Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2023 z dne 10. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2023 z dne 10. 2. 2023

Kazalo

316. Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o organizaciji in začetku dela Zavoda za gozdove Slovenije, stran 1090.

  
Na podlagi 10. člena Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96, 36/00 – ZPDZC in 127/06 – ZJZP) in drugega odstavka 54. člena Zakona o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93, 13/98 – odl. US, 56/99 – ZON, 67/02, 110/02 – ZGO-1, 115/06 – ORZG40, 110/07, 8/10 – ZSKZ-B, 106/10, 63/13, 101/13 – ZDavNepr, 17/14, 22/14 – odl. US, 24/15, 9/16 – ZGGLRS in 77/16) je Vlada Republike Slovenije sprejela
S K L E P 
o spremembah in dopolnitvah Sklepa o organizaciji in začetku dela Zavoda za gozdove Slovenije 
1. člen 
V Sklepu o organizaciji in začetku dela Zavoda za gozdove Slovenije (Uradni list RS, št. 72/93, 3/94 – popr., 43/94, 15/98, 72/02, 112/06, 97/12, 20/13 in 18/15) se v 3. členu prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Zavod uporablja pri svojem poslovanju pečate, štampiljke in žige.«.
V sedmem odstavku se beseda »štampiljke« nadomesti z besedo »žige«.
2. člen 
V 4. členu se v 2. točki v dvanajsti alineji pika nadomesti z vejico in doda nova, trinajsta alineja, ki se glasi:
»– ocenjevanje škod na in od divjadi, ko je Zavod upravljavec lovišča s posebnim namenom.«.
4. točka se spremeni tako, da se glasi:
»4. Tržne dejavnosti:
– prodaja žive odlovljene divjadi, trofej, mesa in delov odstreljene divjadi ter primarna predelava mesa,
– turistična dejavnost, povezana z lovstvom, gozdarstvom in ekologijo,
– izdelava presoj življenjskih možnosti divjadi ob posegih v prostor,
– izdelava strokovnih podlag in priprava podatkov ter sodelovanje pri projektih na področju gozdarstva in lovstva, ki niso sestavni del nalog javne gozdarske službe,
– pomoč pri ugotavljanju mej gozdne posesti,
– organizacija in izvajanje usposabljanj in izobraževanj, ki niso sestavni del nalog javne gozdarske službe, ter izvajanje gozdne pedagogike,
– oddajanje nepremičnin v najem,
– založništvo in prodaja obrazcev in listin za izvajanje gospodarjenja z gozdovi in opravljanje druge založniške in izdajateljske dejavnosti za informiranje javnosti o vsebinah, povezanih s popularizacijo gozdov, gozdarstva in lovstva ter z dejavnostjo Zavoda.«.
3. člen 
11. člen se spremeni tako, da se glasi:
»11. člen 
Predstavniki ustanovitelja, ki jih imenuje Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada), se izberejo na podlagi predhodnega izbirnega postopka, ki ga izvede strokovna komisija (v nadaljnjem besedilu: strokovna komisija).
Strokovno komisijo imenuje minister, pristojen za gozdarstvo. Sestavljajo jo strokovnjaki z izkušnjami in poznavanjem področja gozdarstva, ohranjanja narave, javnih financ ter znanosti in raziskav, ki jih predlagajo:
– minister, pristojen za gozdarstvo;
– minister, pristojen za finance;
– minister, pristojen za znanost, in
– minister, pristojen za naravo.
Strokovna komisija, ki jo vodi predstavnik ministrstva, pristojnega za gozdarstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), na spletni strani ministrstva najmanj enkrat na štiri leta objavi javni poziv za izbiro kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetu Zavoda, izvede postopek ocenjevanja in izbire kandidatov ter pripravi stalni seznam primernih kandidatov za predstavnike ustanovitelja (v nadaljnjem besedilu: stalni seznam).
Če se na javni poziv ne prijavi zadostno število kandidatov ali če prijavljeni kandidati ne izpolnjujejo pogojev in je treba zagotoviti nemoteno delovanje sveta Zavoda, lahko strokovna komisija na predlog ministra, pristojnega za področje, s katerega ni dovolj prijavljenih kandidatov, v stalni seznam vključi tudi kandidate, ki se niso prijavili na javni poziv, vendar izpolnjujejo pogoje iz tega javnega poziva, brez ponovljenega javnega poziva.
V predlog za imenovanje predstavnikov ustanovitelja v svet Zavoda strokovna komisija s stalnega seznama ob upoštevanju načela uravnotežene zastopanosti spolov in pogojev delovnih izkušenj z ustreznega področja vključi:
– tri kandidate s področja gozdarstva;
– enega kandidata s področja ohranjanja narave;
– enega kandidata s področja javnih financ in
– enega kandidata s področja znanosti in raziskav iz gozdarstva ali narave.
Prednost imajo kandidati, ki imajo znanje in izkušnje s področja vodenja in upravljanja zavodov ter s področja delovanja Zavoda. Tako oblikovan predlog kandidatov za predstavnike ustanovitelja ministrstvo posreduje vladi v imenovanje.
Za imenovanje nadomestnega člana iz četrtega odstavka 9. člena tega sklepa se smiselno uporabijo določbe tega člena.«.
4. člen 
Za 11. členom se doda nov, 11.a člen, ki se glasi:
»11.a člen 
Za predstavnika ustanovitelja v svetu Zavoda je lahko imenovana fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– ima izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, ali izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 8. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij;
– ima najmanj šest let delovnih izkušenj s področja gozdarstva, ohranjanja narave, javnih financ ali znanosti in raziskav na področju gozdarstva ali narave;
– ni član sveta zavoda kot predstavnik ustanovitelja v več kakor treh organih nadzora ali upravljanja pravnih oseb javnega sektorja, v katerih vlogo ustanovitelja v imenu Republike Slovenije izvršuje vlada;
– če je član javni uslužbenec, ki je zaposlen pri državnem organu, ne sme biti član v več kakor dveh organih nadzora ali upravljanja pravnih oseb javnega sektorja, v katerih vlogo ustanovitelja v imenu Republike Slovenije izvršuje vlada;
– ima delovne izkušnje v državni upravi ali v javnih zavodih, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, s področja gozdarstva, ohranjanja narave, javnih financ ali znanosti in raziskav na področju gozdarstva ali narave.
Člani sveta Zavoda, predstavniki ustanovitelja, morajo pri svojem delu ravnati nepristransko in s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika. Za kršitev dolžne skrbnosti in zaradi kršitve varovanja poslovne skrivnosti so odškodninsko odgovorni po splošnih načelih kazenskega in obligacijskega prava.
Člani sveta Zavoda, predstavniki ustanovitelja, morajo ministrstvo in ministrstvo, pristojno za naravo, redno obveščati o sklicih sej sveta Zavoda, obravnavanih dokumentih in sprejetih sklepih ter jima posredovati zapisnike sej sveta Zavoda, obe ministrstvi pa člane redno obveščata o usmeritvah in problematiki na področju dejavnosti Zavoda ter jim nudita strokovno pomoč.«.
5. člen 
V 15. členu se v prvem odstavku v tretjem stavku za besedo »večina« doda beseda »prisotnih«.
6. člen 
V 24. členu se v prvem odstavku v tretjem stavku za besedo »večina« doda beseda »prisotnih«.
7. člen 
V 28. členu se doda nov, tretji odstavek, ki se glasi:
»Zavod lahko prodajo blaga in storitev na trgu izvaja le, če bo z izvajanjem te zagotovil najmanj pokritje vseh s to dejavnostjo povezanih odhodkov.«.
PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
8. člen 
Statut Zavoda se uskladi s tem sklepom v 90 dneh po uveljavitvi tega sklepa.
Do uskladitve statuta Zavoda s tem sklepom se za odločitve sveta Zavoda in sveta območne enote uporabljajo spremenjene in dopolnjene določbe sklepa.
9. člen 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-48/2023
Ljubljana, dne 9. februarja 2023
EVA 2022-2330-0118
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti