti znotraj lokalnega računalniškega omrežja.
V Državnem svetu mednarodni prenos tajnih podatkov ni možen.«.
9. člen 
48. člen se spremeni, tako da se glasi:
»Tajni podatki stopnje tajnosti INTERNO se lahko prenašajo po lastni prenosni mreži ali priporočeni pošti s povratnico. Dokumentov z oznako ZAUPNO ali višje stopnje tajnosti ni dovoljeno odnašati iz varnostnega območja, v katerem se obravnavajo, razen pod pogoji določenimi v Uredbi o varovanju tajnih podatkov in tem sklepu.
Kadar se želijo državni svetniki zaradi opravljanja svoje funkcije ali delovnih nalog seznaniti s tajnimi podatki, ki se hranijo v Državnem svetu, o tem pisno seznanijo predsednika in sekretarja, ki jim omogočita vpogled v tajne podatke na način, ki ustreza stopnji tajnosti zahtevanih podatkov.
Kadar državni svetnik rabi tajni podatek stopnje tajnosti ZAUPNO ali višje zaradi izvedbe točno določene naloge izven varnostnega območja, iznos iz varnostnega območja lahko dovoli predsednik ali sekretar. Iznos tajnih podatkov iz varnostnega območja je možno dovoliti le ob izpolnjevanju pogojev in zagotovitvi ukrepov določenih v Uredbi o varovanju tajnih podatkov. V primeru iznosa gradiv iz varnostnega območja mora gradivo biti ves čas pod stalnim nadzorom.«.
10. člen 
V 50. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Dokumenti s tajnimi podatki, ki so del vsebinske zadeve, se hranijo v skladu z roki, ki veljajo za to zadevo.«
Dosedanji drugi do četrti odstavek postaneta tretji do peti odstavek.
Doda se nov šesti odstavek, ki se glasi:
»Tajni podatki se morajo uničiti na način, s katerim se zagotovi, da postane tajni podatek nerazpoznaven in neobnovljiv, pri čemer se uporabijo naprave in metode skladne z veljavno Uredbo o varovanju tajnih podatkov.«.
11. člen 
Četrti odstavek 56. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Nastavitve kombinacije elektronskih in mehanskih ključavnic na varnostnih omarah se zamenjajo, če tako odredi sekretar, če se zamenja oseba, ki ji je posamezna omara dodeljena v uporabo, po vsakem popravilu, in v drugih primerih, če je kombinacija bila razkrita ali bi lahko bila razkrita nepooblaščeni osebi.«
Doda se nov peti odstavek, ki se glasi:
»Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, je potrebno kombinacijo zamenjati vsakih 12 mesecev.«.
12. člen 
V tretjem odstavku 59. člena se besedilo »svetovalka za kadre in javno naročanje v Splošni službi«, nadomesti z besedilom »oseba, določena za vodenje kadrovskih evidenc.«.
13. člen 
Ta sklep začne veljati osem dni po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 040-02-1/2022/15
Ljubljana, dne 12. aprila 2023
Marko Lotrič 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti