Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2023 z dne 24. 3. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2023 z dne 24. 3. 2023

Kazalo

896. Splošni akt o preglednosti v zvezi z načrtovanimi gradbenimi deli in o skupni gradnji gospodarske javne infrastrukture, stran 2902.

  
Na podlagi desetega odstavka 12. člena Zakona o elektronskih komunikacijah – ZEKom-2 (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O) izdaja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije naslednji
S P L O Š N I   A K T 
o preglednosti v zvezi z načrtovanimi gradbenimi deli in o skupni gradnji gospodarske javne infrastrukture 
1. člen 
(vsebina splošnega akta) 
Ta splošni akt natančneje ureja vsebino in način posredovanja informacij o načrtovanih gradbenih delih na fizični infrastrukturi, način neposrednega pridobivanja tovrstnih informacij in pravila ravnanja ob izkazanem interesu zainteresiranih soinvestitorjev za skupno gradnjo ter v primeru gradnje infrastrukture iz javnih sredstev.
2. člen 
(namen in uporaba splošnega akta) 
Namen tega splošnega akta je natančnejša določitev nabora informacij ob objavi namere o načrtovani gradnji gospodarske javne infrastrukture in poziva zainteresiranim investitorjem, da izrazijo interes za vključitev v načrtovanje oziroma za skupno gradnjo elektronskih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture.
3. člen 
(pomen izrazov) 
(1) Izrazi, uporabljeni v tem splošnem aktu, pomenijo:
1. Investitor v gospodarsko javno infrastrukturo je infrastrukturni operater, drug investitor v javna komunikacijska omrežja ali investitor v druge vrste gospodarske javne infrastrukture, ki ni hkrati infrastrukturni operater.
2. Medkrajevni linijski objekt je za potrebe tega splošnega akta objekt, namenjen izvajanju storitev s področja prometa, energetike, komunalnega gospodarstva, elektronskih komunikacij ali upravljanja z vodami, ki poteka najmanj med dvema naseljema.
3. Namera o načrtovani gradnji je namera investitorja v gospodarsko javno infrastrukturo o načrtovani gradnji in poziv zainteresiranim investitorjem v elektronska komunikacijska omrežja in pripadajočo infrastrukturo, da izrazijo interes za vključitev elektronskih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture v načrtovanje oziroma za skupno gradnjo.
4. Vrste gradbenih del predstavljajo novogradnje, rekonstrukcijska in adaptacijska dela, vzdrževalna dela ter odstranitve.
5. Začetek gradbenih del je za potrebe tega splošnega akta pričetek izvajanja gradbenih, obrtniških ali inštalacijskih dejavnosti, ki trajno spremenijo obstoječe stanje objektov ali zemljišč in vsako zemeljsko delo, povezano z gradnjo, vključno z odrivom humusa.
(2) Odprave napak zaradi nedelovanja omrežja se za potrebe tega splošnega akta ne štejejo kot gradbena dela.
(3) Ostali izrazi, uporabljeni v tem splošnem aktu, imajo enak pomen, kot je določen v zakonu.
4. člen 
(gradbena dela neznatnega pomena) 
(1) Namere o načrtovani gradnji gospodarske javne infrastrukture ni treba objaviti v naslednjih primerih:
– če je dolžina trase gradnje krajša od 100 metrov, kadar se izvajajo gradbena dela v gospodarsko javno infrastrukturo znotraj naselja,
– če je dolžina trase gradnje krajša od 1 kilometra, kadar se izvajajo gradbena dela v gospodarsko javno infrastrukturo med naselji,
– če gradbena dela predstavljajo izgradnjo posameznega individualnega naročniškega priključka na javno komunikacijsko omrežje, pri čemer dolžina trase ne presega 500 metrov ali
– če izvajanje gradbenih del traja manj kot sedem dni.
(2) Kadar je gradnja posamične trase gospodarske javne infrastrukture načrtovana ali se izvaja v več fazah, med fazami pa ni minilo več kot 60 dni, se kot dolžina trase gradnje iz prvega odstavka tega člena šteje seštevek dolžin vseh tras posameznih faz gradnje.
(3) Investitor v gospodarsko javno infrastrukturo mora namero o načrtovani gradnji gospodarske javne infrastrukture ne glede na izjeme iz prvega odstavka tega člena vedno objaviti v naslednjih primerih:
– če je vrednost celotne investicije večja od 25.000 EUR brez DDV,
– v primeru gradbenih del na podzemnih prečkanjih cestišč in železniških prog ali
– v primeru gradbenih del na objektih, namenjenih odpravi naravnih ovir (mostovi, viadukti, predori ipd.).
5. člen 
(način posredovanja namer o načrtovani gradnji) 
(1) Obveščanje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) o namerah o načrtovani gradnji gospodarske javne infrastrukture poteka preko spletnega obrazca, ki se nahaja na spletni strani agencije in vsebina katerega je navedena v Prilogi tega splošnega akta, ki je njegov sestavni del.
(2) Investitor v gospodarsko javno infrastrukturo po izpolnitvi spletnega obrazca prejme povratno obvestilo z vsebino oddane namere načrtovane gradnje.
6. člen 
(lokacija gradbenih del) 
(1) Investitor v gospodarsko javno infrastrukturo mora lokacijo gradbenih del navesti najmanj na naselje natančno.
(2) Kadar je načrtovana gradnja v naseljih, ki imajo več kot 5 000 prebivalcev, mora investitor v gospodarsko javno infrastrukturo navesti lokacijo gradbenih del v naseljih, v katerih je uveden ulični sistem, na ulico natančno.
(3) Kadar je načrtovana gradnja medkrajevnih linijskih objektov, mora investitor v gospodarsko javno infrastrukturo navesti najmanj naselji, ki predstavljata začetno in končno točko glavne trase medkrajevnega linijskega objekta.
(4) Kadar je načrtovana gradnja antenskih nosilcev ali antenskih stolpov, mora investitor v gospodarsko javno infrastrukturo v opis lokacije nameravane gradnje navesti še parcelno številko in katastrsko občino ali koordinate (radij natančnosti 100 m) v državnem koordinatnem sistemu.
7. člen 
(predvideni začetek in trajanje del) 
(1) Investitor v gospodarsko javno infrastrukturo mora kot predvideni datum začetka del navesti najmanj mesec in leto, v katerem bo predvidoma pričel z gradbenimi deli.
(2) Trajanje del mora investitor v gospodarsko javno infrastrukturo navesti kot oceno trajanja del v mesecih.
8. člen 
(kontaktna točka) 
(1) Investitor v gospodarsko javno infrastrukturo mora kot kontaktno točko navesti ime in priimek kontaktne osebe pri investitorju, službeni elektronski naslov in službeno telefonsko številko, na katerih je mogoče pridobiti dodatne informacije o načrtovanih gradbenih delih.
(2) Kadar je investitor pravna oseba, mora poleg informacij iz prejšnjega odstavka zaradi varnostnega preverjanja navesti tudi elektronski naslov pravne osebe, če pravna oseba tak naslov ima.
9. člen 
(ponovna objava namere o načrtovani gradnji) 
(1) Če po objavljeni nameri o načrtovani gradnji pride do bistvenih časovnih ali vsebinskih odstopanj v fazi načrtovanja ali gradnje gospodarske javne infrastrukture, mora investitor v gospodarsko javno infrastrukturo namero o načrtovani gradnji ponovno objaviti.
(2) Za bistveno časovno odstopanje šteje, če je preteklo več kot 12 mesecev od predvidenega datuma izdaje naročila za izdelavo projektne dokumentacije, pa naročilo za izdelavo projektne dokumentacije še ni bilo oddano.
(3) Če gradbeno dovoljenje ni potrebno, za bistveno časovno odstopanje šteje, če v roku 12 mesecev od predvidenega začetka gradbenih del še ni bilo dejanskega začetka del.
(4) Za bistveno vsebinsko odstopanje šteje, če se spremeni lokacija gradbenih del ali vrsta gradbenih del. Za bistveno odstopanje šteje tudi, če se v roku, ki ga je določil investitor za izraz interesa za vključitev elektronskih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture v načrtovanje oziroma za skupno gradnjo, spremenijo podatki kontaktne točke.
10. člen 
(tehnični pogoji pri izkazanem interesu za skupno gradnjo) 
Zainteresirani soinvestitor mora kot tehnične pogoje skupne gradnje v skladu s projektantskimi pravili navesti vsaj traso skupne gradnje, predlog tehnične rešitve oziroma izvedbe skupne gradnje ter seznam potrebnih materialov in del za izvedbo skupne gradnje.
11. člen 
(dovolj zmogljiva kabelska kanalizacija) 
Kabelska kanalizacija, ki jo mora zgraditi investitor v gospodarsko javno infrastrukturo skladno z določilom osmega odstavka 12. člena zakona, šteje za dovolj zmogljivo, kadar je vgrajena cev najmanj dimenzij nazivnega premera 110 mm ali dve cevi nazivnega premera 50 mm, ustrezne zunanje trdnosti in s tako notranjo steno, ki zagotavlja majhen koeficient trenja in omogoča namestitev komunikacijskih vodov (npr. polivinil klorid, polietilen).
12. člen 
(izjeme od obveznosti položitve prazne kabelske kanalizacije) 
Investitorju pri gradnji komunikacijskega omrežja in pripadajoče infrastrukture iz drugega odstavka 10. člena zakona ali druge gospodarske javne infrastrukture, kjer se gradnja financira iz javnih sredstev iz državnega oziroma občinskih proračunov, ni potrebno položiti prazne kabelske kanalizacije kot to določa osmi odstavek 12. člena zakona, v naslednjih primerih:
– če gradnja infrastrukture ne vključuje zemeljskih del, katerih globina presega 30 cm,
– če gre za izvajanje gradbenih del, za katere skladno s 4. členom tega splošnega akta ni treba objaviti namere o načrtovani gradnji gospodarske javne infrastrukture,
– če gre za izgradnjo ali vzdrževanje gozdnih cest ali
– če gre za gradnjo visokozmogljivih omrežij oziroma nadgradnjo ali razširitev obstoječih omrežij tako, da bodo omogočala prenosne hitrosti najmanj 100 Mb/s in se predmetna gradnja, nadgradnja ali razširitev zagotavlja iz javnih sredstev iz 20. člena tega zakona.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
13. člen 
(prenehanje uporabe) 
Z dnem uveljavitve tega splošnega akta se preneha uporabljati Splošni akt o dostopu do obstoječe fizične infrastrukture (Uradni list RS, št. 9/18 in 130/22 – ZEKom-2).
14. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta splošni akt začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0073-48/2022/11
Ljubljana, dne 16. marca 2023
EVA 2023-3150-0015
Mag. Tanja Muha 
v.d. direktorja 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti