Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2023 z dne 24. 3. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2023 z dne 24. 3. 2023

Kazalo

899. Sporazum o načinu reševanja stavkovnih zahtev in o odložitvi začetka stavke, stran 3049.

  
Vlada Republike Slovenije, ki jo zastopa Klemen Boštjančič, minister za finance Republike Slovenije (v nadaljevanju: Vlada)
in
Sindikat carinikov Slovenije, Konferenca, ki jo zastopa Dušan Pečnik, predsednik (v nadaljevanju: SCS)
skleneta
S P O R A Z U M 
o načinu reševanja stavkovnih zahtev in o odložitvi začetka stavke 
1. 
Podpisnika tega sporazuma se strinjata, da se stavkovne zahteve iz točk št. 1 do 5 najprej rešujejo v pogajanjih za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah, pri čemer dinamika krovnih pogajanj predvideva, da se najpozneje do 30. 6. 2023 pripravi predlog sprememb in dopolnitev ZSPJS oziroma nov zakon o sistemu plač v javnem sektorju, sočasno pa tečejo pogajanja o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah.
2. 
Na podlagi temeljnih usmeritev reforme plačnega sistema Vlada zagotavlja, da je eno izmed ključnih prizadevanj načrtovane reforme tudi zagotavljanje primerljive obravnave za primerljiva delovna mesta oziroma poklice. SCS se strinja, da je to lahko ustrezen način pristopa k plačni reformi, upoštevajoč tudi specifike dela zaposlenih v FURS in pomen organa za delovanje države.
3. 
Podpisnika sporazuma se strinjata, da se vsebina 6. točke stavkovnih zahtev lahko realizira na enak oziroma primerljiv način kot z ostalimi sindikati javnega sektorja v okviru plačne reforme in prenove uslužbenskega sistema.
4. 
Podpisnika sporazuma se strinjata, da bo Vlada na podlagi izhodišč za prenovo plačnega sistema idejna izhodišča za naslavljanje karierne politike in kariernega razvoja zaposlenih, problematike mladih ter koncept štipendijske politike in pomlajevanja kadrovske strukture v javnem sektorju predstavila v okviru prenove uslužbenskega sistema.
5. 
Ker so se že pričela pogajanja v smislu tega sporazuma, SCS začetek stavke, napovedane za 13. 2. 2023, odloži oziroma zamrzne.
22. 4. 2023 predstavniki podpisnikov izvedejo informativni sestanek glede vsebine in poteka pogajanj z namenom spremljanja izvajanja tega sporazuma. Če SCS tekom pogajanj za odpravo plačnih nesorazmerij in reforme plačnega sistema oceni, da so pogajanja neuspešna, se stavkovne aktivnosti lahko nadaljujejo z 22. 5. 2023.
6. 
Ta sporazum začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 10. februarja 2023
EVA 2023-1611-0025
Vlada Republike Slovenije 
Klemen Boštjančič 
minister za finance
Sindikat carinikov Slovenije 
Dušan Pečnik 
predsednik
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti