Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2023 z dne 24. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2023 z dne 24. 2. 2023

Kazalo

492. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Sodražica (krajše: SD OPN 3 Sodražica), stran 1507.

  
Na podlagi 125. Zakona o urejanju prostora – ZUreP-3 (Uradni list RS, št. 199/21) in 15. člena Statuta Občine Sodražica (Uradni list RS, št. 32/11, 191/20, 159/22) je Občinski svet Občine Sodražica na 3. redni seji dne 16. 2. 2023 sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Sodražica (krajše: SD OPN 3 Sodražica) 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
(uvodne določbe) 
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in popolnitve Občinskega prostorskega načrta Občine Sodražica (Uradni list RS, št. 133/22).
Ta prostorski akt je v prostorskem informacijskem sistemu objavljen pod identifikacijsko številko ID 3354.
2. člen 
(vsebina odloka) 
Ta odlok obsega:
I. Uvodne določbe,
II. Spremembe in dopolnitve,
III. Končne določbe.
3. člen 
(sestavni deli SD OPN 3) 
Ta odlok vsebuje le tekstualni del (besedilo odloka).
II. SPREMEMBE IN DOPOLNITVE 
4. člen 
V Prilogi 1 – Posebni prostorski izvedbeni pogoji po enotah urejanja prostora se vrstici za EUP Je09 (PNRP SK) in Je10 (PNRP SK) spremenita tako, da se glasita:
»
Je09
SK
širše VVO (kategorija III)
V EUP Je10 so prisotne obstoječe gospodarske in poslovne stavbe s proizvodnimi dejavnostmi in tehnološkimi procesi. 
Odmiki enostavnih, nezahtevnih, manj zahtevnih in zahtevnih objektov od meje med EUP Je09 in Je10 morajo biti najmanj 3,0 m.
Obojestransko ob meji med EUP Je09 in Je10 morajo biti zasajena drevesa in grmovnice avtohtonih vrst z rastno višino vsaj 5,0 m.
Objekti za poslovne, upravne, administrativne, trgovske ipd. dejavnosti se praviloma gradijo predvsem ob javnih prometnicah, druge proizvodne stavbe pa v notranjosti kompleksov; dovoli se združevanje objektov v nize oziroma kareje. Pri umeščanju stavb v prostor je treba upoštevati vertikalni gabarit prevladujočega tipa obstoječih objektov iste namembnosti, funkcionalnih in tehnoloških potreb. To ne velja za stavbe, ki so zaradi funkcionalnih zahtev izrazito višje (tovarniški dimniki, silosi ipd.). Višina objektov je lahko največ 14,0 m.
Strehe so lahko prilagojene večjim stavbnim gabaritom. Za take objekte se priporočajo ravne strehe, lahko pa so tudi enokapne strehe manjšega naklona.
Stopnja izkoriščenosti zemljišča namenjenega gradnji:
FZ = največ 0,8; FI = največ 1,0; DZP = /. 
Gradnja podzemnih kletnih etaž v stavbah je dovoljena povsod, kjer to dopuščajo geomehanske razmere, potek komunalnih vodov, zaščita podtalnice in stabilnost objektov.
Varstvo pred hrupom 
Za EUP Je09 in EUP Je10 je v skladu s predpisom, ki določa mejne vrednosti kazalcev hrupa v okolju, določena III. stopnja varstva pred hrupom (SVPH), v kateri so dopustni z vidika hrupa manj moteči posegi v okolje in, ki ne povzročajo prekomernega hrupa glede na zakonsko predpisane mejne vrednosti za posamezno območje varstva pred hrupom. V obstoječih objektih ni potrebno zagotavljati dodatnih ukrepov varstva pred hrupom. 
Pri gradnji novih objektov in novih posegih je treba predvideti ustrezno zaščito pred hrupom. 
Izvedba vseh ukrepov za zaščito funkcionalnih površin in objektov pred negativnimi vplivi obstoječih gospodarskih objektov in dejavnosti, je obveznost investitorjev novih objektov ali novih posegov. 
V vplivno območje objektov, kjer so mejne vrednosti kazalcev hrupa za takšne vire že presežene, ni dovoljeno umeščati stavb z varovanimi prostori. 
Etapnost izvedbe prostorskih ureditev 
Načrtovane prostorske ureditve se lahko izvajajo istočasno ali ločeno po posamičnih stavbah in pripadajočih ureditvah, pri čemer morajo etape gradnje predstavljati funkcionalno zaključene celote. 
V okviru vsake etape mora biti zagotovljena izgradnja za obratovanje objektov potrebne komunalne in prometne infrastrukture.
07
Je10
SK
širše VVO (kategorija III)
07
« 
III. KONČNE DOLOČBE 
5. člen 
(dostopnost prostorskega akta) 
Ta odlok je na vpogled javnosti na sedežu Občine Sodražica ter na spletni strani Občine Sodražica.
Občinski prostorski načrt Občine Sodražica se v analogni in digitalni obliki hrani na sedežu Občine Sodražica, Upravne enote Ribnica in na Ministrstvu za okolje in prostor.
6. člen 
(veljavnost prostorskega akta) 
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 3500-2/22
Sodražica, dne 16. februarja 2023
Župan 
Občine Sodražica 
mag. Blaž Milavec 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti