Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2023 z dne 3. 3. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2023 z dne 3. 3. 2023

Kazalo

584. Pravilnik o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Loški Potok ter o povračilih stroškov, stran 1692.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), določb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18, 204/21 in 139/22) in 14. člena Statuta Občine Loški Potok (Uradni list RS, št. 41/17) je Občinski svet Občine Loški Potok na 3. redni seji dne 22. 2. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Loški Potok ter o povračilih stroškov 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo osnove in merila za plače oziroma plačila za opravljanje funkcije v Občini Loški Potok, sejnine, nadomestila in druge prejemke za funkcionarje občine, člane nadzornega odbora ter člane delovnih teles in drugih organov (v nadaljevanju: drugi imenovani), ki jih imenuje občinski svet ali župan.
2. člen 
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije ali nagrade v obliki sejnine, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članu občinskega sveta, razen podžupanu, pripada sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta ali seji delovnega telesa občinskega sveta.
Sejnina oziroma plačilo za opravljanje funkcije pripada tudi članom nadzornega odbora in drugim imenovanim.
3. člen 
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan opravlja svojo funkcijo poklicno, lahko pa se odloči, da bo svojo funkcijo opravljal nepoklicno. Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno, razen če se v soglasju z županom odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
4. člen 
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 % letne plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
Sredstva za izplačilo plač oziroma plačila za opravljanje funkcije ter sejnin in drugih prejemkov po tem pravilniku se določijo v proračunu za posamezno proračunsko leto.
II. PLAČA OZIROMA PLAČILO ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE ŽUPANA 
5. člen 
Za poklicno opravljanje funkcije pripada županu plača, ki jo določa zakon, ki ureja sistem plač v javnem sektorju (šifra funkcije A050701, župan VII, do 2.000 prebivalcev). Županu za poklicno opravljanje funkcije pripada tudi dodatek za delovno dobo. Plačni razred in vrednost plačnega razreda se usklajuje na podlagi veljavnega ZSPJS.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Županu, ki opravlja svojo funkcijo nepoklicno, dodatek za delovno dobo ne pripada.
Sklep o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije župana izda Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
III. PLAČA OZIROMA PLAČILO ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE PODŽUPANA 
6. člen 
Plača podžupana, ki svojo funkcijo opravlja poklicno, se določi v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju (šifra funkcije A050710, podžupan VII, do 2.000 prebivalcev). Podžupanu, ki opravlja svojo funkcijo poklicno, pripada tudi dodatek za delovno dobo. Plačni razred in vrednost plačnega razreda se usklajuje na podlagi veljavnega ZSPJS.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo največ v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Podžupanu, ki opravlja svojo funkcijo nepoklicno, dodatek za delovno dobo ne pripada.
Plačni razred podžupana oziroma višino plačila podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet.
Sklep o plači podžupana izda župan.
Plača podžupana oziroma plačilo za opravljanje funkcije podžupana vključuje tudi udeležbo na sejah občinskega sveta in udeležbo na sejah drugih občinskih organov in delovnih teles.
IV. SEJNINE ZA ČLANE OBČINSKEGA SVETA IN DELOVNA TELESA OBČINSKEGA SVETA 
7. člen 
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma njegovega delovnega telesa.
Sejnina za občinskega svetnika znaša (v neto znesku):
– za udeležbo na redni ali izredni seji občinskega sveta: 80,00 eur,
– za udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta: 50,00 eur,
– za predsedovanje na seji delovnega telesa občinskega sveta: 70,00 eur.
Sejnini za vodenje delovnega telesa in za udeležbo na seji delovnega telesa se med seboj izključujeta.
Izplačilo sejnin se opravi na podlagi sklepa o imenovanju in evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta in delovnih teles občinskega sveta (liste oziroma evidence prisotnosti), ki jo vodi občinska uprava. Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo.
Sejnina se izplačuje za redne in izredne seje. Za korespondenčne in slavnostne seje se sejnina ne izplačuje.
V primeru prekinjene seje se za nadaljevanje seje, ki traja manj kot 2 uri, sejnina ne izplača. Za neudeležbo in za manj kot 2/3 časa prisotnosti na seji občinskega sveta oziroma seji delovnih teles občinskega sveta, se sejnine ne izplačujejo.
8. člen 
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v delovnih telesih občinskega sveta (komisiji ali odboru) določi sejnina v enaki višini kot je določena za člane občinskega sveta v prejšnjem členu. Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo.
9. člen 
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin drugim komisijam, odborom oziroma svetom (svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, štab civilne zaščite …), ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan, razen če veljavna zakonodaja plačilo ureja drugače.
V. SEJNINE OZIROMA NAGRADE NADZORNEGA ODBORA 
10. člen 
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do plačila za opravljanje svoje funkcije v obliki sejnine oziroma nagrade, in sicer na letni ravni v višini največ 7,5 % letne plače župana. V okviru tega zneska se glede na opravljeno delo določi sejnina oziroma nagrada (v neto znesku):
– predsedniku za vodenje seje nadzornega odbora: 120,00 eur,
– članom za udeležbo na seji nadzornega odbora: 80,00 eur.
Sejnini za vodenje nadzornega odbora in za udeležbo na seji nadzornega odbora se med seboj izključujeta. Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo.
Predsedniku ali v primeru njegove odsotnosti od njega pooblaščenemu članu nadzornega odbora, ki se udeleži seje občinskega sveta na podlagi predhodnega vabila, pripada sejnina v enaki višini kot članu občinskega sveta.
VI. NADOMESTILA VOLILNIM ORGANOM 
11. člen 
Občinski volilni komisiji in drugim volilnim organom, ki opravljajo dela v zvezi z izvedbo lokalnih volitev, imajo ob vsakih volitvah pravico do enkratnega nadomestila, v višini kot jo določa veljavna zakonodaja.
Nadomestila se izplačajo na podlagi odločbe oziroma sklepa o imenovanju volilnega organa.
VII. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
12. člen 
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Stroški prevoza se povrnejo v skladu z veljavnimi predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi iz prvega odstavka tega člena.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi iz prvega odstavka tega člena.
13. člen 
Pravice iz prejšnjega člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje. Nalog za službeno potovanje izda župan. V kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
VIII. NAČIN IZPLAČEVANJA 
14. člen 
Sredstva za izplačevanje plač oziroma plačil za opravljanje funkcije, sejnin, nagrad, nadomestil in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
15. člen 
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije župana in podžupana se izplačujejo mesečno za pretekli mesec, in sicer najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Za ostale upravičence po tem pravilniku se prejemki iz prejšnjega člena izplačujejo praviloma mesečno za pretekli mesec.
16. člen 
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije, sejnine, nagrade, nadomestila in povračila stroškov se usklajujejo v skladu s predpisi, ki jih le-ti urejajo.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
17. člen 
Evidenco prisotnosti občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta, nadzornega odbora, komisij in drugih občinskih organov vodi zaposleni uslužbenec občinske uprave, ki ga za to določi župan oziroma direktor občinske uprave ali s strani župana pooblaščena uradna oseba.
18. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev, nagradah članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 18/07, 80/19).
19. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-1/2023
Loški Potok, dne 22. februarja 2023
Župan 
Občine Loški Potok 
Simon Debeljak 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti