Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2023 z dne 31. 3. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2023 z dne 31. 3. 2023

Kazalo

1088. Odlok o ureditvi mirujočega prometa na območju Občine Kočevje, stran 3511.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE), 18. člena Statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 32/15) in 67. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 191/20) je Občinski svet Občine Kočevje na 4. redni seji dne 28. 3. 2023 sprejel
O D L O K 
o ureditvi mirujočega prometa na območju Občine Kočevje 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(splošna določba) 
S tem odlokom se določa ureditev mirujočega prometa in pravila ravnanja udeležencev, ter obveznosti in odgovornosti vseh, ki so posredno ali neposredno odgovorni za red in varnost na javnih parkirnih površinah in drugih javnih površinah v mestu Kočevje ter naseljih na območju Občine Kočevje.
2. člen 
(pomen izrazov) 
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
– javna parkirna površina je s prometno signalizacijo označen del vozišča občinske ceste, namenjen parkiranju vozil ali posebej urejene javne površine, namenjene parkiranju izven vozišča javne ceste;
– modra cona je območje, kjer je parkiranje časovno omejeno na največ 2 uri;
– parkirnina je nadomestilo za uporabo javnega parkirišča;
– parkomat je naprava za izdajo parkirnih listkov, na katerih je označen čas dovoljenega parkiranja;
– dovolilnica je predpisan obrazec, ki ga izda strokovna služba pristojna za urejanje prometa za parkiranje na območju plačljivega parkiranja in v območju za pešce, za katerega se lahko določi plačilo mesečnega ali letnega pavšala. Pod posebnimi pogoji, določenimi s tem odlokom, je imetnik dovolilnice lahko upravičen do brezplačnega parkiranja na območju plačljivega parkiranja. Podrobna oblika in barva se določi s sklepom, ki ga izda župan na predlog strokovne službe pristojne za urejanje prometa;
– območje za pešce so posebej označene, lahko tudi z urbano opremo opremljene ceste ali deli ceste, ulice in trgi v naseljih na katerih je promet z motornimi vozili, traktorji in kolesi z motorjem omejen, pešci pa lahko uporabljajo celotno prometno površino;
– druge javne površine so parki, zelenice in otroška igrišča;
– nadzorni organ je organ pristojen za področje nadzora ali urejanje prometa: medobčinsko redarstvo.
II. USTAVLJANJE IN PARKIRANJE 
3. člen 
(vrste parkirnih površin) 
Na območju Občine Kočevje so za parkiranje motornih vozil namenjene naslednji vrsti parkirnih površin:
– javne parkirne površine in
– rezervirane parkirne površine.
4. člen 
(javne parkirne površine) 
(1) Javne parkirne površine so površine določene s prometnimi znaki:
– parkirne površine, namenjene kratkotrajnemu parkiranju (modre cone),
– parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnine,
– parkirne površine, na katerih je uvedeno plačilo parkirnine,
– javne parkirne hiše,
– ostale parkirne površine.
(2) Upravljanje z javnimi površinami je v pristojnosti Občine Kočevje.
(3) Upravljanje parkirnih površin in pobiranje parkirnine občina uredi s pogodbo, lahko pa podeli koncesijo. V tem primeru mora koncesionar izpolnjevati splošne in posebne pogoje, ki se določijo na javnem razpisu. Razmerja med koncedentom in koncesionarjem pa se določijo v koncesijski pogodbi.
(4) Javne parkirne površine, kjer se plačuje parkirnina, in čas v katerem se plačuje, določi občinski svet s sklepom.
5. člen 
(parkiranje na javnih površinah) 
(1) Parkiranje na javnih parkirnih površinah je dovoljeno pod pogoji, določenimi s tem odlokom in zakonom.
(2) Parkiranje tovornih vozil in avtobusov je prepovedano na javnih parkirnih površinah v bližini stanovanjskih hiš, stanovanjskih sosesk, vrtcev, šol, zdravstvenih domov in ostalih zavodov in ustanov.
(3) Način in čas parkiranja, način plačevanja parkirnine na javnih prometnih površinah mora biti označeno s predpisano prometno signalizacijo in prometno opremo.
(4) Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
6. člen 
(način parkiranja na javnih površinah) 
(1) Voznik, ki parkira vozilo na javnih parkirnih površinah, za uporabo katerih je določeno plačilo parkirnine, mora označiti vozilo z dokazilom o plačilu parkirnine oziroma z dovolilnico za parkiranje, ki morata biti nameščena v parkiranem vozilu na notranji strani vetrobranskega stekla tako, da sta dobro vidna in v celoti čitljiva z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.
(2) Na javnih parkirnih površinah je parkiranje dovoljeno le znotraj označenih parkirnih površin in znotraj talnih označb.
(3) Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
(4) Določbe tega člena ne veljajo za nadzorne organe pri izvajanju svojih pooblastil.
7. člen 
(rezervirane parkirne površine) 
(1) Rezervirane parkirne površine so javne površine, ki so označene z ustrezno prometno signalizacijo in jih določa občinski svet s sklepom.
(2) Med rezervirane parkirne površine sodijo:
– površine za parkiranje stanovalcev z dovolilnicami,
– rezervirana parkirna mesta, namenjena invalidom,
– površine, namenjene dostavnim vozilom,
– površine, namenjene parkiranju tovornih vozil in turističnih avtobusov,
– površine, namenjene parkiranju taksijev,
– površine, namenjene parkiranju oseb, ki uporabljajo dovolilnico za parkiranje,
– druge parkirne površine.
(3) Občina lahko zaračuna takso, oziroma drugo obliko plačila za parkiranje na parkirnih prostorih določenih v tem členu.
8. člen 
(območja kratkotrajnega parkiranja – modra cona) 
(1) Občinski svet s sklepom določi parkirne površine namenjene kratkotrajnemu parkiranju. Območja kratkotrajnega parkiranja morajo biti označena s predpisano prometno signalizacijo in prometno opremo.
(2) Časovna omejitev parkiranja lahko velja preko celega dneva ali v določenih urah dneva, vse dni v tednu ali samo določene dneve, kar je razvidno iz dopolnilne table prometnega znaka.
(3) Na območju kratkotrajnega parkiranja je potrebno na vidnem mestu v vozilu označiti čas začetka parkiranja, oziroma s tehničnimi sredstvi zagotoviti, da je možno preveriti čas začetka parkiranja.
(4) Voznik po preteku časa za parkiranje ne sme ponovno podaljšati časa parkiranja.
(5) Parkiranje na površinah, namenjenih kratkotrajnemu parkiranju, je lahko brezplačno ali plačljivo, kar je razvidno iz prometne signalizacije.
(6) Z globo 40 evrov se kaznuje voznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik, za prekršek, če ne označi časa začetka parkiranja ali ponovno podaljša čas parkiranja po preteku s parkirno uro označenega časa.
9. člen 
(parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnine) 
(1) Občinski svet s sklepom določi parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnin in so označene s predpisano prometno signalizacijo.
(2) Parkirne površine iz prejšnjega odstavka tega člena so:
– parkirišča ob voziščih javnih cest in drugih javnih površinah, označena s predpisano prometno signalizacijo,
– urejena parkirišča izven vozišč javnih cest, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo,
– začasno urejena parkirišča izven vozišč javnih cest.
10. člen 
(parkirne površine, na katerih je uvedeno plačilo parkirnine) 
(1) Parkirne površine na katerih je uvedeno plačilo parkirnine določi občinski svet s sklepom in so označene s predpisano prometno signalizacijo.
(2) Na javnih parkirnih površinah, za uporabo katerih je določeno plačilo parkirnine, je parkiranje dovoljeno za čas, za katerega je plačana parkirnina z nakupom parkirnega listka. Zavezanec za plačilo parkirnine je voznik, ki uporablja javno parkirno površino. Po izteku dovoljenega časa parkiranja, mora voznik vozilo odpeljati oziroma odstraniti s parkirnega mesta.
(3) Plačila parkirnine so oproščena službena vozila organov MNZ, inšpekcijskih služb, redarstva, zdravstvene službe in službena vozila SV, če so na službeni vožnji in vozila, ki opravljajo intervencijsko delo, katerih prisotnost je nujno potrebna zaradi intervencije del.
(4) Voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena, se kaznuje z globo 40 evrov, če:
– ne plača parkirnine na predpisan način,
– ne označi časa parkiranja,
– po izteku časa, za katerega je bila plačana parkirnina, ne odpelje vozila.
(5) Če je lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je bil storjen prekršek, pravna oseba, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek njihova odgovorna oseba, če na podlagi poizvedbe prekrškovnega organa ne sporoči imena dejanskega kršitelja, ki je uporabljal vozilo.
11. člen 
(izdaja dovolilnic) 
(1) Za parkiranje vozil stanovalcev s stalnim oziroma začasnim bivališčem na območju, kjer je uvedeno plačilo parkirnine skladno z 10. členom tega odloka, ter za parkiranje samostojnih podjetnikov, pravnih oseb, državnih organov in organov lokalnih skupnosti, ki imajo svoj sedež na območju, kjer je uvedeno plačilo parkirnine skladno z 10. členom tega odloka, lahko strokovna služba pristojna za urejanje prometa, na podlagi vloge izda dovoljenje za parkiranje za tekoči mesec ali tekoče leto proti plačilu.
(2) V dovoljenju iz prejšnjega odstavka tega člena se določijo pogoji za uporabo parkirne površine. Skupaj z dovoljenjem pristojni organ izda tudi dovolilnico za parkiranje, ki jo je imetnik dolžan namestiti na vidno mesto v vozilu. Seznam upravičencev glede na zgornje določbe, je kot priloga sestavni del tega odloka.
(3) Na eno stanovanjsko enoto oziroma poslovno enoto se lahko podeli največ dve dovolilnici.
(4) Cena dovolilnice za obdobje enega meseca znaša 10 evrov, za obdobje enega leta pa znaša 120 evrov.
(5) Voznik, ki ne namesti dovolilnice iz prvega odstavka na vidno mesto v vozilu, kot to določa prvi odstavek 6. člena tega odloka, se kaznuje z globo 40 evrov. Voznik, ki namesti neveljavno dovolilnico, se kaznuje z globo 40 evrov. Redar odvzame neupravičeno uporabljeno dovolilnico in jo pošlje organu, ki jo je izdal.
12. člen 
(pravico do brezplačne dovolilnice najemnikov) 
(1) Pravico do brezplačne dovolilnice za parkiranje imajo najemniki stanovanjskih in poslovnih prostorov, ki so v lasti Občine Kočevje in se nahajajo na območju plačljivega parkiranja, in sicer le, če je parkirnina že všteta v najemnino.
(2) Na podlagi določb tega člena se lahko na eno stanovanjsko enoto oziroma poslovno enoto podeli največ ena brezplačna dovolilnica. Dovolilnica ni prenosljiva.
13. člen 
(pravica do brezplačne dovolilnice v zvezi s postopkom ugotavljanja pripadajočega zemljišča) 
(1) Če je po določbah Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in o ugotavljanju pripadajočega zemljišča (ZVEtL-1) stanovalec s stalnim oziroma začasnim bivališčem na območju plačljivega parkiranja oziroma samostojni podjetnik ali pravna oseba zasebnega ali javnega prava, ki ima sedež na območju, kot ga določa odlok, udeleženec postopka za ugotovitev pripadajočega zemljišča, na parceli pa je uvedeno plačljivo parkiranje in nima možnosti parkiranja drugje, lahko pridobi posebno dovolilnico, ki omogoča brezplačno parkiranje do dne pravnomočnosti odločbe.
(2) Določba prejšnjega odstavka tega člena velja tudi za stanovalca s stalnim oziroma začasnim bivališčem oziroma samostojnega podjetnika ali pravno osebo zasebnega ali javnega prava, ki ima sedež na območju, kot ga določa odlok in prebiva oziroma ima sedež v stavbi, katere skupnost vsakokratnih etažnih lastnikov je udeleženka postopka.
(3) Upravičencu do posebne dovolilnice iz tega člena, lahko strokovna služba pristojna za urejanje prometa na podlagi vloge izda dovoljenje za parkiranje, le to pa velja do pravnomočnosti odločbe sodišča v zvezi s postopkom ugotovitve pripadajočega zemljišča.
(4) Upravičenec do posebne dovolilnice iz tega člena je strokovno službo pristojno za urejanje prometa dolžan obvestiti o končanem postopku za ugotovitev pripadajočega zemljišča, v roku treh delovnih dni od dneva vročitve pravnomočne odločbe sodišča.
(5) Na podlagi določb tega člena se lahko na eno stanovanjsko enoto oziroma poslovno enoto podeli največ ena brezplačna dovolilnica. Dovolilnica ni prenosljiva.
14. člen 
(parkiranje avtobusov in tovornih vozil) 
(1) Parkiranje tovornih vozil in avtobusov je dovoljeno le na javnih parkirnih površinah določenih za tovrstna vozila. Ta mesta morajo biti označena s predpisano prometno signalizacijo.
(2) Z globo 40 evrov se za prekršek kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki ravna v nasprotju s tem členom.
15. člen 
(parkirne hiše) 
Javne parkirne hiše imajo parkirne površine, ki so namenjene za parkiranje določene vrste vozil, kar je določeno s predpisano prometno signalizacijo.
16. člen 
(ostale parkirne površine) 
(1) Na predlog strokovne službe pristojne za urejanje prometa, lahko pristojni organ določi, da se posamezne parkirne površine uporabljajo za potrebe parkiranja motornih koles, koles z motorjem in koles.
(2) Parkirne površine iz prvega odstavka tega člena morajo biti označene s predpisano prometno signalizacijo.
17. člen 
(parkirna mesta za taksi vozila) 
(1) Na predlog strokovne službe pristojne za urejanje prometa, lahko pristojni organ določi, da se posamezne parkirne površine uporabljajo izključno za potrebe taksi vozil.
(2) Parkirne površine iz prvega odstavka tega člena morajo biti označene s predpisano prometno signalizacijo.
(3) Z globo 40 evrov se kaznuje voznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
18. člen 
(parkirna mesta za hotelske goste) 
(1) Na predlog strokovne službe pristojne za urejanje prometa, lahko pristojni organ določi, da se posamezne parkirne površine uporabljajo za parkiranje hotelskih gostov.
(2) Parkirne površine iz prvega odstavka tega člena morajo biti označene s predpisano prometno signalizacijo.
(3) Za uporabo parkirnih prostorov iz prvega odstavka tega člena, lahko na predlog strokovne službe pristojne za urejanje prometa, pristojni organ določi plačilo povprečnine za posamezni parkirni prostor, višino uporabnine se določi s sklepom, ki ga potrjuje Občinski svet Občine Kočevje.
19. člen 
(javna parkirna mesta dana v najem) 
(1) Javna parkirna mesta v lasti Občine Kočevje, se lahko oddajo v najem tudi ostalim zainteresiranim uporabnikom s pogodbo v postopku, določenim z zakonom. Postopek vodi strokovne službe pristojne za urejanje prometa.
(2) Najemojemalec najeta parkirna mesta uporablja le za lastne potrebe, za kar prejme dovolilnico za parkiranje.
(3) Parkiranje na parkirnih mestih iz prvega odstavka brez dovolilnice za parkiranje ni dovoljeno.
(4) Z globo 40 evrov se kaznuje voznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
20. člen 
(dostavna mesta) 
(1) Strokovna služba pristojna za urejanje prometa lahko določi dostavna mesta na javnih prometnih površinah, ki so namenjena za opravljanje dostave blaga z dostavnimi vozili in opravljanje servisnih ter drugih storitvenih dejavnosti z vozili.
(2) Na dostavnih mestih iz prvega odstavka tega člena je dovoljeno parkiranje izključno le za čas namenjen dostavi blaga in opravljanju servisnih ter drugih storitvenih dejavnosti, vendar največ 30 minut.
(3) Vozilo, ki opravlja dostavo ali izvaja servisno ali drugo obliko storitvene dejavnosti na dostavnem mestu iz prvega odstavka tega člena, mora biti označeno tako, da so njegov dostavni, servisni ali storitveni značaj ter podatki o izvajalcu dostave, servisne ali storitvene dejavnosti na dobro viden način trajno ali začasno označeni na vozilu.
(4) Čas začetka parkiranja na dostavnem mestu iz drugega odstavka tega člena mora biti označen na vidnem mestu v vozilu.
(5) Z globo 40 evrov se kaznuje voznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
III. OBMOČJE ZA PEŠCE Z OMEJENIM LOKALNIM PROMETOM V STAREM MESTNEM JEDRU 
21. člen 
(območje za pešce z omejenim lokalnim prometom v starem mestnem jedru) 
(1) Na območju za pešce z omejenim lokalnim prometom v starem mestnem jedru je parkiranje z motornimi vozili prepovedano, razen na parkirnih površinah v tem območju, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo in ko ima upravičenec pridobljeno dovoljenje za parkiranje iz 21. člena tega odloka.
(2) Neomejeno parkiranje v območju za pešce je dovoljeno le stanovalcem s stalnim ali začasnim prebivališčem na območju za pešce z omejenim lokalnim prometom v starem mestnem jedru, ki imajo lasten parkirni prostor ali garažo na parceli, ki pripada stavbi. Vozila morajo parkirati na teh prostorih. Stanovalcem, ki nimajo zagotovljenega parkirnega prostora v tem območju, morajo vozilo parkirati na parkirnih površinah iz prejšnjega odstavka tega člena in pod pogoji, ki jih določa ta odlok.
22. člen 
(izdaja dovolilnic na območju za pešce z omejenim lokalnim prometom v starem mestnem jedru) 
(1) Za parkiranje vozil stanovalcev s stalnim oziroma začasnim bivališčem na območju za pešce z omejenim lokalnim prometom v starem mestnem jedru, ter za parkiranje samostojnih podjetnikov, pravnih oseb, državnih organov in organov lokalnih skupnosti, ki imajo svoj sedež na območju za pešce z omejenim lokalnim prometom v starem mestnem jedru, lahko strokovna služba pristojna za urejanje prometa, na podlagi vloge izda dovoljenje za parkiranje za tekoči mesec ali tekoče leto proti plačilu.
(2) V dovoljenju se določijo pogoji za uporabo parkirne površine. Skupaj z dovoljenjem pristojni organ izda tudi dovolilnico za parkiranje, ki jo je imetnik dolžan namestiti na vidno mesto v vozilu. Seznam upravičencev glede na zgornje določbe, je kot priloga sestavni del tega odloka.
(3) Na eno stanovanjsko enoto oziroma poslovno enoto se lahko podeli največ dve dovolilnici.
(4) Cena dovolilnice za obdobje enega meseca znaša 10 evrov, za obdobje enega leta pa znaša 120 evrov.
(5) Voznik, ki ne namesti dovolilnice iz prvega odstavka na vidno mesto v vozilu, kot to določa prvi odstavek 6. člena tega odloka, se kaznuje z globo 40 evrov. Voznik, ki namesti neveljavno dovolilnico, se kaznuje z globo 40 evrov. Redar odvzame neupravičeno uporabljeno dovolilnico in jo pošlje organu, ki jo je izdal.
23. člen 
(dolžnost upravičencev) 
Vsi upravičenci, ki jim je bilo izdano dovoljenje za parkiranje v območju za pešce z omejenim lokalnim prometom so dolžni ob prodaji, zamenjavi vozila ali registrske tablice, preselitvi, prenehanju dejavnosti ali kakršni koli drugi spremembi, izdano dovoljenje z dovolilnico vrniti organu, ki jo je izdal.
IV. OMEJITVE IN PREPOVEDI PARKIRANJA 
24. člen 
(ustavljanje in parkiranje) 
Ustavljanje in parkiranje je prepovedano:
– povsod, kjer to prepoveduje Zakon o varnosti cestnega prometa in ta odlok,
– v območju kratkotrajnega parkiranja – modri coni, če vozilo nima ustreznega parkirnega lističa ali s kakšnim drugim tehničnim sredstvom lahko dokaže dolžino parkiranja,
– na drugih urejenih parkiriščih izven označenih parkirnih mest,
– v območju za pešce v nasprotju z izdanim dovoljenjem,
– v nasprotju s prometno signalizacijo, kadar ni mogoče uporabiti drugega določila,
– na predelih, kjer predstavlja vozilo oviro pri odstranjevanju snega, nad priključkom za kanalizacijo ter ob posodah za odpadke.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
25. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o ureditvi mirujočega prometa na območju Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 26/17, 52/20, 93/20, 129/20, 120/22).
26. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/2023-7
Kočevje, dne 29. marca 2023
Župan 
Občine Kočevje 
dr. Vladimir Prebilič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti