Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2023 z dne 3. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2023 z dne 3. 2. 2023

Kazalo

248. Pravilnik o načinu hrambe in vračilu zasežene gotovine, stran 800.

  
Na podlagi tretjega odstavka 130.b člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (Uradni list RS, št. 48/22 in 145/22) minister za finance izdaja
P R A V I L N I K 
o načinu hrambe in vračilu zasežene gotovine 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
Ta pravilnik ureja način hrambe in vračilo zasežene gotovine iz prvega odstavka 130.b in drugega odstavka 130.c člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (Uradni list RS, št. 48/22 in 145/22; v nadaljnjem besedilu: ZPPDFT-2), ki jo zaseže Finančna uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: FURS).
2. člen 
(hramba in upravljanje gotovine) 
(1) Z zaseženo gotovino upravlja FURS.
(2) Zaseženo gotovino se hrani in z njo upravlja s skrbnostjo dobrega gospodarja.
(3) Pri hrambi gotovine v depoju Banke Slovenije se zagotavlja varovanje depoja.
3. člen 
(hramba in upravljanje z zaseženo gotovino v obliki valute) 
(1) Zaseženo gotovino v obliki domače valute in tuje valute v bankovcih, denominirane v ameriškem dolarju, švicarskem franku ali angleškem funtu, FURS položi na podračun 01100-6000009626 FURS – zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti in zasežena sredstva, odprt pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila (v nadaljnjem besedilu: UJP).
(2) Sredstva na podračunu iz prejšnjega odstavka se obrestujejo v skladu z zakonom, ki ureja javne finance. Sredstva iz naslova obresti se skupaj z gotovino v skladu s 6. členom tega pravilnika vrnejo osebi, ki ji je bila gotovina zasežena, oziroma lastniku (v nadaljnjem besedilu: upravičenec) ali postanejo last Republike Slovenije.
(3) Preostala zasežena gotovina v obliki tuje valute se odda v hrambo Banki Slovenije kot depo. Depoji se oddajo po pošti ali na sedežu Banke Slovenije najpozneje v štirih delovnih dneh od zasega. Pri oddaji oziroma prevzemu v hrambo zasežene tuje valute se ta popiše in preveri.
(4) Banka Slovenije v primeru nastopa okoliščin, ki bi lahko onemogočile unovčitev zasežene tuje valute iz prejšnjega odstavka zaradi izgube statusa zakonitega plačilnega sredstva, o tem obvesti FURS.
(5) FURS proda zaseženo tujo valuto, ki bo izgubila status zakonitega plačilnega sredstva, oziroma tujo valuto, katere vrednost se je s potekom časa znatno zmanjšala ali je nadaljnja hramba povezana z nesorazmernimi stroški. Hramba je povezana z nesorazmernimi stroški, če FURS glede na predvideno trajanje postopka in pričakovano ceno pri prodaji valute ugotovi, da stroški glede na vrednost ne upravičujejo nadaljnje hrambe.
(6) FURS pred prodajo valute iz prejšnjega odstavka pridobi, če je to mogoče v razumnem roku, mnenje lastnika oziroma zakonitega prejemnika gotovine.
(7) Zaseženo tujo valuto FURS proda subjektu, ki lahko opravlja menjalniške posle v skladu z zakonom, ki ureja menjalniško poslovanje. Če tuje valute ni mogoče prodati subjektu iz prejšnjega stavka, se unovči po postopkih, določenih z zakonom, ki ureja davčni postopek v delu, ki se nanaša na davčno izvršbo na premično premoženje. Izkupiček se položi na podračun iz prvega odstavka tega člena in se z njim ravna v skladu s tem pravilnikom.
4. člen 
(hramba in upravljanje z gotovino v obliki prenosljivih instrumentov, nosilcev vrednosti in predplačniških kartic) 
(1) Zasežena gotovina v obliki prenosljivih instrumentov, ki se glasijo na prinosnika, blago, ki se uporablja kot visoko likviden hranilec vrednosti, in predplačniške kartice se oddajo v hrambo Banki Slovenije kot depo. Zasežena gotovina se odda po pošti ali na sedežu Banke Slovenije najpozneje v štirih delovnih dneh od zasega.
(2) FURS unovči zaseženo gotovino iz prejšnjega odstavka, katere vrednost se je s potekom časa znatno zmanjšala ali je nadaljnja hramba povezana z nesorazmernimi stroški. Hramba je povezana z nesorazmernimi stroški, če FURS glede na predvideno trajanje postopka in pričakovano ceno pri unovčitvi gotovine ugotovi, da stroški glede na vrednost ne upravičujejo nadaljnje hrambe.
(3) FURS pred unovčitvijo gotovine iz prejšnjega odstavka pridobi, če je to mogoče v razumnem roku, mnenje lastnika oziroma zakonitega prejemnika gotovine.
(4) Zasežena gotovina se unovči pri izvajalcu storitev, ki opravlja te posle. Če to ni mogoče, se zasežena gotovina unovči po postopkih, ki jih določa zakon, ki ureja davčni postopek v delu, ki se nanaša na davčno izvršbo na premično premoženje. Izkupiček se položi na podračun iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika in se z njim ravna v skladu s tem pravilnikom.
5. člen 
(gotovina, povezana s kaznivim dejanjem) 
Če se v času hrambe gotovine, zasežene v skladu z določbami ZPPDFT-2, ugotovi, da obstajajo znaki, da je zasežena gotovina povezana s kaznivim dejanjem, FURS postopa v skladu s predpisi, ki urejajo kazenski postopek, vključno s hrambo zasežene gotovine.
6. člen 
(vračilo zasežene gotovine) 
(1) Zasežena valuta iz prvega in sedmega odstavka 3. člena tega pravilnika se na podlagi plačilnega naloga FURS, poslanega UJP, vrne s prenosom denarnih sredstev na plačilni račun upravičenca oziroma z dvigom valute s strani upravičenca ali pooblaščene osebe FURS na sedežu Banke Slovenije. V primeru dviga valute s strani upravičenca ali pooblaščene osebe FURS na sedežu Banke Slovenije FURS o tem predhodno obvesti Banko Slovenije in Banki Slovenije preko UJP pošlje plačilni nalog za dvig valute.
(2) Zasežena tuja valuta, prenosljivi instrumenti, blago, ki se uporablja kot visoko likviden hranilec vrednosti, in predplačniške kartice iz tretjega odstavka 3. člena oziroma 4. člena tega pravilnika se vrnejo v naravi tako, da FURS pošlje Banki Slovenije zahtevek za dvig depoja s strani upravičenca ali pooblaščene osebe FURS na sedežu Banke Slovenije. Banka Slovenije omogoči izročitev vsebine depoja upravičencu ali pooblaščeni osebi FURS naslednji delovni dan po prejemu zahtevka. Ob prevzemu zasežene gotovine v naravi se sestavi zapisnik, v katerem se navedejo vrsta, količina in opis stanja predmetov, ki jih upravičenec ali pooblaščena oseba FURS prevzema.
(3) Kadar zasežena gotovina ni bila odvzeta v postopku o prekršku in je upravičencu ni mogoče vrniti ter je od zasega potekel rok iz 52. člena Stvarnopravnega zakonika (Uradni list RS, št. 87/02, 91/13 in 23/20), postane gotovina last Republike Slovenije.
(4) Kadar gotovina postane last Republike Slovenije, se razporedi na podračun državnega proračuna kot prihodek proračuna. FURS pred razporeditvijo na podračun državnega proračuna zaseženo gotovino iz tretjega odstavka 3. člena tega pravilnika proda subjektu, ki lahko opravlja menjalniške posle v skladu z zakonom, ki ureja menjalniško poslovanje. Če zasežene gotovine iz tretjega odstavka 3. člena tega pravilnika ni mogoče prodati subjektu iz prejšnjega stavka, se unovči po postopkih, določenih z zakonom, ki ureja davčni postopek v delu, ki se nanaša na davčno izvršbo. Zaseženo gotovino iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika FURS pred razporeditvijo na podračun državnega proračuna unovči pri izvajalcu storitev, ki opravlja te posle. Če to ni mogoče, se zasežena gotovina unovči po postopkih, ki jih določa zakon, ki ureja davčni postopek v delu, ki se nanaša na davčno izvršbo.
KONČNI DOLOČBI 
7. člen 
(prenehanje uporabe) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o hrambi zasežene gotovine (Uradni list RS, št. 105/09 in 145/22 – ZPPDFT-2A).
8. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-1165/2022/33
Ljubljana, dne 27. januarja 2023
EVA 2022-1611-0158
Klemen Boštjančič 
minister 
za finance 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti