Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023

Kazalo

1175. Pravilnik o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev, plačilih članom delovnih teles, članom drugih odborov, komisij in teles ter o povračilih stroškov in drugih prejemkih, stran 3675.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18, 204/21 in 139/22) in 16. člena Statuta Občine Dravograd (uradno prečiščeno besedilo) (UPB-4) (Uradni list RS, št. 8/20) je Občinski svet Občine Dravograd na 5. redni seji dne 30. 3. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev, plačilih članom delovnih teles, članom drugih odborov, komisij in teles ter o povračilih stroškov in drugih prejemkih 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S Pravilnikom o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev, plačilih članom delovnih teles, članom drugih odborov, komisij in teles ter o povračilih stroškov in drugih prejemkih (v nadaljevanju: pravilnik) se določajo osnove in merila za izplačilo plač in plačil za opravljanje funkcije funkcionarjev Občine Dravograd, plačil članom delovnih teles občinskega sveta občine, članom nadzornega odbora, članom občinske volilne komisije, članom drugih organov in komisij, članom uredniškega odbora občinskega medija ter povračil stroškov in drugih prejemkov.
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se uporabljajo določbe zakonov, ki urejajo sistem plač v javnem sektorju, plač funkcionarjev in delovanje lokalne samouprave.
V pravilniku uporabljeni izrazi zapisani v moški spolni slovnični obliki za osebe, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
II. PRAVICE OBČINSKIH FUNKCIONARJEV 
2. člen 
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Občinski funkcionar, ki svojo funkcijo opravlja poklicno, ima pravico do plače, dodatka za delovno dobo, osebnih prejemkov, nadomestila plače ter do povračila stroškov, ki nastanejo pri delu v zvezi z delom, v skladu z vsakokratnim veljavnim zakonom. Plača za poklicne občinske funkcionarje je določena v skladu z zakonom, ki ureja plače v javnem sektorju.
Občinski funkcionar, ki svojo funkcijo opravlja nepoklicno, ima pravico do plačila za opravljanje funkcije ter do povračila stroškov, ki jih ima pri opravljanju funkcije v zvezi z opravljanjem funkcije. Plačilo za opravljanje funkcije se izplačuje na podlagi tega pravilnika in ima značaj prejemka iz naslova opravljanja dela na drugi podlagi.
3. člen 
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. V soglasju z županom se lahko podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
4. člen 
Plačni razred župana je določen s predpisi, ki urejajo plače javnih uslužbencev in funkcionarjev.
Vrednost plačnih razredov se usklajuje praviloma enkrat letno, višina uskladitve pa se dogovori s kolektivno pogodbo za področje javnega sektorja.
Funkcija župana Občine Dravograd, ki sodi v V. skupino občin (od 5001 do 15.000 prebivalcev), je uvrščena v 52. plačni razred. Županu pripada dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Dodatek za delovno dobo mu v tem primeru ne pripada.
5. člen 
Plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet.
Za opravljanje funkcije podžupana, ki sodi v V. skupino občin, je določen plačni razred v razponu od 37 do 44.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo največ v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, vendar brez dodatka za delovno dobo.
Dodatek za delovno dobo pripada le podžupanu, ki funkcijo opravlja poklicno.
Podžupanu kot članu občinskega sveta ne pripada plačilo, ki pripada ostalim članom občinskega sveta.
6. člen 
Z zakonom določeni najvišji dovoljeni obseg sredstev, v okviru katerega se lahko oblikuje plačilo za nepoklicno opravljanje funkcije člana občinskega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerih se izplačujejo plačila članom občinskega sveta ter članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta in članom nadzornega odbora ter drugih organov Občine Dravograd.
Sredstva iz prejšnjega odstavka se zagotovijo v proračunu.
7. člen 
Članu občinskega sveta, razen podžupanu, se določi plačilo za opravljanje funkcije (sejnina) glede na delo, ki ga je opravil, in sicer:
– udeležbo na redni seji občinskega sveta 5,88 %
– udeležbo na izredni seji občinskega sveta 2,88 %
– udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta, katerega predsednik je 3,63 %
– udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta, katerega član je 2,88 %
od višine mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
Član občinskega sveta, ki po pooblastilu župana ali zaradi nadomeščanja na podlagi zakona vodi sejo občinskega sveta, je upravičen do dodatnih 30 % svojega plačila.
V kolikor seja občinskega sveta ali delovnega telesa občinskega sveta ni sklepčna, članom sejnina ne pripada, upravičeni pa so do povračila stroškov prihoda na sejo, v skladu s četrtim odstavkom 12. člena tega pravilnika.
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati z zakonom določen odstotek plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
8. člen 
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta, pripada plačilo za udeležbo na posamezni seji (sejnina) v enaki višini kot članom delovnih teles, ki so člani občinskega sveta.
Letni znesek sejnin, do katerih so upravičene osebe iz prvega odstavka tega člena, pri posamezni osebi ne sme preseči z zakonom, ki ureja področje lokalne samouprave, določen odstotek plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
III. PLAČILA PREDSEDNIKU IN ČLANOM NADZORNEGA ODBORA 
9. člen 
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do plačila za opravljanje dela, pri čemer znesek plačil za opravljanje dela, ki se izplačajo posameznemu članu nadzornega odbora, letno ne sme preseči najvišjega možnega zneska – z zakonom določenega odstotka plače župana brez njegovega dodatka za delovno dobo.
Predsednik ali od njega pooblaščeni član nadzornega odbora ima pravico tudi do plačila za udeležbo na seji občinskega sveta, na kateri se obravnavajo zadeve, h katerim je nadzorni odbor vabljen.
Plačilo se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– predsedniku za udeležbo na seji nadzornega odbora 6,26 %
– članu za udeležbo na redni seji nadzornega odbora 5,88 %
– članu za udeležbo na izredni seji nadzornega odbora 2,88 %
– predsedniku oziroma od njega pooblaščenemu članu nadzornega odbora za udeležbo na seji občinskega sveta, na kateri se obravnavajo zadeve, h katerim je nadzorni odbor vabljen 2,88 %
od višine mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
V kolikor seja nadzornega odbora oziroma občinskega sveta, na kateri se obravnavajo zadeve, h katerim je nadzorni odbor vabljen, ni sklepčna, članom nadzornega odbora sejnina ne pripada, upravičeni pa so do povračila stroškov prihoda na sejo, v skladu s četrtim odstavkom 12. člena tega pravilnika.
10. člen 
Člani nadzornega odbora so upravičeni tudi do plačila za izvedbo posameznega nadzora, na podlagi letnega programa dela, sklepa nadzornega odbora ter izdelanega končnega poročila o izvedenem nadzoru.
Plačilo za izvedbo posameznega nadzora z izdelavo končnega poročila se določi glede na zahtevnost posameznega nadzora in sicer:
– zelo zahteven nadzor 7,51 %
– zahteven nadzor 5,00 %
– manj zahteven nadzor 2,50 %
od višine mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
Zahtevnost posameznega nadzora je podrobneje opredeljena v Prilogi I, ki je sestavni del tega pravilnika.
IV. PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE ČLANOM VOLILNIH ORGANOV 
11. člen 
Članom občinske volilne komisije pripada ob vsakih splošnih volitvah enkratno nadomestilo v skladu z zakonom, ki ureja lokalne volitve.
Predsedniki in člani volilnih organov, ki izvajajo volilna opravila, ki jih zakon posebej ne opredeljuje, imajo pravico do nadomestila v skladu z zakonom, ki določa nadomestila volilnih organov na lokalnih volitvah.
Nadomestila se upravičencem iz tega člena pravilnika izplačajo na podlagi akta o imenovanju.
V. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
12. člen 
Občinski funkcionarji in druge osebe, ki opravljajo delo skladno s tem pravilnikom, imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Osebe, ki prejemajo plačo oziroma plačilo za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika, imajo pravico do povračila stroškov v zvezi s službenimi potovanji (dnevnice, dejanski stroški prevoza, stroški prenočevanja) v skladu z veljavnimi predpisi.
Povračilo stroškov iz drugega odstavka tega člena lahko upravičenec uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan. Za službeno potovanje župana nalog izda direktor občinske uprave oziroma druga pooblaščena oseba. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu z veljavnimi predpisi.
Osebe iz prvega odstavka tega člena, razen poklicnih funkcionarjev, imajo pravico do povračila stroškov prihoda na sejo od kraja bivanja do kraja, kjer se seja izvaja, v skladu s predpisi, ki urejajo to področje v javnem sektorju.
VI. NAČIN IZPLAČEVANJA 
13. člen 
Sredstva za izplačevanje plač oziroma plačil za opravljanje funkcije oziroma dela in povračil stroškov, nadomestil in drugih prejemkov, ki jih imajo upravičenci po tem pravilniku, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
14. člen 
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu. Ne glede na prejšnji stavek tega odstavka se plačila za opravljanje funkcije lahko iz razloga nelikvidnosti občine izplačajo tudi kasneje, vendar ne več kot 45 dni, šteto s prvim naslednjim dnem po prejemu listine, ki je podlaga za izplačilo.
Drugi prejemki in povračila se izplačajo v skladu z veljavnimi predpisi.
15. člen 
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika se usklajujejo skladno s spremembo zneska mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
16. člen 
V primeru, ko se seja organa, delovnega telesa, druge komisije ter nadzor, ki ga izvaja nadzorni odbor, opravi v več delih, so člani le teh upravičeni do izplačila plačila za opravljeno delo (sejnine) samo enkrat. Vodja delovne skupine posameznega nadzora mora za izplačilo plačila za opravljen nadzor občinski upravi predložiti končno poročilo o posameznem izvedenem nadzoru. Povračilo stroškov za prihod na sejo v skladu s četrtim odstavkom 12. člena tega pravilnika se opravi za vsak prihod na sejo.
17. člen 
Plačilo za opravljanje funkcije v občinskem svetu (sejnina) se izplača za udeležbo na redni in izredni seji.
Za dopisne in slavnostne seje ter za manj kot 50 % časovne prisotnosti na seji, se plačilo za opravljanje funkcije v občinskem svetu (sejnina) ne izplačuje.
18. člen 
Podžupanu sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta ali na seji delovnega telesa občinskega sveta ne pripada.
19. člen 
Osnova za obračun plačila za nepoklicno opravljanje funkcije na podlagi tega pravilnika je znesek mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
V okviru ugotovljenega zneska plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plače oziroma plačila za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
20. člen 
Županu, ki funkcijo opravlja poklicno, izda odločbo o plači komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta, podžupanu, ki opravlja funkcijo poklicno, pa župan.
Funkcionarjem, ki opravljajo funkcijo nepoklicno, članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta ter članom nadzornega odbora, se sredstva izplačajo na podlagi sklepa o imenovanju oziroma sklepa o potrditvi mandata.
21. člen 
Plačila za opravljanje funkcije oziroma dela se izplačajo na podlagi mesečne evidence o opravljenem delu, ki jo vodi občinska uprava (lista prisotnosti), razen če ta pravilnik ne določa drugače.
Plačila za opravljanje funkcije oziroma dela ter prejemki, določeni v 12. členu tega pravilnika, se izplačujejo mesečno za pretekli mesec, v rokih, določenih z veljavnimi predpisi.
22. člen 
Plače in plačila za opravljanje funkcije oziroma dela ter povračila stroškov v zvezi z delom se usklajujejo v skladu z veljavnimi predpisi.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
23. člen 
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na plačila članom komisij in odborov občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačila plačil za opravljanje funkcije oziroma dela (sejnin):
– poveljniku in članom štaba za civilno zaščito ter
– članom drugih komisij, odborov, svetov in teles, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
Članom uredniškega odbora občinskega medija pripada plačilo za izdano številko medija največ v višini ene sejnine, ki pripada članom komisij in odborov občinskega sveta. Plačilo v tem primeru vključuje tudi stroške prihoda na seje.
Do izplačila plačil (sejnin) v skladu s tem pravilnikom niso upravičeni tisti člani komisij, odborov in drugih teles, ki so zaposleni v Občinski upravi Občine Dravograd ter pri subjektih, katerim se sredstva za plače zagotavljajo v proračunu Občine Dravograd.
24. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in plačilih za opravljanje funkcije občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 109/08, 75/10, 99/12 in 17/19).
25. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. maja 2023 dalje.
Št. 007-0007/2023
Dravograd, dne 30. marca 2023
Župan 
Občine Dravograd 
Anton Preksavec 
Priloga 1 – Opredelitev zahtevnosti nadzorov Nadzornega odbora Občine Dravograd
1. ZELO ZAHTEVEN NADZOR je nadzor poslovanja občine v posameznem obdobju ali letu ter nadzor smotrnosti poslovanja občine ter posrednih uporabnikov občinskega proračuna.
2. ZAHTEVEN NADZOR je nadzor zaokroženega dela poslovanja občine, npr. investicijskih odhodkov, postopkov oddaje javnih naročil, prevzemanja obveznosti, plač javnih uslužbencev in funkcionarjev ter tekočih transferov.
3. MANJ ZAHTEVEN NADZOR je nadzor, ki je osredotočen na posamezno proračunsko postavko ali podpostavko, npr. na odhodke za posamezno investicijo, tekoče transfere na posameznem področju (kmetijstvo, kultura, šport …), prihodke od prodaje posameznega premičnega in nepremičnega premoženja.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti