Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2023 z dne 24. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2023 z dne 24. 2. 2023

Kazalo

495. Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec Ciciban, stran 1512.

  
Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 55/17 in 18/21) in 14. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 70/18) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na 2. redni seji dne 15. 2. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o sprejemu otrok v vrtec Ciciban 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik ureja postopek sprejemanja otrok, sestavo in način dela komisije za sprejem otrok ter kriterije za sprejem otrok v vrtec Ciciban, ki deluje v okviru Osnovne šole Šmartno pri Litiji.
II. VPIS OTROK V VRTEC 
2. člen 
Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto.
Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Za starše otrok, ki so oddali vlogo za vpis otroka v vrtec, vrtcu na njegovo zahtevo pristojni center za socialno delo posreduje podatke o izteku pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
Starši oziroma skrbniki otroka (v nadaljevanju: starši) vpišejo otroka v vrtec tako, da oddajo vlogo na predpisanem obrazcu, ki ga določi vrtec, in h kateri morajo biti predložena vsa zahtevana dokazila, navedena na vlogi.
Obrazec vloge za vpis otroka v vrtec starši dobijo v tajništvu šole in na spletnih straneh vrtca.
Izpolnjen obrazec vloge za vpis otroka v vrtec starši oddajo osebno v tajništvu šole ali po pošti na naslov: OŠ Šmartno, Pungrt 9, 1275 Šmartno pri Litji.
V primeru, da je vloga pomanjkljivo izpolnjena, vrtec pisno ali ustno pozove starše k dopolnitvi vloge v roku petih dni od prejema poziva. Starši lahko vlogo dopolnijo po elektronski pošti, telefonu ali ustno, če starši pridejo v vrtec, o čemer se napiše uradni zaznamek. V kolikor starši vloge ne dopolnijo v določenem roku, se vloga obravnava in se o sprejemu otroka odloči na podlagi podatkov, ki jih vsebuje vloga.
Vrtec lahko sprejme v svoje programe toliko otrok kot to dopuščajo prostorski in drugi normativi.
3. člen 
Vrtec najmanj enkrat letno, praviloma v mesecu marcu, objavi javni vpis novincev za naslednje šolsko leto, ki ga uskladi s pristojno službo občine ustanoviteljice vrtca. Javni razpis mora vsebovati podatke o:
– obveznih sestavinah prijave na razpis,
– načinu prijavljanja,
– obveznih prilogah k prijavi,
– roku za sprejem prijav in
– roku, v katerem bodo kandidati obveščeni o možnosti vključitve otroka v vrtec.
Javni razpis za vpis novincev v vrtec se objavi v sredstvih javnega obveščanja in na spletni strani vrtca.
Pomočnik ravnatelja in svetovalni delavec staršem po potrebi svetujeta glede izbire programa, primerne starosti otroka za vstop v vrtec ter pomaga pri drugih odločitvah staršev v zvezi z vstopom otroka v vrtec.
Sprejeta prijava se vpiše v posebno evidenco prijav.
4. člen 
Če je število prijav za sprejem otrok v vrtec manjše ali enako od števila prostih mest, o sprejemu otrok odloča ravnatelj šole oziroma od njega pooblaščena oseba, zaposlena v vrtcu.
Če je v vrtec vpisanih več otrok, kot je v vrtcu prostih mest, o njihovem sprejemu odloča komisija za sprejem otrok v vrtec (v nadaljevanju: komisija).
III. KOMISIJA ZA SPREJEM OTROK 
5. člen 
Sestavo in način dela komisije ter kriterije za sprejem otrok v vrtec določi občinski svet na predlog sveta šole. Komisija šteje 4 člane in jo sestavljajo:
– 2 predstavnika vrtca, ki ju predlaga zavod,
– 1 predstavnik staršev, ki ga predlaga svet staršev,
– 1 predstavnik ustanovitelja, ki ga s sklepom določi župan Občine Šmartno pri Litiji.
Člani komisije so imenovani za štiri leta in so lahko imenovani največ dvakrat zaporedoma. Mandat predstavnika sveta staršev je povezan s statusom otroka v vrtcu.
V primeru prenehanja mandata člana komisije, predlagatelj imenuje nadomestnega člana. Mandat nadomestnega člana traja do izteka mandata komisije.
Prvo sejo komisije skliče ravnatelj šole. Delo komisije vodi predsednik, ki ga izvolijo člani komisije izmed članov na svoji prvi seji.
6. člen 
Komisija obravnava vloge na svoji seji v skladu z določbami tega pravilnika. Na seji komisije so lahko prisotni samo člani komisije in zapisnikar. Komisija na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, določi število točk po posameznih kriterijih in določi prednostni vrstni red otrok.
Komisija lahko preverja pravilnost podatkov, navedenih v vlogah, pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki jih vodijo v skladu z zakonom. Če komisija ugotovi nepravilnost podatkov, navedenih v vlogi, odloči na podlagi podatkov, pridobljenih pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov.
Komisija odloča po določbah skrajšanega ugotovitvenega postopka, določenem v zakonu, ki ureja splošni upravni postopek.
Komisija je sklepčna, če je na seji navzočih več kot polovica članov. Komisija sprejema svoje odločitve s sklepi, ki jih sprejme z večino glasov vseh prisotnih članov.
7. člen 
Komisija se sestane v roku 15 dni po izteku roka javnega vpisa, vendar ne pozneje kot do 25. aprila tekočega leta.
Komisija obravnava in točkuje vse vloge za vpis otrok, ki so prispele v času razpisnega roka.
8. člen 
Na seji komisije se piše zapisnik, ki mora vsebovati naslednje podatke:
– poimenska prisotnost članov komisije in vabljenih, ki so se udeležili seje,
– naslov kraja, kjer komisija deluje, datum in ura seje,
– ugotovitev števila prostih mest po posameznih programih,
– kratek potek postopka z navedbo listin, ki so podlaga za odločanje,
– seznam prijavljenih otrok, prioritetni vrstni red, seznam otrok, ki so bili sprejeti v vrtec in seznam otrok, ki niso bili sprejeti v vrtec,
– sprejeti sklepi komisije.
Zapisnik podpišejo vsi člani komisije in predstavlja dokumentacijo vrtca, ki se hrani najmanj za čas, ko imajo otroci, o katerih se je na seji odločalo, status predšolskega otroka. En izvod zapisnika se posreduje občinski upravi Občine Šmartno pri Litiji.
IV. KRITERIJI ZA SPREJEM OTROK V VRTEC 
9. člen 
Kriteriji
Število točk
Stalno prebivališče obeh staršev in otrok v Občini Šmartno pri Litiji ali na območju skupnega šolskega okoliša 
30
Stalno prebivališče enega od staršev in otrok v Občini Šmartno pri Litiji ali na območju skupnega šolskega okoliša 
15
Starš enoroditeljske družine s potrdilom, ki ga izda pristojna institucija, in s stalnim prebivališčem v Občini Šmartno pri Litiji ali na območju skupnega šolskega okoliša 
30
Otrok uvrščen na prednostni vrstni red iz preteklega leta, ki je izpolnjeval pogoj za sprejem v vrtec, in ima stalno prebivališče v Občini Šmartno pri Litiji ali na območju skupnega šolskega okoliša 
25
Starost otrok, ki izpolnjujejo starostni pogoj za sprejem v vrtec na dan 1. 9. tekočega leta:
3 leta in več
12
2 leti in več
10
11 mesecev in več 
8
Zaposlenost staršev:
Otrok obeh zaposlenih staršev ali staršev študentov s potrdilom, ki ga izda pristojna institucija.
30
Otrok zaposlenega starša ali starša študenta v enoroditeljski družini. 
30
Otrok enega zaposlenega starša ali enega starša študenta s potrdilom, ki ga izda pristojna institucija.
5
Otrok staršev, ki že imajo v vrtcu Ciciban vključenega otroka
5
Več otrok v družini – 2 otroka 
1
Več otrok v družini – 3 otroci 
2
Več otrok v družini – 4 otroci in več 
3
Otrok je eden izmed dvojčkov oziroma trojčkov …
4
Otrok, ki bo v naslednjem šolskem letu šoloobvezen
5
Otrok, ki je v postopku usmerjanja v programe vzgoje in izobraževanja na podlagi Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami
10
Če več otrok doseže enako število točk, komisija pri določitvi prednostnega vrstnega reda upošteva dodatne kriterije po naslednjem vrstnem redu:
– prednost ima starejši otrok,
– prednost ima otrok, katerega prijava je bila oddana prej.
Za enostarševsko družino se po tem pravilniku šteje skupnost enega od staršev z otroki:
– kadar je drugi umrl ali je neznan ali je pogrešan, ali
– kadar otrok živi z enim od staršev na podlagi pravnomočne sodne odločbe, s katero je odločeno o varstvu in vzgoji otrok ali kadar pred pristojnim sodiščem teče postopek za odločitev o varstvu in vzgoji otrok.
Starši so zaposleni, kadar imajo sklenjeno delovno razmerje ali pa so samozaposleni.
10. člen 
V skladu z odločbo pristojnega organa ima prednost pri sprejemu v vrtec otrok s posebnimi potrebami.
Prednost pri sprejemu ima tudi otrok, za katerega starši predložijo mnenje centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine. Mnenje o ogroženosti otroka zaradi socialnega položaja družine vsebuje navedbe, da je družina v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varnost oziroma položaj družine, obravnavana kot socialno ogrožena družina s strani centra za socialno delo, kar je razvidno iz evidenc, ki jih vodijo centri za socialno delo.
V. PREDNOSTNI VRSTNI RED 
11. člen 
Komisija določi na podlagi kriterijev prednostni vrstni red tako, da po šifrah razvrsti vse vpisane otroke po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila. Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost, prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku.
12. člen 
Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih oddelkih in enotah vrtca in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec. Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam.
Vrtec najkasneje v osmih dneh po seji komisije izda prednostni vrstni red, iz katerega izhaja seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski in na spletnih straneh vrtca. Podatki o otrocih se objavijo pod šifro.
Seznam sprejetih otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– datum vključitve otroka v vrtec,
– sporočilo staršem, da bodo po končanem vpisnem postopku pozvani k sklenitvi pogodbe z vrtcem.
Čakalni seznam otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– sporočilo staršem, da lahko zaradi zavrnitve sprejema otroka v vrtec, v 15 dneh po vročitvi obvestila v skladu s tem zakonom, vložijo v vrtec ugovor,
– rok veljavnosti čakalnega seznama.
13. člen 
V primeru prostih mest v vrtcu, ki jih vrtec ne more zapolniti z otroci s prednostnega vrstnega reda iz prejšnjega člena tega pravilnika, se ob izpolnjevanju pogojev iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika, lahko vključijo otroci staršev, za katere vrtec prejme vloge kadarkoli po razpisnem roku. V primeru, da je teh otrok več kot je prostih mest, se komisija ponovno sestane in ovrednoti vloge staršev v skladu s kriteriji iz 9. člena tega pravilnika in sestavi nov prednostni vrstni red.
Če prostih mest v vrtcu ni, se med letom prispele vloge evidentirajo. Starši morajo ob naslednjem razpisu ponovno vložiti vlogo.
VI. OBVEŠČANJE STARŠEV O ODLOČITVAH KOMISIJE 
14. člen 
Vrtec pošlje staršem v osmih dneh po seji komisije obvestilo z izpisom vseh podatkov iz seznama sprejetih otrok ali čakalnega seznama za njihovega otroka z navadno poštno pošiljko in po elektronski pošti, če so starši navedli elektronski naslov, na katerega želijo prejemati obvestila vrtca.
Zoper obvestilo iz prejšnjega odstavka o prednostnem vrstnem redu lahko starši v 15 dneh po vročitvi obvestila z navadno poštno pošiljko vložijo ugovor na svet vrtca, ki o ugovoru odloča v 15 dneh po prejemu ugovora v skladu s tem zakonom in s smiselno uporabo zakona, ki ureja splošni upravni postopek. Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev. Ugovor na kriterij in težo posameznega kriterija ni dopusten.
O ugovoru odloči svet vrtca ob smiselni uporabi zakona, ki ureja splošni upravni postopek z odločbo, ki se vroči staršem, kot to določa ta zakon. Zoper odločitev sveta vrtca lahko starši sprožijo upravni spor.
V primeru, ko vrtec sprejme otroka, starši vključijo otroka s 1. septembrom tekočega leta, ali z dnem oblikovanja novega oddelka med šolskim letom, ali naslednji dan po poteku starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Otroka s posebnimi potrebami lahko starši vključijo v vrtec z dnem, ki je določen v odločbi o usmeritvi otroka, če v vrtcu obstaja prosto mesto.
VII. PRAVICA DO VPOGLEDA V DOKUMENTACIJO 
15. člen 
Vrtec staršem na njihovo zahtevo omogoči vpogled v zapisnik komisije in vpogled vloge z upoštevanjem kriterijev, vendar le v tiste dele zapisnika in vloge, ki se nanašajo na njihovega otroka.
VIII. POGODBA MED STARŠI IN VRTCEM 
16. člen 
Ko je v vrtcu odločeno o vseh ugovorih staršev zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu otrok, vrtec staršem otrok, ki so sprejeti v vrtec, pošlje poziv k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši. V pozivu vrtec izrecno navede, da se šteje, da so starši umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec, če v 15 dneh od vročitve poziva ne podpišejo pogodbe z vrtcem.
V primeru iz prejšnjega odstavka vrtec pozove k sklenitvi pogodbe starše naslednjega otroka po vrstnem redu iz čakalnega seznama.
S podpisom pogodbe med vrtcem in starši se šteje, da je otrok vključen v vrtec.
17. člen 
Če starši v zgoraj določenem roku ne podpišejo pogodbe oziroma ne zaprosijo za razumno podaljšanje roka iz utemeljenih razlogov, se šteje, da so umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec. V tem primeru vrtec izda sklep o ustavitvi postopka vpisa otroka v vrtec.
IX. VROČANJE LISTIN VRTCA IN OBJAVA INFORMACIJ O POSTOPKU SPREJEMA OTROK V VRTEC 
18. člen 
Odločitve vrtca in druge listine v postopku sprejemanja otroka v vrtec se vročajo po pošti z navadno poštno pošiljko. Šteje se, da je pošiljka vročena naslovniku osmi dan od odpreme na pošto.
Šola na spletnih straneh objavi informacije o številu mest, ki jih zagotavlja za predšolske otroke, o številu prostih mest, ki so staršem na voljo in podatek o predvideni čakalni dobi, ki predstavlja čas od vpisa otroka v vrtec do možnosti njegove vključitve v program vrtca.
X. IZPIS IZ VRTCA 
19. člen 
Starši lahko kadarkoli izpišejo otroka iz vrtca na posebnem obrazcu. Izpolnjen obrazec pošljejo po pošti ali ga oddajo v tajništvu šole. Izpis se upošteva s prvim dnem naslednjega meseca, če je izjava o izpisu dana v tajništvu do zadnjega dne v prejšnjem mesecu. Izpisani otrok nima prednosti pri ponovnem sprejemu v vrtec.
Če starši pisno ne izpišejo otroka, jim šola izstavlja račune do konca šolskega leta, do 31. 8. v koledarskem letu.
XI. KONČNE DOLOČBE 
20. člen 
V kolikor pristojni organi države med veljavnostjo tega pravilnika z zakonom ali podzakonskim aktom določijo drugačen postopek o sprejemu ali izpisu otroka v oziroma iz vrtca, se ta pravilnik v tistih delih, ki niso v skladu z državnimi predpisi, ne uporablja.
21. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec Ciciban (Uradni list RS, št. 16/12, 111/13 in 92/14). Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha mandat članom dosedanje Komisije za sprejem otrok v vrtec.
22. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/2023-1
Šmartno pri Litiji, dne 15. februarja 2023
Župan 
Občine Šmartno pri Litiji 
Blaž Izlakar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti